Ciprus - ország információk és hasznos tudnivalók

ciprus

„A görög mitológia szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője itt emelkedett ki a habokból, valószínűleg nem véletlenül, hiszen a szigetország szépsége mindenkit elvarázsol. Itt Ázsia, Afrika és Európa gyújtópontjában, számos kultúra hagyatéka megtalálható. Cipruson télen-nyáron csodás az idő, nyáron tökéletes a tenger élvezetére a fürdőzésre, s télen sem kell begubóznunk. A meleg klíma szinte tálcán kínálja a szabadban töltött aktív programokat. Családommal gyakran kerékpározom a tengerpart mentén, vagy túrázunk attól kissé távolabb a sziget közepén, a közel 2000 méter magas Trodosz-hegységben. Bármerre járok a szigeten, mindig rabul ejt változatos növényzete. Olyan, mintha egy nagy botanikus kertben lenne az ember. Cédrusok, ciprusok, olajfák, különleges orchideák. A virágok a szivárvány minden színében ékeskednek még télen is, és a színkavalkádhoz csatlakoznak a nyáron még zölden, a fákon megbúvó narancsok, citromok, mandarinok, grépfrútok, amelyek decemberben már szüretre várnak. A természet mellett az emberek pozitív gondolkodása teszi a szigetet oly ellenállhatatlanná, itt az idegenre is bátran rámosolyognak a ciprusiak, s ez mindennél többet ér.”
Chirstodoulou Pál Beáta
Újságíró, kommunikációs szakember

Utazási lehetőségek:

Repülővel Budapest–Larnaca–Budapest útvonalon a Wizzair menetrendszerinti járatával 
A transzfer a repülőtér és a választott szálláshely között kb. 50 perc az érintett szállodák számának függvényében.

Fakultatív kirándulások:

Magyar nyelven legalább 10 fő jelentkezése esetén indítjuk kirándulásainkat, amelyeket az idegenvezetőnknél euróban lehet befizetni.

Limassol–Kourion–Paphos 40 EUR/fő

A sziget déli részén haladva, elsőként Limassol óvárosát keressük fel, majd egy pincészetben konyakot, ouzot, pálinkát kóstolunk. Kourionban, az ókori romvárosban egy működő ókori görög színház és Eustolios házában a mozaikok megtekintésével folytatódik a program, majd Aphrodité sziklájánál készíthetünk fotókat. A legenda szerint, a szépség és a szerelem istennője itt emelkedett ki egykoron a tenger hullámaiból. A nap méltó megkoronázása, hogy Paphos városában, az UNESCO által világörökséggé nyilvánított Dionüsszosz villa mozaikjaiban gyönyörködhetünk.

Lania–Troodos-hegység, Kykko kolostor 40 EUR/fő

A festői Lania falucskában Commandaria kóstolóval várnak bennünket, majd felkeressük Makarios elnök sírját és a Kykko kolostort. Ez a XII. században épült, és a hagyomány szerint itt őrzik a Lukács evangélista által készített csodatévő ikont, amely Szűz Máriát és a kisdedet ábrázolja. Visszatérőben érintjük Nicosiát.

Nicosia, Európa utolsó megosztott fővárosa 40 EUR/fő

A Ciprus Múzeum legféltettebb kincsei után autóbuszos városnézés keretében ismerkedünk a várossal. A „zöld vonal”, és a velencei fal mentén haladunk. A Szent János katedrális megtekintése után szabadidő a belvárosban, a ,,Laiki Yitonia,,-ban, ahol festői sikátorokban népművészeti boltok, bazárok, tavernák és kávézók várják a betérőket.
 

Hasznos tudnivalók

ciprus

Beutazási szabályok:

Érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, mely a hazautazás napjától számítva még min. 3 hónapig érvényes. Ha Ciprus török határátkelőhelyének pecsétje szerepel az útlevélben, a ciprusi hatóságok megtagadhatják a beutazást.

Hivatalos nyelv:

Görög, de az angolt széles körben megértik

Időeltolódás:

+1 óra, tehát amikor Budapesten 12.00 óra van, akkor Larnacában 13.00 órát mutatnak az órák.

Pénznem:

Euro

Hálózati feszültség:

240 V, egyfázisú. Javasoljuk, hogy áramátalakítót/adaptert vigyenek magukkal.

Telefon:

Ciprusra 00 357; Magyarországra: 00 36

Ivóvíz:

A csapvíz iható, kivéve, ahol tiltó tábla jelzi.

Nyitvatartás:

Az üzletek általában hétfőtől szombatig 8–13 óra és 16–19.30 óra között. Némelyik szerdán és szombaton délután zárva tart. A bankok hétköznap 8.30–13.00 között fogadnak ügyfeleket, de a nagyobb üdülőhelyeken délután is kinyitnak.

Autóbérlés, közlekedés:

Min. 2 éves jogosítvány birtokában a 23. életév betöltése esetén lehetséges (sokszor még nemzetközi jogosítványt is kérnek, érdemes kiváltani). Az autók jobbkormányosak, a közlekedésben a balra tartás szabálya érvényes, emiatt célszerű biztosítást is kötni és nagyon óvatosan vezetni. A városi és külvárosi buszjáratok naponta hajnaltól kora estig rendszeresen járnak. A nagyvárosok között iránytaxik is közlekednek, amelyek le lehet inteni, a tarifa a megtett távolságtól függ.

Diplomáciai képviselet:

Magyar Köztársaság Nagykövetsége
Strovolos Nicosia, Magnesias str. 3.,
tel. 00-357-22-518-880,
ügyelet:00-357-99-486-468