Zanzibár

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport, melynek legnagyobb szigete Zanzibár (Unguja) 80 kilométer hosszú és 30 kilométer széles. Kókuszültetvények, fűszerfarmok és buja növényzet borítja

Zanzibar, the Blue & White Island from bcnDRone on Vimeo.

Zanzibár Tanzániához tartozó szigetcsoport, melynek legnagyobb szigete Zanzibár (Unguja) 80 kilométer hosszú és 30 kilométer széles. Kókuszültetvények, fűszerfarmok és buja növényzet borítja.

Zanzibár négy szigetből álló szigetcsoport Kelet-Afrika partjainál. Fő szigetét, Unguját gyakran Zanzibárként emlegetik. Az Indiai-óceán fűszer- és rabszolga-kereskedelmi útvonalai mentén elhelyezkedő stratégiai elhelyezkedése miatt Zanzibár történelme során számos ország fellegvára volt. Omán 1832-ben még Zanzibárt is fővárosává nyilvánította 30 évre. Zanzibár ezután brit protektorátus lett, mígnem az 1960-as években csatlakozott Tanganyikához, és megalakította Tanzániát.

Zanzibár gyönyörű szigete tele van kultúrával és történelemmel, mely látszólag ellentétben áll a tengeri szellőben lustán ringatózó pálmafákkal teli, fehér homokos strandok idilli földrajzával. Mindez együtt teszi Zanzibárt egy csodálatos felfedezőhellyé, valamint tökéletes célpont lazításhoz és kikapcsolódáshoz.

A szigeten erős az apály-dagály jelenség, így vannak olyan partszakaszok, ahol az óceán több száz méterre is visszahúzódik. Az észak, valamint észak-keleti partot (Nungwi, Kendwa, Pwani, Kiwengwa településeket) érinti a legkevésbé az apály-dagály miatti vízszint mozgás, így a fürdés szerelmeseinek, mindenképpen ezt a részt ajánljuk.

Miért az IBUSZ-t válassza a zanzibári nyaralásához?

 • Csoportos indulások Budapestről Qatar Airways
 • a fakultatív kirándulásokon magyar nyelvű idegenvezetés
 • Rendszeresen frissülő last minute akciók
 

Szállások

Fakultatív programlehetőségek

Fakultatív programok - Zanzibár 2021

1. Jozani trópusi esőerdő:

Erdőtúrát teszünk Zanzibár legnagyobb esőerdőjében. Itt meg lehet tekinteni a gyógynövényeket, illetve minden olyan élőlényt, melyet a falubeliek a mai napig felhasználnak az erdőből. Ezt követően megnézzük a Red Colobus nevű védett majmokat, melyek csak itt élnek az egész világon. A majmok bár vadon élnek, mégis megszokták az embereket, ezért nem is kell keresni őket, maguktól közelednek és hagyják magukat fényképezni. Ezután a Mangrove erdőbe vezet utunk, itt a víz fölött tudunk sétálni, és sok érdekességet megtudhatunk erről a misztikus kinézetű erdőről.

2. Stone Town:

Zanzibár város legrégibb része a Stone Town, amely a Világörökség részét képezi. Végig sétálunk a kacskaringós, szűk sikátorokon, és megnézzük Freddy Mercury szülőházát. Ellátogatunk a hal-, gyümölcs- és zöldségpiacra, itt megcsodálhatjuk az igazán különleges trópusi választékot. Megtekintjük a Csodák Házát, az erődöt, Zanzibár központi parkját és ezt követően lesz lehetőségünk vásárolni.

3. Delfinles

A sziget legdélibb pontján (Kizimkazi) szállunk hajóra, majd egy rövid hajóút után már delfin családok fognak körülöttünk úszkálni. Lehetőség van beugrani közéjük, ajánlatos sznorkell felszerelést vinnünk, mivel a vízben lehet a legjobban látni őket. Akinek nincs kedve fürdőzni, annak is nyugodtan ajánljuk a programot, mert a hajóról nézve is elképesztő látványt nyújtanak. A delfinek vadon élnek, így etetni nem lehet őket. A program kora reggeli órákban indul.

4. Börtön-sziget

A sziget a Stone Town-nal szemben található, kb. fél órás hajóútra. A nevét a rajta található több, mint 100 éves börtönről kapta, ezt programunk során meg is tekintjük. Itt élnek az Aldabrai óriás szárazföldi teknősök, melyek nagyjából 120 cm hosszúak, átlagos súlyuk 250 kg, és köztudottan a világ leghosszabb életű állatai közé tartoznak, átlagos élettartamuk 80-120 év., de a sziget legidősebb teknőse 197 éves. Ezeket a hatalmas csodákat meg is lehet simogatni, illetve láthatunk még színes pávákat es dikdikeket (antilop).

5. Fűszertúra

A program során egy hatalmas fűszerfarmon vezet végig az utunk, ahol megtekinthetjük a különböző trópusi gyümölcsöket, fűszernövényeket, illetve a szezonális gyümölcsöket meg is kóstolhatjuk.

6. Lakatlan lagúna

Ez a legideálisabb program a természets lágy ölén való pihenésre. Utunk során egy védett területen belüli lakatlan szigetre-lagúnába hajózunk. A csodaszép sziget tele van több ezer éves óriáskagyló beágyazódásokkal. Lehetőségünk adófik úszni, napozni, illetve a közeli homokdűnén sznorkellezni. Délben a helyben elkészített grillezett tengeri ételek kerülnek terítékre.

7. Chumbe-sziget

A világ egyik legszebb sznorkel helyszíne a Chumbe-sziget, és a körülötte levő korallzátony. Az egész napos programra 1-2 nappal indulás előtt van lehetőség, a szigetet maximum 14 fő látogathatja naponta. A program során lehetőség van sznorkellezni, a közeli világítótornyot megmászni (nem kötelező), illetve a szigeten található Biohotelt megtekinteni.

8. Szigettúra

Programunk során kisbusszal megyünk körbe a szigeten, a legészakibb ponttól majdnem a legdélebbiig. Útba ejtünk szinte minden olyan látnivalót, ami a többi programban nem található meg. Megtekintjük a legnagyobb óriás víziteknős rezervátumot, a több száz éves kézi hajóépítést, egy ősrégi rabszolgabarlangot, melynek egy szakaszán a bátrabbak végig is mászhatnak. Ezt követően meglátogatunk egy trópusi lepkeközpontot, egy szintén több száz éves perzsa fürdőt, és egy tengeri alga központot is. Délben egy déli faluban állunk meg egy helyi családnál ebédelni.

 • Fűszertúra, Stone Town, Börtönsziget: 150 USD / fő (3 program egyben)
 • Delfinles, Jozani esőerdő: 140 USD / fő (2 program egyben)
 • Szigettúra: 150 USD / fő
 • Lakatlan lagúna: 150 USD / fő
 • Chumbe-sziget: 150 USD / fő

Selous Nemzeti Park – szafari

Selous Vadvédelmi Terület vagy Selous Vadrezervátum a világ egyik legnagyobb védelem alatt álló területe Tanzániában. 1982-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. Területe 50 000 négyzetkilométer, körülbelül egymillió állat élőhelye.

  • 1/2/3 napos szafari
  • 12 személyes kisgép viszi az utasokat közvetlen a Nemzeti Parkhoz
   • 1 napos szafari: reggel mennek, este jönnek, csak jeep-es szafarit tartalmaz, díj: 550 USD/fő
   • 2 napos szafari: jeep és hajó, díj: 910 USD/fő
   • 3 napos szafari: jeep, hajó és gyalogos szafari, díj: 1310USD/fő

A díj tartalmazza: Zanzibár-Selous-Zanzibár repülőjegy, teljes ellátás, szállás (Serena Luxury Tented Camp)

A díj nem tartalmazza: Transzfer a zanzibári szállás – Reptér – szállás között (kb 100-120 usd)

A fakultatív kirándulásokat a helyi idegenvezetőnél lehet befizetni.

A díjak és a programok tájékoztató jellegűek, további információt idegenvezetőnktől kaphatnak.

Szállások

Tudnivalók

 • Utazás:Menetrendszerinti járattal egyénileg, átszállással Budapestről. Ajánlott légitársaság: Qatar.
 • Repülőtéri transzfer: Minibusszal vagy autóval történik létszámtól függően.
 • Elhelyezés/ellátás: a választott hotelben és ellátással.
 • Idegenvezető: a fakultatív kirándulásokon magyar nyelvű idegenvezetés

Hasznos informáciok a zanzibári utazáshoz

Hivatalos név:

Tanzánia

Beutazási szabályok:

útlevél, mely a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie

Hivatalos nyelv:

angol és a szuahéli

Deviza előírások:

Hivatalos pénznem a tanzániai shilling (TZS), bár a legtöbb turisták által látogatott helyen elfogadnak USD-t is.

Jó tanács:

ne vigyenek magukkal 2009 előtt nyomott dollárt, mivel ezeket már a bankokban sem fogadják el. Illetve ne vigyenek sok apró dollárt, csak amennyit borravalónak szánnak, mert a helyiek 50 és 100 dolláros bankjegyeket fogadnak el. Bankkártyával viszonylag kevés helyen lehet fizetni, ATM csak a városban van, ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy elegendő készpénz legyek Önöknél, és érdemes a dollárt átváltani shillingre, ezzel kedvezőbb áron tudunk fizetni.

Hálózati feszültség:

230 V. Az elektromos konnektorok amerikai típusúak, így adapter szükséges.

Éghajlat:

Esős évszakok: március közepétől májusig és a november, december. Az utazásra a legkellemesebb hónapok június vége és október között.

Közlekedés:

Az országban bal oldali irányú közlekedés van érvényben.

Egészségügyi tanácsok:

Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, azoknak kötelező a sárgalázoltás. Dar es Salaamban növekvő számú Dengue-láz megbetegedést regisztráltak. A láz terjedésének megelőzésére jelenleg nincs védőoltás. A fertőzés megelőzésére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a szúnyogcsípések elleni védekezést javasolja. A malária elterjedt, főleg Északon, így a Serengeti nemzeti parkban is. A Nemzetközi Oltóközpont a következő oltásokat ajánlja: sárgaláz, hepatitis A és B, veszettség, diftéria, tetanusz, gyermekbénulás, meningitis, tífusz, malária. Utazás előtt javasoljuk felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot, ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak. Bár Tanzániában sok helyen található gyógyszertár, a használt gyógyszerek eltérnek a nálunk megszokottól, ezért javasoljuk, hogy vigyenek magukkal néhány alapvető gyógyszert (főként hasfogó, láz- és fájdalomcsillapító, stb).

A kolera veszély miatt csak üveges víz fogyasztását javasoljuk.

Vízum előírás

vízum szükséges: Tanzániába belépéskor nemzetközi repülőtereken kiállítanak egyszeri beutazásra szóló vízumot 50 USD/fő áron. A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség. A tanzániai vízumot üres oldalra pecsételik, ezért indulás előtt legyen legalább egy szabad oldal az útlevélben.

 • Online vízumkérelem: https://eservices.immigration.go.tz/visa
 • Időeltolódás: + 2óra, nyári időszámítás alatt + 1óra (GMT:+ 3 óra)
 • Diplomáciai képviselet: országban hivatásos magyar külképviselet nem működik.
 • Magyarország tanzániai Tiszteletbeli Konzuli Hivatala:
 • Tiszteletbeli konzul:
 • Obedie Solomon Kimaro,
 • Cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia,
 • Mobil: + 255 7 744 299753,
 • Iroda: +255 222 700720,
 • E-mail: oskimaro@gmail.com 
 • Javasoljuk állampolgárainknak, hogy szükség esetén, pl. útlevél elvesztése esetén az országban működő EU-képviseletek közül a finn nagykövetséghez forduljanak:
 • Telefon: +255222196565, Fax: +255222196573, E-mail: sanomat.dar@formin.fi
 • Honlap: www.finland.or.tz

Egyéb információ:

FIGYELEM! 2019. június 1-től Tanzánia betiltja a műanyag zacskók használatát! 2019. június 1-től Tanzánia betiltja a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőrizni fognak. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.