Feladott poggyászra vonatkozó szabályok

Általános szabályok
A feladandó poggyászok maximális súlyát a fuvarozó légitársaság határozza meg, melyről a légitársaság honlapján tájékozódhat. A diszkont (fapados) légitársaságok szabályzata jelentős mértékben eltérhet. A megengedett súly túllépése után díjat kell fizetni. A túlsúly mértékét a jegykezelő állapítja meg és írja rá a jegyre. Beszállókártyát csak az után adják ki, hogy az utas befizette a díjat az adott légitársaság vagy a jegykezelő társaság ügyfélszolgálatán. Az egyes légitársaságoknál érvényben lévő szabályokról érdeklődjön a légitársaságoknál.

A poggyászfeladás a check-in pultnál történik a jegykezelés után. Minden feladandó poggyászt névcímkével kell ellátni, ezeket a jegykezelőtől lehet kérni. A poggyász biztonságosabb feladása érdekében az utascsarnokban térítés ellenében lehetőség van a csomagok befóliázásra is.

A poggyászokat a jegykezelők látják el felvételkor a szükséges jelzésekkel. A csomagszállító-szalagon le nem engedhető poggyászokat (pl. sportszerek, festmények, hangszerek stb.) a rakodószolgálat alkalmazottai viszik a repülőgéphez. Nagyméretű -- azaz kézipoggyásznál nagyobb -- hangszert csak úgy lehet a fedélzetre vinni, ha jegyet vásárolnak a tárgynak, mert egy külön ülés szükséges az elhelyezésére. Különleges tárgyak szállítása esetén a jegy vásárlásakor, vagy az indulás előtt négy-öt nappal érdemes felkeresni az adott légitársaságot.

Babakocsira, tolószékekre külön poggyászcímkét ragasztanak a jegykezeléskor, és egészen azokat a repülőgép ajtajáig lehet használni. Onnan a rakodók viszik le a csomagtérbe majd hozzák fel érkezéskor a repülőgép ajtajához. Állatok szállítási lehetőségei igen korlátozottak, a részletekről érdeklődjön az adott légitársaság képviseleténél!

A feladott poggyászok is átesnek biztonsági ellenőrzésen. Amennyiben az átvilágításnál olyan tárgyat fedez fel a biztonsági szolgálat, amely pontosabb ellenőrzést kíván, a csomag tulajdonosát visszakísérik az ellenőrzési ponthoz, és megkérik a csomag kinyitására. Jelenlétében ellenőrzik annak tartalmát.

2010.nov.9-től az Egyesült Államokba utazóknak tilos a fedélzetre illetve a feladott poggyászban printer vagy festékpatront szállítani, amelynek a súlya meghaladja a 453 grammot.

ÚJ EURÓPAI UNIÓS BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK A REPÜLŐTEREKEN