Ciprus - ország információk és hasznos tudnivalók

ciprus

„A görög mitológia szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból, valószínűleg nem véletlenül, hiszen a szigetország szépsége mindenkit elvarázsol. Itt Ázsia, Afrika és Európa gyújtópontjában, számos kultúra hagyatéka megtalálható. Cipruson télen-nyáron csodás az idő, nyáron tökéletes a tenger élvezetére a fürdőzésre, s télen sem kell begubóznunk. A meleg klíma szinte tálcán kínálja a szabadban töltött aktív programokat. Családommal gyakran kerékpározom a tengerpart mentén, vagy túrázunk attól kissé távolabb a sziget közepén, a közel 2000 méter magas Trodosz-hegységben. Bármerre járok a szigeten, mindig rabul ejt változatos növényzete. Olyan, mintha egy nagy botanikus kertben lenne az ember. Cédrusok, ciprusok, olajfák, különleges orchideák. A virágok a szivárvány minden színében ékeskednek még télen is, és a színkavalkádhoz csatlakoznak a nyáron még zölden, a fákon megbúvó narancsok, citromok, mandarinok, grépfrútok, amelyek decemberben már szüretre várnak. A természet mellett az emberek pozitív gondolkodása teszi a szigetet oly ellenállhatatlanná, itt az idegenre is bátran rámosolyognak a ciprusiak, s ez mindennél többet ér.”
Chirstodoulou Pál Beáta
Újságíró, kommunikációs szakember

Utazási lehetőségek:

Repülővel Budapest–Larnaca–Budapest útvonalon a Wizzair menetrendszerinti járatával 
A transzfer a repülőtér és a választott szálláshely között kb. 50 perc az érintett szállodák számának függvényében.

Fakultatív kirándulások

Magyar nyelven legalább 10 fő jelentkezése esetén indítjuk kirándulásainkat, amelyeket az idegenvezetőnknél euróban lehet befizetni.

Limassol–Kourion–Paphos 40 EUR/fő
A sziget déli részén haladva, elsőként Limassol óvárosát keressük fel, majd egy pincészetben konyakot, ouzot, pálinkát kóstolunk. Kourionban, az ókori romvárosban egy működő ókori görög színház és Eustolios házában a mozaikok megtekintésével folytatódik a program, majd Aphrodité sziklájánál készíthetünk fotókat. A legenda szerint, a szépség és a szerelem istennője itt emelkedett ki egykoron a tenger hullámaiból. A nap méltó megkoronázása, hogy Paphos városában, az UNESCO által világörökséggé nyilvánított Dionüsszosz villa mozaikjaiban gyönyörködhetünk.

Lania–Troodos-hegység, Kykko kolostor 40 EUR/fő
A festői Lania falucskában Commandaria kóstolóval várnak bennünket, majd felkeressük Makarios elnök sírját és a Kykko kolostort. Ez a XII. században épült, és a hagyomány szerint itt őrzik a Lukács evangélista által készített csodatévő ikont, amely Szűz Máriát és a kisdedet ábrázolja. Visszatérőben érintjük Nicosiát.

Nicosia, Európa utolsó megosztott fővárosa 40 EUR/fő
A Ciprus Múzeum legféltettebb kincsei után autóbuszos városnézés keretében ismerkedünk a várossal. A „zöld vonal”, és a velencei fal mentén haladunk. A Szent János katedrális megtekintése után szabadidő a belvárosban, a ,,Laiki Yitonia,,-ban, ahol festői sikátorokban népművészeti boltok, bazárok, tavernák és kávézók várják a betérőket.

Hasznos tudnivalók

ciprus

Beutazási szabályok: érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjától számítva még min. 3 hónapig érvényes. Ha Ciprus török határátkelőhelyének pecsétje szerepel az útlevélben, a ciprusi hatóságok megtagadhatják a beutazást.

Hivatalos nyelv: görög, de az angolt széles körben megértik

Időeltolódás: +1 óra, tehát amikor Budapesten 12.00 óra van, akkor Larnacában 13.00 órát mutatnak az órák.

Pénznem: Euro

Hálózati feszültség: 240 V, egyfázisú. Javasoljuk, hogy áramátalakítót/adaptert vigyenek magukkal.

Telefon: Ciprusra 00 357; Magyarországra: 00 36

Ivóvíz: A csapvíz iható, kivéve, ahol tiltó tábla jelzi.

Nyitvatartás: Az üzletek általában hétfőtől szombatig 8–13 óra és 16–19.30 óra között. Némelyik szerdán és szombaton délután zárva tart. A bankok hétköznap 8.30–13.00 között fogadnak ügyfeleket, de a nagyobb üdülőhelyeken délután is kinyitnak.

Autóbérlés, közlekedés: Min. 2 éves jogosítvány birtokában a 23. életév betöltése esetén lehetséges (sokszor még nemzetközi jogosítványt is kérnek, érdemes kiváltani). Az autók jobbkormányosak, a közlekedésben a balra tartás szabálya érvényes, emiatt célszerű biztosítást is kötni és nagyon óvatosan vezetni. A városi és külvárosi buszjáratok naponta hajnaltól kora estig rendszeresen járnak. A nagyvárosok között iránytaxik is közlekednek, amelyek le lehet inteni, a tarifa a megtett távolságtól függ.

Diplomáciai képviselet:
Magyar Köztársaság Nagykövetsége

Strovolos Nicosia, Magnesias str. 3.,
tel. 00-357-22-518-880,
ügyelet:00-357-99-486-468