Tunézia

Észak-Afrika legkisebb országa gazdag és változatos múlttal, csodás kulturális örökséggel rendelkezik. Tunézia területén körülbelül az időszámításunk előtti 3. évezredben jelentek meg a nomád berberek, ám az első állandó települések csak a föníciaiak idején alakultak ki. A fontos kikötőváros, Karthágó megalapítása Kr. e. 814-re tehető, tengeri befolyása miatt azonban szinte mindig Róma ellenségének számított.

A pun háborúkban végül a Római Birodalom porig rombolta Karhágót, népét pedig rabszolgaságba hajtotta. A rómaiak közel 600 éven át maradtak ezen a területen, időközben új városokat, vízvezetékeket, fürdőket, színházakat, villákat építettek. Róma hanyatlásával egy indre a vandálok, majd a bizánciak foglalták el a területet, utánuk érkeztek az arab hódítók. Ők alapították uralkodói székhelyként Kairouant, a szent várost. Mivel földrajzi elhelyezkedése miatt az ország politikai-gazdasági szempontból mindig is stratégiailag fontos volt, később is állandó támadásoknak volt kitéve. A 16. században a spanyol-török harcok után a Török Birodalom fennhatósága alá került, majd a bej gyengülő hatalma és rossz döntései következtében az 1800-as évek végén a francia hódítók léptek színre. 1878-ban Anglia és Franciaország között létrejött végül egy titkos paktum, melynek értelmében Franciaország elfogadta, hogy Ciprust az angolok hódítják meg, Anglia pedig hozzájárult, hogy Tunézia francia fennhatóság alá kerüljön. Franciaország 1880-ban támadta meg az országot, és Tunézia 1881. május 12-én vált francia gyarmattá.

Tunisia from HEAD SHOT PRODUCTION on Vimeo.

A francia befolyás a mai napig is érezhető, főleg kulturális és nyelvi vonalon: bár Tunézia hivatalos nyelve az arab, a kereskedelemben jelentős mértékben használják a franciát is. Tunézia a II. világháborúban fontos hadszíntér volt az angol és az amerikai csapatok számára, majd az ország 1956-ban visszakapta függetlenségét. Az új köztársaság első elnöke, Habib Bourguiba több mint 30 évig volt hatalmon, majd Ben Ali nyugatbarát, de diktatórikus kormányzása következett. Az „arab tavasz” tüntetéssorozat kezdetét jelentő „jázmin forradalom” az ország megújulását tűzte ki céljául; végül 2011-ben békés úton demokratikus kormány alakult. Tunézia jelenlegi hivatalos államformája elnöki köztársaság.

Ajánlat kérés Iroda kereső

Fakultatív programok

Szahara szafari 2 napos (autóbusszal)

2 napos felfedezőtúra Tunéziában, sivatagi szállással
  • 1. nap: El Jem – Az Amfiteátrum megtekintése után a Sfax melletti Mahrézban pihenünk meg. Az ebédet a “Csillagok háborúja” c. film forgatási helyszínén, Matmatában költjük el. Ezt követően ellátogatunk a a berberek sziklába vájt barlanglakásaihoz, majd Douzban lehetőség nyílik sivatagi tevegelésre is. Vacsora és szállás egy sivatagi szállodában (4*).
  • 2. nap: Reggeli után indulunk Chott El Jerid sós tavához. Ezt követően indul a 4 órás fakultatív dzsiptúrára az Atlasz-hegységben, melynek során érintjük “Az angol beteg” c. filmből ismert Chebika oázist és a Grand Kanyont. Az ebédre a Gafsa melletti Metlaoui-ban kerül sor, majd ellátogatunk egy kézi csomózású szőnyegeket készítő műhelybe Kairouan szent városában, ahol vásárlásra is lesz lehetőség. Hazautazás a Kairouan-Monastir-Sousse-Port El Kantaoui-Hammamet útvonalon.

Ár: kb. 230 TND

Szafari dzsiptúra (3 napos)

Négy kerék meghajtású terepjárón fedezzük fel Tunézia főbb érdekességeit, az útvonal érinti többek között El Jem és Matmata nevezetességeit, a Chott El Jerid sóstót, a Chebika és a Tamerza oázist is.

Ár: kb. 320 TND

Tunisz - Karthágó - Sidi Bou Said - 1 napos (autóbusszal)

Az ország fővárosát, Tuniszt először egy rövid séta keretében fedezzük fel, a bazárt is érintve. A Karthágói Múzeumban megismerkedünk a római és pun műemlékekkel, majd Karthágóban - az egykori pun birodalom legendás fővárosában – a város romjait és Antoninus Pius császári fürdőjének maradványait is megtekintjük. Ebéd után egy csodás andalúz művészfaluba, a lenyűgöző fekvésű Sidi Bou Saidba látogatunk, ahol a szabad program keretében a hagyományos kávézókat és teázókat is felfedezhetjük

Ár: kb. 100 TND

Dougga - Zaghouan – Thuburbo – 1 napos (autóbusszal)

A lenyűgöző Atlasz-hegység árnyékában ezen a túrán nem csak a csodás Dougga városát fedezhetjük fel, hanem a római kor letűnt civilizációjának jelentős emlékeit is. (az ár az ebédet is tartalmazza)

Ár: kb. 110 TND

Kairouan – Félnapos kirándulás „A szent város”-ban (autóbusszal)

Kairouan az iszlám világ egyik legjelentősebb és leghíresebb városa. A Borbély Mecset megtekintését követően ellátogatunk egy szőnyegcsomózó műhelybe is, majd a hangulatos óváros nyüzsgésében és a bazári forgatban is elmerülhetünk.

Ár: kb. 70 TND

Alzahra est

Tradíció, folklór és hagyományos ízek fény- és hangjátékkal fűszerezve. A vacsorával egybekötött különleges észak-afrikai show páratlan szórakozást kínál.

Ár: kb. 95 TND

Hammamet és Nabeul - félnapos kirándulás (autóbusszal)

Miután megismerkedünk a népszerű üdülővárossal, Hammamettel, a hagyományos pénteki vásáron csiszolhatjuk alkudozási tehetségünket Nabeul piacán, majd egy valódi fazekasműhelybe is bepillanthatunk.

Ár: kb. 45 TND

Nabeul-i piac (autóbusszal)

  • A kedvelt félnapos kirándulás Nabeul hagyományos pénteki piacára vezet, ahol profi szintre fejleszthetjük alkudozási tehetségünket, és egy valódi fazekasműhelybe is bepillanthatunk. (A program Sousse-ból és Hammametből indul.)

Indulás: csak Soussból és Hammametből. Ár: kb. 45 TND

Hajókirándulás - félnapos

Pihentető ringatózás a kristálykék Földközi-tengeren! A kalózhajó Port El Kantaoui jachtkikötőjéből indul útnak, útközben a fürdőzés mellett a horgászással is megpróbálkozhatunk, de ha nincs fogás, az se baj, a fedélzeten a szórakozás mellett könnyű ebédről is gondoskodik a kalózlegénység.

Ár: kb. 55 TND

Szafari park és Delfin Show – félnapos

Mintegy 400 különböző állattal talákozhatunk a 36 hektáros Szafari Parkban, ahol még rövid tevegelésre is van lehetőség (kb. 5 TND/15 perc). A félnapos kirándulás fénypontja a fókák és a delfinek showja, amely minden korosztálynak különleges élményt nyújt. (Indulás Sousse-ból és Hammametből)

Mahdiából nincs indulás, csak Sousseból és Hammametből. Ár: kb. 85 TND

Tevegelés - félnapos

Aki még sosem ült tevén, annak kötelező ez a program Tunéziában: dús pálmasorok és olívaliget között vezet teveháton az út, melynek során erről a különleges állatról, a „sivatag hajójáról” is sok mindent megtudhatunk.

Ár: kb. 50 TND

Kairouan – El Jem - Sousse – 1 napos (autóbusszal)

Az iszlám világ egyik legfontosabb és leghíresebb szent városa, Kairouan felfedzése után Sousse üdülővárosban idzünk egy keveset, majd El Jemben megtekintjük a látványos Amfiteátrumot. (Indulás Hammametből)

Ár: kb. 100 TND

Kairouan - El Jem – Monastir – Mahdia - 1 napos (autóbusszal)

A környék négy legfontosabb látnivalóját foglalja magában ez a túra. Az egynapos kirándulás során megismerhejük a szent várost, Kairouant; El Jem Amfiteátrumát; Monastir városában a Bourguiba család aranykupolás mauzóleumát, majd Mahdia halászfaluját. Útközben vásárlási lehetőség a monastiri bazárban. (Indulás Sousse-ból)

Indulás: Sousseból. Ár: kb. 95 TND

Ajánlat kérés Iroda kereső

Figyelem!

 • A fent említett fakultatív programok ízelítőül szolgálnak. Utasaink számára, ám ezen kívül még számos program szerepel kínálatunkban. Bizonyos programokra (pl. tevegelés, hajókirándulás, folklór vacsora) kísérő viszi a vendégeket, ezen programok alatt idegenvezetés nem történik. Az árak tájékoztató jellegűek!
 • A kirándulások magyar nyelvű idegenvezetéssel minimum létszámhoz kötöttek. Az utazás megkezdéséig a 12 évet be nem töltött gyermekek 50 %-os kedvezményt kapnak a részvételi díjból, illetve a 2 éven aluli gyermekek számára a fakultatív programok ingyenesek. További információkért kérjük, forduljanak telepített idegenvezetőinkhez, akik bármely kérdésben szívesen állnak rendelkezésükre.

Nemzeti ünnepek és események

 • 03.09. Mohamed születése
 • 03.20. Függetlenség napja
 • 03.21. Ifjúság napja
 • 04.09. Mártírok napja
 • 05.01. Munka ünnepe
 • 07.25. A köztársaság kikiáltásának ünnepe
 • 08.13. A nők és a család ünnepe
 • 11.07. A demokrácia ünnepe
 • 12.18. Iszlám Újév
 • Tunézia fő ünnepei az iszlám valláshoz kötődnek. A turistákat is érintő legfontosabb vallási ünnep a Ramadán, amely minden évben más időpontra esik, a Hold állásától függően. Az egy hónapos Ramadán idején az igazhitűek napkelte és napnyugta között nem fogyasztanak semmit, nem dohányoznak és nem élnek házaséletet; a bazárok és az utcai élet is elcsendesedik ilyenkor. Ebben az időszakban a turistáktól is elvárható udvariasság, hogy ne egyenek-igyanak látványosan a nyilvános helyeken. A Ramadán leteltével a hívők látványos ünnepséggel zárják a böjti hónapot (Eid al-Fitr). A másik hasonlóan jelentős ünnep a mekkai zarándoklat ideje (Eid al-Adha). Az általában márciusra eső időszakban még a legkisebb településeken is gyönyörűen feldíszített utcákat és hagyományos rituálékat láthatunk. Tunézia nagyobb városaiban gyakoriak a látványos és érdekes fesztiválok, melyek helyszíne általában egy-egy gyönyörű műemlék. A művészeti és kulturális események között kiemelkedő a Karthágó Nemzetközi Fesztivál a zenés-táncos előadásokkal a régi római színházban, illetve a Karthágó Nemzetközi Filmfesztivál, amely az afrikai és közel-keleti filmművészet legjelentősebb programja az évben. Érdemes még megemlíteni Douz városát, ahol a januári négynapos, tradicionális tunéziai játékokon alapuló fesztiválon teve- és agárhajtó versenyt is szerveznek; továbbá az áprilisi Virágok Ünnepét Nabeul városában, ahol ilyenkor a hagyományos népművészet és kultúra is teret kap.

Tunéziai érdekességek

Sisa/Shisha

 • A vízipipázás Tunéziában is kedvelt szabadidős elfoglaltság egy kávé vagy mentatea szürcsölése közben. A faszén alá tett, ízesített pipadohány füstjét a díszes eszköz víztartályán átszűrve, hosszú csövön keresztül szívják.

Jázmin

 • A jellegzetes, bódító virágillat kora nyártól kezdve belengi a levegőt. Tunézia nemzeti virágát kis csokrokban árulják mindenfelé – ha egy férfi a bal füle mögé tűzi a virágot, azt adja hírül, hogy barátnője van.

Szefszári

 • A tunéziai nők hagyományos öltözéke ez a tradicionálisan krémszínű, selyemből, szaténból vagy pamutból készült, egész testet takaró lepel.

Burnusz

 • Hagyományosan sivatagi viselet, a csuklyás gyapjúköpeny a hőség és a por ellen is jó szolgálatot tesz.

Henna

 • A több árnyalatban is megtalálható festék a hennacserje szárított és porrá zúzott leveleiből készül, hajfestésre és tetoválásszerű bőrdíszítésére is használják. A több hétig is tartós, díszes mintákat elsősorban esküvők idején, a menyasszony és a női hozzátartozók lábán és kézfején láthatjuk, mivel az ősi hit szerint ez boldogságot hoz.

Hammam

 • Hagyományos arab gőzfürdő, melyet férfiak és nők is látogatnak, de külön-külön. A hammam-kezelés első lépése a gőzfürdőben izzadás, ezt követi a teljes test átdörzsölése egy durva kesztyűvel (kesza), majd a relaxálás a pihenőkamrában.

Berberek

 • A nomád berberek leszármazottai a mai napig vándorló életmódot folytatnak, ritkán telepednek le hosszabb időre bárhol. Tunézián kívül főleg Marokkóban és Algériában élnek, kézműves termékeik művészi alkotásnak számítanak. Főként a kerámiák és kézzel szőtt szőnyegek mesterei, az egyedi díszítésekből a tapasztaltabbak azt is megállapíthatják, hogy melyik berber törzstől származik az adott tárgy.

Gasztronómia

Tunéziában változatos ízekkel találkozhatunk: a helyi specialitások mellett az európai konyha jellemzői is hatással vannak a gasztronómiára, a szállodák éttermeiben pedig a nemzetközi konyha kínálatát általában arab különlegességekkel szokták kiegészíteni. A helyi specialitásokat mindenképp érdemes megkóstolni egy-egy megbízható vendéglőben, ahol a mediterrán-arab fogások igen széles választékát találjuk. A tunéziai konyha jellemzően sok zöldséget (paradicsom, csicseriborsó, babfélék, répa, burgonya), olívaolajat és fűszert (a különlegesebbek közül pl. koriandert, sáfrányt, ánizst, rózsabimbót) használ. A húsfélékre is jellemző a változatosság: a szárnyasok, a marha és a hal mellett hagyományosan főként bárányhúsból készült ételekkel találkozhatunk. A tenger gyümölcseivel is érdemes megismerkedni, a frissen fogásban garnéla, homár, kagyló és osztriga is mindig akad. A következő kis összefoglalóban néhány speciális étel és ital bemutatásával segítjük a választást.

Ételek:

 • Harissa: fűszeres, csípős krém paprikából, paradicsomból és fokhagymából; alapanyagként és szószként is gyakori
 • Felfel: ez a tuniszi töltött paprika – darált hússal töltött paprika paradicsomszószban
 • Chorba: fűszeres leves tésztával (halból vagy húsból)
 • Couscous/kuszkusz: finom szemcséjű búzatöret, melyet párolva és főzve legalább ötvenféleképp készítenek köretnek és főételek részeként
 • Mechouia: birka/bárány roston sütve
 • Merguez: birkahúsól készült fűszeres kolbász faszénparázson sütve
 • Brochette: bárányhús nyárson sütve
 • Chakchouka: tojásos lecsó markáns fűszerezéssel
 • Leblebi: csicseriborsó leves
 • Tajine: húsos, zöldséges, tojásos, sajtos lepény/felfújt (más, mint a marokkói tajine)
 • Machouita: tonhalas vegyes saláta, paradicsommal, paprikával, tojással és kapribogyóval
 • Brik: tojással, hússal vagy tonhallal töltött rétestészta olajban sütve
 • Baklava: töményen édes, mézes, mandulás-magvas édesség rétestésztában
 • Makrudz: datolyalekváros grízes tészta
 • Ftair: cukros fánk olajban kisütve
 • Meszfuf: kuszkusz alapú, datolyás-mazsolás desszert

Beutazási szabályok

Tunéziai beutazáshoz a magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra; külföldi állampolgárok Tunézia nagykövetségén kérhetnek személyre szabott felvilágosítást. Az útlevélnek a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig még érvényesnek kell lennie, útlevéllel legfeljebb 90 napig tartózkodhatunk az országban. Budapest és Monastir között 2 óra 20 perc, Budapest és Enfidha között 2 óra 10 perc a repülési idő. A fedélzeten az utasok ételt és italt kapnak. A Tunéziába történő belépéshez be- és kiutazási kártyát kell kitölteni, ezt az utasok a repülőn kapják meg. Megérkezéskor az útlevélvizsgálatkor adják vissza a kilépéshez szükséges kártyát, ezt gondosan meg kell őrizni a hazautazásig!

FONTOS! A gyermek(ek)kel egyedül utazó szülők vagy hozzátartozók a reptéren a check-in pultnál kötelesek bemutatni a gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát vagy a velük nem utazó szülő beleegyező nyilatkozatát. Várandós nők esetében a 28. hét után történő repüléshez orvosi igazolás szükséges.

Egészség

A Tunéziába utazóknak nincs szükségük különleges védőoltásokra, ugyanakkor érdemes felkészülni alapvető gyógyszercsomaggal (fejfájás, hasmenés és gyomorbántalmak ellen, napozáshoz magas faktorú krémmel). Csapvíz helyett inkább palackozott víz fogyasztása javasolt, a zöldségeket és gyümölcsöket is eben érdemes alaposan megmosni. Amennyiben orvosi ellátásra szorul, kérje idegenvezetőink segítségét; a helyi orvosok általában beszélnek angolul, franciául és németül, de magyarul beszélő orvossal is fel tudjuk venni a kapcsolatot.

Éghajlat

A Líbia és Algéria közé ékelődött észak-afrikai Tunézia klímája változatos: a Földközi-tenger mentén a parti sáv mediterrán, délen sivatagos a szaharai rész, az északi hegyvidék pedig mérsékelt éghajlatú, enyhe, csapadékos telekkel és forró nyarakkal. Az országra jellemző meleg szél a sirokkó, ami délről-délnyugatról nyaranta igazi forróságot hoz magával. Tunéziában ezeknek a földrajzi különbségeknek köszönhetően nem beszélhetünk egységes időjárásról vagy állandó napsütésről, területenként változnak a jellemzők. Eső tekintetében a tengerparti rész a leggazdagabb (évi 400-700 mm), a sivatagi vidéken még 100 mm is alig mérhető, de a csapadék jelentős része a téli hónapokban hullik. A nyár jellemzően száraz, a legtöbb napsütés júliusban várható, és általában az augusztus a legmelegebb, 30 fok fölötti nappali hőmérséklettel. Ennek következtében a turisták jelentős része is nyáron megy legszívesebben Tunéziába; aki strandolás helyett inkább kirándulások és műemlékek miatt látogat az országba, annak a kevésbé meleg hónapok ajánlottak.

Lakosság

Az észak-afrikai Tunéziában mintegy 11 millióan élnek. Az országot eredetileg betelepítő berber törzsek leszármazottai ma már csak elenyésző hányadát képviselik a lakosságnak, melynek nagy része arabnak tekinti magát. Átlagéletkor szempontjából fiatal országnak számít, a teljes népességre vetítve ez mindössze 28 év; a lakosság alig 7 százaléka idősebb 65 évnél. Az elmúlt kétezer évben az ország történelmét, hagyományait és kultúráját a berber nomádok után a föníciaiak, a pun népet leigázó rómaiak, a vandálok, az arab hódítók, az oszmánok, a franciák, a mórok és a zsidók is alakították.