Olymposz

Az Olympos-hegy lábánál fekvő, közismert, hosszan húzódó riviéra Thesszalonikitől mindössze 60-100 km-re található. Elsősorban azoknak ajánljuk ezt a régiót, s annak üdülőhelyeit – Paraliát, Olympic Beachet, Pantaleimonast, Platamonast és Nei Porit – akik nemcsak pihenni, üdülni szeretnének a hangulatos görög településekben, hanem felkeresni az ókori és a közelmúlt történelmi látnivalóit, és persze szórakozni a helyi tavernákban, pubokban ill. bárokban.

IBUSZ OLYMPOS

Az idilli riviéra nem csupán gyönyörű tengerpartjával és kényelmes üdülőhelyeivel vonzza a látogatókat, hanem gazdag történelmi és kulturális élményeket is kínál. A régió számos ókori és középkori látnivalót rejt, ideértve a Platamonas várát és az ókori Dion régészeti területét. A helyiek vendégszeretetével és a tradicionális görög éttermek, kávézók és bárok kínálatával pedig garantáltan felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak az ide látogatók.

Üdülőhelyek:

Paralia

Thesszalonikitől kb. 70 km-re délre, az Olymposz hegy árnyékában fekvő fiatalos, nyüzsgős település, mely évről évre látványos fejlődésen keresztül menve mára a régió legnagyobb és egyben legismertebb üdülőközpontja lett. Paralián sokrétű kikapcsolódásra, szórakozásra van lehetőség: éttermek, tavernák, kávézók, fagylaltozók, pubok, diszkók sokasága várja az idelátogatókat. A történelmi és régészeti emlékek iránt érdeklődőknek is bátran ajánlható, mert ideális kiindulópont Thesszaloniki bizánci műemlékeinek, Meteora égbe nyúló kolostorainak megtekintésére, de Athén ókori nevezetességeit is felkereshetik. Sétát tehetnek az Olymposzon, ahol az ókori görögök hite szerint a főistenek éltek, hajós kirándulás keretében pedig ellátogathatnak a gyönyörű Skiathosra. Tengerpartja hosszan elnyúló, széles, lassan mélyülő és finom homokos, ezért gyermekekkel érkezőknek is szívesen ajánljuk.

Olympic Beach

Hosszan elnyúló, igen széles, finomhomokos tengerparttal rendelkezi Olympic Beach Paraliától 2 km-re. A két szomszédos települést hosszú tengerparti sétány köti össze, mely remek alkalmat ad esténként egy frissítő sétára. A víz lassan mélyülő, így kisgyermekes családok részére is kiváló nyaralóhely. Tavernák, kisebb hangulatos kávézók, pubok, pizzériák sorakoznak a tengerparti sétányon.

Neo Panteleimonas

Panteleimonas festői környezetben fekvő görög tengerparti település a platamonaszi vár északi oldalán. Több kilométer hosszú homokos tengerpartjával, azúrkék vizével, a mitikus Olympos-hegy látványával és a település hangulatával kedvelt célpont azoknak, akik a nyugodtabb tengerparti pihenés hívei.

Platamonas

Paraliától 35 km-re déli irányban haladva már messziről láthatjuk Görögország legmagasabb pontját, az Olymposz hegység csúcsát, a 2918 m-re magasodó Mytikast, melyet az év legnagyobb részében hó borít. Platamonas legkiemelkedőbb látványossága a tengerpart mellett magasodó Platamon vára, ahonnan lenyűgöző körpanoráma tárul elénk a végeláthatatlan mélykék tengerre, Platamonas yachtkikötőjére, továbbá az Olympos több ezer méter magas vonulataira. A hangulatos városka sétáló utcáján bárok, kávézók és tavernák találhatók. Tengerpartja aprókavicsos, néhol homokos, fürdésre kiválóan alkalmas, lassan mélyülő.

Nei Pori

Nei Pori közvetlenül Platamonas alatt található déli irányban, Paraliától 40 km-re. Az évről évre hatalmas fejlődésen átesett üdülővároska tengerparti sétányán bárokban, kávézókban és tavernákban élvezhetjük a görög vendégszeretetet. Nagyszerű kirándulásokat tehetünk az ókori istenek hegyén, ahol vízesésekhez, szurdokokhoz is eljuthatunk. Hosszan elnyúló, lassan mélyülő, finom homokos tengerparttal rendelkezik, ahol fürdés közben az Olymposz hegység vonulataiban gyönyörködhetünk. A tenger vízének tisztaságát kék zászlóval tüntették ki. Kisgyermekes családok részére is kiváló üdülőhely, illetve minden korosztály számára ajánlható, akik nyugodtabb pihenésre vágynak.

OLYMPOS RIVIÉRA Időjárás

További szállások

Figyelem!

Görögországban idegenforgalmi adó fizetendő a helyszínen, melynek összege:

  • apartmanos elhelyezés, valamit 1 és 2 csillagos hotelek esetében: 3,5 EUR/studió vagy szoba/hét,
  • 3 csillagos hoteleknél: 10 EUR/szoba/hét,
  • 4 csillagos hoteleknél: 21 EUR/szoba/hét,
  • 5 csillagos hoteleknél: 28 EUR/szoba/hét,

 

Fakultatív programok az olymposi riviérán

Thesszaloniki by night

25 EUR/fő

Görögország második legnagyobb városába utazunk, ahol esti fényeiben pompázva is megtekinthetjük a város nevezetességeit, a Fehér tornyot, a Galerius diadalívet, a Szent Demeter bazilikát. Szabadidőben egy kávé, üdítő vagy sör elfogyasztása mellett a Fehér toronytól induló sétahajóról élvezhetjük a naplementét.

Meteora

30 EUR/fő

Autóbuszos kirándulás, indulás reggel 6.30-kor. Az út során az ókori görögök szent hegye, az Olympos mellett haladunk el, majd a Tempi-völgy érintésével, Larisszán és Trikalán keresztül érkezünk Kalambakába. A természeti szépségben egyedülálló, óriási sziklákra épült Meteorák két kolostorát tekinthetik meg (belépődíj: 2 x 3 Euro). A kolostorok érdekes története, értékes ikonjai, a különleges épìtészeti stìlus, valamint a környék szépsége a múltba kalauzolja az idelátogatókat. A kolostorok megtekintése után ebédlehetőség egy közeli tavernában.

Skiathos

45 EUR/fő

Utazás autóbusszal a Pagasitikoi-öbölig, a kikötőig, hajózás a gyönyörű partszakaszairól, kristálytiszta vizéről híres, mindig napfényes Skiathosra, ahol kétszer köt ki háromszáz fős hajónk, először a sziget székhelyén, Skiathos városában, ahol felfedezhetik a fehérre meszelt házak közötti szűk utcákat, hangulatos kis tereket, és lesz elegendő idő, hogy megebédeljünk egy tavernában. A városnézés után újra hajóra szállunk, és szigetet megkerülve a Kapitány által kiválasztott partszakaszon strandolhatunk. A hajó fedélzetén a legénység mindig gondoskodik a jó hangulatról, és még sok meglepetés vár az utasokra.

Olymposzi Riviéra hajókirándulás

25 EUR/fő

Kitűnő alkalom arra, hogy a görög napfényt hajókázva élvezhessük. A hajó reggel indul a paraliai kikötőből, útközben megáll a tengeren, hogy a hajóról leugrálva lubickolhassunk az Olympos lábánál. Majd kiköt egy tengerparton, ahol strandolhatunk. Strandolás előtt a kapitány a hajón elkészíti vendégeinek a hideg ételt.

Edessa / Pozar

25 EUR/fő

Elutazunk egy hangulatos kisvárosba Edessába, ahol az ország egyik legnagyobb vízesése 70 m magasból zúdul a mélybe, majd továbbmegyünk Loutrába meleg-hideg vízesésekkel teli termál parkerdőbe, ahol a hegyek övezte árnyas park vízzuhatagiban és vízöbleiben fürödni is lehet. A környezet alkalmas a teljes felüdülésre (+Belépő 3 Euro)

Skopelos

65 EUR/fő

Egész napos hajókirándulás a Mamma Mia szigetként ismert fenyőfákkal borított, természeti szépségekben bővelkedő Skopelos szigetére, ahol megnézzük a sziget romantikus fővárosát. Majd strandolunk Európa egyik legtisztább tengerpartja közül az egyiken.

Athén

65 EUR/fő

Athén az antik görög kultúra jelképe. Indulás éjjel 00.00-kor. Érkezés Pireuszba reggel 7.00.-kor. Pireusz Európa második legnagyobb kikötője, amely már az ókori görögök idejében fontos stratégiai szerepet játszott. Az autóbuszos városnézés során láthatjuk az Olympiai Stadiont, a Zappiot, a Parlament épületeit, Hadrianus császár diadalívét és egyéb híres látnivalókat. Athénban minden út az Akropoliszhoz vezet (belépő: 20 euró). Ezt követően kétórás szabadidő áll a rendelkezésünkre, amelyet kedvünk szerint tölthetünk el. Tehetünk egy sétát a Nemzeti Parkban, felfedezhetjük a Plakát vagyis az óvárosi negyedet, ami további látnivalókat kìnál. Megnézhetjük az őrségváltást a Parlament épülete előtt.

Olymposz

20 EUR/fő

Litohorból csodálatos panoráma nyílik az istenek hegyére és az olymposi riviéra lenyűgöző partszakaszára. A hegyi faluból egy kb. 40 perces gyalogtúra következik az Olympos egyik szurdokába a Vythosi vízesésig. Ezt követően Platamonasi vár érintésével átutazunk Agios Panteleimonas nevű igazi görög hegyi kis faluba, ahol lehetőség lesz megebédelni valamelyik hangulatos tavernában.

Folklórest

25 EUR/fő

Élő görög buzuki zene szórakoztatja vendégeinket eredeti görög népitáncosok táncbemutatójával, valamint vacsorával, itallal, gyümölccsel egybekötve. A vacsora után elsajátíthatjuk a görög tánc alaplépéseit is.

Figyelem!

  • A fakultatív kirándulások leírásai és árai tájékoztató jellegűek. Pontos részleteket az érkezést követően a helyszínen kapnak. Befizetésre szintén helyszínen EUR-ban, vagy az adott ország pénznemében van lehetőség.
  • A helyszínen fizethető fakultatív programlehetőségeket nem az IBUSZ szervezi, azok teljesítésért nem felel. A fakultatív programokkal kapcsolatos kifogást a programok szervezőjénél, a helyszínen köteles az utas jelezni.
  • A kirándulások a helyszínen EUR-ban fizetendők, további tájékoztatási irodáinkban kaphatnak.

Indulási napok 2024

Utazási lehetőségek egyénileg

május június július augusztus szeptember
21., 28. 04., 11., 18., 25. 02., 09., 16., 23., 30. 06., 13., 20., 27. 03., 10., 17., 24.

 

Utazási lehetőségek autóbusszal

Indulás hétfőn, érkezés kedden

május június július augusztus szeptember
20., 27. 03., 10., 17., 24. 01., 08., 15., 22., 29. 05., 12., 19., 26. 02., 09., 16., 23.,

Bővebb információk a buszokról

Beutazási szabályok:

Görögországba történő belépéshez magyar állampolgároknak vízum nem kell. Görögország az EU tagja, így bármilyen schengeni országban elkövetett szabálysértés a belépést kizárja.

  1. Szükséges dokumentumok: személygépkocsival, autóbusszal ill. repülővel történő utazás esetén magyar állampolgárok új típusú személyi igazolvánnyal is utazhatnak. Az utazási dokumentumoknak, akár személyi igazolványról, akár útlevélről legyen szó, az utazás utolsó napjáig érvényesnek kell lennie. Buszos és egyéni utazás esetén az átutazó országok beutazási szabályait is figyelembe kell venni (Észak-Macedóniában hazautazástól számított 3 hónapig érvényes úti okmány szükséges!). Gyermekeknek is rendelkezniük kell érvényes utazási okmánnyal, személyi igazolvánnyal ill. útlevéllel. Személygépkocsival történő utazás esetén nemzetközi zöldkártya kiváltása kötelező! Az okmányok érvényességéről az utasok maguk gondoskodnak.
  2. Külföldi állampolgárok, illetve magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok részére vízuminformációkkal nem rendelkezünk, ezért a saját nagykövetségen kell érdeklődniük.
  3. Kérjük az utazásra feltétlenül vigyék magukkal az IBUSZ által kiállított részvételi jegyet, útlevelet ill. személyi igazolványt, valutát, hitelkártyát, Baleset-, Betegség-, Poggyászbiztosítást (BBP), vezetői engedélyt, gépkocsis utazásnál a forgalmi engedélyt és a kötelező nemzetközi zöld kártyát. Az utazáshoz elengedhetetlen részvételi jegyet csak a teljes részvételi díj befizetésekor adjuk ki.

Hivatalos nyelv

Görög, de az angolt széles körben megértik.

Időeltolódás

+ 1 óra

Hivatalos pénznem

Euro

Pénzváltás

A bankok nyitvatartási ideje: hétfő-péntek 9–14.00 óráig, szombaton zárva vannak. Az üdülő településeken találhatók kisebb pénzváltók, utazási irodák, amelyek egész héten, késő estig nyitva tartanak.

Telefon

Görögországba 00-30-xxx; Magyarországra: 00-36-xxx

Hálózati feszültség

220 V.

Ivóvíz

A csapvíz fogyasztásra nem javasolt.

Üzletek

Az üzletek nyitva tartása hasonlóan alakul a mediterrán országokéhoz. Általában a szieszta időszakban, vagyis 15-18 óra között zárva tartanak, de az üdülő településeken ezt sokszor nem tartják be, késő estig várják a vásárlókat. A tavernák, kávézók és egyéb szórakozóhelyek szintén az éjszakai órákig nyitva tartanak.

Bankok

Hétfő–péntek 9–14 óra között.

Autókölcsönzés

Minimum korhatár 23 év, minimum 1 éves jogosítvány, útlevél (néhol elegendő a személyi igazolvány) szükséges. Kérjük mielőtt autót vagy motort bérelnének, győződjenek meg a biztosítási feltételekről. Csak biztosított járműveket béreljenek. Kérjék idegenvezetőjük segítségét a helyszínen.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

116 35 Athén, Vasileos Konstantinou Avenue 38.

Telefon: 0030 21-07256800

Tokkal - Vonóval

Az IBUSZ Tokkal – Vonóval promóciójában szereplő utazások, így az Olympos vidékére szervezett nyaralások magukban foglalják az üdülés teljes költségét.

Weboldalunkon, plakátjainkon és egyéb hirdetéseinkben feltüntetett díjak az utazás meghirdetett programjában szereplő minden kötelezően fizetendő díjat tartalmaznak. A díjon felül -igény szerint- fizethető: fakultatív programok, vízumdíjak, valamint az útlemondási és utasbiztosítás (BBP)díja.
Bízunk benne, hogy utasaink is elkötelezettek maradnak az átláthatóság és az IBUSZ iránt!