Tenerife

Örök tavasz Tenerifén

Tenerife a Kanári-szigetek legnagyobb és egyben legnépszerűbb tagja; ez utóbbit kellemes mikroklímája mellett változatos tájainak köszönheti. A fekete homokos strandoktól a buja, dús növényzeten át a magas hegyekig és a kopár holdbéli tájakig, a nagyvárosoktól a csendes kis falvakig minden megtalálható ezen a szigeten.

Sokoldalúsága akár olyan szélsőségekben is megnyilvánulhat, hogy télen, miközben vígan sütkérezünk a tengerparton, a közeli Teide hegy 3000 méteres magasságaiban akár hó is eshet. Összességében azonban méltán nevezik Tenerifét az örök tavasz szigetének: az év minden napján kiegyensúlyozottan 23-32 fok közötti a hőmérséklet.

Tenerife from Christian Wesner on Vimeo.

 

Szállások Iroda kereső

Tenerifén található Spanyolország legnagyobb vulkanikus hegye, a már említett Teide, amely 3718 méteres magasságának köszönhetően minden környező szigetről jól látható. A körülötte elterülő Teide Nemzeti Park az UNESCO világörökség része, egyben a sziget jelképe is. A Kanári-szigetek egyik legfontosabb szimbóluma, a Sárkányfa is Tenerifén található: az Icod de los Vinos városánál lévő gigantikus fát legalább 800 évesnek tartják, a legenda szerint gyógyhatású vér folyik benne. Tenerife kétezer négyzetkilométerén összességében mintegy ötven természetvédelmi terület van, így a túrázók és fotósok kedvükre válogathatnak a legkülönbözőbb látványosságok között. A több mint ezer kilométernyi túraútvonal gyalogosan, biciklivel vagy akár lóháton is bejárható. A magasságok mellett a mélységekről se feledkezzünk meg, elképesztő szakadékokat láthatunk a Teno hegységben, ha a bájos Masca falucskába tartunk – akit érdekel az ősi hagyományos építészet és kézművesség, ezt a települést feltétlenül látogassa meg.

Tenerife_IBUSZ

A sziget persze elsősorban a mintegy 67 kilométernyi strandja miatt vonzó: a legfelkapottabbak a déli részek, azon belül is a Playa de las Americas strandjai, ahol a vulkáni fekete homokot a tenger mélyéből felhozott világosabb homokkal keverték. Ebben a térségben találhatók Tenerife legjobb szórakozóhelyei, bárjai és éttermei is. A déli partvidék leglátványosabb része a Los Gigantes sziklafal, amely 500-800 méteres

A főváros, Santa Cruz a hatalmas kikötőjével és különleges operaházával mindenképp megér egy látogatást, februárban pedig egyenesen kihagyhatatlan úti cél: itt rendezik minden évben a világ második legnagyobb karneválját (a riói után ez a legnagyobb mulatság), évente más-más központi tematikával. A szigeten egyébként is egész évben egymást érik a tradicionális kanári ünnepségek és fiesták, szinte minden hétre jut valamilyen zenés-táncos esemény. Tenerife régi fővárosa, La Laguna rendkívül hangulatos egyetemi város, 1999 óta a Világörökség része. Szobrai, palotái, galériái és éttermei miatt kedvelik a látogatók. A sziget harmadik nagyobb városa, amit érdemes meglátogatni, Puerto de la Cruz. A nyüzsgő élet, a boltok sokasága és a számtalan programlehetőség mellett egyrészt Európa legnagyobb állat és növényparkja, a Loro Parque miatt, másrészt pedig a Lago Martianez okán. Ez utóbbi valójában egy tengervizes strand, amelyet Lanzarote híres szülötte, César Manrique tervezett; a tengervízzel feltöltött mesterséges tavak és környezetük igazi tájépítészeti különlegességnek számítanak.

Tenerife_IBUSZ

Tenerifén a kisebb településeken is találhatunk néhány igazi csodát. Fontos vallási központ és zarándokhely a keleti oldalon Candelaria, ahol állítólag a 14. században, még a pogány időkben jelent meg a fekete Szűz Mária, aki azóta Virgen de la Candelaria néven a Kanári-szigetek védőszentje. A Teide lábánál épült Vilaflor Spanyolország legmagasabban fekvő települése. Az 1 400 méteren lévő, kristálytiszta levegőjű falu szinte mindig felhőben úszik, tavasszal pedig szó szerint beborítják a vadvirágok. Ódon hangulat, régi épületek, meredek utcák és csodás kertek jellemzik La Orotavát a sziget északi részén; a 400 méteres magasságban fekvő település legfőbb látványossága a Casa de los Balcones, a 17. századból származó faerkélyes, háromszintes múzeumház. A szintén északon lévő Garachico elsősorban arról nevezetes, hogy 1706-ban egy vulkánkitörés elpusztította a falut, a lávaömlés nyomán azonban különleges sziklamedencék jöttek létre, amelyekben igazán különleges élmény az úszkálás.

Szállások Iroda kereső

Fakultatív programok

Exkluzív kirándulás Tenerife északi részén

magyar nyelvű idegenvezetéssel

A tenerifei nagy szigettúra egy nap alatt sajnos nem érinthet minden csodát, így a kimaradt, vadregényes északi és keleti tájakat egy külön kirándulás keretében érdemes megnézni. A túra kezdete a sziget vallási központja és fő zarándokhelye, Candelaria, ahol a Kanári-szigetek védőszentjének, a fekete Szűz Máriának szobra áll. Betérünk a Bazilikába és az ősi guanche királyok szobrait felvonultató főtéren is teszünk egy sétát. Innen a nyüzsgő egyetemi város, San Cristóbal de La Laguna történelmi városrészébe megyünk tovább; a világörökség részének nyilvánított ősi főváros 16 - 18. századi lenyűgöző épületei és palotái igazán egyedi hangulatot árasztanak. Dús, buja babérerdőkön és remek kilátópontokon át vezet az utunk további része az Anaga-hegységben, majd a tradicionális kanári ebéd után következik a túra utolsó állomása, Santa Cruz de Tenerife. A jelenlegi fővárosba városnézésre, múzeumlátogatásra, az őslakos kézművesség felfedezésére és vásárlásra is lehetőség nyílik a hazaindulás előtt.

Ára:(a múzeumi belépőt kivéve – 5,50 EUR - minden költséget tartalmaz, beleértve az ebédet és a transzfert a szállodától):

 • Felnőtt: 68 € / fő
 • Gyermek (12 éves korig): 40 € / fő

Tudnivalok

 • A magyar nyelvű egész napos túra szerdai napokon indul, legalább 12 fő részvétele esetén.
 • Transzfer: kb. 1 óra
 • Várható indulás: 8-9 óra között
 • Várható érkezés: 17–18 óra között
 • A túrán részvevőknek javasolt a kényelmes cipő és a réteges öltözködés. A magasabb tájakon pulóverre is szükség lehet.

Tenerife nagy szigettúra

magyar idegenvezetéssel

Vulkánok, borok és lélegzetelállító tájak, Tenerife múltjának és jelenének változatos kincsei várják az egész napos kirándulás résztvevőit a sziget déli, északnyugati és középső részén.

A túrát az Óriásoknál kezdjük: a Los Gigantes nevű, lenyűgözően látványos és szédítően magas sziklafalat az Atlanti-óceán szilaj hullámai csapkodják. Innen nincs messze Garachico, az a falu, amelyet egy vulkánkitörés 1706-ban teljesen elpusztított – a lávaömlés nyomán kialakult különleges sziklamedencékben igazán különleges élmény az úszkálás. A helyi barraquito kávéspecialitás elfogyasztása után újabb különlegességek vár ránk Icod de los Vinosban: az ezeréves sárkányfa meglátogatása után helyi sajtokkal, borokkal és likőrökkel készítjük elő a gyomrunkat a háromfogásos ebédre, amelyet a csodás szépségű Puerto de la Cruz egyik remek éttermében költhetünk el. A program Európa legnagyobb nemzeti parkjában ér véget, ahol a fő attrakció Spanyolország legnagyobb vulkanikus hegye, a 3718 méteres Teide, amely egyébként a sziget szinte minden pontjáról látható.

Ára:(mely tartalmazza az ebédet, a borkóstolót, a belépőket, az idegenvezetést és a transzfert a hoteltől):

 • Felnőtt: 68 € / fő
 • Gyermek (12 éves korig): 40 € / fő

Tudnivalok

 • A magyar nyelvű egész napos túra vasárnapi napokon indul (júliusban és augusztusban péntekenként is), legalább 12 fő részvétele esetén.
 • Transzfer: kb. 1 óra
 • Várható indulás: 8-9 óra között
 • Várható érkezés: 17–18 óra között
 • A túrán részvevőknek javasolt a kényelmes cipő és a réteges öltözködés. A magasabb tájakon pulóverre is szükség lehet.

Híresebb strandok:

 • Playa las Vistas (800 m hosszú, világosszürke homok)
 • Playa de la Arena (100 m hosszú, finom fekete homok)
 • Playa Jardín (700 m hosszú, finom fekete homok)
 • Playa de las Teresitas (1500 m hosszú, finom fehér homok, amit a Szaharából hoztak)
 • Playa de Fañabe (700 m hosszú, fekete homok)
 • Playa del Duque (500 m hosszú, világos homok)
 • Playa de Médano (több kisebb strand összesen 2 km hosszan, világosszürkétől a fekete homokig).

figyelem

 • Felhívjuk Tisztelt Utasaink figyelmét, hogy áraink és a programok leírása tájékoztató jellegűek, pontos információért kérjük, forduljanak a helyi képviselőnkhöz!
 • Ez a szolgáltatás a helyi utazási iroda szervezése, ezért a kirándulással kapcsolatos bármilyen reklamációt kizárólag a tartózkodás helyén lehet elintézni. Hazatérés után a fakultatív kirándulásokkal kapcsolatos reklamációt irodánk nem tud elfogadni.