Gran Canaria

Kis-nagy sziget egy kontinensnyi csodával: Gran Canaria

Bár nevében nagy, Gran Canaria valójában csak a harmadik legnagyobb tagja a Kanári-szigeteknek, a szinte tökéletes kör formájú sziget azonban kellőképp változatos ahhoz, hogy egy egész kontinensnyi érdekesség elférjen rajta.

A többi „kanárihoz” hasonlóan télen-nyáron remek, kellemesen meleg az időjárása, a változatos domborzatnak köszönhetően viszont sokféle mikroklímával, több éghajlati zónával találkozhatunk itt az utazás során. A legtöbb látogatót az aranyszínű homokos, déli strandok vonzzák, búvárkodásra és szörfözésre is számtalan remek hely kínálkozik. Érdemes persze felfedezni a sziget egyéb részeit is – szerencsére az úthálózat remek, minden érdekesség könnyen elérhető. Gran Canaria változatos képére leginkább a „vadregényes” szó illik: kaktuszok, pálmafák, rengeteg növény és színes virágok dekorálják a felhőkig érő hegyekkel, sziklákkal, kanyonokkal, trópusi erdőkkel és homokdűnékkel tarkított, gazdag állatvilággal is rendelkező tájat.

Gran Canaria from Tobia on Vimeo.

 

Szállások Iroda kereső

A strandok közül a legismertebb Playa del Inglés mellett Maspalomas az egyik fő kedvenc, ahol a 6 kilométer hosszan elnyúló strandot vándorló, hatalmas homokdűnék teszik igazán különlegessé; mintha egy apró sivatag belenyúlna a tengerbe. Kiemelkedő még a Las Canteras: ez a világ második leghosszabb városi strandja, ez a pezsgő fővárosban, Las Palmasban található.

Gan_canarua_IBUSZ

A fővárost persze a legtöbben nem a strandjáért keresik fel, hanem az óváros, Vegueta ódon épületei, Triana városrész modern bevásárlóközpontjai, hatalmas kikötője és kulturális kínálata miatt is – nem mellékesen pedig Gran Canaria első kormányzójának a házáz is megnézhetjük, ami Kolumbsz Kristóf szállásakénz szolgált azon alkalmakkor, amikor Amerikába tartó utazásai során megállt a Kanári-szigeteken. Szintén megér egy látogatást Puerto Mogán: a csatornákkal és szűk, kanyargós utcácskákkal szabdalt egykori halászfalu Velencéhez hasonló hangulatú, ráadásul a frissen fogott tengeri kincsekből remek ételeket kínálnak az itteni éttermek. Ha tradicionális kanári települést is szeretnénk látni, irány Teror! A fenyőfából faragott balkonokkal teli városkában a hagyományos ételeket, italokat és kézműves termékeket is megismerhetjük – a cukornádból készült mézízű rumot mindenképp meg kell kóstolni. Ennél kicsit skanzenszerűbb a sziklákra épült, bájos hangulatú Fataga, de a kanári vidéki építészetről itt is sok mindent megtudhatunk.

Túrázásra Gran Canarián kicsit kevesebb a lehetőség, mint Tenerifén vagy Lanzarotén, de a sziget belseje így is bőven kínál felfedezni való csodákat. Pazar körpanoráma és elképesztő sziklaformátum várja a kalandorokat Roque Nublónál: a több mint 1800 méter magasan fekvő, 80 méteres sziklaképződményt 4 és fél millió éve egy vulkánkitörés hozta létre. A Pico de las Nieves, avagy a havas csúcs hegymászóknak szintén kötelező, a hegytetőről ellátni egész teneriféig. Lélegzetelállítóan gyönyörű a buja növényzettel, vízesésekkel és történelmi emlékekkel teli Barranco de Guayadeque-völgy, további különlegességeket pedig a rejtélyes Cenobio De Valerón sziklavájatoknál és a Los Pilares barlangnál is találhatunk. Aki kevesebbet gyalogolna, mégis szeretne megismerkedni Gran Canaria színpompás növényvilágával, annak mindenképp ajánlott egy séta a csodás arborétumban, a Jardín Botánico Viera y Clavijóban.

Gran_canaria_IBUSZ

Végül pedig essen szó a madarakról és egy közkeletű tévhitről is. A Kanári-szigetek nem a kanárikról kapta a nevét, hanem a kutya latin elnevezéséből származik (bár arról még mindig megoszlanak a vélemények, hogy igazi kutyákról, vagy tengeri kutyákról, azaz a mára már eltűnt barátfókákról kapta-e a nevet), ennek ellenére a madárbarátok Európa egyik legjobb madárparkját fedezhetik fel Gran Canarián. A Maspalomas közelében lévő Palmitos Parkban a világ minden tájáról származó sok ezer madár mellett pillangók, egzotikus növények és delfinárium teszik teljessé az élményt.

Szállások Iroda kereső

Fakultatív programok

Gran Canaria – a Nagy Szigettúra

A Playa del Ingléstől indulva először a sziget földrajzi középpontja felé haladunk, a helyi „Gran Cañon” mentén – útközben csodás panorámájú helyeken állunk meg egy-egy fotózás erejéig, messziről tekintve a kanyonra vagy épp Maspalomas homokdűnéire. Oázisok és tevefarmok mellett, citrusültetvények között halad tovább az utunk Fataga felé – a kaktuszfüge és papaya frissen facsart levét érdemes megkóstolni a következő megállónál! Az út innen egyre vadregényesebbé válik a sziklás vidéken, míg elérjük a sziget legmagasabb pontját, az 1950 méteres Pico de las Nieves. A kilátóból nem csak a csúcs lenyűgöző sziklaképződményeire láthatunk rá, de átnézhetünk a szomszédos Tenerifére és hatalmas vulkánjára, a Teidére is. Ezt követően érjük el Gran Canaria valódi középpontját: Cruz de Tejedán helyi étel- és italkülönlegességek egész sorát kóstolhatjuk végig, a kaktuszlekvártól a kecske- és juhsajtig, a speciális marcipántól a banánlikőrig. Innen a dús Valleseco-völgyön át Teror felé indulunk tovább: a fenyőfából faragott balkonjairól is híres városkában a tradicionális ételeket, italokat és kézműves termékeket is megismerhetjük. Háromfogásos ebédünket a következő állomásunkon, Firgasban, a vizek városában fogyasztjuk el, ahonnan rövid városnézés után Gran Canaria egyik jelentős vulkánjához látogatunk el. A Bandama 5000 éve szunnyad, de ez volt a sziget utolsó működő vulkánja, csúcsáról pedig Pazar panoráma nyílik – a vulkán kráterébe és Las Palmasra egyaránt. Hazaindulás előtt még útba ejtjük a Finca Canarias ültetvényt; a családi farmon az aloe vera felhasználásról és feldolgozásáról is mindent megtudhatunk.

Ára (az étkezést is tartalmazza):

 • Felnőtt: 69 € / fő
 • Gyermek (12 éves korig): 42 € / fő

Tudnivalok

 • Az egész napos túra a nyári szezonban szerdai, a téli szezonban csütörtöki napokon indul, legalább 12 fő részvétele esetén.
 • Transzfer: kb. 1 óra
 • Várható indulás: 8-9 óra között
 • Várható érkezés: 17–18 óra között
 • A túrán részvevőknek javasolt a kényelmes cipő és a réteges öltözködés.

Las Palmas exkluzív kirándulás

(magyar nyelvű idegenvezetéssel)

A Playa del Inglésről indulva először egy ősi barlangegyüttesnél, a Barranco de Guayadeque nevű helyen állunk meg, ahol a sziklakápolnán és a barlanglakásokon kívül egy barlangi éttermet is megnézünk. Itt ágyazunk meg a híres Serrano sonkával a következő megálló, Arucas rumkóstolójához: Spanyolország legrégibb rumgyárát a pincészettől a gyártósorig végiglátogatjuk, és közben kortyolgathatunk is a széles termékkínálatból. Az arucasi San Juan templom megtekintése után a fővárosba, Las Palmasba indulunk, azon belül is az ősi kerületekbe. A 15. századi Vegueta és Triana negyedek színpompás piaci forgatagában különleges és egzotikus gyümölcsöket, zöldségeket és halféléket is kóstolhatunk, majd a történelmi városrész csodás épületei között barangolunk; érdemes a Santa Ana katedrálisba és Kolumbusz szülőházába is benézni. Ezt követően visszatérünk a modern korba és a világ második legnagyobb városi strandját, a Playa Las Canterast is érintjük. Las Palmasban szabad programokra is lesz lehetőség (strandolás, kávézás, vásárlás) a visszaindulás előtt.

Ára (az étkezést nem tartalmazza):

 • Felnőtt: 56 € / fő
 • Gyermek (12 éves korig): 32 € / fő

Tudnivalok

 • A magyar nyelvű egész napos túra a nyári és téli szezonban, pénteki napokon indul, legalább 12 fő részvétele esetén.
 • Transzfer: kb. 1 óra
 • Várható indulás: 8-9 óra között
 • Várható érkezés: 17–18 óra között
 • A túrán részvevőknek javasolt a kényelmes cipő és a réteges öltözködés.

Híresebb strandok:

 • Playa del Inglés (6 km hosszú arany-barna strand)
 • Maspalomas dűnéi 400 hektár, Playa de las Canteras (3,9 km hosszú strand hullámtörővel védve, világos homok)
 • Playa de san Agustín (670 m hosszú, finom fekete homok)
 • Playa de Puerto Rico (400 m hosszú, világos homok)
 • Playa de Mogán (300 m hosszú, világos homok)
 • Playa Amadores (300 m hosszú, világos homok)

figyelem

 • Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy áraink és a programok leírása tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, forduljanak a helyi képviselőnkhöz!
 • Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni.