Fuerteventura

Fuerteventura, a széljárta csodák hófehér homokos szigete

A Kanári-szigetek legkarakteresebbnek tartott tagján gyakran tényleg olyan érzésünk van, mintha egy másik bolygón járnánk. Nem hasonlítható más helyekhez az az elképesztő táj, ami Lanzarotén körülveszi az embert – nem véletlen, hogy Omar Sharif főszereplésével itt forgatták1973-ban a Rejtelmes sziget című filmet. A hihetetlen lávamezők, a látványos szőlőtermő vidékek, a vulkanikus alapok miatt sok helyütt fekete homokos strandok, a barlangrendszerek vagy épp a smaragdszínű Zöld Lagúna külön-külön is különlegesek, de jelenlétük egyetlen szigeten egyszerre már-már szinte hihetetlen, főleg, hogy közben akár szó szerint is fortyoghat a lábunk alatt a talaj… Lanzarote klímája télen-nyáron egyaránt meleg és száraz, vagyis mindig tökéletesen alkalmas hely pihenésre, túrázásra, strandolásra; tiszta időben akár a marokkói partokat is lehet látni.

4K Fuerteventura - The red pearl from Jeroen schrage on Vimeo.

 

Szállás Iroda kereső

Fuerteventura háborítatlanabb, természetesebb és jóval nyugodtabb környezetet kínál, mint a szigetcsoport többi tagja. A fenntartható turizmus jegyében a szigeten nagy hangsúlyt fektetnek a hagyományos értékek megőrzésére, mégsem gátolják ezzel a modern idegenforgalmat és a fejlődést; harmonikus egyensúlyban, egymást erősítve van jelen a régi és az új. Érdekesség, hogy ezen a szigeten található a spanyol idegenlégió legtávolabbi helyőrsége; a főváros, Puerto del Rosario nyüzsgő kikötőjében időnként a légiós katonák irányítják a forgalmat.

Fuereteventura_IBUSZ

Bár Fuerteventurát sokan kopárnak tartják – a növényzet valóban igen gyér –, számtalan természeti és épített csodát kínál. A gyönyörű, hófehér homokos tengeröblök, a végtelen homokdűnék, a látványos szélmalmok, a tengeri teknősök, a misztikus hegyek, a világítótornyok és az ősi települések tökéletes hátteret nyújtanak a teljes körű kikapcsolódáshoz, és akkor a gasztronómiai élvezetekről még nem is beszéltünk...

A sziget legkiemelkedőbb látványosságainak nagy részével a partok mentén találkozhatunk. Még a kevésbé romantikus beállítottságúaknak is kötelező legalább egy naplementét megnézniük Cotillóban, a fehér homokban elheverve – hihetetlen fény- és színjáték tanúi lehetünk, mikor a Nap a látóhatáron is túlnyúló óceánba készül lebukni. Aki a legkisebb energiabefektetéssel szeretné a maximumot kihozni a strandolás élményéből, annak Jandía a legjobb a választás: a hosszú kilométereken át elnyúló homokos föveny a határtalan szabadság és végtelen nyugalom élményét kínálja – az óceán hullámain vágtázó széllovasok és kiteszörfösök látványa pedig különleges hátteret biztosít a pihenéshez. Az északkeleti csücsöknél lévő aprócska sziget, Isla de los Lobos egészen mesebeli hely, szinte karibi hangulattal; a türkizkék vízben megmártózva a hagyomány szerint a lelkünk is megtisztul. A sziklák közt megbúvó lagúnákban és a felfedezésre csábító túraösvények mentén a sziget élővilágával is jobban megismerkedhetünk. Ha ennél is állatibb élményre vágyunk, Cofete legyen a cél: itt engedik bele az óceánba és egyúttal az önálló életbe a kis tengeri teknősöket, mikor már elhagyhatják a számukra létrehozott közeli menhelyet és reprodukciós központot.

Fuertenventura_IBUSZ

Fuerteventurán a víztől kissé eltávolodva is akad bőven érdekesség. Északon Corralejo homokdűnéin ízelítőt kaphatunk a végtelen sivatagok hangulatából; érdemes mezítláb is gyalogolni kicsit a puha, meleg talajon, majd a nemzeti park aranyszínű dűnéit hátrahagyva körülnézhetünk a bájos, hagyományos halászfaluban is. Villaverde környékén elképesztő lávaalagút várja a kalandorokat, a mintegy 650 méter hosszú Llano Cave járat megszilárdult vulkáni lávából alakult ki. Az aprócska Betancuria abszolút kihagyhatatlan látnivaló: az 1405-ben alapított gyarmati város a 19. századig a sziget központja volt, a hagyományos kanári-szigeteki építészet remekei mellett szépséges kolostorok, templomok és szélmalmok nyújtanak betekintést a történelembe. Aki kifejezetten a romos-romantikus épületeket kedveli, az mindenképp tegyen egy kitérőt La Olivába is, ahol a ma már üresen álló Casa de los Coroneles, az egyik legnagyobb korai koloniális stílusú rezidencia mesél azokról az időkről, amikor a sziget katonai kormányzóinak kezében volt minden hatalom.

A sziget szélmalmai közül nem egy még ma is működik: egy igen szép darab található La Asomadánál, ahol érdemes a helyben őrült gabonából készült gofiót is megkóstolni. A guanche őslakosoktól származó, tejben vagy vízben főtt darával persze máshol is találkozhatunk a szigeten, és a kulináris kalandokból a majo (maho) sajtot sem szabad kihagyni. Az olajban, paprikásan vagy gofióval együtt érlelt helyi kecskesajt a rangos nemzetközi sajtversenyeken is mindig komoly szereplő, natúr fogyasztva és grillezve egyaránt ízletes finomság, 2005-ben még a Világ Legjobb Sajtja címet is elnyerte. A szintén helyi csemegének számító grillezett vagy kemencében sütött kecskehússal leginkább a hegyi falvakban próbálkozzunk, a frissen fogott tengeri halakból készülő tradicionális ételekből pedig a kisebb-nagyobb tengerparti településeken, a klasszikus halászfalvakban kaphatjuk a legjobbat.

Szállások Iroda kereső

Fakultatív programok

Exkluzív Fuerteventura nagy szigetkörút

magyar idegenvezetéssel

Az egész napos túra a Kanári-szigetek második legnagyobb szigetének közepéről indul. Caleta de Fustét elhagyva először egy aloe- és olívatermesztéssel foglalkozó családi biofarmra látogatunk el, majd Pájara városában megcsodálhatjuk a szigetre jellemző stílusú, több évszázados épületeket és a különleges kistemplomot. Kacskaringós hegyi utakon vezet tovább az utunk Vega de Rio Palmas felé, ezt követően Fuerteventura régi fővárosa, Betancuria az irány, ahol a gyönyörű koloniális épületek és a szélmalmok között a helyi kézművesek világával is megismerkedhetünk. A helyi sajtokkal teljesen testközelből találkozhatunk ez után Pepe bácsi farmján: számtalan kecskefajtával nyílik módunk megismerkedni, és a sajtkészítés trükkjeit is elleshetjük sajtkóstolás közben. A következő megálló a fotósoknak kedvez: a gyönyörű panorámát nyújtó Mirador de Guise y Ayosa kilátóból előre megnézhetjük azt, ami még ránk vár ezen az úton. A hagyományos kanári ebéd elfogyasztása után Valle de Santa Inezből észak felé megyünk tovább: két lenyűgöző vulkanikus hegy, a Montana Quemada és a Tindaya történetét ismerhetjük meg útközben, La Olivában pedig egy különleges romot, az egykori kormányzói rezidencia üresen álló épületét, a Casa de los Coronelest is megtekintjük. Innen már nincs messze a hófehér homokkal borított partjairól és látványos naplementéiről híres El Cotillo halászfalu, zárásként pedig a Corralejo Nemzeti Park homokdűnéin a sivatagi hangulatba is belekóstolhatunk.

Ár(az ebédet is tartalmazza):

 • Felnőtt: 75 € / fő
 • Gyermek (12 év alatt) : 48 € / fő

Híresebb strandok:

 • Barlovento (5700 m, fehér homok)
 • Cofete (6000 m, fehér homok, óvatosan a hullámokkal a szeles napokon)
 • PCosta Calma (2190 m, fehér homok)
 • Del moro (300 m, fehér homok)
 • Esquinzo-Butihondo (1500 m, fehér homok)
 • Gran Tarajal (800 m, fekete homok)
 • La concha – Isla de Lobos (300 m, fehér homok)
 • La Concha – Cotillo (200 m, fehér homok)
 • Playa Blanca (875 m, fehér homok)

Szállások Iroda kereső

figyelem

 • Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy áraink és a programok leírása tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, forduljanak a helyi képviselőnkhöz!
 • Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni.