Korábban kiadott, már NEM ÉRVÉNYES tájékoztatóink a COVID-19-cel kapcsolatban

Aktuális COVID tájékoztatóink ezen az oldalon érhetőek el
>> https://www.ibusz.hu/covid-tajekoztatok

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. március óta méltányosságból kiállított utalványok érvényességi idejét (2020. október 31-én és december 31-én lejáró) 2021. március 31-ig meghosszabbítjuk. A megadott dátum továbbra is a szerződéskötés utolsó időpontját jelöli, az utazásnak 2021. december 31-ig kell megkezdődnie.

2020. november 3. - 11:00
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

 

Tájékoztató

Utasbiztosítási szerződések érvényességével kapcsolatban

Tekintettel a Kormány 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletére a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól utasbiztosítási szerződéseink érvényességével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

 • Az érvényben lévő biztosítási feltételek rendelkezései szerint azon úticélok tekintetében, melyeket a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt kategóriába sorolt, utasbiztosítási, útlemondás sem a baleset, betegség, poggyász biztosítás tekintetében nem érvényes.
 • A hivatkozott kormányrendelet rendelkezései alapján – kevés kivétellel – a világ valamennyi országát utazásra nem javasolt kategóriába sorolta.

A Colonnade Biztosító Ügyfelei részére a kialakult helyzetre tekintettel a lehető legmegfelelőbb biztosítási fedezetet biztosító szerződéseket a biztosítási feltétek rendelkezéseitől eltérően az alábbiak szerint köthetőek meg:

 • A piros kategóriába sorolt országok közül a korábban terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt utazásra nem javasolt országokba történő utazásokkal kapcsolatban megkötött biztosítási szerződések érvénytelenek, összhangban a hatályos kormányrendelet és biztosítási feltételek rendelkezései szerint.
 • Ellenben a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt utazásra nem javasolt desztinációk tekintetében a biztosítási feltételektől eltérően a biztosítási fedezet ÉRVÉNYES.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a megkötött utasbiztosítási szerződés nem nyújt fedezetet a megbetegedés nélküli járványügyi intézkedésekre, így különös tekintettel az adott desztináció, vagy honosság szerinti ország előírásai szerinti tesztek költségére, az ilyen módon elrendelt karantén, tervezettől eltérő hazautazással kapcsolatos többletköltségeire.

Az egyes országokról az alábbi honlapon szerezhet bővebb tájékoztatást:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Illetve kérdés esetén keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken:

 • Telefon: +36 1 460 1400; +36 1 801 0801
 • Telefonos ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
 • Hétfő: 08:30 - 20:00
 • Kedd: 08:30 - 17:00
 • Szerda: 08:30 - 17:00
 • Csütörtök: 08:30 - 17:00
 • Péntek: 08:30 - 15:00
 • Szombat: Zárva
 • Vasárnap: Zárva
 • E-mail: ugyfelszolgalat@colonnade.hu
2020.09.07. 16:00

Kedves Utasunk!

Sajnálattal tájékoztatjuk Önöket, hogy a Kormány által meghozott (408/2020 Korm.rendelet) beutazási korlátozások miatt Önöknek a hazautazást követően 2 hetes karanténba kell vonulniuk. A karantént feloldhatják 2 negatív PCR teszttel, melynek folyamata a következő:

 • Magyarország területére történő belépéskor a rendőrség elrendel egy ideiglenes elrendelő határozatot a házikaranténról.
 • A lakóhelye szerint illetékes Kormányhivatal Népegészségügyi Osztályához kell beadni a karantént kiváltó tesztelésre vonatkozó kérelmet
 • 3.000 Ft illetéket az Államkincstár részére be kell fizetni – bankszámlaszám: 10032000-01012107-00000000 – közleményben a nevet és a lakcímet kell feltüntetni
 • Le lehet előzetesen foglalni a tesztelés időpontját – lényeg, hogy a 2 mintavétel közt 48 óra elteljen és a két mintavétel 5 napon belül megtörténjen

A magyar utazási irodák megállapodást kötöttek a Neumann Labs céggel, akik egy rendkívül kedvezményes tarifát biztosítanak utasainknak.

A laboratóriumi teszteléssel kapcsolatos információkat alább találják!

Bízunk benne, hogy nyaralásuk kellemesen telt és élményekkel gazdagon térnek haza.

Üdvözlettel:

IBUSZ Utazási Irodák Kft.

A kedvezményes terméket az alábbi linken tudják megvásárolni:

https://neumannlabs.com/products/sars-cov-2-pcr-karanten-teszt

A vásárlás során a TRAVEL kuponkódot kell bírni és legalább 2 darab terméket kell rendelni és akkor az egyedi teszt ára kedvezményesen 12.500 Ft lesz (azaz a két teszt személyenként 25.000 Ft.

Az Ön első mintavételi időpontjával kapcsolatban Ügyfélszolgálatunk fogja felkeresni.

A mintavétel helyszíne: 1139 Budapest, Röppentyű utca 48. földszint

Kérjük, hogy a mintavétel időpontja előtt regisztrálja e-mail címét a portal.neumannlabs.com oldalon, majd az emailben küldött aktivációs linkre kattintva, aktiválja e-mail címét. Enélkül nem fogja tudni megtekinteni a vizsgálati eredményét.

A PCR-vizsgálathoz orrból és garatból történő mintavételre van szükség, amely akkor mutatja a legpontosabb eredményt, ha az elvégzése előtt betartásra kerülnek az alábbi szabályok.

Kérjük, a mintavételt megelőző 4-5 órában:

 • ne egyen, ne igyon semmit (vizet sem), ne dohányozzon, ne mosson fogat, ne öblítse a szájat (vízzel sem) és ne használjon semmilyen szájfrissítőt (cukorkát, rágógumit).

A fenti szabályok be nem tartása miatt a mintába, a reakciót gátló anyag kerülhet, amitől értékelhetetlenné válik a vizsgálati eredmény.

Kérjük, a mintavételre hozzon magával fényképes igazolványt, TAJ kártyát (TAJ hiányában útlevelet), és a hazaútra szóló beszállókártyáját!!!!.

A vizsgálat eredménye a minta laboratóriumba érkezésétől számított 24-48 órán belül lesz elérhető.

A vizsgálati eredménye megérkezéséről e-mail-ben küldünk Önnek értesítést.

Eredményét a portal.neumannlabs.com biztonságos weboldalon keresztül tekintheti meg, az Ön által korábban regisztrált és aktivált e-mail címmel.

Kedves Utasunk!

Az elmúlt napokban a Magyar Kormány által meghozott döntések alapján a kiutaztatás végképp ellehetetlenült. Rendkívül sajnáljuk, hogy sok utasunktól el kell vennünk az idei nyaralásuk lehetőségét, Társaságunk a végsőkig kitartott az utaztatás mellett, azonban a mai napon, a bevezetett korlátozások és a lemondott utasok mennyisége alapján azt a döntést kellett meghoznunk, hogy a szeptember 1-je után induló valamennyi charterjáratunkat töröljük.

A sajnálatos helyzet beállta óta, társaságunk minden esetben az éppen aktuális jogszabályi előírásoknak megfelelően kezelte a lemondást követő visszatérítést, ami természetesen továbbra is így lesz. Bízunk benne, hogy a kialakult helyzettől eltekintve, utasaink továbbra is megtisztelik bizalmukkal irodánkat, ezért az alábbi lehetőségeket ajánljuk fel:

 • a befizetett összeg 110%-ban, utalványba kerül visszatérítésre, vagy
  • Az utazási utalvány az IBUSZ Kft. által szervezett külföldi utazásokra váltható be 2020. december 31. napjáig, mely határidő a szerződéskötés dátuma, az utazás 2021. december 31-ig lehetséges, vagy
 • átfoglalási lehetőséget biztosítunk 2021. évben történő indulású utazásunk egyikére, vagy
 • visszatérítés 100%-ban az eredeti fizetési formában, legkésőbb 14 napon belül.

Köszönjük minden kedves utasunk bizalmát és megértését, melyet az elmúlt hónapokban tanúsították társaságunk felé. Bízunk benne, hogy hamarosan újra visszatér a normál utaztatási lehetőség és újra indíthatjuk csoportos utazásainkat, mert SZERETÜNK UTAZNI ÉS UTAZTATNI!

IBUSZ Utazási irodák Kft.

2020.09.01. 14:00

Tisztelt Utasunk!

Tájékoztatjuk, hogy a Konzuli Szolgálat 2020. augusztus 31-én 15:13-kor közzétett tájékoztatója alapján a világ valamennyi országa „utazásra nem javasolt” kategóriába került 2020. szeptember 1. napjával.

Sajnálatos módon a Görög szigetekre induló charterjárataink indítása így kétségessé vált, ezen járatok létjogosultsága azon utasaink létszámától függ, akik utazási szándékukat változatlanul fenntartják. A járatok további üzemeléséről tájékoztatást legkésőbb az adott járat indulását megelőző 3. napon teszünk közzé.

Azon utasaink, akik 2020. szeptember 1. után induló utazásra vonatkozó szerződéssel rendelkeznek és a szerződést a koronavírusra tekintettel 2020. szeptember 1. után kívánják felmondani, az alábbi lehetőségeket kínáljuk fel:

 • a befizetett összeget 110%-ban utazási utalvány formájában visszatérítjük
  • Az utazási utalvány az IBUSZ Kft. által szervezett külföldi utazásokra váltható be 2020. december 31. napjáig, mely határidő a szerződéskötés dátuma, az utazás 2021. december 31-ig lehetséges, vagy
 • átfoglalási lehetőséget biztosítunk 2021. évben induló bármelyik saját szervezésű külföldi utazásunkra vagy
 • a befizetett összeget 100%-ban visszatérítjük az eredeti fizetési formában.

Megértésüket és együttműködésüket ezúton köszönjük

IBUSZ Utazási Irodák Kft.

Budapest, 2020. augusztus 31. 16:20

Tisztelt Utasunk!

Tájékoztatjuk, hogy az augusztus 28-i Kormányinfón bejelentett és a 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletben megjelent beutazási korlátozások ellenére Görögország továbbra sem került felvételre a külpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium honlapján az „utazásra nem javasolt” utazási célországokat és térségeket megjelölő felsorolásba. Ennek értelmében charterjárataink indítása nem ütközik akadályba, társaságunk a szerződésben vállalt szolgáltatások teljesítését biztosítja.

Azonban tisztában vagyunk azzal, hogy sok utasunk a kéthetes karantént vagy annak kiváltására szolgáló tesztek költségét nem tudja vállalni, ezért méltányosságból felajánljuk utasainknak azt a lehetőséget, hogy a szerződés felmondása esetén, az ÁSZF szerinti bánatpénz összegét utalványban térítjük vissza, amennyiben 2020. augusztus 31-én, 17 óráig erről társaságunk felé írásban vagy személyesen nyilatkoznak.

A méltányossági alapon kiadott utalványok

  • érvényességi határideje 2020. december 31., mely határidő a szerződéskötés dátuma (az utazás 2021 december 31-ig is lehetséges)
  • beváltása csak az IBUSZ saját szervezésű külföldi utazásaira lehetséges,
  • az utalványok készpénzre váltása, csak az eredeti bánatpénz megfizetése mellett lehetséges.

Az elmúlt hónapokban az IBUSZ Utazási Irodák Kft. valamennyi turizmusért elkötelezett munkatársának minden törekvése arra irányul, hogy utasaink a lehetőségeinkhez képest a lehető legoptimálisabb, humánus megoldást biztosítsa!

Megértésükben bízva,

Üdvözlettel:

IBUSZ Utazási Irodák Kft.

2020.08.31. 11:30

Tisztelt Utasunk!

Ezúton szeretnénk tájékoztatni Önöket, hogy a mai kormányinfón elhangzottak alapján 2020.szeptember 1 után a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra 2 hét karanténkötelezettség vár, melyet két – 48 óra különbséggel elvégzett – negatív PCR teszttel lehet kiváltani.

Tájékoztatjuk Utasainkat, hogy járataink változatlanul üzemelnek, a korábban megadott menetrend szerint továbbra is közlekednek.

IBUSZ Utazási Irodák Kft.

Korábban kiadott, hatályon kívül helyezett tájékoztatóink:

 

 

COVID-19 UTASTÁJÉKOZTATÓ

Ezúton szeretnénk kedves utasaink részére tájékoztatást nyújtani a Covid-19 vírus terjedése miatt tett óvintézkedésekről, amelyekre utazásuk közben számíthatnak. A leírt információk tájékoztató jellegűek, melyek a jelenlegi előírásokhoz, iránymutatásokhoz igazodnak. A szállásokon, közlekedési eszközökön, útvonalakon történő változásért társaságunkat felelősség nem terheli.

Az egyes tagállamok feladata, hogy hivatalos tanácsokkal szolgáljanak állampolgáraiknak. Ezért azt javasoljuk, hogy tudakozódjon hazájának illetékes hatóságánál – jellemzően a külügyminisztériumnál –, hogy érvényben vannak-e utazási tanácsok, figyelmeztetések arra az országra vonatkozóan, ahova utazni tervez. Az utazási tanácsok a helyzet alakulásának függvényében folyamatosan frissülnek. Határátlépéskor ellenőrizhetik az utasok testhőmérsékletét, valamint szúrópróbaszerű jelleggel Covid-19 tesztet végezhetnek.

A társadalmi távolságtartási ajánlásokat alkalmazni kell.

 • Be- és kicsekkolás: A kijelentkezési és a bejelentkezési idő közötti idő kötelező meghosszabbítása a tartózkodások között (kijelentkezés 11 óráig és bejelentkezés 15:00 órától), hogy a szobákat alaposan takarítani, fertőtleníteni és természetes szellőztetés útján szellőztetni lehessen. A nem szállóvendégeknek tilos belépniük a szállodákba.
 • Takarítási rend: Kerülni kell a szobák gyakori takarítását a vendégek tartózkodása során (ez a takarító személyzet védelmét szolgálja a lehetséges esetekkel való érintkezés elkerülése és a további átvitel megelőzése érdekében). Görög Egészségügyi Minisztérium javaslatára kerülni kell a lepedők, párnahuzatok és törölközők napi cseréjét, és az csak a vendégek kérésére végezhető. Javasolt, hogy minden szobából a hotel távolítsa el a lényegtelen dolgokat (párnák, ágyneműk).
 • Étkezés: Az étkezési szolgáltatásokra (éttermek – a la carte, büfé, reggeliző helyiségek – és bárok – beltéri és kültéri -) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az országban az éttermekre és bárokra, az aktuális jogi keret szerint. Minden étterem és bár vezetőjének végre kell hajtatnia a távolságtartást az asztalok elhelyezése és a vendégek ültetése révén. Szállodai elhelyezés esetén a svédasztalos étkezés továbbra is biztosított, azonban az ételeket a személyzet szervírozza ki a tányérra a vendégeknek. Ez minőségben nem befolyásolja az eredeti szolgáltatás színvonalát.
 • Közös területek használata: Közösségi terekben, illetve a szabadtéri területeken, fürdőkben, játszótereken kerülni kell a túlzsúfoltságot, és alkalmazni kell a társadalmi távolságtartási ajánlásokat.
 • Medence: A szállodákban csak a szabadtéri úszómedencék működhetnek, az aktuális jogi keretnek megfelelően. A beltéri úszómedencék üzemeltetése tilos. A fürdőzők száma korlátozott, a szállodai medencék kihasználtsága az egy főre eső 5 m2 vízfelület indexével számítható ki.
 • Légkondicionálás: Az Egészségügyi Minisztériumnak az útmutatója szerint különös figyelmet kell fordítani a levegő visszakeringetésének megakadályozására és a természetes szellőzés lehetővé tételére a szobákban és más területeken (a légkondicionálókat ajtónyitásakor letiltó rendszer leállításával). A központi légkondicionálóval rendelkező szálláshelyek a berendezések használatát várhatóan mellőzni fogják, a levegő visszakeringetésének megakadályozása miatt. Azok a szobák, amelyek egyénileg szabályozható légkondicionálóval rendelkeznek, azokat az utasok (előzetes tájékoztatás szerint) használhatják.
 • Fizetés: A szállodai költségek megfizetésére a hitel- vagy bankkártyák ajánlottak.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy saját és utastársaik egészségnek megóvása érdekében a repülőtereken, repülőgépen és a transzferbuszokon az orr és arc eltakarására szolgáló maszk viselése kötelező. A Nemzetközi Légügyi Hivatal rendelkezése értelmében június 1. után a repülőterek épületeibe csak az utazó személy léphet be. A repülőgépek légkondicionáló berendezései olyan speciális szűrőkkel rendelkeznek, melyek megszűrik a vírusokat és baktériumokat, így azok szinte steril levegőt biztosítanak.

A fedélzeten ellátás nincs! Térítés ellenében a „Bar on board”, azaz fedélzeti bárból vásárolható szendvics, vagy üdítő.

Biztonsági és egészségügyi intézkedések a Smartwings légitársaság repülőgépein >>> klikk ide

Kérjük kedves utasainkat, hogy minden esetben tartsák be a Népegészségügyi Központ javaslatait, fokozottan figyeljenek a személyi higiéniára, köhögéskor és tüsszentéskor takarják el orrukat és szájukat zsebkendővel, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a gyakori és alapos kézmosásra.

Autóbuszainkon mellékhelység használatára nincs lehetőség, illetve büfé nem üzemel! Az autóbuszokon kihelyezett kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk! Maszk viselése javasolt, de annak viselése nem előírás! Kérjük utasainkat, hogy az utazás alkalmával mindenki rendelkezzen maszkkal vagy arcot eltakaró sállal, kendővel.

Utazásuk során javasoljuk a zsúfolt megállóhelyek, benzinkutak elkerülését, a nyilvános illemhelyeket fokozott figyelemmel használják, törekedjenek a higiéniás előírások betartására.

Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. valamennyi munkatársa minden esetben azon dolgozik, hogy biztonságos és élményekben gazdag nyaralást szervezzen minden kedves ügyfelünknek!

Kellemes utazást és jó pihenést kíván az IBUSZ Utazási Irodák Kft.!

Országinfók

Ország - Beutazás Hazaérkezés  
AusztriaAusztria ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.05.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020. 06. 04.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól, ha a belépést megelőző 4 napnál nem régebben készült negatív COVID tesztről szóló angol, vagy magyar nyelvű igazolással rendelkezik; vagy ha valószínűsíthető, hogy a kiutazás végcélja a Cseh Köztársaság volt és az ott tartózkodás ideje nem haladta meg a 48 órát.

2020. 06. 01.

Az osztrák hatóságok azt kérik, hogy amennyiben valaki Ausztriában tartózkodva a koronavírus tüneteit véli magán érzékelni, ne menjen orvoshoz, kórházba hanem rögtön hívja fel a 0-24 óráig elérhető 1450-es vagy 0800 555 621-es telefonszámot és ezen keresztül kérjen segítséget! Bécs területén a 141-es telefonszámon is kérhetnek segítséget az Ärztefunkdienst orvosaitól.

Az idősek és a rizikócsoportba tartozó személyek Bécs területén kérhetnek segítséget a 01/4000-4001-es 24 órában hívható telefonszámon, ha az élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzésében segítségre van szükségük.

A kereskedelmi szálláshelyek május 29-én nyithatnak ki.

A gazdasági kamara (WKO) egy folyamatosan aktualizált "openhotels" adatbázisában mutatja, hogy Ausztria területén mely hotelek vannak még nyitva, amelyek az alapellátásban dolgozó személyzet elszállásolására vehetők igénybe. A lista a következő linken érthető el: https://openhotels.at 

Magyar-osztrák határ:

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információt a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek a +36 80 277455 vagy 456-os telefonszámon vagy a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország Kormánya 216/2020. (V. 21.) Korm. rendelete az Osztrák Köztársaságból történő határátlépésről: magyar és osztrák állampolgárok a belépést megelőző 4 napnál nem régebbi, SARS-CoV-2 negatív tesztről kiállított, angol vagy magyar nyelvű orvosi igazolás birtokában beléphetnek Ausztria felől Magyarországra.

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: ITT letölthető 

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: ITT elérhető

Az Ausztriába történő beutazás szabályai:

Az osztrák egészségügyi tárca rendelete értelmében valamennyi szomszédos ország felőli belépésre közúton vagy vasúton az alábbi szabályok érvényesek.

1. Az Ausztriába utazóknak rendelkezniük kell megfelelő idegen nyelvű orvosi igazolással egészségügyi állapotukra vonatkozóan, és igazolniuk kell, hogy a molekuláris biológiai tesztjük a SARS-Co V-2 vírusra vonatkozóan negatív eredményt mutat. Az igazolások nem lehetnek 4 napnál régebbiek. Az orvosi igazolás többnyelvű verziója letölthető letölthető az alábbi honlapról:

2. Az 1. pont alól kivételt jelentenek azok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők, akik önként vállalják a 14 napos otthoni karantént és erről nyilatkozatot írnak alá. Amennyiben a mikrobiológiai teszt negatív, az érintettek korábban is elhagyhatják az otthoni karantént.

3. Az Ausztrián keresztül történő, megállás nélküli átutazás engedélyezett, amennyiben a kiutazás biztosított. A gépkocsival történő megállás nélkül átutazásnál lehetséges, de ezt szigorúan ellenőrzik (útlevelek lefényképezése) és csak elegendő üzemanyaggal engedélyezik.

Május 21-től kivétel a rendelet alól az ún. "Deutsches Eck"-en (Tirol és Salzburg között) keresztül történő utazás.

4. A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra - leszámítva a kereskedelmi személyszállítást -, valamint az ingázókra. A rendelet vonatkozik azonban az orvosi vizsgálatokat végző személyzetre és sofőrökre.

5. Beutazás Ausztriába orvosi kezelés céljából: A szomszédos országokból a beutazás a fenti korlátozások ellenére is lehetséges azok számára, akik osztrák betegbiztosítás keretében a kötelező biztosítással rendelkeznek és elengedhetetlenül szükséges számukra az orvosi ellátás igénybevétele és ezt igazolják (letölthető formanyomtatvány: ITT   - Egy kísérő személynek a beteggel együtt történő beutazása megengedett.

6. Beutazás különös méltánylást érdemlő helyzetben családi körben vagy házi- és haszonállat ellátása céljából egy erre vonatkozó nyilatkozat kitöltése mellett.

7. Beutazás tanulmányok folytatása vagy érettségi céljából: Az Ausztriában vagy Magyarországon érettségiző és az Ausztriábantanintézményt látogató , de a másik országban lakó diákok és –amennyiben ingáznak – a hallgatók az ingázókhoz hasonlóan, tanulmányok folytatása vagy érettségi vizsga céljából korlátozások nélkül léphetik át a magyar-osztrák határt mindkét irányban. A tanulói/hallgatói státusz hiteles igazolása (az iskola által kiállított igazolás és/vagy diákigazolvány) minden esetben szükséges.

8. Beutazás szezonális munkások és ápolók, egészségügy személyzet részére: Az erdő- és mezőgazdaságban dolgozó szezonális munkások, továbbá ápolók és egészségügyi személyzet vonattal vagy busszal (a célállomásig megállás nélkül) beutazhat, ha a 14 napos karantént a saját nyilatkozatával vállalja.

9. Beutazás Ausztriába légi úton: Azoknak az Ausztriába légiúton beutazó személyeknek, akik március 20. péntek 0.00 órától lépnek be az ország területére, automatikusan 14 napos házi karanténba kerülésre kell kötelezniük magukat rendelkezése alapján. Ez alól kivételt képeznek azok, akik számára biztosított Ausztria területének haladéktalan elhagyása.

A korlátozások ellenére légiúton beutazhatnak azok a személyek, akik osztrák betegbiztosítás keretében a kötelező biztosítással vagy osztrák egészségügyi intézmény által a kezelésről, alapos indokkal kiállított igazolással rendelkeznek, amennyiben elengedhetetlenül szükséges számukra az orvosi ellátás igénybevétele.

Hasonlóan azok a személyek is, akiknek Ausztriában van a lakóhelyük vagy szokásos tartózkodási helyük és igazolják a külföldön (nemcsak kizárólag a szomszédos országokban) elengedhetetlenül szükséges orvosi ellátás igénybevételét, közúton újra beutazhatnak.

Letölthető formanyomtatványok:

 • Német nyelvű 
 • Angol nyelvű 
 • Az osztrák helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (pl. fertőzöttek száma) a következő linken követhetők folyamatosan: Itt és itt 
 • Az osztrák belügyminisztérium sajtóközleményei: ITT 
 • Angol nyelvű információ: Itt és itt

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria 

bezár
 
Bosznia és Hercegovina Bosznia-Hercegovina ! Nem engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020. 07. 14.

Piros besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat türésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karantén vagy hatósági házi karantenra köteles.
 • Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 óras időkülönbséggel, ket alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmák szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvü okirattal igazolja, hogy SARS CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karantén kötelezettsége alól, ha 2 alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt - eredménye mindkét esetben negativ, mentesül a karantén kötelezettség alói.

2020. 05. 25.

Bosznia-Hercegovinában a járványügyi helyzetre tekintettel a külföldi állampolgárok vonatkozásában belépési tilalom van érvényben!

A Bosznia-Hercegovinában állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgárok korlátozás nélkül szabadon beléphetnek.

A belépési tilalom alól kivételt – bizonyos korlátozások betartásával – csak a személyek meghatározott köre képez. Az országba szabadon beléphetnek a teherfuvarozásban résztvevők és egy fő kisérő személy; üzleti célú beutazás esetén a külföldi állampolgár üzletemberek, amennyiben rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszt eredménnyel és a meghívó BiH cég meghívólevelével; közeli hozzátartozó temetésére érkező külföldi állampolgárok legfeljebb 72 óra időtartamra, amennyiben rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus teszt eredménnyel.

A bosznia-hercegovinai hatóságok rendelkezése értelmében az országba belépni, azon áthaladni jelenleg kizárólag útlevéllel lehet, a határőrség a belépéshez a személyi igazolványt nem fogadja el!

A Bosznia-Hercegovinán keresztül történő átutazás kizárólag az anyaországba, illetve a szokásos tartózkodási hely szerinti országba való visszatérés céljából lehetséges (a belépéskor kizárólag útlevelet fogadnak el és az utazónak 12 órán belül át kell haladnia az országon!)!

Közúton a neumi tranzitfolyosón – földrajzi helyzete okán – továbbra is át lehet haladni. Kérjük azonban állampolgárainkat, hogy a tranzitfolyosón (kb. 8 km) történő áthaladás során Bosznia-Hercegovina területén NE álljanak meg! Amennyiben alapos indokkal (pl. a jármű lerobban) mégis kénytelenek megszakítani a továbbhaladást, azonnal lépjenek kapcsolatba a helyi rendőrséggel, illetve Konzulátusunkkal.

A tranzitálás céljával közúton belépni szándékozó állampolgárainkat kérjük, hogy az országon történő átutazásukat megelőzően minden esetben egyeztessenek Magyarország Szarajevói Nagykövetségének Konzulátusával!

Bosznia-Hercegovina 2020. március 30-án 6 órától minden nemzetközi repülőterét lezárta.

Az országban csökkentett kapacitással újraindították a korábban felfüggesztett helyi és helyközi tömegközlekedést.

Bosznia-Hercegovina elhagyása a szomszédos országok felé az érintett szomszédos ország aktuális szabályozásának figyelembevételével, korlátozottan lehetséges! Kérjük, hogy utazásuk megkezdése előtt valamennyi az utazással érinteni tervezett országban irányadó szabályozásról tájékozódjanak.

Bosznia-Hercegovinában a járványügyi helyzet miatt országos veszélyhelyzetet hirdettek. A bosznia-hercegovinai Föderációban a járványügyi helyzet miatt veszélyhelyzet, a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságban pedig rendkívüli helyzet van érvényben. Jelenleg az ország területén nincsen érvényben kijárási tilalom vagy korlátozás, a közterületen továbbra is kötelező a szájmaszk vagy a szájat eltakaró kendő viselése.

FONTOS INFORMÁCIÓ! Ismételten hangsúlyozzuk, hogy az országba belépni jelenleg csakis útlevéllel lehet, a határőrség a belépéshez a személyi igazolványt nem fogadja el!

A bosznia-hercegovinai határátkelőhelyekről az alábbi linken tájékozódhatnak.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bosznia-hercegovina  bezár
 
Bulgária Bulgária ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

2020. 05. 31.

Június 1-től az EU és Schengen-tagállamok, valamint az Egyesült Királyság, Szerbia és Észak-Macedónia állampolgárai szabadon, karanténkötelezettség nélkül léphetnek be Bulgária területére.

A 14 napos karantén kötelezettség fennmarad a Svédországból, az Egyesült Királyságból, Belgiumból, Írországból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Máltáról, és az EU-n kívüli országokból (kivéve Szerbiából és Észak-Macedóniából) érkezők számára, függetlenül az állampolgárságuktól.

Az ország területére történő belépéskor mindenkinek nyilatkozatot kell kitöltenie.

Hazautazás/Tranzitálás közúton

2020. 05. 22- től a bolgár hatóságok előzetes engedélye NÉLKÜL is lehetőség nyílik azon magyar állampolgárok hazatérésére, akik Bulgáriából, vagy Bulgárián keresztül szeretnék megközelíteni Magyarországot.

Görög-, vagy Törökországba való, Bulgárián keresztüli tranzitálásnak feltétele az, hogy az átutazó rendelkezzen, a célország által kiállított érvényes személyi igazolvánnyal, vagy tartózkodási engedéllyel.

A bolgár hatóságok az országhatárokon való kilépésnél, a közúti személyforgalmat nem korlátozzák, azonban a környező országok beutazási szabályozásának változatossága miatt mindenképpen javasoljuk a tájékozódást, az utazási célnak megfelelő ország konzuli tájékoztató oldalán.

Bolgár-Román határ: a nagyobb határátkelők (Vidin, Rusze) a teherforgalom előtt nyitva állnak. Az EU tagállamok polgárai (és családtagjai) Románián keresztül történő hazautazása vagy tranzitálása biztosított.

Bolgár-Török határ: Legfrissebb hírek szerint csak török állampolgárok léphetnek be Törökország területére (személyforgalom). A teherforgalom, Kapitan Andeevo és Lesovo határátkelőhelyeknél engedélyezett.

Bolgár-Görög határ: a nagyobb határátkelők (pl. Kulata) a teherforgalom előtt nyitva állnak. Az ország területére görög és más EU-s tagállamok polgárai, valamint az EU-ban tartózkodási engedéllyel rendelkezők léphetnek be.

Bolgár-Észak-Macedón határ: harmadik országbeli állampolgárok belépése Észak-Macedóniába nem lehetséges. Teherforgalom áthaladása a Gyueshevo, Logodazh és Zlatarevo határátkelőhelyeken engedélyezett.

Bolgár-Szerb határ: a szerb hatóságok a 2020.05.22.-től megnyitották a határaikat az EU-s polgárok előtt. Jelenleg az összes határátkelő fogadja az utasokat és a teherforgalmat egyaránt: Kalotina, Vrashka Chuka, Bregovo.

Beutazás vasúton

 • 2020. 03. 17- től a bolgár hatóságok törölték a külföldre irányuló, személyforgalmat bonyolító vasútjáratokat. Az intézkedés visszavonásig él.

Légiközlekedés

 • A légiközlekedés terén a burgaszi repülőtér kivételével, a bulgáriai repterek (Szófia, Várna) továbbra is fogadják a nemzetközi járatokat, indulás előtt azonban mindenképp tájékozódjanak a járat pontos indulására/esetleges törlésére vonatkozóan. A reptereken szigorították az ellenőrzést.

A nagykövetség elérhetőségét az alábbi linkre kattintva találja: ITT

A járvánnyal kapcsolatosan, a bolgár Egészségügyi Minisztérium állandóan frissülő honlapján olvasható naprakész tájékoztató (bolgár nyelven).

 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria

bezár
 
Csehország Csehország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.05.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

A Konzuli Szolgálat tudomása szerint a más országból érkező, a Cseh Köztársaságon csak átutazó személyekre az általános szabályok vonatkoznak.

2020.05.27.

A cseh kormány által 2020. március 12-én kihirdetett veszélyhelyzet egyes korlátozásai enyhített formában ugyan, de továbbra is érvényben vannak.

 • Május 27-től a cseh és szlovák, valamint magyar állampolgárok 48 órára beutazhatnak egymás országába koronavírus teszt nélkül, az utazás célját nem kell megindokolni. Az ellenőrzést a határon a szlovák rendőrök végzik.
 • A cseh belügyi tárca felhívja a figyelmet, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba

Május 11-től több kategóriában is lehetővé vált a külföldiek számára a beutazás korlátozott időre és meghatározott céllal és támogató dokumentumokkal, miközben főszabályként továbbra is érvényes, hogy külföldi állampolgár nem léphet be az ország területére, ha nem rendelkezik tartózkodási engedéllyel. Azok a külföldiek, akik rendelkeznek cseh tartózkodási engedéllyel, kiléphetnek a Cseh Köztársaság területéről és vissza is térhetnek oda. A bizonyos feltételekkel lehetséges beutazások esetei a cseh hatóságok által kiadott hatályos rendeletek alapján:

 1. EU állampolgárok gazdasági tevékenység üzleti tárgyalás, szolgálati út céljából való beutazása 72 órán belül (nem jelent rendszeres határátlépést, nem ingázásról van szó), melyhez fel kell mutatni a PCR tesztet, ill. elfogadni ,hogy csak korlátozottan mozoghat a beutazó az ország területén, a veszélyhelyzet szabályai szerint, valamint üzleti tárgyalásra való meghívólevél, szolgálati útra való utasítás, munkaszerződés, cégkivonat. A meghívó fél köteles biztosítani, hogy a beutazók betartsák a higiéniai előírásokat, úgy, mint FFP2respirátorban való munkavégzés, étkező és pihenőhelyiségek külön használata, minimális kontaktus a többi dolgozóval, egészségi állapot, testhőmérséklet rendszeres ellenőrzése.
 2. Gazdasági célú beutazás a fentiek szerint 72 órán felül: tevékenységet megerősítő igazolások felmutatása, úgy, mint: munkaszerződés, üzleti meghívó, kinevezési szerződés, cégkivonat, önálló kereső tevékenység igazolása, professzionális sport- vagy művészeti tevékenység végzéséről igazolás.
 3. EU állampolgárok, akik felsőoktatási tanulmányok folytatása céljából utaznak be, amikor is a tartózkodás időtartama meghaladja a 72 órát. Belépésnél PCR teszt felmutatása, mozgáskorlátozás vállalása 14 napon keresztül, az oktatási intézmény által kiadott igazolás a tanulmányok megkezdéséről.
 4. EU állampolgárok családegyesítési célú beutazása: a Cseh Köztársaság területén állandó lakhellyel rendelkező uniós állampolgárok házastársai, 21 év alatti gyermekei, szülei vagy támogatásától függő családtagjai. Belépésnél PCR teszt felmutatása, szabad mozgás korlátozásának vállalása 14 napig, családi kapcsolatokat igazoló dokumentumok, anyakönyvi kivonatok
 5. Nemzetközi közlekedésben résztvevők (tehergépkocsi és autóbuszvezetők, polgári repülőgép személyzete, mozdonyvezetők, hajókapitányok és vízi járművek személyzete, stb. 14 napot meghaladó tartózkodás esetén PCR tesz bemutatása, szabad mozgás korlátozásának vállalása 14 napig, igazolás a nemzetközi közlekedésben résztvevők számára, vagy hivatásos vezetői igazolvány, munkaszerződés
 6. Kritikus infrastruktúrában dolgozók: Ha a tartózkodás 14 napnál hosszabb, belépésnél PCR teszt felmutatása, szabad mozgás korlátozásának vállalása 14 napig, A fogadó üzenek kötelesek a beutazókkal betartatni a következő szabályokat: FFP2respirátorban való munkavégzés, étkező és pihenőhelyiségek külön használata, minimális kontaktus a többi dolgozóval, egészségi állapot, testhőmérséklet rendszeres ellenőrzése.
 7. Sürgős, rendkívüli helyzetek – egészségügyi személyzet határtálépése, vér és csontvelőszállítás, mentővel történő szállítás, halottszállítás, egészségügyi szolgáltatások, bíróság által elrendelt belépés, idézés alapján történő belépés, halaszthatatlan hivatali ügy. Ha a tartózkodás időtartama meghaladja a 24 órát, akkor belépésnél PCR teszt felmutatása, a szabad mozgás korlátozásának vállalása 14 napig.
 8. Minden esetben szükséges a belépésnél 4 napnál nem régebbi PCR teszt negatív leletének felmutatása, mert e nélkül automatikusan 14 napra karanténba kell vonulni.

Május 25-i kormányülésen döntés született, hogy Csehország folyamatosan nyissa meg határait, május 26-tól a cseh-német és a cseh-osztrák határon minden közúti és vasúti átkelőhely használható. A koronavírus teszt, ennek hiányában a kéthetes karantén továbbra is kötelező. A hatóságok szúrópróbaszerűen ellenőriznek. A cseh belügyi tárca felhívja a figyelmet, hogy kimondottan turizmus céljából külföldi állampolgárok továbbra sem utazhatnak Csehországba.

A nemzetközi vasúti és busz járatokat korábban leállították meghatározatlan időre (Szlovákia/Magyarország irányába is!) újra indításuk fokozatosan zajlik.

Cseh- és Magyarország között sem felszíni sem légi összeköttetés jelenleg még nincs.

A cseh hatóságok fokozatosan feloldották a kulturális, sportrendezvényeket, koncerteket., nevezetességek látogathatóságát érintő korlátozásokat, ezek teljes kivezetésére júliusig kerül sor . Az üzletek, szolgáltatások, bevásárlóközpontok nyitvatartása, működése május végére visszaállt a szokott rendbe.

A cseh kormány által fenntartott internetes felületeken, különösen pedig az Egészségügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium, illetve a Nemzeti Egészségügyi Intézet honlapjain érhető el további, részletes naprakész információ a koronavírussal kapcsolatban.

Ezek elérhetőségei:

A Nemzeti Egészségügyi Intézet ezen kívül üzembe helyezett egy folyamatosan hívható információs vonalat is, melynek elérhetőségei a következők:

 • +420-724-810-106
 • +420-725-191-367
 • +420-725-191-370

A közintézményekben, táblák, plakátok formájában is adnak általános tájékoztatást – több idegen nyelven is - a megbetegedéssel, illetve a követendő egészségtudatos magatartással kapcsolatban: Az elektronikus médiában szintén.

Szabályok:

 1. maszk használata tömegközlekedési eszközökön, zárt térben kötelező
 2. közterületen mozgó, tartózkodó személyek közötti minimális távolság 2 méter, ha ez nem biztosítható, akkor maszk használata kötelező
 3. gyakori kézmosás, fertőtlenítő gél használata, különösen akkor, ha olyan személlyel érintkezünk aki nyilvánvaló felsőlégúti megbetegedés tüneteit mutatja;
 4. kerüljük a közeli kontaktust olyan személlyel, aki látható, nyilvánvaló megfázási tüneteket mutat
  1. köhögés vagy tüsszentés esetén használjunk zsebkendőt, lehetőség szerint egyszer használatosat;
  2. ne tartózkodjunk olyan helységben, ahol nagyobb létszámú csoportosulás van
  3. a fenti elővigyázatossági szabályok betartására különösen ügyeljenek az idősebbek, a gyermekek, a krónikus megbetegedésben szenvedők, vagy a legyengült immunrendszerűek. Több helyütt fertőtlenítő kézmosó automatákat helyeztek el.

Fentiek tudomásulvétele mellett, tekintettel arra, hogy a helyzet a továbbiakban is változhat, kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a koronavírusról szóló híreket, utazási tanácsokat, illetve a fent megadott internetes és telefonos tájékoztató források tartalmának változásait.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag 

bezár
 
Dánia Dánia ! Engedélyezett Korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020. 06. 28.

2020. június 27-én a dán határellenőrzések részlegesen feloldásra kerültek

A dán hatóságok által kidolgozott kritériumrendszer alapján - és rendszeres felülvizsgálat mellett, - meghatározásra kerül, mely EU és EGT tagállam teljesíti a feltételeket ahhoz, hogy Dánia megnyissa irányába határait.

A 2020. június 25-i adatok alapján a magyarországi járványügyi helyzet és statisztikák a „nyitható ország” kategóriába sorolta Magyarországot, amellyel lehetővé válik magyar állampolgárok számára a Királyság területére való belépés alapos indok nélkül.

Magyar állampolgárokat érintő beutazási lehetőségek, feltételek Dániában:

Turizmus céljából történő beutazás

Amennyiben a beutazás kizárólag turizmus céljából történik, a belépés feltétele érvényes útiokmányon túl, egy minimum 6 éjszakáról szóló foglalási igazolás felmutatása. A szálláshely lehet szálloda, nyaraló, kemping, magántulajdonban álló ingatlan, stb.

Dél-Svédországban élő magyar állampolgár konzuli ügyintézés céljából való beutazása

Skåne, Halland és Blekinge régiókban élő magyar állampolgárok érvényes útiokmányon túl, 72 óránál nem régebbi negatív COVID-teszt felmutatásával beutazhatnak karantén-kötelezettség nélkül.

Átutazási, tranzitálási céllal való beutazás

A dán hatóságok engedélyezik azon EU/EGT állampolgárok számára a tranzitot, akiknek hazajutás céljából kell átutazniuk Dánián! A tranzitra 24 óra áll rendelkezésre.

Kötelező egészségügyi szűrés nincsen bevezetve a határokon, de 2020. június 15-től kezdődően szúrópróba szerűen lehet rá számítani.

Hatósági házi karantén továbbra sincs elrendelve a külföldről haza térőkkel szemben, ugyanakkor erősen javallott a 14 napos otthoni elkülönítés.

Nyilvános események

Maximálisan 50 főben korlátozzák a gyülekezési létszámot, de az ültetett rendezvények, események (pl. esküvő, konferencia) esetén a felső határ 500 fő. A korlátozás be nem tartása 2500 DKK (~115 000 HUF) kiszabását teszi lehetővé.

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

A dán határok zárva tartanak a külföldi látogatók előtt.

A dán kormány lezárta a határokat a koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Dán állampolgárok visszatérhetnek az országba, viszont más országból érkező látogatók nem léphetnek az országba.

A kormány legkésőbb június 1-ig újraértékeli az ideiglenes korlátozásokat, a belépési tilalmat és a meglévő utazási iránymutatásokat is.

Június 2. frissítés

A dán kormányfő döntése alapján a határok augusztus 31-ig zárva tartanak. Július 15-től látogatók Norvégiából, Izlandról és Németországból beléphetnek az országba, abban az esetben, ha van szállásuk foglalva Koppenhágán kívül.

Forrás: partner


2020. 05. 30.

A dán kormány döntése értelmében Dánia újra nyitása szakaszonként, úgynevezett fázisonként valósul meg, amely elsősorban a belső óvintézkedések fokozatos enyhítését jelenti, - a külföldi állampolgárokat érintő beutazási korlátozások továbbra is érvényben maradnak!

Határellenőrzés

Dánia március 14-én szigorú beutazási korlátozásokat vezetett be határain, amelyet követően az ország területére való belépés az alábbi rendkívüli esetekben lehetséges külföldiek számára továbbra is:

 • Dániában élő, dán munkaviszonnyal rendelkezők számára, beleértve a magánvállalkozókat.*
 • Dániában élő és munkát vállaló dán vagy külföldi állampolgárt látogató házastárs, élettárs, szülő és gyermek.**
 • Vidéki turizmus céljából belépő izlandi, német és norvég állampolgár 2020. június 15-től.*
 • Áruforgalmat, kereskedelmet folytató személyek.*
 • Kritikus vagy végső stádiumban lévő beteg családtag látogatása.*
 • Temetésen való részvétel.*
 • Halaszthatatlan, üzleti céllal történő beutazás;*
 • Bírósági meghallgatásra való beidézés.*
 • Látogatási jog gyakorlása kiskorú esetén.*
 • Kiskorú törvényes képviselőjéként eljárók számára.*
 • Dán egészégügyi intézményben egészségügyi kezelés alatt állók számára*;
 • Átszálló, átutazó utasok számára, akik érvényes, Dánián kívüli végső úti célra szóló menetjeggyel rendelkeznek*;

*Minden esetben megfelelő, érvényes dokumentummal/igazolással, útiokmánnyal szükséges alátámasztani a belépés indokát.

! Figyelem !

A dán hatóságok engedélyezik azon EU/EGT állampolgárok számára a tranzitot, akiknek hazajutás céljából kell átutazniuk Dánián! A tranzitra 24 óra áll rendelkezésre.*

Egészségügyi szűrés egyelőre nincsen bevezetve a határon, de 2020. június 15-től kezdődően szúrópróba szerűen lehet rá számítani. Hatósági házi karantén továbbra sincs elrendelve a külföldről haza térőkkel szemben, ugyanakkor erősen javallott a 14 napos otthoni elkülönítés.

Nyilvános események

Maximálisan 10 főben korlátozzák a gyülekezések, rendezvények, események létszámát. Be nem tartása 2500 DKK (~115 000 HUF) kiszabását teszi lehetővé.

Dánia fokozatos újra nyitása jegyében ismét megnyitják kapuikat:

2020. április 20-tól:

 • a fogászati rendelők, gyógytornászok, csontkovácsok, terapeuták, dietetikusok, szemészek, ortopédszakorvosok, pszichológusok;
 • a szolgáltatóipar egy része (fodrászatok, kozmetikák, masszázs- és tetováló szalonok, szoláriumok);
 • az autósiskolák;
 • kutatói laboratóriumok.

2020. május 11-től:

 • az üzletek, kereskedelmi egységek, bevásárlóközpontok;
 • magánvállalatok alkalmazottai visszatérhetnek munkahelyükre, otthoni munkavégzést már nem kell előírnia a munkáltatónak;
 • hivatásos sportesemények (mérkőzések, versenyek) nézőközönség nélkül;
 • sportegyesületek szabadtéri edzései;
 • a közszféra rendvédelmi szektorai (katonaság, rendőrség, tűzoltóság);
 • szafari jellegű állatkertek, ahol a látogatók autóból járhatják be a parkokat.

2020. május 18-tól:

 • az éttermek, kávézók, bárok, sörözők;
 • könyvtárak (kizárólag kölcsönzésre);
 • egyházközösségek, felekezeti szertartások.

2020. május 27-től:

 • kültéri szórakoztató parkok;
 • nyári szabadtéri programok;
 • személyes jelenléthez kötött kutatótevékenységek;
 • felnőttoktatási programok;
 • kollégiumok;
 • a köztévé és rádió dolgozói is fizikailag visszatérhetnek munkahelyükre;
 • személyes jelenlétet igénylő oktatás, szakképzés;
 • az egyetemek tarthatnak szóbeli vizsgákat;
 • kulturális szabadidős tevékenységek, zeneiskolák (kivéve kórusfoglalkozások),
 • a fővárosi régiót leszámítva a közszférában megszűnik a távmunka.
 • A nagyobb szabású (500 fős létszám feletti) rendezvények betiltását 2020. augusztus 31-ig meghosszabbították.

Utazási tanácsok

A légiközlekedés Koppenhága-Budapest között továbbra is körülményes, miután a légiforgalom Európa szerte tapasztalható leállása okán, mostanra kizárólag többszöri átszállással lehetséges a hazajutás (Koppenhága – Stockholm – Budapest útvonalon).

Ryanair és Norwegian légitársaságok felfüggesztették Koppenhágából és Billundból induló budapesti közvetlen járataikat, amellyel így átmeneti jelleggel megszűnt a közvetlen repülőjárat Magyarország és Dánia között.

Németország és Dánia között, ritkított számban ugyan, de továbbra is közlekednek a kompok Gedser (DK) kikötőből Rostockba (DE).

Részletes információ: https://www.scandlines.com/kunden-service/cancellation-and-rebooking

A dán hatóságok lehetővé teszik a tranzitot azon EU állampolgárok számára, akinek Dánián keresztül kell átutazniuk hazajutás céljából: https://um.dk/da/rejse-og-ophold/rejse-til-udlandet/coronavirus

A dán hatóságok által közölt legfrissebb COVID-19 információk a www.coronasmitte.dk honlapon érhetőek el.

Az Országos Rendőrfőkapitányság egyben forródrótot is működtet munkanapokon 8.00-16.00 óra között, amely a következő telefonszámon érhető el +45 7020 6044

Beutazási korlátozások Grönlandon és Feröeren

A Dán Királyság részét képező Grönlandon és Feröeren a beutazási korlátozások továbbra is saját hatáskörben kerülnek meghatározásra. Grönland 2020. március 19-én, Feröer pedig 2020. március 16-án zárta le határait.

Feröerre kizárólag Dániából és Grönlandról lehet beutazni, amely Izlanddal egészül ki június 15-től. A 14 napos hatósági karantén kötelező minden külföldről hazatérő személy számára.

Részletes információk: https://corona.fo/?_l=en

Grönlandon a határzár előreláthatólag június 15-én kerül feloldásra, amelyet követően 600 főben maximalizálják a külföldről hetente beutazók számát. A 14 napos karantén kötelező, amely öt napnál nem régebbi negatív teszt felmutatásával kiváltható.

Részletes információk: https://www.nun.gl

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?dania

bezár

 
Észak - Macedónia Észak - Macedónia ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Piros besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat türésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karantén vagy hatósági házi karantenra köteles.
 • Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 óras időkülönbséggel, ket alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmák szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvü okirattal igazolja, hogy SARS CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karantén kötelezettsége alól, ha 2 alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt - eredménye mindkét esetben negativ, mentesül a karantén kötelezettség alói.

2020. 07. 10.

A Nagykövetség szeretné felhívni az Észak-Macedóniába beutazni szándékozó magyar állampolgárok figyelmét, hogy az országban május vége óta a koronavírus második hulláma zajlik, lakosságszám arányosan jelentősnek mondható napi fertőzöttségi adatokkal. Az észak-macedón egészségügyi ellátórendszer színvonala és teljesítőképessége mérsékelt, jelenlegi leterheltsége jelentős. A Nagykövetség a jelen helyzetben javasol elkerülni, vagy elnapolni minden nem halaszthatatlan vagy nélkülözhetetlen, Észak-Macedóniát érintő utazást/tartózkodást.

Erre való tekintettel szeretnénk hangsúlyozni továbbá, hogy az utazás minden esetben egyéni döntés és egyéni felelősség. A Konzuli Szolgálat oldalán szereplő információk ezen döntés meghozatalához hivatottak segítséget nyújtani.

A korlátozó intézkedések jelentős részét a hatóságok feloldották. Megszűnt a rendkívüli állapot és a kijárási tilalom, a boltok, vendéglátóipari egységek és bevásárlóközpontok újranyitásának első üteme már megtörtént. A boltok, bevásárlóközpontok május 13-a óta ismét nyitva vannak, azonban szigorú szabályok szerint kell, hogy működjenek. Az oktatási intézmények továbbra sem működnek, a nyilvános helyen tilos az emberek nagyobb csoportosulása és nyilvános események továbbra is csak korlátozottan szervezhetők.

Határátkelőhelyek lezárása:

Június 26- tól feltétel nélkül megnyíltak az országhatárok, beleértve minden határátkelőt. A korábbi, külföldi állampolgárok belépésére vonatkozó korlátozások hatályukat vesztették, így külföldi állampolgárok PCR teszt és karantén kötelezettség nélkül beléphetnek az országba.

Mindezek ellenére tisztelettel szeretnénk kérni a magyar állampolgárokat, hogy kövessék figyelemmel és tartsák be a helyi közegészségügyi és járványügyi előírásokat.

Görögország ugyanakkor Észak-Macedóniával közös határait továbbra sem nyitotta meg, így magyar állampolgárok a jelenlegi helyzetben továbbra sem tudnak Görögország irányába tranzitálni Észak-Macedónián keresztül. A Görögországba Észak-Macedónián keresztül belépni szándékozó, döntően az E75-ös nemzetközi főúton közlekedő magyar (és más) külföldi állampolgárokat az Evzoni határátkelőnél görög hatóságok visszafordítják.

2020. 06. 15.

Határátkelőhelyek lezárása:

A kormány június 13-i döntése nyomán az országhatárok részleges megnyitásra kerültek a tranzitforgalom számára. A következő észak-macedón határátkelők nyíltak meg június 15-én: Szerbia irányában: Tabanovce(/Presevo), Koszovó felé: Blace(/Hani i Elezit); Bulgária irányában: Deve Bair(/Gyushevo); Görögország irányában: Bogorodica(/Evzoni), Albánia iránáyban: Kafasan(/Qaf Thane) Görögország ugyanakkor Észak-Macedóniával közös határait továbbra sem nyitotta meg, így magyar állampolgárok a jelenlegi helyzetben továbbra sem tudnak Görögország irányába tranzitálni Észak-Macedónián keresztül.

A fent leírtak kizárólag a tranzitforgalomra vonatkoznak. Az Észak-Macedóniába mint célországba beutazni szándékozó külföldi állampolgárok továbbra is csak külön engedély birtokában léphetnek be, illetve számukra továbbra is két hét karantént írnak elő a hatályos rendelkezések.

Alternatív utazási lehetőségekre:

 • Románián és Bulgárián keresztülutazva el lehet jutni Görögországba.
 • Az Athéni repülőtér üzemel, Szaloniki is fog nyitni
Forrás:Magyarország Nagykövetsége Konzuli Osztály, Szkopje

2020. 05. 15.

Az Észak-Macedón Köztársaság határai továbbra is le vannak zárva a külföldi állampolgárok előtt. A szkopjei és ohridi nemzetközi repülőtér sem üzemel. Jelenleg rendkívüli helyzet van érvényben az országban.

A kormány által bevezetett országos, általános kijárási tilalom továbbra is érvényes, 19-05 óra között. Ezen túlmenően a 18 év alattiak számára 12 óra előtt, a 67 év felettiek számára pedig 11 óra után tilos közterületen tartózkodni. A városon belüli és városok közötti tömegközlekedés csökkentett üzemmódban működik.

Az oktatási intézmények működését felfüggesztették, a nyilvános helyen tilos az emberek nagyobb csoportosulása és nyilvános események is csak korlátozottan szervezhetők. A boltok, bevásárlóközpontok május 13-a óta ismét nyitva vannak, azonban szigorú szabályok szerint kell, hogy működjenek.

Határátkelőhelyek lezárása:

A szomszédos országok felé a határátkelőhelyek jelenleg zárva vannak, de a korlátozások enyhítése a napokban várható. A szkopjei és ohridi nemzetközi repülőtér sem üzemel egyelőre. Észak-Macedóniában rekedt és Magyarországra hazatérni kívánó magyar állampolgár jelenleg csak közúton tud utazni. Hazatérési szándék esetén kérjük, vegye fel a kapcsolatot a szkopjei magyar nagykövetséggel.

A járvánnyal kapcsolatos helyzetről és a vonatkozó kormányzati intézkedésekről az Egészségügyi Minisztérium honlapján folyamatosan frissülő, macedón nyelvű információkat találhatnak. 

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?eszak-macedonia  bezár
 
Finnország Finnország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020. 07. 12.

A magyar kormány a mai naptól az egyes országokat - járványügyi szempontok szerint - piros, sárga és zöld kategóriába sorolja. Finnország a zöld kategóriába tartozik, azaz az onnét érkezőkre semmilyen beutazási korlátozás nem vonatkozik. Országon belül szigorításokra nem került sor. A lista folyamatos felülvizsgálatának eredményéről a kormány szerdánként ad tájékoztatást. A rendelkezés július 15-től lép hatályba.

2020. 07. 09.

Finnország 2020. március 19-én határzárat vezetett be. Ez azt jelenti, hogy az országba befelé korlátozzák a személyforgalmat, de a finn állampolgárok (tehát pl. a magyar-finn kettős állampolgárok), illetve a finnországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek (pl. Finnországban regisztrált lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok) továbbra is beutazhatnak. Május 14-től bizonyos mértékig enyhítették a beutazási korlátozást: kibővítették azok körét, akik beléphetnek Finnországba, így azok is beutazhatnak, akik rendelkeznek finnországi munkaszerződéssel vagy egyéb módon igazolni tudják a beutazás szükségességét (családtag betegsége, haláleset stb.). A beutazás indokoltságát ellenőrizhetik. A Finnországba való belépéskor még karantén van ( a balti államok, Izland, Norvégia és Dánia kivételével).

Július 13-tól egy sor országból határellenőrzés és karantén kötelezettség nélkül lehet beutazni Finnországba bármilyen céllal, így Magyarországról is. A rendelkezés nem állampolgárság szerint különbözteti meg a beutazókat, hanem a beutazási országok szerint. Így pl. egy Magyarországról érkező szerb állampolgár is korlátozások nélkül beutazhat.

A könnyítés még az alábbi országokra vonatkozik: Hollandia, Belgium, Olaszország, Ausztria, Görögország, Málta, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Ciprus, Írország, Andorra, San Marino, Vatikán Liechtenstein, Svájc. A határellenőrzés fennmarad az alábbi országok viszonylatában: Spanyolország, Svédország, az Egyesült Királyság, Bulgária, Horvátország, Luxemburg, Portugália, Románia, Monaco, Lengyelország és a Cseh Köztársaság. Ezekből az országokból csak a munka- és egyéb fontos ügyekben való beutazást engedélyezik, és a beutazók számára önkéntes karantént javasolnak.

A munka- és egyéb fontos ügyekben való beutazást engedélyezik egyes Európán kívüli országokból is, ezek: Algéria, Ausztrália, Grúzia, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld, Dél-Korea, Tunézia, Uruguay és Kína.

2020.07.01.

Aktuális:

Finnország 2020. március 19-én határzárat vezetett be. Ez azt jelenti, hogy az országba befelé korlátozzák a személyforgalmat, de a finn állampolgárok (tehát pl. a magyar-finn kettős állampolgárok), illetve a finnországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek (pl. Finnországban regisztrált lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok) továbbra is beutazhatnak. Május 14-től bizonyos mértékig enyhítették a beutazási korlátozást: kibővítették azok körét, akik beléphetnek Finnországba, így azok is beutazhatnak, akik rendelkeznek finnországi munkaszerződéssel vagy egyéb módon igazolni tudják a beutazás szükségességét (családtag betegsége, haláleset stb.). A beutazás indokoltságát ellenőrizhetik. A Finnországba való belépéskor még karantén van ( a balti államok, Izland, Norvégia és Dánia kivételével).

A finn kormány július 10- én fog döntést hozni arról, hogy a beutazási korlátozást mely országok tekintetében törlik el július 13- tól. Előreláthatólag Magyarország is bekerül ebbe a körbe, azaz a magyar állampolgárok számára fennálló korlátozások július 13- ig még érvényben lesznek.

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

A kormány május 7-ei döntése alapján június 14-ig meghosszabbítják a határokra érvényes ideiglenes korlátozásokat. A döntés része az ellenőrzőpontok felállítása a belső határokon, valamennyi kimenő határátkelőhely lezárása, és a beérkező forgalom korlátozása.

Forrás:partner

Finnország 2020. március 19-én határzárat vezetett be. Ez azt jelenti, hogy az országba befelé korlátozzák a személyforgalmat, de a finn állampolgárok (tehát pl. a magyar-finn kettős állampolgárok), illetve a finnországi tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek (pl. Finnországban regisztrált lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok) továbbra is beutazhatnak. Május 14-től bizonyos mértékig enyhítik a beutazási korlátozást: kibővítették azok körét, akik beléphetnek Finnországba, így azok is beutazhatnak, akik rendelkeznek finnországi munkaszerződéssel vagy egyéb módon igazolni tudják a beutazás szükségességét (családtag betegsége, haláleset stb.). A beutazáskor felhívják az utas figyelmét az aktuális egészségügyi korlátozások betartására és ellenőrzik a beutazás indokoltságát.

2020. 06. 11.

Magyar állampolgárok hazajutása Finnországból:

Közvetlen repülőjárat Finnország és Magyarország között továbbra sincsen. Júliustól várható a közvetlen járatok beindulása.

Egy átszállással repülővel többféle útvonalon lehet haza utazni. Jelenleg a legjobb megoldást a Frankfurton keresztüli utazás jelenti. Továbbra is lehet Stockholmon és Amszterdamon keresztül utazni, de megjelentek az Oslón keresztüli utazási lehetőségek is. A londoni átszállást nem javasoljuk a bevezetett britt karantén miatt.

A repülőre feltétlenül vigyenek maszkot magukkal!

Újra haza lehet jutni autóval a Baltikumon, illetve Lengyelországon és Szlovákián át vezető útvonalon. Lengyelországon át 12 órán belül kell megtenni a tranzitálást, e korlátozás június 13.-át követően megszűnik. Szlovákiában 8 óra áll rendelkezésre az átutazásra. Azok, akik a Csehországon át vezető autópályát kívánják használni, a cseh tranzitálási lehetőség június 15-től nyílik meg.

A Finnországból Magyarország felé autóval hazautazók részére június végétől új opciót fog jelenteni a Helsinki-Riga kompjárat.

A Helsinki-Travemünde hajó továbbra is üzemel, így Németországon és Ausztrián keresztül is haza lehet utazni Magyarországra. A Németországba való belépés feltétele továbbra is az, hogy bizonyítható legyen az utazás célja – azaz, hogy Magyarország az úticél -, valamint az utazó egészsége rendben legyen, azaz a vírus-fertőzés jeleit ne mutassa.

Azon magyar állampolgárok részére, akik Németországon, Ausztrián, Szlovákián és Csehországon keresztül érkeznek Magyarországra, már nincs karantén-kötelezettség (függetlenül a kiindulási országtól).

Közlekedés: Az EU és az EGT tagországokban kiadott jogosítványok az okiratban feltüntetett kategóriájú járművek vezetésére Finnországban is feljogosítják tulajdonosukat. A gépjárművezetőnek legalább 18 évesnek kell lennie. A jogosítvány attól függetlenül használható Finnországban, hogy a járművezető turistaként tartózkodik-e az országban, vagy ott él.

A közlekedés szabályai általánosságban megegyeznek az EU országaiban uralkodó normákkal. A városokban veszélyt jelenthetnek a kerékpárosok, ügyelni kell arra, hogy a részükre a járda területéből leválasztott közlekedési sávokba gyalogosan ne tévedjünk be. Kerékpárosok a nap és az év minden szakában, így télen is közlekednek.

Finnország út- és vasúthálózata rendkívül fejlett. A közlekedés kiszámítható és biztonságos. Finnországban nincs útdíj. Egész évben és mindenütt kötelező a tompított fényszóró, valamint a hátsó üléseken is a biztonsági öv használata. Vezetés közben mobiltelefon csak kihangosítóval használható. Az autósoknak kiemelt veszélyforrást jelent az úton átkelő jávorszarvas és rénszarvas, ezért a veszélyre vonatkozó közlekedési táblát komolyan kell venni.

2020. június 1-jétől módosulnak a KRESZ egyes szabályai. A fontosabbak: Téli gumi használata az időjárási viszonyoknak megfelelően kötelező, eltérően a korábbi szabályozástól, amikor bizonyos hónapokban tették azt kötelezővé. Ahol a közlekedési tábla a parkolást engedélyezi vagy általánosságban tiltja, de bizonyos ideig engedélyezi, egy kiegészítő tábla mutatja a maximális várakozási időt. A parkolás kezdetének időpontját jól láthatóan fel kell tüntetni a szélvédő mögött. Erre nemcsak az ún. parkolóórákat fogadják el, hanem akár egy kézzel írott papírlapot is. Hároméves kor alatti gyerek csak gyerekülésben utazhat – taxi rendelésekor jelezni kell, ha ilyenre van szükség.

A városokban és a főbb közlekedési útvonalakon sok a sebességmérő berendezés. Nemcsak a gyorshajtásért és a piroson való áthaladásért büntetnek, hanem a biztonsági öv használatának mellőzéséért és a vezetés közbeni mobiltelefonálásért is.

Útviszonyokról bővebben: www.tiehallinto.fi  vasúti közlekedésről: www.vr.fi

2020. 04. 15.

Az Uusimaa-ba való be és onnan kiutazás korlátozását a mai nappal feloldották, azaz így pl. a Helsinki-Vantaa repülőtérre való eljutás egyszerűbbé és gyorsabbá vált.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?finnorszag 

bezár
 
Franciaország Franciaország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020.06.18.

Az egészségügyi helyzet tartós javulását figyelembe véve Franciaország június 15-től megnyitotta a határait és feloldotta a Covid-19 miatt életbe léptetett (szárazföldi, légi és vízi) mozgáskorlátozásokat az európai uniós állampolgárok előtt.

Részletek és főbb turisztikai tudnivalók az alábbi magyar nyelvű cikkben találhatóak : http://ee.france.fr/hu/news/koronavirus-covid-19-franciaorszagi-helyzet

Számos közvetlen repülőjárat is újraindult vagy újraindul a közeljövőben :

 • Air France : június 10-től újraindult a Budapest-Párizs járat, melyet augusztus végéig heti 14 járatra kíván emelni a légitársaság.
 • Wizz Air: Budapestről újraindult a közvetlen Nizza, Bázel-Mulhouse, Párizs Orly járat és elindult egy Párizs Charles de Gaulle járat is !
 • Easyjet : július 1-től újraindul a Lyon, Párizs (CDG), Bázel-Mulhouse és Genf járat.
 • Ryanair : július 1-től újraindul a Párizs Beauvais és a Marseille járat és október végétől a Toulouse és a Bordeaux járat is.
 • Transavia : szeptember 3-tól újraindul a Nantes-i járat.

Műemlékek és múzeumok újranyitása:

A legtöbb helyszín már nyitva van vagy hamarosan nyílik és általában az alábbi egészségügyi szabályok érvényesek : maszk viselése kötelező, limitált vendégszám beengedése, esetlegesen kötelező on-line jegyvásárlás, kézfertőtlenítők kihelyezése Forrás:http://ee.france.fr/hu/news/koronavirus-covid-19-franciaorszagi-helyzet

Franciaország frissítés!

 • Eiffel Torony június 25-én nyit ki (egyelőre a lift nem fog működni, csak lépcsőn lehet felmenni)
 • Louvre július 6-án nyit, kötelező maszkviselés lesz
 • Eurodisney tervezett nyitása június 22.
Forrás:partner

2020. 05. 29.

Beutazás Franciaország területére

2020. április 8-ától a francia területre történő belépéshez vagy francia területen való átutazáshoz IGAZOLÁS SZÜKSÉGES.

Az igazolás francia és angol nyelven az alábbi linken érhető el: ITT

Az igazolás mellett szükséges bemutatni a hivatkozott állapotot igazoló dokumentumokat, illetve egy kézzel írt nyilatkozatot arról, hogy a beutazó nem rendelkezik a vírus tüneteivel.

Az alábbiakban felsoroljuk az uniós polgárok számára francia területre való belépés lehetséges indokait:

 • Franciaországban állandó lakhellyel rendelkező állampolgárok, házastársuk és gyermekeik
 • a lakóhelyük elérése céljából Franciaországon átutazó személyek, valamint házastársuk és gyermekeik
 • diplomáciai és konzuli képviseletek személyzete, valamint franciaországi székhellyel vagy irodával rendelkező nemzetközi szervezetek speciális tartózkodási engedéllyel rendelkező dolgozói
 • határmenti zónában dolgozó ingázók
 • mezőgazdasági idénymunkások, szerződéssel és TESA (egyszerűsített mezőgazdasági foglalkoztatás) visszaigazolással
 • ideiglenes munkaszerződéssel rendelkező uniós polgár, a megbízatás halaszthatatlan voltát és határozott időtartamát alátámasztó szolgáltatási szerződéssel: a munkáltatónak online bejelentési kötelezettsége van a következő linken: ITT
 • a koronavírus ellen küzdelemben foglalkoztatott egészségügyi alkalmazottak
 • repülőn történő személy- és teherszállításhoz szükséges személyzet
 • nemzetközi áruszállítók, köztük a tengerészek
 • gyermek láthatását, felügyeleti jogát vagy szállásolását igazoló személy
 • közoktatásban résztvevő személy és kiskorú esetében kísérője
 • ellátásra szoruló családtag vagy egészségügyi intézményben élő gyermek látogatása

Turizmus céljából történő belépés továbbra sem lehetséges.

A Franciaországba történő belépés engedélyezése a francia hatóságok illetékességi körébe tartozik, a Konzulátusnak nincs jogosultsága a Franciaországba történő belépésre vonatkozó igazolás kiállítására.

Hatósági karanténra az Európai Gazdasági Térség területéről beutazót a Franciaország területére történő érkezést követően NEM kötelezik (kivéve a tengerentúli területeket, ahol elrendelhető egészségügyi ellenőrzést követően házi vagy hatósági karantén), hacsak a megbetegedés tüneteivel nem rendelkezik. SPANYOLORSZÁG (2020. május 25-étől légi úton) és NAGY-BRITANNIA területéről (2020. június 8-ától) érkező uniós polgárok esetében azonban a francia hatóság önkéntes, 14 napos otthoni karatén letöltését kéri.

Mentesülnek az önkéntes karantén alól (kivéve, ha rendelkeznek a megbetegedés tüneteivel):

 • Franciaországon keresztül állandó lakóhelyükre hazatérők
 • repülőn történő személy- és teherszállításhoz szükséges személyzet
 • nemzetközi áruszállítók, busz, vonatvezetők és személyzetük, kereskedelmi és halászati hajózás személyzete
 • a koronavírus ellen küzdelemben foglalkoztatott egészségügyi alkalmazottak
 • diplomáciai és konzuli képviseletek személyzete
 • külföldi misszióból hazatérő védelmi, rendfenntartó, igazságügyi hatósági állami alkalmazottak és családtagjaik
 • határmenti zónában dolgozó ingázók
 • fontos családi okból belépők (láthatás, iskoláztatás, közeli hozzátartozó részére sürgős segítségnyújtás, közeli hozzátartozó temetése)
 • gazdasági okból belépők amennyiben tartózkodásuk nem haladja meg az 5 napot.

Május 28-án Edouard Philippe miniszterelnök sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy június 2-től új szakasz kezdődik a járvány elleni küzdelem terén Franciaországban. Ez a fázis várhatóan június 22-ig tart. Franciaország járványtérképen Île-de-France, Mayotte szigete, illetve Guyane maradtak narancssárga színűek, a többi régió zöld színű. A zöld régiókban a strandok, sporttermek, uszodák, mozik és színházak június 2-án újranyithatnak, míg a narancssárga régiókban csak június 22-étől. Június 2-ától a zöld régiókban fogadhatnak vendéget az éttermek és bárok, azonban a narancssárga színűekben csak a teraszhelyiségeik. Az iskolák, a közparkok és kertek is nyitva lesznek. Közterületen továbbra is maximum 10 fő gyülekezhet. A lakóhely 100 km-es elhagyási korlátozása is megszűnik.

Május 28-án Edouard Philippe miniszterelnök sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy június 2-től új szakasz kezdődik a járvány elleni küzdelem terén Franciaországban. Ez a fázis várhatóan június 22-ig tart. Franciaország járványtérképen Île-de-France, Mayotte szigete, illetve Guyane maradtak narancssárga színűek, a többi régió zöld színű. A zöld régiókban a strandok, sporttermek, uszodák, mozik és színházak június 2-án újranyithatnak, míg a narancssárga régiókban csak június 22-étől. Június 2-ától a zöld régiókban fogadhatnak vendéget az éttermek és bárok, azonban a narancssárga színűekben csak a teraszhelyiségeik. Az iskolák, a közparkok és kertek is nyitva lesznek. Közterületen továbbra is maximum 10 fő gyülekezhet. A lakóhely 100 km-es elhagyási korlátozása is megszűnik.

Franciaországban május 11-ével lépnek életbe a korlátozások feloldására irányuló intézkedések.

Május 11-étől megkezdődött a korlátozások fokozatos feloldása az élet minden területén: engedélyezik a maximum 10 fő gyülekezését közterületen, újra nyithatnak a boltok, azonban a vendéglátóipari egységek, mozik, múzeumok, stb. továbbra is zárva maradnak; szabadon lehet közlekedni, de a lakóhelytől 100 km-nél távolabbra csakis rendkívüli családi, vagy szakmai indokkal lehetséges utazni Franciaországon belül. Kötelezővé vált a tömegközlekedésben a maszk viselése, és a távmunka támogatása miatt csúcsidőben a tömegközlekedést csak munkáltatói igazolással lehet igénybe venni.

A nagy nézőszámot vonzó sporteseményekre legkorábban szeptemberben kerülhet sor.

Az egészségügyi szükségállapot július 10-éig meghosszabbításra került.

2020. május 12-étől az alsóbb korosztályok számára megnyitották az óvodákat/iskolákat, szigorú egészségügyi előírások betartatása mellett és a szülői hozzájárulás alapján. A középfokú tanintézmények viszont júniusig zárva tartanak.

A távolsági vonatközlekedés újraindul. Kötelezővé teszik a maszk viselését és mindent megtesznek a távolságtartás lehetővé tételére.

A Roissy repülőtér (CDG) új normákat állít fel a járatsűrítésekre való felkészülés részeként (az utasok hőmérsékletét valós időben mutató hőkamerák felszerelése). Orly repülőtér várhatóan június 26-án újra megnyílik az utazók elött, az egészségügyi helyzet javulásának és az ágazat felkészülésének függvényében.

A vírus emberről emberre is terjed, ismert gyógymódja jelenleg nincs, jelenleg csak a tünetek kezelését tudják megoldani. A megbetegedés kellő körültekintéssel kerülhető el, az ellene való védekezés a higiéniai szabályok fokozott betartásával lehetséges (gyakori és alapos kézmosás, fertőzött személyekkel való érintkezés elkerülése, nyers vagy ismeretlen eredetű hús- és tejtermékek fogyasztásának mellőzése). A terjedés lassítása és a köz védelme érdekében mindenkinek saját maga biztonságára is kell törekednie: meghűléses tünetek esetében otthon maradni, a társadalmi életet korlátozni. Egészségügyi szűrés nincs. Influenzás tünetekkel otthoni karantén javasolt, és a sürgősségi ellátás igénybevétele csak magas láz és légzési nehézségek esetén.

A francia egészségügyi minisztérium által indított, 24 órában hívható zöld szám: +33 (0) 800 130 000.

Utazási lehetőségek Magyarországra

Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy Párizsból Magyarországra induló közvetlen járatok várhatóan június elejével repülnek újra.

A hazajutás átszállással Frankfurton vagy Amsterdamon át Bécsig, illetve Londonon vagy Dublinon, illetve Eindhovenen keresztül lehetséges.

Basel/Mulhouse repülőtérről jár Budapestre közvetlen Wizzair járat.

A légitársaságok járataiknak indításáról maguk döntenek, a helyzet naponta változik, kérjük figyelemmel kísérni.

Párizs Charles de Gaulle repülőtéri információ:

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Párizs Charles de Gaulle repülőtéren minden étterem és élemiszerbolt bezárt, élelemhez jutni nem lehet. Kérjük, hogy hosszabb tranzitálás vagy várakozás esetére indulás előtt élelemmel és folyadékkal készülni szíveskedjenek.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

bezár
 
Görögországba Görögország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.07.13.

FONTOS TÁJÉKOZTATÁS KÖZÚTON, GÉPKOCSIVAL/BUSSZAL UTAZÓKNAK:

A görög hatóságok bejelentették, hogy 2020. július 15-én reggel 6 órától minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkező személynek, a belépéstől számítva 3 napnál (72 óránál) nem régebbi negatív koronavírus tesztet kell bemutatnia. Ezzel elsősorban a térségből közúton érkező egyre nagyobb számú fertőzött beutazását kívánják szigorúbban ellenőrizni. Információink szerint repülőtereken, más határátkelőkre érkezők esetében (egyelőre) nem terveznek hasonló szigorításokat.

Jelen ismereteink szerint a görög hatóságok kizárólag a PCR tesztet fogadnak el.

Passenger Locator Form (PLF)

Kötelezően kitöltendő regisztrációs adatlap GÖRÖG utazáshoz - Passenger Locator Form (PLF)

További információk weboldalunkon >> https://www.ibusz.hu/plf  (Kitöltési útmutatók)

 

Felhívjuk a Görögországba utazók figyelmét, hogy 2020. július 1-től augusztus 31-ig, az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával mindenkinek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/

A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulnia a teszt eredményének megérkezéséig. Akinek negatív a tesztje folytathatja a nyaralását, akinek pozitív a tesztje, két hétre államilag ellenőrzött karanténba kerül.

A PLF elektronikus regisztrációs felületet a Görög Kormány üzemelteti. A belépéshez szükséges QR kód megérkezése számos esetben késlekedik, ezért fontos, hogy a PLF benyújtásáról kapott visszaigazolást is kinyomtassák.

Esetleges fennakadások esetén a travel.gov.gr PLF külföldről is hívható Technikai támogató segélyvonala: 0030 2155605151 (9.00-21.00) GR idő szerint.

Határlezárások, ki- és beutazási korlátozások:

A korábbi hírekkel ellentétben Görögország nem nyitotta meg határait az albán és az észak-macedón szakaszon. Görögország szárazföldi határai közül továbbra is csak a görög-bolgár határszakasz van nyitva.

Július 1-től valamennyi görög repülőtér fogadhat nemzetközi járatokat. Az utasokat szúrópróbaszerűen fogják szűrni. Egyes országok tekintetében fennmaradnak bizonyos korlátozások. Svédországból és az Egyesült Királyságból nem fogadnak közvetlen járatokat július 15-ig.

Az athéni repülőtér induló és érkező járatairól itt tájékozódhat: https://aia.gr/traveler

Magyar állampolgárok hazajutási lehetőségei:

Közúton:

Görögországot jelenleg szárazföldi úton csak Bulgária felé lehet elhagyni. A bolgár és román korlátozásokról a konzuli szolgálat idevonatkozó honlapján illetve Magyarország bukaresti és szófiai nagykövetségénél tájékozódhatnak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria,  https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania 

Légi úton:

Május 1-től a Wizzair újraindította az Athén-Budapest járatát. Az Aegean görög légitársaság május közepétől szintén egyre több útvonalon közlekedik. Az Aegean budapesti járata várhatóan augusztus elején indul újra. A Ryanair közvetlen járatai június 26-tól kezdenek el repülni Budapest és Athén között.

Belső közlekedési lehetőségek:

Az országon belüli közúti és vízi közlekedés (busz, vonat, hajó) üzemel, az elérhető közlekedési eszközökről mindig érdemes az utazás előtt közvetlenül tájékozódni az alábbi linkeken:

A Görögországba látogatókra vonatkozó szabályok

Javasoljuk, hogy a Görögországba turisztikai céllal utazók tanulmányozzák a szálláshelyük honlapját, amely valószínűleg közzéteszi azokat az intézkedéseket, amelyeket a szálloda bevezetett a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében. Ezek többnyire a fizikai távolságtartásra, a vendégek és a személyzet érintkezésére, valamint a fokozott higiéniai előírásokra vonatkoznak.

További hasznos információk érhetők el angol nyelven az alábbi honlapon: www.visitgreece.gr 

Kiemeltünk néhány fontos tudnivalót:

Szállodák

A szállodáknak szálláshelyeknek kötelező nyilvántartást kell vezetniük a szállodában tartózkodó személyekről (név, állampolgárság, érkezés és távozás dátuma, elérhetőségek – cím, telefon, e-mail). Az adatokat közegészségügyi okokból megőrzik, figyelembe véve az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR).

Kötelező a kijelentkezés és a bejelentkezés időpontja közötti időszak meghosszabbítása, ezért a szállodákban a távozást legkésőbb 11:00 óráig és a bejelentkezés 15:00 órától határozták meg.

Megszűnik a lepedők és a törülközők napi cseréje.

A beltéri úszómedencék nem üzemelhetnek.

Transzfer szolgáltatások, taxik, autókölcsönzés, saját autó használata

 • 7 vagy annál kevesebb üléses járművek esetén a sofőr és 3 utas utazhat
 • 8 vagy 9 üléses járműveknél a sofőr 5 utast szállíthat.
 • Szülőkkel utazó kiskorú gyermekek estén az utasok száma túlléphető a fenti esetekben.
 • Szülőkkel utazó nagykorú gyermekek estén az utasok száma túlléphető a fenti esetekben (a rokoni kapcsolatot személyigazolvány vagy útlevél bemutatásával igazolni kell)
 • Taxi és transzferszolgáltatás esetén kötelező a maszk használata az utasoknak és a sofőrnek is.

A fenti rendelkezések bármely megsértése esetén százötven euró (150 €) közigazgatási bírságot szabnak ki mind a járművezető, mind az utasok számára.

A turistabuszok 65%-os kapacitással közlekedhetnek.

A transzferekre, taxikra, autókölcsönzésre és a magánautó használatra jelenleg érvényes szabályok július 12-ig vannak hatályban, azonban a járványügyi helyzettől függően meghosszabbíthatók.

Maszk viselés

A tömegközlekedési eszközökön, kompok, hajók zárt területein, repülőgépeken, valamint a repülőtereken kötelező a maszk viselése. (Amennyiben valaki nem visel maszkot a fenti közlekedési eszközökön, vagy helyiségekben 150 euróra büntethetik.)

Az ügyfelek számára az üzletekben és a zárt helyiségekben, valamint minden fizikai kapcsolatot igénylő szolgáltatást nyújtó helyen erősen javasolt a maszk használat.

Nyilatkozatok

A belföldi hajókra, repülőgépekre való felszállás előtt egy kötelező egészségügyi nyilatkozatot kell kitölteni.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a fenti szabályok betartását szigorúan ellenőrizik és a be nem tartásukat szankcionálják!

Gyakori kérdések és válaszok

 • Covid-19-es megbetegedés esetén a görög állam fedezi a kórházi kezelés költségeit.
 • Amennyiben egy szállodában fertőzöttséget állapítanak meg, a fertőzöttel közeli kapcsolatba került személyeket a Görög Állam költségén egy elkülönített karantén-szálláshelyre viszik. A többi vendég folytathatja nyaralását.
 • Fertőzöttség vagy megbetegedés esetén Görögország magára vállalja a kórházba szállítás, a gyógykezelés és szükség esetén egy karantén-hotel költségeit. Az esetlegesen elmulasztott visszafelé járat vagy előre befizetett szállás költségeivel kapcsolatban a külügyminisztériumi közlemény felszólítja a légitársaságokat, az utazási irodákat és szállodákat, hogy ilyenkor tanúsítsanak maximális rugalmasságot.
 • Amennyiben valaki a belépéskor 72 óránál nem régebbi molekuláris teszt eredményét mutataja fel, egyéni elbírálás alapján esetleg elkerülheti a görögországi tesztet, amennyiben szúrópróbaszerűen kiválasztották.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

Egészségügyi eljárásrendek, amelyeket az ország valamennyi szállodájában alkalmazni kell a COVID-19 járvány utóhatásai közötti biztonságos újbóli megnyitásukhoz és működésükhöz

Ajánlott dátumok Görögországban (az ország zárolás óta bezárt) szállodák újbóli megnyitására:

 • június 1. Az egész évben nyitva tartó szállodák újbóli megnyitása
 • Június 15.: az összes többi turisztikai szálláshely (idényjellegű szállodák és üdülőhelyek) újbóli megnyitása
 • Athén és Szaloniki kivételével a többi repülőtérre csak július 1-től.

A görög szállodák újbóli megnyitására vonatkozó előírások minden típusú turisztikai szálláshelyre vonatkoznak, függetlenül a műszaki és működési jellemzőiktől, osztályba sorolásuktól, típusuktól és a működésük időtartamától.

Minden görögországi szálloda köteles eljárásrendet készíteni és követni, az Idegenforgalmi Minisztérium utasításaival összhangban.

Általános információk - Kötelező intézkedések

Akcióterv (legalább 50 szobás szállodák esetében). Az 50 szobánál nagyobb kapacitású szállodák igazgatása / vezetősége köteles kidolgozni egy cselekvési tervet és a létesítmény egyes részlegeire külön eljárásrendeket.

Pontosabban: a cselekvési terv célja, hogy a szálloda intézkedéseket hozzon a Covid-19 gyanús esetek megelőzésére és hatékony kezelésére annak érdekében, hogy korlátozza a vírus terjedését az alkalmazottak és a vendégek körében.

A cselekvési tervnek meg kell felelnie a görög közegészségügyi szervezet - EODY - ajánlásainak, és azt a fejleményeknek megfelelően felül kell vizsgálni. Az egyes cselekvési tervek szerint:

 • A szálloda vezetőségének ki kell neveznie egy egészségügyi koordinátort, aki felügyeli az eljárásrend betartását, és személyeket az egyes szállodai részlegek (pl. F&B, házvezetés) felügyeletére.
 • A szálloda személyzetét ki kell képezni a cselekvési tervek követésére és végrehajtására
 • minden szállodának ügyeletes orvossal kell rendelkeznie, aki az EODY utasításai szerint jár el a Covid-19 gyanús esetek tesztelésekor. Ugyanakkor az orvosok távorvoslással is nyomon követhetik a gyanús eseteket.

A cselekvési tervben fel kell tüntetni, hogy mely hotelt akkreditáltak tanúsító szervek (opcionális) a koronavírus esetek megelőzésére és kezelésére irányuló intézkedések meghozatala szempontjából.

Operatív terv a Covid-19 esetek kezelésére (az összes szálloda esetében)

Minden turisztikai szálláshely – méretétől függetlenül – köteles operatív tervet készíteni a Covid-19 gyanús esetek kezeléséhez, az EODY aktuális utasításaival összhangban. Minden intézménynek ki kell jelölnie egy koordinátort annak felügyelete céljából,hogy a koronavírusgyanús esetek nyomon követése megfelelően történjen. Az EODY-t tájékoztatni kell az összes koordinátor és az együttműködő orvosok személyes adatairól.

Hotelszemélyzet

 • Minden alkalmazottnak tisztában kell lennie a Covid-19 vírus átviteli módjával; képesnek kell információkat szolgáltatni a vendégek számára; képzésben kell részesülnie az azonosított helyek takarításának és fertőtlenítésének gyakorlatáról; követnie kell a higiénés szabályokat a vírus átvitelének megelőzésére (gyakori kézmosás, kézfogás kerülése, fizikai távolságtartás, a szem, az orr és a száj kézzel történő érintésének kerülése, valamint légzéshigiénia)
 • Minden szállodának személyi védőfelszerelést (maszkot, kesztyűt) kell biztosítania minden alkalmazott számára.
 • A személyzetnek azt tanácsoljuk, hogy ha a betegséggel kapcsolatos tüneteket észlelnek magukon, maradjanak otthon és forduljanak orvoshoz, értesítve erről a szálloda egészségügyi koordinátorát.
 • Ajánlott, hogy a személyzeten minden reggel végezzenek lázmérést.
 • Ha egy alkalmazott kapcsolatba kerül egy Covid-19 esettel, ezt haladéktalanul be kell jelenteniük a szálloda egészségügyi koordinátorának, és fel kell őket menteni a munkavégzés alól.

Hotelnapló

A közegészség védelme érdekében minden szállodának naprakész nyilvántartást kell vezetnie a szállodában tartózkodó személyzet tagjairól és minden vendégéről - név, állampolgárság, érkezés és távozás dátuma, elérhetőségek (cím, telefon, e-mail), egy koronavírus-eset későbbi azonosítása esetén a kommunikáció lehetővé tételére. Be kell tartani a személyes adatok védelmére vonatkozó általános rendeletet (GDPR), és minden alkalmazottat és vendéget tájékoztatni kell arról, hogy adataikat a közegészség védelme érdekében megőrzik. A naplóba fel kell jegyezni és frissíteni kell a bekövetkező összes eseményt.

Kommunikáció

 • Minden szállodának tájékoztatnia kell alkalmazottait, vendégeit, vállalkozóit, beszállítóit, látogatóit és a lakosságot a cselekvési terv intézkedéseiről.
 • Ajánlott, hogy minden szálloda frissítse weboldalát egy külön Covid-19 szekcióval, amely információkat tartalmaz az új szabályokról: a fokozott higiéniai intézkedésekről, a közös helyiségek nyitvatartásának és a be- és kijelentkezés időtartamának változásáról. A szállodák a rendelkezésre álló eszközökkel is megadhatják ezt a tájékoztatást (pl. nyilvános tévéken, szobai tévéken, a szállodai jelzéseken és a recepción nyomtatott tájékoztatásként).
Szállásszolgáltatások

Recepció / portaszolgálat

  • A személyzet tagjai kötelesek betartani a szükséges higiéniai intézkedéseket (gyakori kézmosás), tartani a megfelelő távolságot (legalább egy méterre a vendégektől) és kerülni a kézfogást.

Kérésre a személyzetnek képesnek kell lennie arra, hogy:

  • a) tájékoztassa a vendégeket a szálloda szabályairól és az esetek kezelésére hozott új intézkedésekről,
  • b) hasznos információkat nyújtson az egészségügyi szolgáltatóknak az állami és magánkórházak, a Covid-19 referenciakórházak és a környéken lévő gyógyszertárak helyéről, és
  • c) kérésre személyi védőeszközöket (maszkok, kesztyűk) biztosítson.
 • A szállodák számára ajánlott, hogy bocsássanak angolra, franciára és németre lefordított tájékoztató szórólapokat rendelkezésre az alapvető egészségügyi utasításokról. Ezen felül a szállodák mobiltelefonos alkalmazáson keresztül is nyújthatnak hasznos koronavírus-információkat a vendégek számára.
 • Minden szállodának rendelkeznie kell egy orvosi készlettel, amely eset bekövetkeztekor elérhető, ennek egyszer használatos kesztyűt és maszkot, fertőtlenítőket, tisztítókendőket, kötényt, hosszú ujjú köpenyt, lézeres hőmérőt kell tartalmaznia.
 • A személyzetnek képesnek kell lennie arra, hogy felismerje a tüneteket, és közvetlenül jelentse azokat az egészségügyi koordinátornak.
 • A recepción plexi ablakokat lehet felszerelni (opcionális).
 • A recepción lennie kell fertőtlenítőnek, amelyet a vendégek használhatnak (rögzített vagy mobil eszközökben)
 • A recepciók gyakori fertőtlenítése ajánlott.
 • Annak érdekében, hogy mindenki tartsa egymástól a két méteres távolságot, a szállodának a recepciót és a nyilvános helyiségekben a bútorokat olyan módon kell elrendeznie, hogy a megfelelő hely szabadon maradjon, padlójelöléseket kell kihelyezni és a sorokat megfelelően kezelni kell a várakozási idők csökkentése érdekében.
 • A be- és kijelentkezés során a recepción a sorban állást kerülni kell.
 • Ajánlatos a bejelentkezéshez az elektronikus alternatívák használata (pl. mobil portás, olyan tabletek használata, amelyeket minden használat után fertőtleníteni lehet).
 • A szállodai költségek megfizetésére a hitel- vagy bankkártyák ajánlottak (készpénzt csak kivételes esetekben szabad elfogadni). A számlákat és nyugtákat ajánlott e-mailben elküldeni.
 • Az összes kulcskártyát fertőtleníteni kell.
 • A kijelentkezési és a bejelentkezési idő közötti idő kötelező meghosszabbítása a tartózkodások között (kijelentkezés 11 óráig és bejelentkezés 15:00 órától), hogy a szobákat alaposan takarítani, fertőtleníteni és természetes szellőztetés útján szellőztetni lehessen.
 • A nem szállóvendégeknek tilos belépniük a szállodákba.

Takarítás, fertőtlenítés, házvezetés (szobák és nyilvános helyiségek)

 • Minden szálloda köteles követni a fokozott fertőtlenítési és alapos takarítási gyakorlatokat, az EODY utasításai szerint. A Covid-19 esetekre is vannak a szobákra vonatkozó speciális takarítási utasítások.
 • Minden szállodának meg kell erősítenie a takarítószolgálatot az összes nyilvános helyiségben, és különös figyelmet kell fordítania a „gyakran megérintett felületek”, például az ajtókilincsek és a felvonó gombjainak tisztítására.
 • A távozó és érkező vendégek között alapos takarítást kell végezni és a szobát nagyon alaposan ki kell szellőztetni.
 • A tüneteket mutató vendégeket (diszkrét módon) figyelemmel kell kísérni.
 • Kerülni kell a szobák gyakori takarítását a vendégek tartózkodása során (ez a takarító személyzet védelmét szolgálja a lehetséges esetekkel való érintkezés elkerülése és a további átvitel megelőzése érdekében).
 • Kerülni kell a lepedők, párnahuzatok és törülközők napi cseréjét, és az csak a vendégek kérésére végezhető.
 • Javasoljuk, hogy minden szobából távolítsák el a lényegtelen dolgokat (párnák, ágyneműk).
 • Ajánlott eltávolítani a közös használatú cikkeket, például étlapokat, magazinokat stb.
 • A TV-készülék és a légkondicionáló kezelőszerveire eldobható burkolatot kell helyezni.
 • A szövetfelületeket (pl. bútorkárpitok) gőztisztítóval kell takarítani.
 • Minden helyiség ajtaját és ablakait naponta ki kell nyitni a természetes szellőzés érdekében.
 • Javasoljuk értesítés elhelyezését (a szoba ajtaján vagy a szobában), hogy a vendégek tudják, mikor és hogyan takarították a szobájukat.
 • Javasoljuk minden szobában külön fertőtlenítő gél elhelyezését.

Étkeztetési szolgáltatások - Konyhák

A szállodákban minden konyha köteles betartani a veszélyelemzés és kritikus ellenőrzési pontok (HACCP) szabályait, amely az élelmiszerekkel kapcsolatos biztonsági kockázat azonosításának és kezelésének nemzetközileg elismert módszere

 • Az árukat kijelölt alkalmazottaknak kell átvenniük, akik mindig kesztyűt és maszkot viselnek.
 • A konyhai személyzet minden tagjának távolságot kell tartania egymástól, az egészségügyi hatóságok követelményeinek megfelelően.
 • A vendégek számára a konyhába belépni tilos.

Étkeztetési szolgáltatások - Éttermek (a la carte, büfé, reggeliző helyiségek) és bárok (beltéri és kültéri)

 • Ezekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az országban az éttermekre és bárokra, az aktuális jogi keret szerint.

Minden étterem és bár vezetőjének végre kell hajtatnia a távolságtartást az asztalok elhelyezése és a vendégek ültetése révén.

Játszóterek

 • Ezekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a rendes játszóterekre, az aktuális jogi keret szerint. Kerülni kell a túlzsúfoltságot, és alkalmazni kell a társadalmi távolságtartási szabályokat.

Fürdőszolgáltatások

Ezekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a szépségszalonokra, az aktuális jogi keret szerint. A társadalmi távolságtartásra vonatkozó szabályokat alkalmazni kell (az alkalmazottak között két méter távolságot tartva). A vendégek belépése csak előzetes bejelentkezés alapján megengedett. Opcionálisan használhatóak plexi ablakok a fürdő recepcióján.

Úszómedencék és egyéb szabadidős vízi létesítmények

 • A szállodákban csak a szabadtéri úszómedencék működhetnek, az aktuális jogi keretnek megfelelően.
 • A beltéri úszómedencék üzemeltetése tilos.

  A fürdőzők száma:

  • a szállodai medencék kihasználtsága az egy főre eső 5 m2 vízfelület indexével számítható ki.

  Fizikai távolságtartás:

  • Az úszómedencék napozóteraszán az ülőhelyeknek (napozóágyak, székek, napozókanapék stb.) olyannak kell lenniük, hogy a két különböző ernyő alatt tartózkodó két fő ülőhelyének vége közötti távolság legalább két méter legyen minden irányban.
  • A szállodák számára ajánlott, hogy az ülőhelyeket, asztalokat, személyes tárolókat, a személyzetet értesítő gombokat és az árlistákat hathatósan fertőtleníthető anyagokkal borítsák.
  • Az ülőhelyeket, asztalokat, személyes tárolókat, árlistákat és minden egyéb tárgyat fertőtleníteni kell a vendég távozása után és egy másik vendég általi használat előtt.
  • A szállodáknak ajánlott olyan törülközőket kínálni, amelyek lefedik a napágy teljes felületét, és minden használat után fertőtleníteni kell az egyes napágyakat / üléseket. Ajánlott a szövet felületeket eltávolítani a napozóágyakról.

Légkondicionálás és helyiségszellőztetés

 • Az Egészségügyi Minisztériumnak a „Intézkedések meghozatala a légkondicionáló berendezések használata során a közegészség vírusos és egyéb fertőzések elleni védelmére" című útmutatója szerint különös figyelmet kell fordítani a levegő visszakeringetésének megakadályozására és a természetes szellőzés lehetővé tételére a szobákban és más területeken (a légkondicionálókat ajtónyitásakor letiltó rendszer leállításával).

Rendezvényhelyszínek

 • A konferenciatermek, báltermek és rendezvényterületek az aktuális jogi keretnek megfelelően működhetnek. A társadalmi távolságtartásra, az ülések elhelyezésére és a gyülekezők létszámára vonatkozó szabályok érvényesülnek. Mindegyik térben meghatározott számú vendég tartózkodhat, mérettől függően.

Szállodákban működő üzletek

 • Ezekre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a más létesítményekben működő üzletekre, az aktuális jogi keret szerint. A társadalmi távolságtartási szabályokat alkalmazni kell. A vendégek számára a padlón speciális jelöléseket kell elhelyezni a megfelelő távolság (1,5 méter) megtartása érdekében. Az egyéb korlátozó szabályok az üzletbe beengedhető személyek számára vonatkoznak, mérettől függően.

Nyilvános helyiségek (kültéren és beltéren)

A nyilvános helyiségek közé tartozik a hall, az ülősarok, a szabadtéri ülőhelyek stb. (de az úszómedencék körüli napozóteraszok nem). A társadalmi távolságtartási szabályokat alkalmazni kell.

 • Ajánlott a felvonók használatának kerülése. Fertőtlenítőszereket kell rendszeresíteni a felvonók bejáratainál, és ajánlani kell azok használatát be- és kiszálláskor. A felvonókat gyakran takarítani kell, különösen a „gyakran megérintett felületek”, például a fogantyúk és a gombok esetében.
 • Táblákkal és padlójelölésekkel kell a vendégeket a társadalmi távolságtartásra emlékeztetni.
 • Fertőtlenítő oldatokat kell elhelyezni minden nyilvános helyiségben (rögzített vagy mobil eszközökben).
 • A bútorokat a nyilvános helyek berendezésekor úgy kell elhelyezni, hogy fizikai távolság tartható legyen a túlzsúfolódás elkerülése érdekében (4 fő/10 m2)
 • A szállodák számára azt javasoljuk, hogy a parkoltatás helyett vendégeik számára engedjék meg, hogy járműveiket maguk parkolják le. Ha az őrzött parkolószolgáltatás továbbra is fennmarad, az ott dolgozóknak nem sebészeti maszkot és kesztyűt kell viselniük.
 • A szállodáknak javasoljuk, hogy vizsgálják meg a házon belüli üzleti szolgáltató központok működése felfüggesztésének lehetőségét. Alternatív megoldásként a szállodák biztosíthatnak wifi-hozzáférést a vendégek számára. Nyomtatási vagy egyéb üzleti szolgáltatások a vendégek személyes eszközének csatlakoztatásával is biztosíthatók.
 • Kerülni kell a mellékhelyiségek túlzsúfoltságát.
 • Szabályok vonatkoznak a strandokra való belépést biztosító szállodákra. Az ülőhelyek esetében (napozóágyak, székek, napozó kanapék stb.) a fizikai távolságtartási szabályok érvényesülnek. Az ülőhelyek elrendezésének olyannak kell lennie, hogy a két különböző ernyő alatt tartózkodó két fő távolsága minden irányban legalább 3 méter legyen. A fürdőzőket vissza kell tartani attól, hogy törülközőt vagy strandmatracot helyezzenek el az ernyők között.

Forrás: Görög Turisztikai Hivatal 

bezár

 
Hollandia Hollandia ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020. 07. 15.

Aktuális beutazási gyakorlat Hollandiába:

 • személyforgalomban Magyarországról érkező magyar állampolgárokkal szemben nem vezettek be speciális szabályozást;
 • Hollandiában nincsen kötelező hatósági karantén.

Tranzitáló utasokra vonatkozó szabályok:

Hollandia július 1- jétől – az uniós döntéssel összhangban – feloldotta a beutazási tilalmat a következő országok vonatkozásában: Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína. Kína kapcsán az engedélyezés attól függ, hogy az ország mikor engedi be az EU-állampolgárokat. A lista maximum kéthetente felülvizsgálatra kerül. A felsorolt országokból, valamint Romániából és Svédországból hazatérőknek 14 napra házi karanténba kell vonulniuk.

Utazása során az amszterdami Schiphol repülőtéren kitöltött egészség-igazolás bemutatása lehet szükséges. Az egészség-igazolás a következő honlapon keresztül érhető el: https://assets.ctfassets.net/biom0eqyyi6b/1ujr8KV2qtylvVTMpEFDDA/063bc2c6100ae1899a0e9d153b356aed/Gezondheidsverklaring_versie2.pdf.

További információkért kérjük, keresse fel a repülőtér honlapját: https://www.schiphol.nl/en/page/do-i-need-a-health-certificate-to-travel/

A KLM (Amszterdamból) és a Wizzair (Eindhovenből) légitársaságok járatai rendszeresen közlekednek. A pontos járatinformációkért és a jegyvásárlással kapcsolatos tudnivalókért kérjük keressék fel a légitársaságok honlapjait: https://www.klm.com/home/nl/nl; és https://wizzair.com/#/.

A légijáratokon kötelező a maszk viselése.

Utazás az ország területén belül:

Hollandiában a tömegközlekedés működik. Utazása tervezésekor a vonatjáratokról a https://www.ns.nl/en oldal valamint az egész Hollandiára érvényes tömegközlekedési útvonaltervező (https://9292.nl/en) használatát javasoljuk.

Június 1-jétől kötelező a szájmaszk használata a tömegközlekedési eszközökön. Maszkról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a fenti információkat a közlekedési társaságok ma elérhető tájékoztatása alapján írtuk. Ezért kérjük, hogy a legfrissebb információkért szíveskedjenek folyamatosan figyelemmel követni a fenti honlapokat, valamint nagykövetségünk Facebook oldalát.

További aktuális információkért javasoljuk áttekinteni a Holland Kormányzat hivatalos honlapját is: https://www.government.nl/topics/c/coronavirus-covid-19/tourism-in-the-netherlands

Személygépkocsival történő utazás során a rendőrség ellenőrizheti a másfélméteres távolság betartását.

A holland Külügyminisztérium utazási tanácsait a https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen címen érhetik el.

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020. 05. 13.

Aktuális beutazási gyakorlat Hollandiába:

 • Hollandia nem zárta le határait;
 • légi úton személyforgalomban Magyarországról érkező magyar állampolgárokkal szemben nem vezettek be speciális szabályozást;
 • közúton személyforgalomban érkezőkkel szemben szúrópróba szerű ellenőrzések lehetnek, melynek során a beutazás indokoltságát vizsgálják, ennek igazolására alkalmas lehet munkáltató igazolás, munkaszerződés, holland lakcímigazolás vagy egyéb támogató dokumentum – ezen dokumentumok megléte javasolt a Magyarországról történő beutazás esetén, figyelemmel arra, hogy a közúton történő beutazás során az érintett országok hatóságai azokat kérhetik;
 • Hollandiában nincsen kötelező hatósági karantén.

Tranzitáló utasokra vonatkozó szabályok:

Április 17-től a kiemelt járványkockázatú térségből érkezőknek (ITT) egészség-igazolási kérdőívet (Itt és itt ) kell kitölteniük. Amennyiben a kitöltés során bármelyik, a koronavírus tüneteire utaló kérdésre igennel válaszol, nem szállhat fel a repülőgépre. Ha valaki a kiemelt járványkockázatú térségből nem tranzitálási céllal érkezik Hollandiába, 14 napos házi karanténba kell vonulnia. (A tranzitálásra egyébként nincs időkorlát, annak ideje alatt el lehet hagyni a repülőteret.)

A légijáratokon kötelező a maszk viselése.

Egészségügyi szűrés: a KLM a Schiphol nemzetközi repülőtéren egyes országokba induló járatok utasain speciális fizikai vizsgálatokat (pl. lázmérés) végeznek (így Kanada, Szingapúr, Dél-Korea) a vízi határátkelőhelyeken különleges óvintézkedést vagy vizsgálatot nem vezettek be.

Utazás az ország területén belül:

Hollandiában a tömegközlekedés korlátozottan működik. Utazása tervezésekor a vonatjáratokról a ITT  valamint az egész Hollandiára érvényes tömegközlekedési útvonaltervező (ITT) használatát javasoljuk.

Június 1-jétől kötelező a szájmaszk használata a tömegközlekedési eszközökön. Maszkról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia.

Június 1-jétől az egyes tömegközlekedési eszközök mindössze 40%-os utaskapacitással üzemelhetnek (ügyelve az emberek közötti másfél méteres távolság megtartására).

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a fenti információkat a közlekedési társaságok ma elérhető tájékoztatása alapján írtuk. Ezért kérjük, hogy a legfrissebb információkért szíveskedjenek folyamatosan figyelemmel követni a fenti honlapokat, valamint nagykövetségünk Facebook oldalát.

Személygépkocsival történő utazás során a rendőrség ellenőrizheti a másfélméteres távolság betartását.

Érvényben lévő kormányzati intézkedések, korlátozások, beutazási szabályok:

 • Hollandia május 15-ig a feltétlenül szükségesre korlátozza az EU-n kívülről történő beutazást az Európai Uniós döntéssel összhangban. A holland külügyminisztérium március 18-tól a hollandok számára nem javasolja a külföldre történő utazást, hacsak az nem feltétlenül szükséges.
 • Minden nyilvános eseményt töröltek szeptember 1-jéig.
 • Március 15-én 18.00 órától zárva tartanak a vendéglátóipari egységek, a fitnesz- és sportklubok, szaunák, coffeeshopok és a „személyes kapcsolatot megkövetelő szakmák” (pl. fodrászat, kozmetika). Ez utóbbiak május 11-től újra kinyithattak.
 • Június 1-jétől kinyitnak a teraszok, valamint 30 fős létszámig az éttermek, mozik, kávézók, kulturális intézmények, múzeumok és műemlékek, azonban továbbra is mindenhol szükséges a másfél méteres távolság betartása.
 • Minden megfázás jellegű tünettel maradjanak otthon az emberek; ha a háztartásban egyvalaki lázas, akkor az egész családnak otthon kell maradnia.
 • A holland hatóságok kérik, hogy mindenki kerülje a tömeget és mindig tartsa be a másfél méteres távolságot. Amennyiben a távolságot nem lehet megtartani, tilosak a kettőnél több fős csoportosulások.
 • Március 23-tól büntetik az intézkedések be nem tartását. A szabályok megsértőire 400-4000 euró összegű pénzbírságot szabhatnak ki.

Az illetékes egészségügyi hatóság naprakész, hivatalos tájékoztatója a https://www.rivm.nl/ és a 0800-1351 telefonszámon (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) érhető el.

A holland Külügyminisztérium utazási tanácsait ITT címen érhetik el.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia  bezár
 
Horvátország Horvátország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020. 06. 22.

2020. május 28-tól az Európai Unió meghatározott tagállamai (Cseh Köztársaság, Magyarország, Osztrák Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyel Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Német Szövetségi Köztársaság és Szlovák Köztársaság) állampolgárainak a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor a továbbiakban nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját, hanem a COVID-19 járványt megelőző feltételek mellett utazhatnak be, azonban továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat.

A beutazásakor - az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében - rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap horvát, illetve angol nyelven érhető el, azonban várhatóan rövid időn belül más nyelveken is elérhető lesz. A fent felsorolt államok állampolgárai számára a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatói hamarosan több nyelven is elérhetővé válnak.

A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.

Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, belépéskor külön sávban kell várakozniuk az adatszolgáltatás végett.

Külföldi, illetve horvát állampolgárokat érintő járványügyi intézkedések, útmutatók:

 • a Horvát Köztársaságba történt beutazás napjától számított 14 napon belül minél kevesebb személlyel történő személyes kapcsolattartás,
 • a Horvát Köztársaságba történő beutazás napjától számított 14 napon belül csak a legszükségesebb és halaszthatatlan otthonon kívüli ügyintézés,
 • fizikai érintkezés mellőzése (pl.: kézfogás, 1,5 m távolságtartás, gyakori szappannal és vízzel való kézmosás vagy kézfertőtlenítés, arc, szem, száj kézzel történő érintésének elkerülése, zárt helyiségekben, otthonukon vagy szálláshelyükön kívül arc maszk vagy orvosi maszk viselése javasolt),
 • tömegközlekedés mellőzése,
 • nyilvános összejövetelek, csoportosulások elkerülése,
 • a beutazástól számított 14 napon át a reggeli órákban kötelező testhőmérséklet mérés, amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb, rosszul érzi magát vagy a betegség tüneteit észleli, köteles telefonon értesíteni háziorvosát vagy a területileg illetékes járványügyi orvost, ebben a külföldi állampolgárnak segítségére lehet szállásadója vagy meghívója,
 • tárgyalásokon fizikai távolságtartás, higiéniai előírások betartása, szükségtelen tárgyalások elkerülése,
 • érintés nélküli bankkártyás fizetés alkalmazása,
 • előnybe részesíteni az étel saját szálláshelyen történő elkészítését, vagy házhoz rendelés alkalmazása.

Teendők tünetek megjelenésekor a beutazást követően:ccc

Amennyiben a külföldi állampolgárnál a beutazást követően megjelennek a betegség jelei, ő telefonon értesíti szállásadóját, meghívóját, aki értesíti háziorvosát, a területileg illetékes járványügyi orvost vagy amennyiben a külföldi állampolgár tünetei erőteljesek kihívja a mentőszolgálatot vagy telefonon értesíti a legközelebbi Covid ambulanciát.

Beutazás a Horvát Köztársaságba a betegség tüneteit mutató személyek részére

Amennyiben a Horvát Köztársaságba a betegség tüneteit mutató személy lép be, a határrendőrség azonnal értesíti a határ közegészségügyi ellenőrt és/vagy az Állami Felügyelőség területi kirendeltség vagy annak központi hivatalát. E személyeknek nem javasolják a Horvát Köztársaságba való belépést, amennyiben a belépés halaszthatatlan, e személyt azonnal, a legrövidebb úton az illetékes egészségügyi intézménybe irányítják tesztelés és gyógykezelés, illetve tesztelés és karantén végett.

A beutazást megelőzően a horvát hatóságok javasolják a reggeli órákban történő testhőmérséklet mérést, és amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb és/vagy akkut légzőszervi fertőzés tüneteit észleli, továbbá ha rosszul érzi magát vagy a betegség bármely tünetét észleli (nemcsak légzőszervit), az utazást a hatóságok nem javasolják.

Amennyiben a külföldi állampolgár a COVID-19 fertőző betegség tüneteit észleli, a fent felsorolt lehetőségek mellett telefonon felkeresheti a 112 segélyhívó vagy 113 koronavírus segélyhívó telefonszámokat, vagy a mellékelt horvát nyelvű tájékoztató 4. oldalán feltüntetett, készenlétben lévő megyei járványügyi szakértőket a megadott telefonszámokon.

A fenti utasítások, továbbá a megyei járványügyi szakértők elérhetőségei az alábbi linken érhetőek el angol nyelven: https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Recommendations-and-Instructions_EN-1.pdf

Magyar állampolgárok Magyarországról történő kiutazásával kapcsolatban a magyar hatóságok nem rendeltek el kiutazási tilalmat.

2020.06.12.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020.05.28.

2020. május 28-tól az Európai Unió meghatározott tagállamai (Cseh Köztársaság, Magyarország, Osztrák Köztársaság, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyel Köztársaság, Szlovén Köztársaság, Német Szövetségi Köztársaság és Szlovák Köztársaság) állampolgárainak a Horvát Köztársaságba történő beutazáskor a továbbiakban nem kell külön igazolniuk beutazásuk célját, hanem a COVID-19 járványt megelőző feltételek mellett utazhatnak be, azonban továbbra is kötelesek betartani a horvát járványügyi előírásokat.

A beutazásakor - az esetleges, későbbi járványügyi kontaktkutatás elősegítése érdekében - rögzítik az úti célt, mobiltelefon számot és e-mail címet. A határon végzett adatgyűjtés miatt kialakuló torlódás elkerülése, a várakozási idő csökkentése érdekében, a horvát hatóságok a Horvát Köztársaságban tartózkodni szándékozó külföldi állampolgároknak javasolják, hogy adataikat előre töltsék fel az #EnjoyTheViewFromCroatia honlapon keresztül. Azon utasoknak, akik az említett honlapon adataikat előre feltöltik, a határon nem kell külön várakozniuk az adatszolgáltatás miatt. Az adatok honlapon keresztül történő feltöltését követően, az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Szolgálat útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap horvát, illetve angol nyelven érhető el, azonban várhatóan rövid időn belül más nyelveken is elérhető lesz. A fent felsorolt államok állampolgárai számára a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatói hamarosan több nyelven is elérhetővé válnak.

Akik az utazást megelőzően adataikat nem töltik fel, belépéskor külön sávban kell várakozniuk az adatszolgáltatás végett.

Külföldi, illetve horvát állampolgárokat érintő járványügyi intézkedések, útmutatók:

 • a Horvát Köztársaságba történt beutazás napjától számított 14 napon belül minél kevesebb személlyel történő személyes kapcsolattartás,
 • a Horvát Köztársaságba történő beutazás napjától számított 14 napon belül csak a legszükségesebb és halaszthatatlan otthonon kívüli ügyintézés,
 • fizikai érintkezés mellőzése (pl.: kézfogás, 1,5 m távolságtartás, gyakori szappannal és vízzel való kézmosás vagy kézfertőtlenítés, arc, szem, száj kézzel történő érintésének elkerülése, zárt helyiségekben, otthonukon vagy szálláshelyükön kívül arc maszk vagy orvosi maszk viselése javasolt),
 • tömegközlekedés mellőzése,
 • nyilvános összejövetelek, csoportosulások elkerülése,
 • a beutazástól számított 14 napon át a reggeli órákban kötelező testhőmérséklet mérés, amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb, rosszul érzi magát vagy a betegség tüneteit észleli, köteles telefonon értesíteni háziorvosát vagy a területileg illetékes járványügyi orvost, ebben a külföldi állampolgárnak segítségére lehet szállásadója vagy meghívója,
 • tárgyalásokon fizikai távolságtartás, higiéniai előírások betartása, szükségtelen tárgyalások elkerülése,
 • érintés nélküli bankkártyás fizetés alkalmazása,
 • előnybe részesíteni az étel saját szálláshelyen történő elkészítését, vagy házhoz rendelés alkalmazása.

Teendők tünetek megjelenésekor a beutazást követően:

Amennyiben a külföldi állampolgárnál a beutazást követően megjelennek a betegség jelei, ő telefonon értesíti szállásadóját, meghívóját, aki értesíti háziorvosát, a területileg illetékes járványügyi orvost vagy amennyiben a külföldi állampolgár tünetei erőteljesek kihívja a mentőszolgálatot vagy telefonon értesíti a legközelebbi Covid ambulanciát.

Beutazás a Horvát Köztársaságba a betegség tüneteit mutató személyek részére

Amennyiben a Horvát Köztársaságba a betegség tüneteit mutató személy lép be, a határrendőrség azonnal értesíti a határ közegészségügyi ellenőrt és/vagy az Állami Felügyelőség területi kirendeltség vagy annak központi hivatalát. E személyeknek nem javasolják a Horvát Köztársaságba való belépést, amennyiben a belépés halaszthatatlan, e személyt azonnal, a legrövidebb úton az illetékes egészségügyi intézménybe irányítják tesztelés és gyógykezelés, illetve tesztelés és karantén végett.

A beutazást megelőzően a horvát hatóságok javasolják a reggeli órákban történő testhőmérséklet mérést, és amennyiben testhőmérséklete 37,2 foknál magasabb és/vagy akkut légzőszervi fertőzés tüneteit észleli, továbbá ha rosszul érzi magát vagy a betegség bármely tünetét észleli (nemcsak légzőszervit), az utazást a hatóságok nem javasolják.

Amennyiben a külföldi állampolgár a COVID-19 fertőző betegség tüneteit észleli, a fent felsorolt lehetőségek mellett telefonon felkeresheti a 112 segélyhívó vagy 113 koronavírus segélyhívó telefonszámokat, vagy a mellékelt horvát nyelvű tájékoztató 4. oldalán feltüntetett, készenlétben lévő megyei járványügyi szakértőket a megadott telefonszámokon.

A fenti utasítások, továbbá a megyei járványügyi szakértők elérhetőségei az alábbi linken érhetőek el angol nyelven: ITT 

Utazáskor szíveskedjen figyelembe venni a magyar hatóságok magyar állampolgár Magyarországra történő beutazásával kapcsolatos rendelkezéseit, tekintettel arra, hogy jelenleg a 81/2020. (IV.1.) Kormány Rendelet alapján a külföldről érkező magyar állampolgárok a belépéskor egészségügyi vizsgálaton esnek át, amennyiben tünetmentesek 14 napos hatósági házi karanténnak kell alávetni magukat, akiknél fennáll a fertőzés gyanúja, azok kijelölt karanténba kerülnek. Ezzel kapcsolatosan az alábbi linkeken talál hivatalos tájékoztatást:

Az országból Magyarországra történő visszatérésre a következő szabályok vonatkoznak >> ITT

Magyar állampolgárok Magyarországról történő kiutazásával kapcsolatban a magyar hatóságok nem rendeltek el kiutazási tilalmat.
Forrás: Magyar Konzuli Szolgálat 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

bezár

 
Írország Írország ! 2 hét karantén korlátozás nélkül Bővebb információ

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020. 06. 23.

2020. május 18- tól a magyar állampolgároknak ajánlott a 14 napos karantén Írországban. A légi forgalom előreláthatólag 2020. július 1-től a fokozatosság elvét követve részlegesen újraindul. Az aktuális információkról az Ír kormány honlapján ( www.gov.ie  ; www.dfa.ie ) tájékozódhatnak. Budapest és Dublin között a közvetlen repülőjárat egyelőre nem indult el.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?irorszag Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?irorszag  bezár
 
Izland Izland ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020.06.10.

Az izlandi kormány közleményében bejelentette, hogy a határok június 15-től megnyílnak a nemzetközi látogatók számára, a kötelező karantén letöltése nélkül. Viszont érvényben lesznek bizonyos korlátozások és előírások, mint például Covid-19 tesztelés a reptéren, vagy egy nemrég elkészült egészségügyi bizonyítvány felmutatása. A következő napokban/hetekben további részletek lesznek elérhetőek, amiket a turisztikai és egészségügyi irányvonalakkal együtt minél hamarabb közlünk Önökkel.

További információk a weboldalon (angol nyelven): https://www.ruv.is/frett/2020/05/13/what-we-know-so-far-about-opening-icelands-borders

2020. 05. 13.

A Covid-19 megbetegedés az egész országban jelen van.

2020. április 24- től főszabályként a külföldről az országba utazókat 14 napos otthoni karanténra kötelezik függetlenül attól, hogy honnan érkeznek a szigetországba. Emellett április 24- től schengeni belső határellenőrzés is bevezetésre kerül.

A beutazóknak az országba lépéskor egészségügyi kérdőívet kell kitölteniük, melyben megadják a karantén letöltésének helyszínét is. Ez a szabályozás az országba turisztikai céllal utazókra is vonatkozik. További részletszabályok angol nyelven ide kattintva találhatóak.

Egyes „kulcsszakmák” képviselői ugyanakkor május 15-ét követő beutazás esetén mentesülhetnek a karanténkötelezettségek alól. Az erről szóló részletszabályok megismeréséhez és a karanténkötelezettség enyhítésének érvényesítéséhez szükséges eljárás leírásához klikkeljen ide és ide .

A koronavírus tüneteit produkáló Izlandon tartózkodó személyeknek telefonon jelezniük kell a területileg illetékes egészségügyi intézmény felé a megbetegedés gyanúját. Orvos személyes felkeresését határozottan ellenzik az izlandi szervek a gyanú felmerülése esetén, hiszen az további fertőzési kockázatot jelenthet.

A mindenkor aktuális hivatalos tájékoztatás az illetékes egészségügyi hatóságtól az alábbi oldalakon érhető el: https://www.covid.is/english  és https://www.almannavarnir.is/  (angol nyelvű bejegyzésekért érdemes legörgetni az oldal aljára). Általános információ angolul: https://www.landlaeknir.is/english  és https://www.ferdamalastofa.is/en 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?izland  bezár
 
Lengyelország Lengyelország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020.06.12.

Koronavírussal kapcsolatos hivatalos lengyel állami tájékoztatások elérhetőségei:

 • A Lengyel Népegészségügyi Főfelügyelőség (GIS) az alábbi internetes oldalon teszi közzé hivatalos közleményeit a koronavírussal kapcsolatban: https://gis.gov.pl/kategoria/aktualnosci/
 • A Lengyel Kormány az alábbi oldalon teszi közzé hivatalos közleményeit a koronavírussal kapcsolatban: https://www.gov.pl/web/koronawirus; https://www.gov.pl/web/coronavirus

Kérdéseik esetén forduljanak nagykövetségünkhöz bizalommal: consulate.vao@mfa.gov.hu

Beutazási, tartózkodási és egyéb korlátozások Lengyelországban

Enyhítés június 13-tól

:

Mateusz Morawiecki miniszterelnök június 10-i bejelentése szerint június 13-tól, szombattól feloldják a határzárat a schengeni (a német, a cseh, a szlovák és a litván) határokon, június 16-tól pedig újraindulhat a nemzetközi légiforgalom is. A beutazó külföldieknek nem kell karanténba vonulniuk. A nemzetközi légiforgalom normális menetének a visszaállítása akár több hétig is eltarthat, hiszen a légitarsaságoknak idő kell, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba – derült ki szavaiból. (Június elsejével a belföldi járatok 8 repülőtér bevonásával újraindultak.) A nemzetközi vasúti forgalom visszaállításáról a miniszterelnök nem szólt. Morawiecki bejelentése alapján a lengyel állampolgárok szabadon utazhatnak azokba az uniós tagországokba, amelyek kinyitják előttük a határaikat, az uniós állampolgárok pedig zöld utat kapnak Lengyelországba.

Nyitva tartó határátkelőhelyek listája: https://www.strazgraniczna.pl/pl/aktualnosci/8447,Koronawirus-przekraczanie-granicy.html

A járványügyi állapot továbbra is érvényben van. A korlátozások időközbeni enyhítése következtében május 30-tól közterületeken nem kötelező a védőmaszk viselése, kötelező maradt azonban: az autóbuszon, villamoson, boltokban, mozikban, színházakban, és masszázsszalonokban, templomokban, hivatalokban. Az üzletekben és vendéglátóipari egységekben eltörölték a létszámkorlátot, a kétméteres távolságtartás továbbra is kötelező.

Május 31-től a templomokban nincs korlátozva a szentmiséken résztvevők száma, engedélyezték a maximum 150 fős szabadtéri rendezvényeket, így a koncerteket is.

Június 6-tól kinyithattak a mozik, a színházak, a masszázsszalonok és a fitnesztermek, (a mozik ugyanakkor csak félházzal működhetnek, és maszkviselés ott is kötelező). A diszkók és más klubok továbbra is zárva maradnak.

Tranzitálás Lengyelországon keresztül:

Június 13-tól megszűnt az a korábbi rendelkezés, miszerint az EU/EGT/Svájci állampolgárok előzetes engedélyeztetés nélkül, érvényes úti okmánnyal tranzitálhatnak – 12 óra leforgása alatt - Lengyelországon keresztül lakóhelyükre/szokásos tartózkodási helyükre. ( Eddig az a magyar állampolgár, aki más uniós országba szeretett volna visszatérni munkavégzés folytatásának céljából, annak a lengyel határon hitelt érdemlő módon kellett igazolnia, hogy szokásos tartózkodási helyére tér vissza és a munkavégzés tényét is bizonyítani tudja - regisztrációs kártya, eredeti angol nyelvű munkáltatói igazolás, munkaszerződés, stb. Tranzitfolyosó nem került kijelölésre.) Június 13-tól nincs korlátozva a tartózkodás időtartama.

Magyar állampolgárok Lengyelországból Magyarországra közúton, gépkocsival az alábbiak szerint juthatnak el:

Információink szerint az Európai Unió tagországai – a brüsszeli Bizottság ajánlásai alapján - június közepétől fokozatosan nyitják meg a határaikat egymás állampolgárai előtt. Kérjük, figyeljék a sajtóban ezzel kapcsolatban megjelenő híreket, illetve a tagországok közleményeit!

Szlovákián keresztül:

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal 2020. június 2. rendelete értelmében minden EU-s állampolgár külön engedély nélkül áthaladhat Szlovákia területén, az állampolgársága szerinti országba történő hazatérés (repatriáció) során. A tartózkodási engedélye szerinti országba történő visszatéréshez, azonban továbbra is szükség van tranzitengedély kérelem benyújtására a corona.transit@minv.sk címre, a tervezett utazást megelőző 5-6 nappal korábban. Az engedélykérelemhez szükséges formanyomtatványt a konzulátusok kérésre elektronikusan rendelkezésre bocsájtják.

Fontos, hogy a tranzitálás alatt Szlovákia területén legfeljebb csak tankolni lehet megállni, és az átutazás ideje nem haladhatja meg a 8 órát. Elindulás előtt kérjük tájékozódjanak, hogy melyik határátkelő van nyitva személyforgalom előtt. Képviseletünk tudomása szerint Lengyelországból Szlovákia irányába átlépni (és vissza) a mai napon (2020. június 4.) hatályos rendelkezések értelmében Barwinek, valamint Chyżne határátkelőhelyeken lehetséges.

Németországon és Ausztrián keresztül:

Engedély nélkül, folyamatosan haladva. A hazatérésre igénybe vehetőek a Németországból már induló repülőjáratokat is.

Csehországon keresztül:

Előzetesen megkért engedély alapján. Információink szerint június 15-vel Csehország megnyitja határait a járványszempontból biztonságos országok állampolgárai számára (köztük magyar állampolgároknak is).

A Magyarországra történő visszatéréssel kapcsolatos szabályozás az alábbi linken érhető el:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyarallampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19- jarvany-miatt.

A Lengyel Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint amennyiben az elmúlt 14 napban koronavírussal veszélyeztetett területről érkezett az utazó, vagy kapcsolatban állt ilyen személlyel és az influenza tüneteit érzékeli, továbbá 38 C feletti a láza, akkor

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

bezár
 
Málta ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

Hivatalos bejelentés történt a Máltai reptéren, miszerint:

A Magyar állampolgárok vírusteszt elvégzése nélkül, és a két hetes karantén időszak nélkül is beutazhatnak Máltára, miután a biztonságosnak rangsorolt országok közt szerepel. Az egyetlen kötelező teendő a beutazáskor egy dokumentum kitöltés lesz, amin fel kell tüntetni a szálláshely nevét és címét, és az elérhetőségi adatokat! Ha bármilyen kérdése merül fel a Máltára érkezésével kapcsolatban vagy tartózkodásával kapcsolatban, vegye fel a kapcsolatot a Máltai Idegenforgalmi Hatósággal az alábbi telefonszámon +356 2169 2447, vagy e-mailben a Tourismcovid-19helpline@visitmalta.com  címen.

A teljes cikk angol nyelven: ITT

július 1-től megnyitják Máltát több ország turistái előtt. A máltai sajtóban megjelentek szerint Magyarország is a biztonságosnak tartott küldőországok között szerepel, így július 1-től magyarok is utazhatnak Máltára.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal (FB oldal)  bezár
 
Montenegro ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Piros besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat türésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karantén vagy hatósági házi karantenra köteles.
 • Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 óras időkülönbséggel, ket alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmák szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvü okirattal igazolja, hogy SARS CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karantén kötelezettsége alól, ha 2 alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt - eredménye mindkét esetben negativ, mentesül a karantén kötelezettség alói.

Montenegróban koronavírus tesztet kizárólag a Közegészségügyi Intézet rendelhet el fertőzés gyanúja esetén, kötelező karantén mellet. Egyéni tesztelésre nincs lehetőség.

A repülőgéppel érkezők fokozott figyelmet fordítsanak foglalásuk érvényességére.

A montenegrói kormány járványhelyzetet hirdetett ki az ország északi részén (Bijelo Polje , Berane , Petnjica , Rozaje és Gusinje).

Utazásuk tervezésekor vegyék figyelembe, hogy a Montenegróba való be, illetve kilépés nem garantálja a másik országba való belépést, ezért tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait és beutazási/tranzit feltételeit, továbbá nyaralásuk során is tájékozódjanak a honlapon az esetleges változásokról.

A montenegrói hatóságok fokozott rendszerességgel és szigorral ellenőrzik a közegészségügyi szabályok betartását! Azok megsértése - főként a maszkviselés, a fizikai távolságtartás, vagy a gyülekezési tilalom megsértése - miatt jogi személyek 2.000-től 20.000 euróig, a jogi személy képviselője további 500 eurótól 2.000 euróig, míg magánszemélyek 100-tól 2.000 euróig büntethetők! A karanténra (mind a házi, mind az állami karantén) vonatkozó szabályok megsértése büntetőjogi eljárást von maga után, amelyért börtönbüntetés járhat. Felhívjuk a Montenegróba utazni kívánók figyelmét, hogy turistákra ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak, mint a montenegrói állampolgárokra! A problémamentes nyaraláshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását!

A 2020. június 21- én hatályba lépett a Montenegró Egészségügyi Minisztériuma által elfogadott, az országba való belépés, az új koronavírus visszaszorításának és átterjedésének megakadályozására vonatkozó ideiglenes intézkedésekről szóló rendelet angol nyelven itt olvasható.

Az aktuális montenegrói járványügyi adatokról a https://www.coronainfocg.me/ oldalon tájékozódhat (az oldal kizárólag helyi nyelven elérhető).

Beutazási feltételek:

2020. június 21-e éjféltől új utazási szabályok lépnek életbe a következő 3 alapelv figyelembevételével:

 • 1) diszkriminációmentesség – nem csak az állampolgárságot, hanem az életvitelszerű tartózkodás helyét (országát) is figyelembe veszik;
 • 2) rugalmasság a járványügyi helyzet alapján a döntéshozatalban, különösen átutazás (tranzit) esetében;
 • 3) közös és koordinált megközelítés: a határnyitásra egy adott relációban csak a másik féltől rendszeresen kapott járványügyi adatok alapján kerül(-het) sor.

E 3 alapelv alapján azon országok listáját, melyek rezidensei (állampolgárai és az azokban életvitelszerűen tartózkodók) beléphetnek az ország területére teszt- és karanténkötelezettség nélkül, a Közegészségügyi Intézet heti szinten frissíti (a lista kizárólag montenegrói nyelven érhető el):

https://www.ijzcg.me/me/novosti/covid-19-popustanje-mjera-u-medunarodnom-saobracaju

A lista 3 kategóriába sorolja az országokat:

 • 1. Azon országok listája, amelyek rezidensei karanténkötelezettség és vírus teszt nélkül beutazhatnak Montenegróba, amennyiben a beutazást megelőző 15 napon belül nem tartózkodtak a lista 2. és 3. pontjában felsorolt országok valamelyikében. Utazásának megkezdése előtt mindenképpen győződjön meg róla, hogy az Európai Unió (SVE DRŽAVE EU) szerepel a lista első pontjában.
 • 2. Azon országok listája, amelyek rezidensei 72 óránál nem régebbi, regisztrált laboratórium által végzett negatív PCR SARS-CoV-2 teszttel, ELISA teszttel vagy ECLIA teszttel rendelkeznek és amennyiben a beutazást megelőző 15 napon belül nem tartózkodtak a lista 3. pontjában felsorolt országok valamelyikében.
 • 3. Minden egyéb ország, amely nem szerepel a lista 1. és 2. pontjában, és amelyek rezidenseinek az utazás tiltva van.

Beutazás Szerbia felől: Magyarországról indulva Szerbián tranzitálva (a tranzit késedelem nélküli utazás, amelyet az úti okmány megvizsgálása igazol) mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Ennél hosszabb idő esetén kötelező állami karanténba vonulni 14 napra.

Beutazás Horvátország felől (Neum-i tranzittal): mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Hazautazás során vegyék figyelembe, hogy a Montenegróból érkezőket 14 nap karanténkötelezettségnek veti alá, amely csökkenthető, ha 7 nap után önköltségen végzett negatív koronavírus tesztet mutat fel. A korlátozás tranzitra nem vonatkozik (a tranzit késedelem nélküli utazás, amelyet az úti okmány megvizsgálása igazol).

Határok helyzete:

A legtöbb montenegrói határátkelő nyitva. Lezárt határátkelők:

Szerbia - Montenegró:

Vuca-Godovo

Bosznia-Hercegovina - Montenegró:

Vraćenovići – Deleuša

Šćepan Polje – Hum

Meteljka - Metaljka

Ha koronavírusra utaló tünetei vannak (köhögés, láz, légszomj, ízérzék és/vagy szaglás elvesztése), ne utazzon repülőgéppel.

 • Amennyiben a repülőtéren kérik, töltse ki az egészségügyi nyilatkozatot.
 • A repülőtéren kizárólag maszkban lehet tartózkodni. Bizonyosodjanak meg róla, hogy megfelelő mennyiségű maszkot hoznak magukkal!
 • A repülőterek épületeiben kizárólag az utazók tartózkodhatnak.
 • A repülőtereken érvényben levő részletszabályokról és ajánlásokról az alábbi linken talál angol nyelvű tájékoztatót: https://www.instagram.com/p/CA7fXjmpGsW/

Zárt helyeken, tömegközlekedési eszközökön, taxiban a maszk használata kötelező!

Strandokon, fürdőhelyiségen a napozóágyak között szintén tartani kell a 2 méteres távolságot.

Éttermekre, kávézókra vonatkozó szabályok:

 • Legfeljebb 4 fő ülhet egy asztalnál, kivéve, ha közeli családtagok;
 • Asztalok között 2 méteres távolság kell;
 • Kézfertőtlenítés be- és kilépéskor.

Szállodákra vonatkozó szabályok:

 • Regisztrációkor a szálloda egy „Kedves vendégeink” (DearGuests) levelet ad a vendégnek, amely tartalmazza a hotel azon kijelölt alkalmazottját, akinek tünetek megjelenése esetén szólni kell.
 • A szállodába való belépéskor minden vendégnek kötelező a kézfertőtlenítés.
 • A szállodában tartózkodásuk során a vendégeknek tartaniuk kell a 2 méteres távolságot a többi vendégtől, kivéve, ha ugyanazon család vagy csoport tagjai.
 • Az egy térben tartózkodók számára vonatkozóan az általános szabályok a mérvadók (10 négyzetméterenként 1 fő, maximum 200 fő).
 • Lift: lehetőség szerint kerüljék az egy liftben tartózkodást.
 • A szálláshelyeket és a szálláslehetőségeket nyújtó egyéb létesítmények kötelesek kijelölni az illetékes egy személyt, aki az egészségügyi központhoz / járványügyi orvoshoz jelenti a gyanús esetet, és aki útmutatást kap a szükséges eljárásokról, és akivel az érintett köteles együttműködni!
 • Ha egy turista montenegrói tartózkodása alatt koronavírusos megbetegedés tüneteit mutatja, és megerősítést nyer, hogy pozitív, akkor az eljárás a következő:

2020. 06. 04.

2020. június 1-től magyar állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak közúton Montenegróba.

Azon országok listáját, melyek állampolgárai beléphetnek az ország területére, a helyi Közegészségügyi Intézet heti szinten frissíti. Utazásának megkezdése előtt mindenképpen győződjön meg róla, hogy Magyarország (Mađarska) szerepel a listán (a lista kizárólag montenegrói nyelven érhető el): ITT 

Minden közúti és tengeri határátkelőhely nyitva, kivéve Bosznia és Hercegovina irányába a Vraćenovići – Deleuša határátkelő, amely építési munkálatok miatt zárva van: ITT 

Kérjük, utazásuk tervezésekor tekintsék át az útvonal által érintett országok szabályait, és nyaralásuk során is tájékozódjanak a honlapon az esetleges változásokról.

A montenegrói repülőterek (Podgorica, Tivat) megnyíltak a polgári utasforgalom előtt. Felhívjuk a repülőgéppel érkezők figyelmét az alábbi fontos szabályokra:

 • Ha koronavírusra utaló tünetei vannak (köhögés, láz, légszomj, ízérzék és/vagy szaglás elvesztése), ne utazzon repülőgéppel.
 • Amennyiben a repülőtéren kérik, töltse ki az egészségügyi nyilatkozatot.
 • A repülőtéren kizárólag maszkban lehet tartózkodni. Bizonyosodjanak meg róla, hogy megfelelő mennyiségű maszkot hoznak magukkal!
 • A repülőterek épületeiben kizárólag az utazók tartózkodhatnak.

A repülőtereken érvényben levő részletszabályokról és ajánlásokról az alábbi linken talál angol nyelvű tájékoztatót: ITT 

Felhívjuk a Montenegróba utazni kívánók figyelmét, hogy turistákra ugyanazok a járványügyi előírások vonatkoznak, mint a montenegrói állampolgárokra! A járványügyi előírások megszegése büntetőjogi eljárást von maga után! A problémamentes nyaraláshoz és a kellemetlenségek elkerülése végett kérjük azok tiszteletben tartását!

Beltéren (boltok, posta, benzinkút, repülőtér stb.), valamint taxiban kötelező a maszkviselés!

Sorban állásnál, kasszáknál és kormányablakoknál kötelező a kétméteres távolság betartása, melyet a járdára festett csíkok jeleznek.

Gépjárművekben, ha többen utaznak, kötelező maszkviselés, kivéve, ha közeli hozzátartozót szállítanak.

Boltokban, bevásárlóközpontokban, postán és hivatali helyiségeiben be- és kilépéskor kötelező a kézfertőtlenítés, továbbá 10 négyzetméterenként 1 ember tartózkodhat. A szabályok betartását biztonsági őrök ellenőrzik az ajtónál.

Strandokon, fürdőhelyiségen a napozóágyak között tartani kell a 2 méteres távolságot.

Éttermekre, kávézókra vonatkozó szabályok:

 • Legfeljebb 4 fő ülhet egy asztalnál, kivéve, ha közeli családtagok;
 • Asztalok között 2 méteres távolság kell;
 • Kézfertőtlenítés be- és kilépéskor.

Bevásárlóközpontokra vonatkozó szabályok:

 • 10 négyzetméterenként 1 fő tartózkodhat, 2 méteres távolságtartás betartása mellett;
 • Külön kijelölt bejárat és kijárat;
 • Kézfertőtlenítés be- és kilépéskor
 • A tömegközlekedési eszközökön kizárólag az ülőhelyek használhatóak, állóhelyek használata a járványügyi előírások miatt tilos.

Szállodákra vonatkozó szabályok:

 • Regisztrációkor a szálloda egy „Kedves vendégeink” (Dear guests) levelet ad a vendégnek, amely tartalmazza a hotel azon kijelölt alkalmazottját, akinek tünetek megjelenése esetén szólni kell.
 • A szállodába való belépéskor minden vendégnek kötelező a kézfertőtlenítés.
 • Kötelező, hogy az alkalmazottak és a vendégek maszkot viseljenek a szálloda közös helyiségeiben tartózkodásuk során, és gondoskodjanak a kézhigiénéről. A maszkot nem kötelező viselni étteremben, de a fizikai távolságot be kell tartani.
 • A szállodában tartózkodásuk során a vendégeknek tartaniuk kell a 2 méteres távolságot a többi vendégtől, kivéve, ha ugyanazon család vagy csoport tagjai.
 • Az egy térben tartózkodók számára vonatkozóan az általános szabályok a mérvadók (10 négyzetméterenként 1 fő, maximum 200 fő).
 • Lift: lehetőség szerint kerüljék az egy liftben tartózkodást.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro 

bezár
 
Nagy-Britania ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

2020. 07. 08.

Nagy-Britanniában a járványhelyzet miatti korlátozásokat 2020. május 13- tól több lépésben enyhítették. 2020. július 4- től - a közegészségügyi szempontok figyelembe vételével - kinyithattak a kisvendéglők (pub), az éttermek és fodrászatok, szálláshelyek és egyes kulturális, művészeti, idegenforgalmi létesítmények. A tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszk viselése, s az nyomatékosan javasolt azokon a helyeken, ahol a megfelelő távolságtartás nem tartható.

2020. 06. 18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020. 06. 17.

A brit közegészségügyi hatóságok megítélése szerint a koronavírus (covid-19) fertőzés kockázata az Egyesült Királyságban továbbra is „magas”. Az országban kijárási korlátozás van érvényben, amit azonban 2020. május 13-tól több lépésben már enyhítettek.

Tekintve, hogy a járványügyben a magatartási szabályok meghatározása a területi közigazgatás hatáskörében van, célszerű az utazás céljának megfelelően tájékozódni az ott érvényben lévő, helyi előírásokról.

A határokat nem zárták le, a be-és kiutazás minden közlekedési eszközön lehetséges. Az Egyesült Királyságban 2020. június 8-án hatályba lépett az országba beutazók esetében alkalmazandó 14 napos kötelező karantén. A részletekről a brit határőrség honlapján olvashat.

Tájékoztató jelleggel néhány fontosabb információ a brit karantén-rendelkezésekkel kapcsolatosan:

Az Egyesült Királyságban működő magyar külképviseletek nem tudnak mentességet igényelni magyar állampolgárok részére.

A brit karanténrendelkezések alóli mentességhez bővebb információkat a brit kormány honlapján találhat.A konzulátus információi szerint azok az átutazók (tranzitálók) is mentesülnek a karantén kötelezettség alól, akik érkezésüket követően egyenesen egy másik [londoni] repülőtérre utaznak, amelyről elhagyják az országot, vagy útjukat országon belüli légijárattal folytatják. A tranzitálókat kérik, hogy az érkezési repülőtérről az indulási repülőtérre való átjutáshoz ne vegyenek igénybe tömegközlekedési eszközöket.

A brit rendelkezések előzetes online adatszolgáltatással járnak együtt. Az előzetesen kitöltendő és az országba való belépéskor bemutatandó (többek között a karanténletöltés helyszínének megjelölését tartalmazó) online formanyomtatvány (Passenger Locator Form) innen érhető el. A június 8-án életbe lépett rendelkezéseket a brit kormány háromhetente vizsgálja felül, legkorábban június 29-én.

2020. június 15-től kötelező a maszk viselése (face covering) a tömegközlekedési eszközökön.

A brit karanténszabályokkal kapcsolatos további részletkérdésekkel a budapesti brit nagykövetséghez lehet fordulni. Az Egyesült Királyságból történő hazatérési lehetőségekre vonatkozóan a londoni nagykövetség és a manchesteri főkonzulátus honlapján olvasható részletes tájékoztatás.

Lásd még lentebb Közegészség, egészségügyi helyzet menüpont >>

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia bezár
 
Németország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020. 07. 14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020. 06. 18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020. 06. 15.

Németország egész területén, minden tartományban elterjedt a koronavírus. A leginkább érintett tartományok Bajorország, Északrajna-Vesztfália és Baden-Württemberg. Kérjük, hogy németországi tartózkodásuk idején is működjenek együtt a hatóságokkal a járvány hatásainak csökkentése érdekében.

Június 15. óta a német hatóságok megszüntették a járványügyi helyzettel kapcsolatos határellenőrzést minden szárazföldi határszakaszon, valamint a Schengen-térségen belüli légiforgalomban. Magyarország, az EU-tagállamok és Svájc állampolgárai korlátozás nélkül utazhatnak be Németországba. Kivétel a Spanyolország felől érkező légiforgalom, ahol előreláthatólag június 21-ig fennmarad a határellenőrzés. A német-osztrák határszakaszon fennmarad az illegális migráció kiszűrését célzó ellenőrzés, ebből kifolyólag ott esetenként torlódás alakulhat ki.

Házi karantén szabályai: Főszabály szerint április 10-étől minden külföldről beutazó személynek 14 napos házi karanténba kell vonulnia. A szövetségi és a tartományi kormányok megállapodása értelmében a tartományok mentesítik az EU-, vagy EGT-tagállamokból, továbbá Nagy-Britanniából beutazókat a házi karantén alól, amennyiben a kiindulási országban az új fertőzések aránya nem éri el az utazást megelőző hét napon az 50/100.000 lakos arányát. Részletekről tájékozódjanak utazási céljuk szerint illetékes tartomány egészségügyi hatóságainál.

Németország területén június 29-ig érvényben vannak a személyes kapcsolatot szabályozó korlátozások (pl. gyülekezési korlátozások, legalább 1,5 méteres távolságtartás, közlekedés csak indokolt esetekben). Kötelező a maszk viselete a tömegközlekedési eszközökön, továbbá az üzletekben, piacokon.

A Schengen-tagállamok és Nagy-Britannia területén kívülről, harmadik országból Németországba érkező magyar állampolgárok csak akkor léphetnek be az ország területére, ha hitelt érdemlően, dokumentumokkal alá tudják támasztani, hogy életvitelszerűen Németországban élnek. Az ő esetükben házi karantén kötelezettség van érvényben, a részletekről az úti cél szerint illetékes egészségügyi hatóságnál lehet érdeklődni. Harmadik országból érkező magyar állampolgárok részére fennáll a tranzitálás lehetősége magyarországi hazatérés céljával, ehhez dokumentummal (Magyarországig szóló repülő-, vagy vonatjeggyel, bérautó-szerződéssel) kell alátámasztani a hazatérési szándékot.

Hasznos linkek:

bezár
 
Norvégia ! 10 napos karantén korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

2020. 07. 15.

A Covid-19 megbetegedés megjelenése elsősorban a fővárosban és Viken megyében hangsúlyos, de az országban általánosan jellemző. A vírus terjedésének intenzitása áprilistól mérséklődik, ezért a korábbi társas érintkezést korlátozó intézkedések szakaszos enyhítése zajlik. A nemzetközi légiforgalom újraindulása azonban csak fokozatos.

Július 15-től a Norvégiába beutazni szándékozó egészséges magyar utasok 10 napos egészségügyi házikaranténra kötelesek. A norvégiai karanténszabályok eltérőek a magyarországi karanténszabályoktól, meghatározott korlátozások betartásával rövid időre egyes esetekben elhagyható a karantén helyszíne is. A szabályozás részletes megismerése ezen és ezen az oldalon lehetséges.

A beutazás részletszabályai, a fenti fogalmak pontosítása és további angol nyelvű norvég kormányzati tájékoztatás ezen és ezen, valamint az alábbi oldalakon található.

A légitársaságok vonatkozó szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz. A követelmény ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

A koronavírussal kapcsolatos bármilyen érdeklődésre az alábbi telefonszámon tudnak tájékoztatást adni a norvég illetékesek (akár angol nyelven): (+47) 815-55-015. Orvos személyes felkeresését határozottan ellenzik a norvég szervek fertőzésgyanú felmerülése esetén, hiszen az további fertőzési kockázatot jelenthet.

A határok továbbra is zárva tartanak. A kormány Június 15-ig megállapítja, hogy lehetséges-e feloldani a határzárat a többi Skandináv ország felé. A többi szomszédos országgal való határ feloldásáról július 20-áig fognak dönteni.

A határ továbbra is zárva tart a tartózkodási vagy munkavállalási engedéllyel nem rendelkező külföldiek számára. Ezek a korlátozások várhatóan augusztus 20-áig fognak tartani. A határra érkező külföldieket a fertőzésellenes intézkedések alapján vissza fogják fordítani.

Forrás: Partner

2020. 05. 28.

A Covid-19 megbetegedés jelen van az ország minden megyéjében. A vírus terjedésének intenzitása áprilistól mérséklődik, ezért a korábbi társas érintkezést korlátozó intézkedések fokozatos enyhítése zajlik. A nemzetközi légiforgalom újraindulása azonban csak fokozatos.

Az oslói Gardermoen Nemzetközi Repülőtérről a Norvégiába beutazni szándékozó egészséges utasokat visszafordítják kiindulási helyükre, a koronavírus fertőzés gyanús utasokat 10 napos egészségügyi kényszerelzárást követően küldik vissza kiindulási országukba.

Az alábbi utasok beutazhatnak az országba, azonban a beutazást követően 10 napos karantén-kötelezettségük áll fenn:

 • hazatérő norvég állampolgárok,
 • a Norvégiában életvitelszerűen lakó külföldi állampolgárok és a
 • Skandináv országokból Norvégiába utazók.

A beutazás részletszabályait, a fenti fogalmak pontosítását és további angol nyelvű norvég kormányzati tájékoztatást ezen és ezen .

A légitársaságok vonatkozó szabályozása eltérő, utazást megelőzően javasoljuk ellenőrizni, elvárják-e utasaiktól egészségügyi maszk vagy gumikesztyű viselését és amennyiben igen, azt biztosítják-e az utazáshoz. A követelmény ellenőrzése azért is fontos, nehogy emiatt tagadják meg az utas felengedését a repülőjáratra!

A koronavírussal kapcsolatos bármilyen érdeklődésre az alábbi telefonszámon tudnak tájékoztatást adni a norvég illetékesek (akár angol nyelven): (+47) 815-55-015. Orvos személyes felkeresését határozottan ellenzik a norvég szervek fertőzésgyanú felmerülése esetén, hiszen az további fertőzési kockázatot jelenthet.

Az alábbi oldalon hasznos általános tájékoztatók olvashatók és chat szolgáltatással is kérhetőek tanácsok a betegséggel kapcsolatban (angol nyelven is): klikk ide 

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?norvegia  bezár
 
Olaszország Olaszország ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.30.

Olaszországba repülővel utazók figyelmébe

A 2020. június 26-án kelt, az Olasz Légiközlekedési Felügyelet által kiadott rendelkezés szerint a korábban kézipoggyásznak minősülő bőröndök és táskák nem vihetők fel a repülőgép utasterébe.

A fedélzeti kézipoggyász összmérete (hosszúság+szélesség+magasság) nem haladhatja meg a 115 cm –t.

Táska, női táska, számítógép táska, kézitáska, melynek mérete nem haladja meg az előbb említett 115 cm-t, továbbá:

 • fényképezőgép, videókamera, CD olvasó, mobiltelefon, más kisméretű elektronikus eszköz
 • átmeneti kabát, esőkabát, esernyő, járóbot, egyéb gyógyászati segédeszköz, útiolvasmány
 • hordozható bölcső, összecsukható babakocsi, a csecsemőnek/kisgyermeknek szükséges tej, étel - ital
 • a „duty free”-ben vásárolt árucikkek és az előírásoknak megfelelő folyadékok
 • folyékony állagú orvosságok szigorúan az utazás idejére szükséges mennyiségben, orvosi igazolás birtokában vihetők fel a fedélzetre.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

2020.06.18.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

A kialakult helyzet miatt szigorú szabályozások vannak, amit mindenkinek be kell tartani. A helyzet változásával módosulhatnak a jelenlegi szabályozások!

 • A szállodai személyzet arcmaszkban és kesztyűben dolgozik, a recepciókon plexi fal kerül felszerelésre
 • Jelenleg a vendégeknek is kötelező az arcmaszk viselése bel-és kültéren is egyaránt
 • Fontos a megfelelő távolságtartás a szállodákban, vendéglátó egységekben, strandon stb.
 • A személyzet kiemelten figyel rendszeres a fertőtlenítő szeres takarításra
 • Éttermekben és a strandon is korlátozzák a létszámot, ezért várakozási idő alakulhat ki
 • Az ételek részben külön csomagolva (pl. pékárú, szószok) kerülnek felszolgálásra részben a személyzet szolgálja fel. Önkiszolgáló büfé megszűnik.
 • Jelenleg tilos a légkondicionáló használata a szállodai szobákban, éttermekben és egyéb zárt helyen
 • Vannak szállodák, akik megállapodnak egyes strandszakaszokkal és van lehetőség előzetes strandszolgáltatás foglalására, felár ellenében (ennek díja strandonként változó)
 • A strandon rendszeresen fertőtlenítik a napozóágyakat, öltözőket, mosdókat stb.

Forrás: Olasz partner cég 


2020. 06. 03.

2020. június 3-tól a korlátozások nélkül lehet Olaszországon belül, illetőleg Olaszország és az alábbi országcsoportok vonatkozásában közlekedni:

 • EU tagállamok
 • Schengeni tagállamok
 • Egyesült Királyság, Észak-Írország
 • Svájc, Izland
 • Andorra, Monacói Hercegség
 • San Marino, Vatikán

Információk Olaszországban tartózkodók számára

A 37,5 feletti testhőmérséklettel és légúti panaszokkal rendelkező személyek számára erősen ajánlott az otthon tartózkodás és a társasági érintkezések kerülése, utóbbi személyek mindenképpen forduljanak háziorvosukhoz. Teljeskörű kijárási tilalom van érvényben ezzel szemben a koronavírussal fertőzött személyek vonatkozásában.

Továbbra is tilos mindennemű csoportosulás közterületeken. A társas távolságtartás szabályainak figyelembe vételével (2 méter biztonsági távolság) engedélyezett a kültéri sportolás.Továbbra is felfüggesztés alatt állnak a sportesemények.

A templomok, múzeumok, kulturális intézmények, üzletek, bevásárlóközpontok ill. vendéglátóegységek (bárok, éttermek) a társas távolsáságtartás szabályainak figyelembe vételével (1 méter biztonsági távolság) látogathatóak.

2020. május 25-től az edzőtermek, 2020. június 15-től a színházak és mozgóképszínházak is újranyithatnak, de egyes olasz régiók járványügyi helyzetüknek megfelelően ettől az ütemtervtől eltérhetnek.

Olaszországszerte kötelező a maszkhasználat! (Kivéve 6 éven aluli kiskorúak esetében)

Információk Olaszországba beutazók számára

Magyar állampolgár korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhat Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok.

Felhívjuk a személygépkocsival közlekedők figyelmét, hogy az egy háztartásban élő személyek maszkviselés kötelezettsége és az utasok mennyiségi korlátozása nélkül utazhatnak közösen. Amennyiben nem egy háztartásban élő személyek utaznak egy gépkocsiban, úgy kötelező a maszkviselet, a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni és a hátsó ülésen maximum 2 fő foglalhat helyet.

Információk Olaszországon átutazók számára:

Magyar állampolgár korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhat Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok.

Felhívjuk a személygépkocsival közlekedők figyelmét, hogy az egy háztartásban élő személyek maszkviselés kötelezettsége és az utasok mennyiségi korlátozása nélkül utazhatnak közösen. Amennyiben nem egy háztartásban élő személyek utaznak egy gépkocsiban, úgy kötelező a maszkviselet, a vezető melletti ülést szabadon kell hagyni és a hátsó ülésen maximum 2 fő foglalhat helyet.

2020. március 9-től jelentősen korlátozásra került az Olaszország és Magyarország közötti légi-, vasúti- és buszforgalom. A korlátozások feloldásáról bővebb információval az érintett légi-, vasúti- és busztársaságok tudnak szolgálni.

Információk áruszállításról:

A Magyarországról Olaszországba és az Olaszországból Magyarországra irányuló áruszállító tranzitforgalom zavartalan.

Külföldön tartózkodó magyar és EGT állampolgár magyarországi beutazása:

2020. március 9-től jelentősen korlátozásra került az Olaszország és Magyarország közötti légi-, vasúti- és buszforgalom. A korlátozások feloldásáról bővebb információval az érintett légi-, vasúti- és busztársaságok tudnak szolgálni.

Magyar állampolgár, ill. Magyarországon bejelentett lakcímmel rendelkező EGT állampolgár Magyarországra történő belépésekor mindenkinek egészségügyi vizsgálaton kell átesnie, amit az Országos Mentőszolgálat végez el. Ha a koronavírus-fertőzés gyanúja merül fel, kijelölt karanténba kell vonulni. Ha koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelező otthoni karanténba (hatósági házi karanténba) kell vonulni 14 napra a lakóhelyen vagy a tartózkodási helyen, valamint kötelező a regisztráció a járványügyi nyilvántartásba. Ha koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de az adott személynek nincs magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye: vagy kijelölt karanténba kell vonulnia, vagy el kell hagynia Magyarországot.

2020. 02. 28.

A boltok a megszokott rend szerint működnek, élelmiszer beszerezhető.

Figyelemmel a járvány terjedésére, az olasz hatóságok szükség szerint előírhatnak a szabad mozgást korlátozó rendelkezéseket, éppen ezért javasoljuk, hogy a leginkább érintett tartományokban csak addig maradjanak, ameddig az feladatuk ellátásához feltétlenül szükséges.

Indulás előtt tájékozódjanak az aktuális helyzetről a honlapunkon, az információkat folyamatosan frissítjük.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

bezár
 
Portugália Portugália ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.20.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.07.04.

Beutazási feltételek Portugáliában:

Szárazföldi közlekedés:

A szárazföldi határon az útiokmány ellenőrzés június 30- ig folytatódik, és csak a portugál állampolgársággal rendelkezőket, illetve portugál tartózkodási, vagy munkavállalási engedéllyel rendelkezőket engedik be az országba.

A nemzetközi busz,- és vasúti közlekedés a határnyitásig korlátozva lesz.

Bővebb információ: www.rede-expressos.pt; www.cp.pt oldalakon.

A szárazföldi határon engedélyezett átkelőhelyeket az alábbi elérhetőségen ellenőrizheti - www.sef.pt

További információ a Portugáliában hatályos szabályozásról: https://www.visitportugal.com/en/node/421175

Légi közlekedés:

Június és július hónapokban várhatóan egyes légi útvonalak újraindulnak, a határok nyitásának és a Schengeni térség országai közötti korlátozások feloldásának függvényében. Utazásának megkezdése előtt tanulmányozza át a figyelmeztetéseket és korlátozásokat az indulási és érkezési országban egyaránt.

Utazásának megtervezése előtt keresse fel az Európai Unió weboldalát - https://reopen.europa.eu - ahol a közlekedési eszközökről, az utazási korlátozásokról, az egészségügyi és a közbiztonsági intézkedésekről talál információt.

2020. 06. 03.

Beutazási feltételek Portugáliában:

 1. A schengeni országokból és társult tagállamokból, valamint az Egyesült Királyságból engedélyezett a beutazás, Olaszország és Spanyolország kivételével.
 2. Engedélyezett továbbá a beutazás - Európán kívül - az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából és Brazíliából, valamint a portugál nyelvű közösségek országaiból június 15-ig.

Karantén:

 1. Portugália szárazföldi területén a karantén nem kötelező az érkezést követően, ugyanakkor a repülőtéren hőmérséklet vizsgálatot végeznek.
 2. Az Azori-szigeteken 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel lehet beutazni.
 3. Madeirán a madeirai rezidenseken kívül kötelező a 14 napos elszigeteltség érkezést követően kivéve, hogyha 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel rendelkezik az utazó.

Július 1-jétől a kötelező karantén feloldásra kerül.

Szárazföldi határátkelés:

A spanyol-portugál határon korlátozó intézkedéseket vezettek be 03.16-tól, csak az árufuvarozók, ingázó munkavállalók járhatnak át a 12 határátkelőn, a turisták és más utazók nem, viszont az uniós polgárok hazatérését nem korlátozzák. Leállították a vasúti, a légi és vízi személyforgalmat a két ország között. A határellenőrzést 05.12-én időbeli korlátozás nélkül meghosszabbították.

A kikötők június 15-ig meghosszabbított határidővel nem fogadnak nemzetközi vizekről hajókat, hajóutak nem indulnak.

További intézkedések megismeréséhez kérjük, látogassa meg az alábbi weboldalt: ITT 

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?portugalia  bezár
 
Románia Románia ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

2020. 06. 02.

Romániában továbbra is terjed a koronavírus, ugyanakkor a diagnosztizált fertőzöttek száma folyamatosan csökken. A halálos kimenetelű fertőzések aránya az igazolt fertőzésekhez képest ~6%.

Az országban 2020. 03. 17- től sürgősségi állapotot vezettek be, melyet május 15-től vészhelyzetre módosítottak. Június 1-től a településeken belüli és azok közti mozgás korlátozása is megszűnt.

Több határátkelőhely ideiglenesen csak korlátozottan működik. Csanádpalota - Nagylak II (M43 –A1 autópálya) átkelőhelyet elkülönítették a teherforgalom számára, a személyforgalmat Nagylak I. átkelőhelyre terelik. A magyar állampolgárok akadály nélkül hazatérhetnek Magyarországra a nyitott határátkelőkön.

A határállomások aktuális forgalmáról a Magyar Rendőrség oldalán, vagy a Román Határrendészet oldalán lehet tájékozódni.

Beutazási tilalom van érvényben a külföldi és hontalan személyekre. Kivételek:

 • román állampolgár családtagjai,
 • romániai tartózkodási hellyel rendelkező EU állampolgárok,
 • 90 napnál hosszabb tartózkodásra jogosító vízummal, vagy tartózkodási engedéllyel rendelkezők,
 • diplomaták, konzuli személyzet, nemzetközi szervezetek személyzete, katonai és humanitárius személyzet,
 • átutazók,
 • halaszthatatlan orvosi vagy családi okból utazók.

A beutazók kötelezően 14 napos otthoni elkülönítésbe vonulnak. Akik nem akarják a fertőzés veszélyének kitenni a hozzátartozóikat, választhatják a hatósági karantént is, de az ellátásuk költségeit meg kell téríteniük.

A Románia területén való áthaladás (tranzit) kizárólag a SARS-COV-2 vírus terjedésének leküzdése érdekében hozott intézkedések szigorú betartásával engedélyezett:

 • Az átutazás kizárólag a román hatóságok által kijelölt tranzitútvonalak betartásával történhet, megszakítások nélkül. Kizárólag az üzemanyaggal történő feltöltés és a nyilvános illemhelyek használata végett lehet megállni.
 • A tankolás, valamint a nyilvános illemhelyek használata érdekében történő megállás esetén kötelező a védőfelszerelés (maszk és egyszer használatos kesztyű) viselése a járművön kívül.
 • A légzési megbetegedések tüneteit mutató személyek számára az egész útvonalon kötelező a védőfelszerelés (maszk és egyszer használatos kesztyű) viselése a járműben is.
 • A szállítóeszközben rendelkezésre kell álljanak egészségügyi védelmi eszközök és az utasok alapvető létszükségleti cikkei, illetve biztosítani kell az élelmiszerek kapcsolatmentes elfogyasztásának lehetőségét.
 • A valamely utasnál jelentkező esetleges orvosi tünetek, vagy az átutazás során előforduló más jellegű probléma megoldása végett a területileg érintett külképviseletet kell értesíteni.

A repülőjáratokat a szükségállapot idején szinte kivétel nélkül felfüggesztették. Május 1-től újraindult a Budapest - Marosvásárhely repülőjárat. (WizzAir, heti 3 alkalommal repül) Június 1-től újból engedélyezték a nemzetközi vasúti és közúti személyszállítást, ugyanakkor a beutazási korlátozások és a karantén-kötelezettség fennmaradt. Fokozatosan újból elindulnak a belföldi és egyes nemzetközi repülőjáratok, bár a menetrendet egyelőre az aktuális igényekhez igazítva rugalmasan kezelik. A járatokról a repülőterek és a légitársaságok oldalain lehet aktuális információhoz jutni.

Repülőterek:

Légitársaságok:

A belföldi tömegközlekedést korábban jelentősen megritkították, azok újraindítása folyamatban van. A településen belüli járatokat ugyanakkor most maximális sűrűséggel üzemeltetik, a zsúfoltság elkerülése érdekében.

A rendelkezésre álló egyéb közlekedési lehetőségekről további hasznos információ található itt.

A szabadtéri rendezvények 500 főig, beltéri rendezvények 8 főig megengedettek. A gyalogos forgalomban tilos a 3 főnél nagyobb csoport mozgása. Az üzletekben, tömegközlekedési eszközön, a munkahelyen és más nyilvános, zárt térben kötelező a védőmaszk viselése.

Június 1-től az éttermek, kávézók, bárok teraszai, valamint a tengerparti strandok kinyithatnak, a medencék, edzőtermek, sportkomplexumok működése azonban továbbra is korlátozott.

A 15 ezer négyzetméteresnél nagyobb bevásárlóközpontok zárva tartanak, de kinyithatnak az ezekben a központokban lévő élelmiszerüzletek, optikai üzletek, ruhatisztítók és az utcára nyíló kereskedelmi egységek.

Kórházi látogatási tilalom van érvényben, a hozzátartozókat az intézmény köteles tájékoztatni a beteg állapotáról.

A közintézmények ügyfélfogadása korlátozott. Szorgalmazzák az online ügyintézést.

Az oktatási intézmények zárva vannak, az idei tanévben már nem nyitnak ki.

Az otthoni karanténban lévőknek folyamatosan figyelniük kell egészségi állapotukat. Nem hagyhatják el a lakhelyet, nem fogadhatnak látogatót, kerülniük kell a kapcsolatot másokkal. Szigorú higiénés szabályokat kell betartsanak (kézmosás, felületek tisztítása, lehetőleg szájmaszk használata, alapos szellőztetés) A tünetek esetleges jelentkezésekor értesíteniük kell az egészségügyi szolgálatot a 112-es sürgősségi hívószámon, amely biológiai mintavételezés után intézkedik a további ellátásukról.

A karantén szabályainak megsértését szigorúan szankcionálják.

A folyamatos tájékoztatás érdekében létrehoztak egy Romániából hívható ingyenes információs telefonvonalat (0800-800-358). A szám 24/7-ben hívható. Új kormányzati tájékoztatási portált indítottak (román nyelven).

A járványról szóló aktuális adatokat a román Belügyminisztérium Sürgősségi Helyzetek Főosztálya oldalán, illetve a román Egészségügyi Minisztérium tematikus oldalán lehet elérni. Az itt közölt adatokat veszik át a hírügynökségek és egyéb sajtóorgánumok is.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania  bezár
 
Spanyolország Spanyolország ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

2020. 07. 28.

Június 30- án lépett hatályba az a rendelet, melynek értelmében Spanyolország július 8- áig meghosszabbítja a harmadik országok állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmat (a már eddig is érvényben lévő kivételekkel – rezidensek, humanitárius okok, stb.) Július 3-án közölték azt a listát, amelyen az a 15 harmadik ország szerepel, akikkel szemben feloldják a tilalmat: Ausztrália, Kanada, Georgia, Japán, Montenegró, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél- Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, Algéria, Marokkó és Kína. Kínával, Marokkóval és Algériával csak a reciprocitás fennállása esetén történik meg a határnyitás. A rendelet július 4-én 00:00-kor lépett hatályba és július 31. 23:59-ig hatályos.

A spanyolországi légi és vízi kikötők háromlépéses „vizsgálatot” végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor:

 • 1) formanyomtatvány kitöltése;
 • 2) lázmérés;
 • 3) „szemrevételezés”.

Az országba beutazáskor mindenkinek ki kell töltenie egy eü. formanyomtatványt, amit a légitársaság is átad, s a határátkelőhelyeken is hozzáférhető. Lehetőség van előre is kitölteni elektronikusan (ekkor kap az illető egy QR-kódot, melyet belépéskor beolvasnak, meggyorsítva ezáltal a belépést).

Július 1- jén megnyitották a spanyol-portugál határszakaszt is, utolsóként a schengeni övezetből.

A spanyol Közlöny június 27-én tette közzé azt a rendeletet, melyben visszavonásig meghosszabbítják a tenger- és óceánjáró személyszállító hajók belépésének korlátozását a spanyol kikötőkbe.

Június 21. 00:00- től az országon belüli (tartományok és megyék közötti) mozgás szabaddá vált, valamint megnyíltak a határok az EU-tagok és a schengeni térség államai előtt. A spanyol kormány – az eddigi hírekkel ellentétben – UK állampolgárokkal szemben sem vezetett be rendkívüli karanténkötelezettséget.

A spanyolországi légi és vízi kikötők háromlépéses „vizsgálatot” végeznek el a külföldi állampolgárok belépésekor: 1) formanyomtatvány kitöltése; 2) lázmérés; 3) „szemrevételezés”.

Június 21- ével az ország áttért az „új normalitásba”, melynek értelmében a tartományi kormányok visszavették az irányítást, így innentől saját védekező és megelőző intézkedéséket is hozhatnak. Kivétel ez alól a szabad mozgás korlátozása, melyre csak a központi kormánynak lehet felhatalmazása (rendkívüli jogrend újabb bevezetése esetén). A tartományonként eltérő szabályozások és intézkedések miatt a spanyol közmédia (RTVE) összesítő térképet közölt, melyet folyamatosan frissítenek.

Júniustól újra indult a közvetlen légi összeköttetés Magyarország és Spanyolország között. A járatok működése függhet a külföldi állampolgárok belépésének korlátozásától.

Május 20-tól Spanyolországban kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb személy számára: a közutakon, a szabadtéri helyszíneken, valamint olyan zárt vagy fedett magán- és közterületeken, ahol a személyek közötti legalább 2 méteres távolság betartása nem lehetséges. Kivéve akiknél a maszk viselése légzési nehézséget vált ki, egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, vagy olyan tevékenységet végeznek, melynek során ellehetetlenül a maszk viselése (pl. sportolás, étkezés).

A spanyol kormány az alábbiak szerint határozott:

07.08-tól egész Katalóniában, 07.15-től pedig Andalúzia tartományban is kötelezővé tették a maszk használatát, szabadtéren is, tekintet nélkül arra, hogy a 2 méteres közösségi távolságtartás lehetséges-e. Ennek értelmében minden 6 év feletti személy köteles maszkot viselni zárt térben és szabadtéren egyaránt, beleértve a kirándulásokat, utcai vagy tengerparti sétákat. A maszk kötelező viselése alól mentesülnek azon személyek, akiknek egészségügyi okokból ez nehézséget jelentene, állapotromlást idézne elő, esetlegesen fogyatékosságukból adódóan, szükség esetén a maszkot nem képesek önállóan eltávolítani.

A medencéknél és a strandon nem szükséges maszkot viselni abban az esetben, ha a személyek közötti legalább 2 méteres közösségi távolságtartás lehetséges. Szabadidős, egyéni sporttevékenységek alatt a maszk használata szintén mellőzhető.

2020. 07. 06.

Június 30- án lépett hatályba az a rendelet, melynek értelmében Spanyolország július 8- áig meghosszabbítja a harmadik országok állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmat (a már eddig is érvényben lévő kivételekkel – rezidensek, humanitárius okok, stb.) Július 3-án közölték azt a listát, amelyen az a 15 harmadik ország szerepel, akikkel szemben feloldják a tilalmat: Ausztrália, Kanada, Georgia, Japán, Montenegró, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél- Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay, Algéria, Marokkó és Kína. Kínával, Marokkóval és Algériával csak a reciprocitás fennállása esetén történik meg a határnyitás. A rendelet július 4-én 00:00-kor lépett hatályba és július 31. 23:59-ig hatályos.

Július 1- jén megnyitották a spanyol-portugál határszakaszt is, utolsóként a schengeni övezetből.

2020. 06. 05.

A spanyol törvényhozás június 3-án megszavazta a veszélyhelyzet június 21-ig történő meghosszabbítását, ugyanekkorra tervezték a határok külföldiek előtti megnyitását is. nak tervezett időpontjával. A kormány június 4-i bejelentése szerint a portugál és francia határokat előreláthatólag csak július 1-jén nyitják meg, azt követően, hogy az ország egész területén biztosított lesz a szabad mozgás.

Június 1-jével több megye is átlépett a második fázisba, ezzel az ország kb. 70%-a található abban. Az első fázisban maradt területek: Madrid tartomány, Barcelona és agglomerációja, Lleida (Katalónia), és Kasztília és León tartomány szinte egésze (León, Palencia, Burgos, Soria, Zamora, Valladolid, Segovia, Salamanca, Ávila).

Június 1-jén a baleár-szigeteki Formentera, valamint a kanári-szigetek három tagja (El Hierro, La Gomera y La Graciosa) beléptek az enyhülés harmadik fázisába.

Az enyhülés harmadik fázisában: megszűnnek a kötelező idősávok; barátok, családok maximum 20 fős csoportokban találkozhatnak magánlakásokban, bárokban, teraszokon. Temetés, tor szabad levegőn 50, zárt helyen 25 fővel tartható. Esküvők szabad levegőn 150, zárt helyen 75 fővel tarthatóak. Egyházi, vallási szertartások maximum a kapacitás 75%-ával tarthatóak. Kongresszusok, tárgyalások és konferenciák maximum 80 főig tarthatóak. Az éttermek és bárok beltereik 50%-át feltölthetik, a teraszok 75%-os kapacitáson működhetnek. Az éjszakai élet nem indulhat be. Megnyithatnak a bevásárlóközpontok és a szálláshelyek közösségi terei, 50%-os kihasználtsággal. A turisztikai és rekreációs központok, akváriumok és állatkertek 50%-os kihasználtsággal megnyithatnak. Természetjárás és kirándulás maximum 20 fős csoportokban engedett. Kaszinók, fogadóhelyek és egyéb szerencsejátékot kínáló helyiségek maximum 50 fővel kinyithatnak. Könyvtárak, múzeumok, mozik, színházak 50%-os kihasználtsággal működhetnek.

Az enyhülés második fázisában: megnyithatnak a bevásárlóközpontok, de csak a kapacitás 40%-át engedhetik be egyszerre (valamint a közösségi tereket nem lehet használni); barátok, családok maximum 15 fős csoportokban találkozhatnak; esküvő, temetés, tor, egyházi szertartások tarthatóak maximum 100 fő részvételével, szabad levegőn (zárt térben maximum 50 fő). Az éttermek és bárok beltereik 40%-át feltölthetik; bármikor sportolhatnak a 70 év alattiak (kivéve a 70 éven felettieknek megszabott idősávokban); uszodák és medencék 30%-os kihasználtsággal megnyithatnak; a strandok megnyithatnak, betartva a kötelező távolságot. Az öreg- és szociális otthonok lakóit látogathatják a családtagok, barátok.

Sánchez kormányfő bejelentése szerint június 21-ig tervezik meghosszabbítani a külföldről érkezők kötelező 14 napos házikaranténban maradását előíró rendelet időbeli hatályát.

Júniustól újra indult a közvetlen légi összeköttetés Magyarország és Spanyolország között. A járatok működése függhet a külföldi állampolgárok belépésének korlátozásától.

Május 20-tól Spanyolországban kötelező a maszkviselés minden 6 évnél idősebb személy számára: a közutakon, a szabadtéri helyszíneken, valamint olyan zárt vagy fedett magán- és közterületeken, ahol a személyek közötti legalább 2 méteres távolság betartása nem lehetséges. Kivéve akiknél a maszk viselése légzési nehézséget vált ki, egészségügyi okokból nem viselhetnek maszkot, vagy olyan tevékenységet végeznek, melynek során ellehetetlenül a maszk viselése (pl. sportolás, étkezés).

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

bezár
 
Svédország Svédország ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

Az ideiglenes határzár március 19-én lépett érvénybe, és 30 napig volt érvényben. A bizottság javaslata alapján május 15-ig lett kiterjesztve az intézkedés. A kormány döntése alapján további meghosszabbításra kerül sor, június 15-ig.

A belépési tilalom feltételei nem változtak. Az első intézkedéshez hasonlóan a korlátozások érvényesek látogatókra bármely országból, kivéve az EU tagállamokból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából, Izlandról, Lichtensteinből és Svájcból érkezőkre.

A tilalom nem érvényes Svéd állampolgárokra, emellett nem akadályozza meg az EU-n belüli közlekedést se. Ezeken kívül két fontos kivétel van a tilalom alól. Első, EU-s állampolgárok és más országból érkező, de tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek hazatérés céljából beléphetnek az országba. Második, sürgős igényekkel rendelkező, vagy létfontosságú tevékenységet végző szakemberek szintén beléphetnek az országba. Ez például egészségügyi dolgozókat, fontos szállítmányokat, vagy halaszthatatlan családi okokkal rendelkező személyeket foglal magába.

Forrás: Partner

2020. 05. 27.

Svédországi információk a Covid-19 járvánnyal összefüggésben

További Svédországra vonatkozó információkat a Stockholmi Nagykövetség honlapján talál: www.stockholm.mfa.gov.hu

A svéd Népegészségügyi Hivatal (Folkhälsomyndigheten) honlapján naprakész információkat talál a Covid-19 járvánnyal kapcsolatos svédországi kérdésekről (svéd és angol nyelven):

https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/covid-19/ 

Svédországban a fővárosban és a nagyobb városokban van a legnagyobb számú COVID-19 fertőzött, de az ország egész területén jelen van a koronavírusfertőzés, a fertőzöttek száma csökkenő tendencia mellett, de napról napra növekszik. A svéd Népegészségügyi Hivatal Svédország járványkockázati besorolását 2020. március 10. óta a legmagasabb, ötös fokozatúra emelte.

Svédországi beutazási korlátozások

A svéd kormány – az Európai Unió 2020. március 17-ei döntésével összhangban – 2020. március 19-től beutazási korlátozást rendelt el Svédországba. A beutazási korlátozás nem vonatkozik az EU és az EGT országok állampolgáraira, így a magyar állampolgárokra sem. A beutazási korlátozás jelenleg 2020. június 15-ig van érvényben, ezt követően a korlátozás szükségességét felülvizsgálják. Svédország nem alkalmaz reptéri szűrést és nem rendel el hatósági/kötelező karantént a beutazóknak, bárhonnan is érkeztek. Minden beutazóra az általános járványügyi rendelkezések, ajánlások vonatkoznak (lásd később).

Svédországon belül semmilyen utazási, vagy kijárási korlátozás, tilalom nincsen érvényben.

Svédországból külföldre történő kiutazási korlátozások

Svédországból kiutazási tilalom nincsen, azonban 2020. március 14-től a svéd Külügyminisztérium a svéd állampolgároknak nem javasolja az utazást a feltétlenül szükséges eseteket kivéve a világ egyetlen országába sem, így Magyarországra sem. Ez 2020. július 15-ig van érvényben. A svéd Külügyminisztérium mindezt főleg azzal indokolja, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel gyorsan változó körülmények miatt bizonytalan a svéd állampolgárok hazatérésének biztosítása. A kiutazási korlátozás ajánlás, az attól való eltérés nem jár szankcióval, de a svéd kormány és a svéd hatóságok elvárják, hogy azokat tartsák be.

Svédországi korlátozások és ajánlások a Covid-19 járvánnyal összefüggésben

Svédország a többi európai országgal összehasonlítva viszonylag kevés kötelező és szankcionálható korlátozást vagy tiltást vezetett be a Covid-19 járvánnyal összefüggésben, ugyanakkor a svéd kormány és a svéd hatóságok elvárják, hogy az általuk megfogalmazott ajánlásokat mindenki betartsa, akár az országban az él, akár ide látogat.

 • Svédországban tilos 50 fő feletti nyilvános összejöveteleket, rendezvényeket tartani. Aki megszegi, pénzbüntetéssel vagy maximum 6 hónapig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. Ez a gyülekezési tilalom a svéd kormány ellenkező irányú döntéséig van hatályban.
 • Svédországban kijárási tilalom vagy korlátozás nincsen, de a kormány és a hatóságok azt ajánlják, hogy, aki tud, maradjon otthon. Szintén ajánlják, hogy lakóhelytől 2 óránál messzebbre ne utazzanak.
 • Svédországban továbbra is működnek a bevásárlóközpontok, boltok, kávézók, éttermek, bárok, bár egyesek saját döntésre bezártak. A vendéglátóhelyek csak ültetett vendégeket szolgálhatnak ki 50 főig, egymástól távol helyezett asztaloknál, betartva a járványügyi ajánlásokat.
 • A zárt téri múzeumok, színházak, kulturális intézmények nagy része a bezárás mellett döntött. Nyitva tartásukról a honlapjukon érdeklődjenek.
 • Parkok, játszóterek, kirándulóhelyek mind nyitva vannak.
 • Az idős otthonokban az egész országban látogatási tilalom van (2020. április 1. óta).
 • A kórházak maguk döntenek a látogatás korlátozásáról.
 • A svéd hatóságok általában kérik a társas érintkezések csökkentését, 70 év felettiekkel a kontaktus mellőzését. Idősebbekre külön korlátozó szabályok nincsenek.
 • Kérik, hogy mindenki tartsa be a 2 méteres távolságot.
 • A svéd hatóságok felhívják a figyelmet a gyakori szappanos kézmosásra, az arc (szem, orr, száj) érintésének mellőzésére. Védőmaszk használatát a svéd hatóságok nem tartják szükségesnek.
 • Mind a Svédországba irányuló, mind a Svédországon belüli légiközlekedés forgalma jelentősen csökkent. Ajánljuk, hogy az adott légitársaság honlapján tájékozódjon. Amennyiben Svédországba repülővel szeretne utazni Magyarországról (Budapest), jelenleg a Wizzair üzemeltet járatokat. Tájékozódjon a légitársaság oldalán.
 • A Svédországon belüli vasúti és távolsági buszközlekedés zavartalan, a közlekedési társaságok honlapjain tud tájékozódni a részben ritkított menetrendről. A svéd hatóságok autóval is csupán egy-két órán belüli távolságra ajánlják az utazást.
 • A stockholmi (és más városok) helyi tömegközlekedésében nincsen korlátozás, de a hatóságok azt kérik, hogy mindenki kerülje a nem szükséges utazást. Autóval is csupán egy-két órán belüli távolságra ajánlják az utazást. A Stockholmi Közlekedési Vállalat kéri, hogy különösen csúcsidőben, aki teheti, ne használja a tömegközlekedést, ezzel is csökkentve a fertőzés terjedését.
 • A legtöbb hajózási társaság leállította a Svédországba irányuló kompjáratokat, minden esetben tájékozódjon a társaságok honlapján.

FONTOS, hogy a Svéd Népegészségügyi Hivatal ajánlása szerint, aki betegségtüneteket érez, maradjon otthon/tartózkodási helyén egészen a tünetek elmúltát követően még két napig. Hatósági karantén nincsen. Az önkéntes karanténajánlás a fertőzöttel egy háztartásban élőkre nem vonatkozik.

 • Amennyiben orvosi tanácsra, ellátásra van szüksége, svéd számról a 1177 telefonszámot, magyar számról a +46 771 11 7700 az egészségügyi szolgáltató vonalat kell hívni (angolul is beszélnek). Ők fogják a beteget tanácsokkal segíteni és szükség szerint elirányítani a megfelelő egészségügyi intézményhez. A járványügyi helyzetre tekintettel a svéd hatóságok minimálisra igyekeznek szorítani a beteg-orvos közvetlen kapcsolatot. Általános információkat a https://www.1177.se  honlapon is kaphatnak.
 • Amennyiben komoly légzési nehézségei vannak, vagy sürgősségi orvosi ellátásra szorul, a mentők számát hívja: 112 (angolul is beszélnek). Magyar állampolgárokat a Magyarországon kiállított európai egészségbiztosítási kártya birtokában sürgősségi beavatkozások tekintetében Svédországban ellátják. Amennyiben ezen túl is biztosított szeretne lenni, ajánljuk, hogy kössön utasbiztosítást.
 • A svédországi koronavírus járvánnyal kapcsolatos általános tájékoztatásért svéd számról a 11313, vagy magyar számról a +46 77 33 11313 számot is hívhatják (angolul is beszélnek).

Utazás repülővel Magyarország és Svédország között, illetve svédországi tranzitálási lehetőségek (Stockholmon keresztül Budapestre)

A Wizzair a járvány kezdete óta is rendszeresen közlekedik Stockholm-Skavsta repülőtér és Budapest között. Kövesse a légitársaság honlapját a naprakész információkért (Budapest, valamint Stockholm, Göteborg és Malmö desztinációk tekintetében): www.wizzair.com. Fontos, hogy a légitársaság járványügyi információit is olvassa el. A Wizzair járatain kötelező a maszkviselés.

A külföldről Stockholmon keresztül tranzitáló utasok általában Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérre érkeznek. A Wizzair budapesti járatai Stockholm-Skvasta (Nyköping) repülőtérről indulnak. A két repülőtér közötti távolság 140 km (átutazási opciókról lásd lent). Magyar állampolgárok beutazhatnak Svédországba, az országban rájuk vonatkozóan semmilyen korlátozás nincsen, a két repülőtér között is szabadon mozoghatnak. Stockholm-Arlanda és Stockholm-Skvasta repülőterek között közvetlen tömegközlekedési összeköttetés nincsen. Taxi természetesen van. Stockholm-Arlanda nemzetközi repülőtérről gyorsvasúttal vagy reptéri busszal lehet beutazni a stockholmi központi vasúti pályaudvarra, ahonnan átszállással, busszal lehet eljutni Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőterére. Jegyek a helyszíneken (Arlanda repülőtér, stockholmi központi pályaudvar) és online válthatóak, az előzetes online jegyvásárlás kedvezményes.

 • Gyorsvasúttal Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvarig kb. 20 percig tart az út, a vonatok fél óránként járnak. Jegy interneten vagy a helyszínen váltható, a felnőtt jegyár kb. 30 EUR. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.arlandaexpress.se 
 • Reptéri busszal Stockholm-Arlandától a stockholmi központi vasúti pályaudvarig kb. 45 percig tart az út. A buszok rendszeresen, de jelenleg ritkítottan közlekednek. A felnőtt jegy ára kb. 9 EUR. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se 
 • Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtérre busszal lehet kijutni a stockholmi központi vasúti pályaudvarról (110 km, mintegy 80 perc az út). Egy felnőtt jegy ára kb. 16 EUR. Jelenleg hétfőn, szerdán és pénteken csak napi egy-két busz közlekedik Stockholm központi pályaudvarról Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtérre, ezek a buszjáratok a budapesti Wizzair járat indulásához igazodnak. Menetrend, jegyvásárlás és naprakész információk: www.flygbussarna.se 

Taxival is elérhető Stockholm-Arlanda repülőtérről a stockholmi központi pályaudvar, illetve a Stockholm-Skavsta (Nyköping) repülőtér. (Arlanda és Stockholm központ között kb. 50-60 EUR a taxi ára, míg Stockholm központból Skavstára kb. 140-160 EUR.)

Svédországban a szálláshelyek működését nem korlátozzák. Számos szálláslehetőség van mind Stockholm-Arlanda, mind Stockholm-Skavsta repterek közelében, vagy a Stockholm egész területén.

A Stockholmi Közlekedési Vállalat honlapján (appikációján) tud navigálni a városon belüli közlekedésben (www.sl.se).

Utazás gépjárművel Svédországból Magyarországra a Covid-19 járványügyi helyzet miatt hozott uniós tagállami korlátozó intézkedésekre tekintettel

FIGYELEM! A járványügyi helyzetre tekintettel kérjük, hogy utazása előtt mindenképpen tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján minden ország tekintetében, amin át szeretne utazni.

Amennyiben Svédországból Magyarországra kíván eljutni, az útvonal megválasztása az Ön felelőssége. Az európai országok folyamatosan hoznak új rendelkezéseket az országukba való belépés, áthaladás tekintetében, amit figyelembe kell vennie.

Magyarország Svédországból jelenleg a Dánia-Németország-Ausztria, vagy a Németország-Ausztria útvonalon érhető el közúton és kompjárat igénybevételével. Lengyelországon keresztül NE induljon el, a saját szabályaik értelmében még nem biztosítják a tranzitálást külföldi állampolgároknak. (Ez vonatkozik a kompokra is: Lengyelországban csak lengyel állampolgárokat engednek fel jelenleg a Svédország és Lengyelország között közlekedő kompjáratokra.) Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az egyes országok korlátozásai bármikor megváltozhatnak! A lenti információk tájékoztató jellegűek, amennyiben kompjárattal utazna, mindig tájékozódjon a hajózási vállalat honlapján a naprakész szabályaikról és korlátozásaikról.

 • Svédország-Németország-Ausztria-Magyarország: Svédországból Németországba komppal történő átkelés Trelleborg-Rostock, illetve Trelleborg-Travemünde között lehetséges. További információ és jegyfoglalási lehetőség: www.ttline.com. A kompokon jelenleg nincs állampolgárság szerinti korlátozás, arra magyar állampolgárok is felszállhatnak. Németországon keresztül biztosított az áthaladás Ausztria felé, a gépkocsit azonban még az osztrák határ átlépése előtt tele kell tankolni (amennyiben indokoltnak tarja, ajánlott külön kannában tartalék üzemanyagot is vinni), mivel Ausztriában nem szabad megállni. Az osztrák határátlépéskor az úti okmányokat beszkennelik. Személyenként ki kell tölteni egy nyilatkozatot. A nyilatkozat letölthető innen: https://www.sozialministerium.at/dam/jcr:964fe7ce-298e-4dd1-ad20-a14290a0b9d4/Erklaerung_Ein_Durchreise_Englisch_V20200414.pdf  Nyilatkozat nélkül a belépőt nem tekintik tranzitáló utasnak, és ebben az esetben négy napnál nem régebbi Covid-19 negatív eredményt bizonyító tesztet kell bemutatnia a belépéshez. Magyarországra ezt követően a nyitva álló határátkelőkön keresztül lehet belépni, amelyekről a következő oldalon tájékozódhatnak: http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo 
 • Svédország-Dánia-Németország-Ausztria-Magyarország: Dániába közúton a malmöi Öresund hídon keresztül lehet belépni. Dánia ugyan 2020. március 14-től lezárta határait, de engedélyezi azon EU/EGT állampolgárok számára a tranzitot, akiknek hazajutás céljából Dánián kell átutazniuk. Kompjáratok ritkított számban indulnak Gedser-Rostock és Rödby-Puttgarden között. A jegyvásárlást engedélyezik azon EU állampolgárok számára, akiknek hazautazás céljából kell átkelniük. További információ: www.scandlines.se

Megjegyzés: szárazföldi közlekedéssel kikerülhető a komp, de az 300 km kerülőt jelent, Jütland-félszigeten át. Ezt követően a fent már ismertetett módon, Németországon és Ausztrián keresztül lehet Magyarországra utazni. Magyarországra való belépés szabályai és feltételei

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag 

bezár
 
Szerbia Szerbia ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

2020. 05. 26.

2020. május 6-án a szerb parlament megszavazta a rendkívüli állapot eltörlését.

A rendkívüli állapot megszűnésével hatályát veszti a 65 év felettiekre vonatkozó teljes, valamint a 65 év alattiakra irányadó részleges kijárási tilalom. Több járványügyi intézkedés azonban hatályos marad, úgy, mint a személyek közötti 2 méteres távolság előírása, a maszk és a kesztyű kötelező viselése a tömegközlekedési eszközökön, vendéglátóhelyeken és boltokban, stb.

Azoknak a külföldi állampolgároknak, akiknek a rendkívül állapot alatt lejárt tartózkodási engedélyük, július 1-ig léphetnek be az országba. Belépésük dátumától 30 napjuk lesz a hosszabbítási kérelem beadására.

2020. május 21-én kihirdették a határátlépésre vonatkozó új szabályokat. Az ország teljesen megnyitja határait, ám ez csak a belépésre vonatkozik. Nem kell sem engedély, sem negatív koronavírus teszt a Szerbiába való belépéshez. A belépőkre nem vonatkozik karantén-kötelezettség, a már kiszabott karantént pedig törlik. A határon lázat mérnek, láz esetén 14 napos karantént rendelnek el.

2020. május 25-én 10 órától Magyarország szintén karantén kötelezettség és beutazási engedély nélkül beengedi a Szerbiából belépő szerb és magyar állampolgárokat. Újra működik mind a kilenc határátkelőhely.

Az ingázóknak a határ átlépéséhez érvényes úti okmányokkal kell rendelkezniük. Emellett be kell mutatniuk a lakcímet igazoló dokumentumot és a munkáltatói igazolást, földtulajdon esetén a tulajdoni lapot vagy a bérleti szerződést. A nemzetközi teherforgalom 12 órás áthaladási idővel továbbra is lehetséges. Magyarország felől a teherautók Horgos I. autópálya határállomásnál léphetnek be az országba. Április 10-től újabb határátkelőhelyeket nyitottak meg a teherforgalom részére (mindkét irányban): Kelebia – Tompa és Backi Breg (Béreg) – Hercegszántó. Április 2-ával megszűnt a tranzitáló kamionok rendőri kísérete, de csak meghatározott útvonalon közlekedhetnek és csak a TRANSIT feliratú, kijelölt kilenc benzinkúton tankolhatnak. Erről szóló információt a határon kapnak a járművezetők nyomtatott formában.

2020. május 21-én a belgrádi Nikola Tesla reptéren újraindult a nemzetközi kereskedelmi légiforgalom. A városközi tömegközlekedés május 4-től részlegesen visszaállt a normál működésre. 2020. május 8-tól helyreáll a városi tömegközlekedés is.

A szerbiai regisztrált betegek számáról, továbbá a témában egyéb aktuális tudnivalókról itt talál információt. A honlapot naponta egyszer, 15 órakor frissítik.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy amennyiben valaki vírusfertőzést regisztrált országból érkezik, illetve olyan egészségügyi intézményben tett látogatást, ahol fertőzöttet kezelnek, az alábbi óvintézkedéseket ajánlott betartani:

 • kerülje a másokkal való érintkezést 14 napon át, akár nyilvános helyen, akár az otthonában;
 • amennyiben valaki influenzaszerű tüneteket észlel magán, viseljen maszkot, rendszeresen fertőtlenítse a kezét, használjon zsebkendőt, és telefonon keresztül vegye fel a kapcsolatot járványügyi
 • szakértővel (a fenti honlapon megtalálhatóak az illetékes járványügyi szakértők).
 • A szerb Egészségügyi Minisztérium által működtetett koronavírussal kapcsolatos információs vonal: +381 64 8945 235 (egyelőre csak szerb nyelven).

2020.03.14-től minden, légzőszervi fertőzéssel küzdő, illetve lélegeztető gépre szoruló beteget automatikusan tesztelnek koronavírusra.

Tömeges szűréseket végeznek. Valamennyi fertőzött személyt államilag kijelölt központi helyen különítenek majd el.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szerbia

bezár
 
Szlovákia Szlovákia ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020.06.19.

Belépés Szlovákiába Magyarországról:

2020. 06. 20- tól Szlovákiába Magyarország, Csehország és Ausztria mellett Németország, Liechtenstein, Svájc, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Görögország, Ciprus, Málta, Észtország, Lettország, Litvánia, Finnország, Norvégia, Dánia, Izland, Montenegró, Lengyelország, Monaco, Feröer-szigetek (23 biztonságos állam) területéről karanténintézkedés és negatív teszt eredmény bemutatási kötelezettsége nélkül léphetnek be a Szlovákiában és a megjelölt országokban állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező személyek. Annak, aki a belépést megelőző 14 napban olyan országban járt, ami nincs a 19 biztonságos ország között, 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell szlovák, angol, német nyelven bemutatnia és a negatív teszt bemutatásáig házi karanténba kell vonulnia.

Fontos, hogy a biztonságos országok listáján nem szereplő országokból magyar állampolgárok sem tudnak Szlovákiába korlátozás nélkül beutazni, mivel Szlovákia nem állampolgárság, hanem területen tartózkodás alapján engedi, illetve korlátozza területére a belépést.

2020.06.05.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020.06.03.

Belépés Szlovákiába:

Szlovákia a koronavírus helyzet miatt valamennyi szomszédja irányába lezárta határát a befelé irányuló személyforgalom elől, így az országba főszabályként csak szlovák állampolgárok és szlovákiai lakóhellyel rendelkező külföldiek léphetnek be kötelező 14 napos karanténintézkedés vállalása mellett. Az országból való kilépést nem tiltják. Az áruszállítás – meghatározott járványügyi szabályok betartása mellett – folyamatos.

Belépés 48 órán belüli visszatéréssel:

Szlovákia egyelőre óvatos a teljes határnyitás kérdésében, a lezárt határok újranyitásának ütemezését a szomszédos országok járványügyi adatainak javulásához köti. A határhelyzet enyhítésére Szlovákia lehetővé tette, hogy 2020. május 27-én 00:00 órától 14 napos karantén-kötelezettség és negatív COVID-19 teszt-eredmény nélkül utazhatnak be Szlovákia területére:

 • azon személyek, akik állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek Magyarország területén, ha Szlovákia területére a Szlovákia és Magyarország közötti vagy a Szlovákia és Csehország közötti határátkelőkön lépnek be, amennyiben Szlovákia területén 48 órát meg nem haladóan tartózkodnak. A határidő betartását ezen személyek kötelesek igazolni a határellenőrzés során.
 • azon személyek, akik Szlovákia területén állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek, ha Magyarországról, Lengyelországból, Csehországból, Ausztriából, Szlovéniából, Horvátországból, Németországból vagy Svájcból térnek vissza Szlovákiába és a Szlovákián kívüli tartózkodásuk nem haladta meg a 48 órát. A határidő betartását e személyek kötelesek igazolni a határellenőrzés során.

Magyarország 2020. május 27-én 00:00 órától 14 napos karantén-kötelezettség és előzetes engedélyeztetés nélkül lehetővé tette, hogy a magyar állampolgár és a magyarországi tartózkodásra jogosult (állandó tartózkodási kártyával igazolt) EGT állampolgár a Cseh Köztársaság, illetve a Szlovák Köztársaság területéről Magyarország területére beléphet, amennyiben a Cseh Köztársaságban vagy a Szlovák Köztársaságban történő tartózkodása nem haladta meg a 48 órát.

További belépési lehetőségek:

Ingázók: A működő magyar-szlovák határátkelőhelyeken karanténintézkedés nélkül átengedik azokat a magyar és szlovák állampolgárokat, akik Magyarországon vagy Szlovákiában az átjárható (működő) határátkelőtől közúton (nem légvonalban) számított 30 kilométeren belül élnek vagy dolgoznak, és erről az munkáltató által kitöltött munkáltatói igazolást ( Munkáltatói igazolás határon ingázók részére) tudnak bemutatni. Az ingázóval együtt beléphet, a vele egy háztartásban élő hozzátartozója is.

Repatriáció: Szlovákia lehetővé teszi az eu-s állampolgárok hazájukba, tehát az állampolgárságuk szerinti országba történő hazatérését, amelyhez előzetesen a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériumának engedélyét kell beszerezni a corona.transit@minv.sk címre küldött angol nyelvű e-mailben, megjelölve az átutazás és az átutazók pontos adatait. Az átutazásra adott engedélyt a határellenőrzés során be kell mutatni. Ez egy egyszeri lehetőség, ami visszaútra nem jogosít.

Családegyesítés: Az ország területére családegyesítés céljából beléphetnek a szlovák állampolgárok közeli hozzátartozói (házastárs/élettárs, kiskorú gyermek és szülője), azonban ezt a tényt anyakönyvi kivonat (amennyiben nem szlovák nyelvű, úgy fordítással kell ellátni) bemutatásával kell igazolni.

Üzletemberek: Az üzletemberek részére a 174/2020. (IV.30.) kormány rendelet kizárólag a Magyarországra történő belépéskor tesz kivételt a karanténkötelezettség alól, a Szlovákiába történő beutazásra vonatkozó szabályokat nem módosította. Szlovákia az üzletemberek számára a magyarországi szabályozással párhuzamosan nem hozott a területére belépést könnyítő intézkedéseket, így a belépés csak a Szlovák Gazdasági Minisztériumhoz címzett, szlovák nyelvű egyéni kérelemmel lehetséges 96 óránál nem régebbi teszt bemutatása mellett.

KÖZLEKDÉS: A nemzetközi légi, közúti és vasúti személyforgalmat felfüggesztették. A kormány döntése értelmében a Szlovák Vasúttársaság május 10-től visszaállította a menetrend szerinti belföldi vasúti közlekedést. Az InterCity és nemzetközi vonatok azonban továbbra sem közlekednek.

Működő szlovák-magyar határátkelőhelyek forgalma:

A Szlovák Köztársaság belső határait az alábbiakban felsorolt határátkelőhelyeken lehet átlépni az arra jogosultaknak (48 óra, ingázó, külön engedély, árufuvarozó). Aki a kijelölt határátkelőkön kívül próbálja meg átlépni a Szlovák Köztársaság határait, az szabálysértést követ el, amelyért helyszíni eljárásban 165 euróig terjedő, valamint szabálysértési eljárásban 300 euróig terjedő pénzbírságot lehet kiszabni.

A működő határátkelőkön a személyforgalom kizárólag a 48 órás belépésre jogosultak, az ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők számára lehetséges.

A 48-órás belépékor szükséges: a tartózkodás teljes időszakárva érvényes útiokmány, valamint a határon elérhető és lepecsételésre kerülő, 48 órás formanyomtatvány.

Az ingázóknál a határátlépéshez szükséges: személyazonosító igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, munkáltatói igazolás, amely esetében a szlovák hatóságok csak az alábbi linken található, kitöltött és a munkáltató aláírásával ellátott munkáltatói igazolást fogadják el: ITT

Működő határátkelők:

 • Dunacsún (Čunovo) – Rajka (autópálya): ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és nemzetközi teherfuvarozás,
 • Medve (Medveďov) – Vámosszabadi: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és kizárólag kétoldalú teherfuvarozás,
 • Révkomárom (Komárno) – Komárom: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők, személyforgalma valamint 2020. május 11-től kizárólag a 3,5 tonnát nem meghaladó kétoldalú áruszállítás,
 • Párkány (Štúrovo) – Esztergom: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma valamint 2020. május 11-től kizárólag a 3,5 tonnát nem meghaladó kétoldalú áruszállítás,
 • Ipolyság (Šahy) – Parassapuszta: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és nemzetközi teherfuvarozás,
 • Tótgyarmat (Slovenské Ďarmoty) – Balassagyarmat: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma,
 • Sátorosbánya (Šiatorská Bukovinka) – Somoskőujfalu (Salgótarján): ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és kizárólag kétoldalú teherfuvarozás,
 • Sajószentkirály (Kráľ) – Bánréve: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma, valamint kétoldalú és Csehországban ill. Lengyelországban történő kirakodási, berakodási célú teherforgalom,
 • Sajólénártfalva (Lenártovce) – Bánréve: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma,
 • Migléc (Milhosť) – Tornyosnémeti (I/17 út): ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és nemzetközi teherfuvarozás,
 • Migléc (Milhosť) – Tornyosnémeti (R4 út): ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és nemzetközi teherfuvarozás,
 • Újhely (Slovenské Nové Mesto) – Sátoraljaújhely (közúti): ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és kizárólag kétoldalú teherfuvarozás,
 • Gesztőd (Hosťovce) – Tornanádaska: ingázók és egyedi belépési engedéllyel rendelkezők személyforgalma és 2020. május 04-től nyitva reggel 6 és este 18 óra között kizárólag a 3,5 tonnát nem meghaladó, kétoldalú teherfuvarozás részére.

Karanténkötelezettség és mentesség:

A Szlovákiába külföldről belépőket (néhány kivétel mellett, mint például a 48-órás belépők, az ingázók, valamint a kamionosok) automatikusan állami karanténközpontokba szállítják, ahol koronavírus tesztet végeznek. A teszt eredmény megérkezésére megközelítőleg 5 napot kell várakozni, majd negatív eredmény esetén további 14 napos otthoni karantént kell teljesíteni. Pozitív teszteredmény esetén a szlovák hatóság döntése értelmében kell eljárni. Május 23-tól az állami karanténközpont helyett a 14 nap intelligens otthoni karanténban tölthető egy ingyenes mobilapplikáció sikeres letöltése esetén.

A Szlovákiába visszatérő terhes nők, kiskorúak, mozgáskorlátozottak, jelentős kockázatú betegek (pl. onkológiai, pszichiátriai betegek, stb.), 75 év felettiek mentesülnek a kötelező állami karantén alól, amelynek értelmében csak a házi karantén kötelezettséget kell válalniuk, azonban az említett személyeknek a súlyos egészségügyi problémájáról, vagy terhességről orvosi igazolást, valamint egy 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR teszt eredményt kell bemutatniuk. Hasonló feltételek mellett léphet be az ország területére egy őket kísérő közeli hozzátartozó is.

Kötelező karantén (állami, otthoni) alól mentesülnek:

 • 48 órás beutazásra jogosultak,
 • ingázók,
 • árut szállító tehergépkocsik vezetői,
 • (áruszállító, humanitárius, repatriációs) repülőgép-, hajó-, vonat személyzete,
 • mentőautók személyzete,
 • temetkezési vállalkozók,
 • azok a személyek, akik Szlovákiába súlyos egészségügyi állapotuk gyógyítása miatt lépnek be, majd a kezelést követően elhagyják az ország területét, (az Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának előzetes hozzájárulása szükséges),
 • azon EU-tagországok állami tisztségviselői, akik megállás nélkül haladnak át Szlovákián országukba való hazatérés céljából (szlovák Belügyminisztérium előzetes engedélyével),
 • azok a külföldön (CZ, AT, HU, PL) tanuló alap-, közép- és főiskolás diákok, valamint az őket kísérő egy személy, akik felvételi vagy záróvizsgák letétele céljából utaztak külföldre, amennyiben 24 órán belül visszatérnek Szlovákiába; 24 órán túli visszatérés esetén házikarantén teljesítése és RT-PCR teszt elvégeztetése kötelező,
 • azok a személyek, akik Szlovákiába felvételi vizsga, záróvizsga, egyéb vizsga vagy szlovákiai iskolába való beiratkozás vagy kollégiumokból ill. más szálláshelyről történő személyes dolgok elszállítása céljából érkeznek, valamint az őket kísérő egy személy; Ebben az esetben be kell mutatni a határon az erre vonatkozó igazolást (pl. felvételi értesítő, beiratkozási értesítő), valamint egy 96 óránál nem régebbi negatív RT-PCR tesztet,
 • a munkavállalási célú ingázókkal megegyező feltételekkel léphetnek be Szlovákiába a szomszédos országokban rendszeresen tréningező, sporttevékenységet végző szlovák állampolgárok is, azok, akik a közös szülői felügyelet vagy a kiskorú gyermekekkel való kapcsolattartás érdekében, a Szlovákiában érvényes bírósági határozat végrehajtása miatt lépnek (belépéskor be kell mutatni az érvényes bírósági határozatot vagy a szülői megállapodást, emellett tájékoztatni kell a Szlovák Köztársaság Munkaügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumot a belépési szándékról, így nem kötelező a negatív COVID-19 teszt felmutatása).

A koronavírussal kapcsolatos legfontosabb információk és hírek a Szlovák Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának és a Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának honlapján érhetők el: Itt és itt

Egészségügyi előírások:

Szlovákia területén lakóhelyen kívül mindenhol kötelező a szájmaszk használata, illetve a felső légutak (orr, száj) eltakarása. Ez alól kivételt képeznek a 2 éves kor alatti gyermekek, az autizmusban szenvedő betegek, valamint a tömegközlekedési eszközök zárt kabinjaiban tartózkodó járművezetők.

A szlovák hatóságok kérik a lakosságot az alapvető higiéniai szabályok betartására, a gyakori és alapos kézmosásra, valamint hogy kerüljék el a nagy látogatottságú helyeket. A lakosság kérdéseinek megválaszolása érdekében létrehoztak több telefonos vonalat és e-mail címet, valamint tájékoztató szórólapokat tettek közzé, amelyek már magyar nyelven is megjelentek. A fertőzött területekről visszaérkezőket kérik, hogy maradjanak otthon a lappangási idő (14 nap) elteltéig. Amennyiben a koronavírus tüneteit tapasztalják magukon mindenképpen csak telefonon forduljanak orvoshoz, vagy hívják a 24 órás telefonszámok egyikét.

További tájékoztató az új koronavírusos (COVID-19) megbetegedésekkel kapcsolatban itt található >>

Magyar állampolgárok okmányai:

Az egészség és élet megóvása, valamint a nemzetgazdaság helyreállítása érdekében elrendelt vészhelyzettel kapcsolatos rendkívüli intézkedésekről szóló 81/2020. (IV.1.) Korm. rendelet értelmében a vészhelyzet alatt a magyar állampolgárok március 12-től lejáró hivatalos okmányai (útlevél, SZIG, vezetői engedély) továbbra is érvényesek maradnak, a vészhelyzet megszűnését követő 15. napig.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

bezár
 
Szlovénia Szlovénia ! Engedélyezett korlátozás nélkül Bővebb információ

2020.07.14.

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

2020. 07. 06.

Felhívjuk a Szlovéniába utazó, illetve a Szlovénián átutazó magyar állampolgárok és fuvarozó vállalatok figyelmét arra, hogy a ljubljanai keleti körgyűrűn (A1/E57 autópálya) található Goiovec alagutat 2020. augusztus 16-ig felújítják.

Emiatt a 3,5 tonnánál nehezebb autóbuszoknak és tehergépjárműveknek mind Magyarország, mind Olaszország irányában az északi, illetve nyugati körgyűrűn (H3 gyorsforgalmi út és az A2/E61 autópálya) kell kerülniük. Ezt a szlovén hatóságok terelőtáblák kihelyezésével segítették elő.

A személygépkocsik továbbra is közlekedhetnek a felújítás alatt álló szakaszon, azonban sebességkorlátozással és torlódásokkal kell számolniuk.

2020. 07. 04.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Szlovéniában a boltok, áruházak zárt, belső területein, továbbá a közösségi közlekedési eszközökön kötelező a védőmaszk viselése. Szintén kötelező az ezekre a helyekre történő belépés előtti kézfertőtlenítés a kihelyezett fertőtlenítők igénybevételével.

2020. 07. 03.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy Szlovéniába Magyarország felől továbbra is karanténmentes a beutazás, illetve a tranzitálás. A Pince-Tornyiszentmiklós (autópálya) határátkelőhelynél torlódások alakulhatnak ki.

Horvátország felől Magyarország felé történő tranzitálás lehetséges, további szlovéniai tartózkodás esetén – a horvátországi járványügyi helyzetre tekintettel – 14 napos hatósági karantén kötelezettség áll fenn.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy a szlovén rendőrség előállíthatja azokat, akik nem mondtak igazat a kiindulási országukról a határátkelőhelyeken történő beléptetésnél és később valakit megfertőztek Szlovéniában.

2020. július 3-tól a Szlovénia területén keresztül tranzitáló, nemzetközi forgalomban közlekedő autóbuszok nem állhatnak meg Szlovénia területén. Az autóbuszt közlekedtető vállalatnak a tranzitáló utasokról egy listát kell bemutatnia a Szlovéniába történő be-, illetve kilépéskor. A nemzetközi forgalomban tranzitáló autóbuszok kizárólag a gépjárművezetők és az utasok sürgős pszichológiai és egészségügyi szükségletei miatt állhatnak meg, mely megállások során egyszerre maximum öt (5) fő hagyhatja el az autóbuszt kézfertőtlenítést és védőmaszk felvételét követően. A védőmaszkot kizárólag az autóbuszba történő visszaszállást követően vehetik le.

2020.06.05.

Visszatérés Magyarországra: Az országból hazatérő magyar állampolgár automatikusan mentesül a hatósági házi karantén kötelezettsége alól.

2020. 05. 28.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy 2020. május 28-tól karanténmentesen utazhatnak Szlovéniába Magyarországról a magyar és szlovén állampolgárok, és ugyancsak karanténmentes beutazás lehetséges a magyar és szlovén állampolgároknak Szlovéniából Magyarországra.

A következő határátkelőkön lehetséges a belépés:

 1. Dolga Vas - Rédics,
 2. Hodoš - Bajánsenye,
 3. Pince - Tornyiszentmiklós (M70)
 4. Pince - Tornyiszentmiklós (Helyi út)

2020. június 2-tól pedig újra kinyílik a Cepinci-Kétvölgy határátkelőhely is.

2020. 05. 26.

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy 2020. május 26-a 00.00 órától visszavonásig az alábbi szabályozás lép életbe Szlovénia határain:

Kötelező karanténba vonulás nélkül beléphet Szlovéniába a szlovén állampolgár és a Szlovéniában állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező külföldi állampolgár.

Uniós és schengeni tagállamok állampolgárai továbbra is 14 napos hatósági karanténra kötelezettek, kivéve:

 • azon országokat, melyekkel Szlovénia kétoldalú megállapodást kötött a karanténmentes beutazásról és szlovéniai tartózkodásról;
 • szlovén államhatár mentén földtulajdonnal rendelkező magyar/osztrák/olasz állampolgárok (átléphetnek a zöldhatáron is, de csak saját földjükön tartózkodhatnak);
 • határon ingázó munkavállalók;
 • nemzetközi fuvarozók;
 • humanitárius szállítmányokat fuvarozók;
 • diplomata útlevéllel rendelkezők;
 • sürgős szolgáltatás ellátására szerződött munkavállalók (energetika, egészségügy, szállítmányozás területén szlovén minisztériumi igazolással);
 • sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet);
 • tervezett egészségügyi beavatkozásra érkezők (a beavatkozás napján kell érkeznie Szlovéniába);
 • szlovén, EU-s vagy schengeni tagállam oktatási-nevelési intézményében tevékenykedő kutató, oktató, vagy előadó, az erről szóló igazolás megléte esetén;
 • közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);
 • családi kapcsolattartás céljából (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);
 • szlovén állampolgár közeli hozzátartozója, akivel egy háztartásban él, és állandó, vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezik;
 • Szlovéniában ingatlannal, repülőgéppel vagy vízijárművel rendelkezik, közvetlen családtagjaikkal együtt;
 • igazolt szlovéniai szállásfoglalással rendelkező uniós és schengeni tagállami állampolgárok;
 • Szlovéniában üzleti-gazdasági tevékenység miatt max. 24 órás időtartamra vagy 3 napnál nem régebbi covid 19 negatív teszt felmutatásával;
 • Szlovénián 24 órán belül tranzitáló uniós és schengeni állampolgárok.

Harmadik országbeli állampolgárok esetében karanténmentes aki:

 • nemzetközi fuvarozó
 • diplomata
 • olyan szolgáltatást nyújtó személy, amely elmaradása nagyobb gazdasági, vagy társadalmi károkkal járhat, és erre szakminisztériumi igazolással rendelkezik.
 • oktatásban és kutatásban résztvevő, akik ezt igazolni tudja és rendelkezik három napnál nem régebbi Covid-19 teszttel.
 • sürgős mentési és elhárítási szolgáltatások végzése céljából érkező (mentők, rendőrség, tűzoltóság, katasztrófa elhárítás, egészségügyi személyzet).
 • tervezett egészségügyi ellátásra beavatkozásra érkező.
 • Szlovénián 24 órán belül tranzitáló
 • közeli hozzátartozó temetésére érkezők (ha 24 órán belül elhagyják az Szlovéniát);

Az a személy, aki nem rendelkezik Szlovéniában állandó tartózkodási engedéllyel, és a határellenőrzés során a betegség tüneteit mutatja, vagy Covid19 tesztje pozitív, nem engedhető be a Szlovén Köztársaságba.

Az olasz-szlovén határon megnyílt a Gorjansko-San Pelagio határátkelőhely kizárólag a határmenti ingázók számára igazolással.

Olaszország felé irányuló tranzitforgalomban a Fernetici-Fernetti (autópálya) és Vrtojba-St.Andrea (autópálya) határátkelők használatát javasoljuk.

Megnyitották továbbá a személyi forgalom számára a repülőtereket és kikötőket, ahol ugyancsak ellenőrző pontoknál a fenti feltételekkel lehet az ország területére lépni.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

bezár
 
TörökországTörökország ! Engedélyezett korlátozott Bővebb információ

2020.07.14.

Piros besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat türésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karantén vagy hatósági házi karantenra köteles.
 • Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 óras időkülönbséggel, ket alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmák szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvü okirattal igazolja, hogy SARS CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karantén kötelezettsége alól, ha 2 alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt - eredménye mindkét esetben negativ, mentesül a karantén kötelezettség alói.

2020. 07. 08.

A török külügyi tárca tájékoztatása szerint a Törökország és az érintett személy országa közötti repülőjáratok újraindulását követő 1 hónapon belül el kell hagyniuk Törökországot azoknak, akik a COVID-19 járvány miatt felfüggesztett repülőjáratok következtében akaratuk ellenére Törökországban rekedtek és közben lejárt a vízumuk/tartózkodási engedélyük. A Törökország és Magyarország közötti repülőjáratok újraindításának lehetséges időpontjaként a Turkish Airlines légitársaság 2020. július 15- t jelölte meg.

Törökország 2020. június 11-i hatállyal feloldotta a külföldi állampolgárok beutazására (valamint a török állampolgárok Törökországból történő kiutazására) vonatkozó korábbi, a COVID-19 járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket, illetve tilalmat.

A beutazási korlátozás feloldása nem vonatkozik az Iránnal közös szárazföldi határátkelőhelyekre, azokon továbbra is tiltott a személyforgalom.

A belépésre jogosult külföldieknek ezek után nem kell kéthetes házi karanténba vonulniuk. Őket – a török állampolgárokkal azonos módon – belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén ingyenes PCR-tesztet végeznek, és az ezzel kapcsolatos teendőket az Egészségügyi Minisztérium határozza meg. Maszk viselése mindenki számára valamennyi nyilvános helyen kötelező!

A Törökországba érkező külföldieknek egy formanyomtatványt kell kitölteniük, melyen az alábbi adatok megadása kötelező:

személyes adatok;

 • utazási adatok (közlekedési eszköz fajtája, ülés száma);
 • törökországi szálláshely címe;
 • elérhetőségek;
 • esetleges tünetek.

A formanyomtatványon begyűjtött információkat a török hatóságok egy hónapig tárolják.

2020. 06. 19.

A török külügyi tárca tájékoztatása szerint a Törökország és az érintett személy országa közötti repülőjáratok újraindulását követő 1 hónapon belül el kell hagyniuk Törökországot azoknak, akik a COVID-19 járvány miatt felfüggesztett repülőjáratok következtében akaratuk ellenére Törökországban rekedtek és közben lejárt a vízumuk/tartózkodási engedélyük. A Törökország és Magyarország közötti repülőjáratok újraindításának pontos időpontjáról az érintett légitársaságok mindeddig nem közöltek hivatalos információt.

Törökország 2020. június 11-i hatállyal feloldotta a külföldi állampolgárok beutazására (valamint a török állampolgárok Törökországból történő kiutazására) vonatkozó korábbi, a COVID-19 járvány miatt hozott korlátozó intézkedéseket, illetve tilalmat.

A beutazási korlátozás feloldása nem vonatkozik az Iránnal közös szárazföldi határátkelőhelyekre, azokon továbbra is tiltott a személyforgalom.

A belépésre jogosult külföldieknek ezek után nem kell kéthetes házi karanténba vonulniuk. Őket – a török állampolgárokkal azonos módon – belépéskor a török hatóságok által előírt kötelező egészségügyi vizsgálatoknak vetik alá, indokoltság (megbetegedésre utaló tünetek) esetén ingyenes PCR-tesztet végeznek, és az ezzel kapcsolatos teendőket az Egészségügyi Minisztérium határozza meg.

A török belföldi légiközlekedés június 1-től fokozatosan újraindult. A Turkish Airlines (THY) június közepén megkezdte egyes nemzetközi járatai újraindítását. A THY budapesti járatának indításáról még nincs hivatalosan megerősített információ. Változás a korábbi gyakorlathoz képest, hogy tilos poggyászt az utastérbe felvinni, annak átlagos súlyával (8 kg) viszont növekedhet a feladható csomag súlya.

A török kormány május 27-től 4 útvonalon (Ankara-Isztambul, Ankara-Eskisehir, Ankara-Konya és Konya-Isztambul) napi 16 járattal újraindította a nagysebességű vasúti közlekedést. A megfelelő távolságtartás érdekében a járatok kezdetben csak 50%-os kapacitással közlekednek. A szerelvényeket indulás előtt és érkezés után is fertőtlenítik. A 65 év felettiek és a 20 év alattiak egyelőre csak előzetes engedély birtokában vehetik igénybe a szolgáltatást.

A belföldi helyközi utazási korlátozásokat június 1-től feloldották. A belföldi tömegközlekedési eszközöket (repülőgép-, vasúti-, és távolsági busz-járatokat) a jövőben csak egy ún. HES-szám birtokában lehet igénybe venni, amit vagy egy telefonos applikáció, vagy egy – a 2023-as török számra küldött normáldíjas – sms-sel lehet igényelni a török személyi igazolvány számának, az illető születési évszámának, valamint az utazás tervezett napjai számának megadásával. Az így kapott HES-szám a jelzett utazás végétől számított 7 napig érvényes. Koronavírussal fertőzött személy nem kaphat HES-számot. A HES-szám révén a hatóságok azt rögzítik, hogy az utas hova, kikkel utazik, illetve hol tartózkodik. A regisztrálás célja a koronavírus-járvány kordában tartása, és hogy a hatóságok új fertőzés felbukkanásakor a fertőzött környezetét utólag fel tudják térképezni és preventív jelleggel szűrni.

Világösszesítésben Törökország jelenleg a tizenkettedik helyen áll az ismert megbetegedések számát tekintve. A koronavírussal újonnan fertőzöttek, valamint az aktív megbetegedések száma az utóbbi egy hétben ismét növekedésnek indult. A török Egészségügyi Misztérium koronavírus járvánnyal kapcsolatos hivatalos tájékoztatója az alábbi weboldalakon érhető el: https://hsgm.saglik.gov.tr és https://covid19.saglik.gov.tr. A honlapokon több nyelven folyamatos tájékoztatást nyújtanak a megtett lépésekről és az aktuális hírekről.

A mecsetek május 29-től kezdve fokozatosan nyitottak meg ismét, először a pénteki imák idejére.

Június 1-től – fokozott egészségügyi óvintézkedések mellett – ismét kinyithattak az éttermek, kávézók, múzeumok, közkönyvtárak. A jelzett dátumtól engedélyezték a szabadtéri koncerteket valamint a sportolást is éjfélig, megnyitnak a tengerpartok és a nemzeti parkok, valamint az archeológiai helyszínek. Ugyancsak június 1-től újra megkezdhetik a működést az autósiskolák és az ifjúsági táborok, valamint újranyitottak az óvodák és gyermekmegőrzők.

Forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag   bezár
 

A fenti információk tájékoztató jellegűek és 2020.07.14-én frissültek. Az esetleges változásokért felelőséget nem vállalunk.

Jelmagyarázat

Zöld besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke alacsony:

 • Korlátozás nélkül beléphető

Sárga besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke kevésbé súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat tűrésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karanténra vagy hatósági házi karanténra köteles.
 • Nem szükséges a Járványügyi megfigyelés, ha a Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 órás idő különbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt-eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal Igazolja, hogy SARS-COV-2 koronavirus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karanten kötelezettség alól, ha az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt eredménye negativ, mentesül a karantén kötelezettség alól, de köteles a második vizsgálatot elvégeztetni.
 • Továbbá szintén nem kerül járványügyi megfigyelés alá az a magyar állampolgár, aki a Magyarországra való belépés során hitelt érdemlően igazolja, hogy a határátiépésre jelentkezés napját megelőző 6 hónapon belül a COVID-19 betegségen átesett.

Piros besorolású ország az aktuális fertőzüttség mértéke súlyos:

 • Belépéskor egészségügyi vizsgálat türésére köteles. Ha nem merül fel a fertőzés gyanúja, akkor 14 napos kijelölt karantén vagy hatósági házi karantenra köteles.
 • Nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha Magyarországra történő belépést megelőző 5 napon belül, legalább 48 óras időkülönbséggel, ket alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmák szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvü okirattal igazolja, hogy SARS CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható, vagy
 • Különös méltánylást érdemlő esetben, kérelemre mentesülhet a karantén kötelezettsége alól, ha 2 alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat -SARS-CoV-2 teszt - eredménye mindkét esetben negativ, mentesül a karantén kötelezettség alói.

 

Tisztelt Utasaink,

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az IBUSZ Kft. a kialakult helyzetre való tekintettel, partnereinkkel folytatott egyeztetések eredményeképpen az alábbi repülős-és buszos járatokat fogja üzemeltetni az idei nyári szezonban. Az elmúlt hónapok sajnálatos eseményei és igen nehéz körülményeire való tekintettel cégünk arra kényszerült, hogy a tervezettnél lényegesen szűkebb kapacitással, kevesebb járattal kezdje meg az utaztatást az idei szezonban. Valamennyi turizmusért elkötelezett munkatársunk azon dolgozik, hogy a felsorolt charter járataink biztonságosan indulhassanak, és utasaink gondtalanul élvezhessék jól megérdemelt nyaralásukat!

Számunkra továbbra is utasaink biztonsága a legfontosabb, így partnereink aktív közreműködésével a járataink és a szálláshelyek fertőtlenítésre és a maximális higiénés előírásokra most kiemelt figyelmet fordítunk. Az általunk szervezett úticélok mind biztonsággal látogathatóak és az új beutazási rendeletek is lehetővé teszik a magyar utasok fogadását különösebb megkötések nélkül.

Nagyon bízunk benne, hogy az elkövetkezendő napokban, hetekben a jelenleg érvényben lévő Kormányrendeletet hatályon kívül helyezik, azaz a visszautazáskor érvényes 2 hetes karantén nem lesz kötelező a magyar utasok számára. Ezzel remélhetőleg minden akadály elhárul, hogy gondtalanul élvezhessék jól megérdemelt nyaralásukat!

Repülős közlekedéssel

célállomás Indulási napok Indulási hely
Barcelona (BCN) 07.17 - 09.25. (Péntek) Budapest (BUD)
Bulgária (BOJ) 07.07. - 09.07. (Hétfő) Budapest (BUD)
Athén (ATH / ex Kalamata) 07.10 - 09.25. (Péntek) Budapest (BUD)
Kefalonia (EFL) 07.04 - 09.26. (szombat) Budapest (BUD)
Korfu (CFU) 07.03 - 09.25. (péntek) Budapest (BUD)
Kréta (CHQ) 07.05 - 10.11. (vasárnap) Budapest (BUD)
Malaga (AGP) 07.04 - 09.26. (szombat) Budapest (BUD)
Rodosz (RHO) 07.16 - 10.01. (csütörtök) Budapest (BUD)
Zakinthos (ZTH) 07.11 - 09.26. (szombat) Budapest (BUD)

Autóbuszos közlekedéssel

Célállomás Indulás/érkezés napja JÚLIUS AUGUSZTUS SZEPTEMBER
Halkidiki Péntek/szombat 03., 10., 17., 24., 31. 07., 14., 21., 28. 04., 11., 18., 25.
Olymposz hétfő/kedd 06., 13., 20., 27. 03., 10., 17., 24., 31. 07., 14., 21., 28.

2020.05.04. 08:00 (Frissítve: 2020.05.14. 14:00)

Tájékoztató közlemény

Kedves Utasaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az elmúlt másfél hónapban, a magyarországi veszélyhelyzet kihirdetése óta az IBUSZ Utazási Irodák Kft. valamennyi turizmusért elkötelezett munkatársa azon dolgozik, hogy a veszélyhelyzet elmúltával és a biztonságos körülmények visszatérése után elindulhassanak a korábban gondosan előkészített és megszervezett körútjaink, városlátogatásaink, egyéni és buszos, repülős szervezett nyaralóprogramjaink.

Jelen pillanatban a nyári szezonra vonatkozóan semmilyen kormányzati döntés és szabályozás nincs még érvényben sem itthon, sem a célállomásainkon. Az tény, hogy számos országban lazító intézkedések léptek életbe és a nyári szezonra való felkészülés megkezdődött, de ennek részletei és feltételei a mai napig még nem ismertek, mint ahogy az sem, hogy egyes országok engedik-e, illetve, ha igen, mikortól és milyen feltétellel a külföldi állampolgárok turista célú beutazását. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy továbbra is bízunk egy június végi, július eleji nyári szezonkezdésben, de ez elsősorban nem Társaságunk és külföldi partnerirodáink, együttműködő cégeink döntésén múlik. Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. minden esetben a hatályos jogszabályok és kormányzati intézkedések, előírások alapján hozza majd meg a döntést, de az utaztatást ezen előírásokon felül is csak abban az esetben kezdjük meg, ha az adott üdülőterületről hivatalos engedéllyel rendelkezünk és maximálisan meggyőződtünk arról, hogy utasaink utaztatását a legnagyobb biztonságban és zavartalanul, akadályoktól mentesen le tudjuk bonyolítani.

Amennyiben utasaink akként döntenek, hogy a jelenlegi helyzetben nem kívánnak az előre befizetett utazásukon részt venni, úgy minden esetben az Általános Szerződési Feltételek szerint tudják az utazási szerződést felmondani.
Igazán megértjük és nagyon sajnáljuk az egyéni anyagi veszteségeket, de a bánatpénz megfizetésétől csak abban az esetben tudunk eltekinteni, amennyiben az adott utazás során meglátogatni kívánt ország, a külpolitikáért felelős minisztérium által működtetett honlapra felkerül az „utazásra nem javasolt célország”-ok közé, vagy Társaságunk dönt úgy, hogy az adott utazást nem indítja el.
Valamennyi utasunkat egységesen kezelünk, az egészségügyben, rendvédelemben, egyéb munkahelyen hozott rendeletek, tiltások, kilátásba helyezett munkahelyi szankciók esetén sem tehetünk sajnos senki esetében sem kivételt.

Amennyiben egy távoli indulási időpontú utazásra jelentkezett utasaink közül valaki úgy dönt, hogy a jelenlegi helyzetben az utazási szándékától mindenképpen eláll úgy - függetlenül attól, hogy jelenleg is ugyanazon mértékű bánatpénz megfizetése ellenében tudják utazásukat lemondani (szerződést felmondani), mint az indulást megelőző 30. napig bármikor -, a szerződést 2020. május 31-ig (de legkésőbb az indulást megelőző 30. napig) felmondják, a befizetett előleg összegét 100%-ban utalvány formájában visszatérítjük, mely az IBUSZ bármely saját szervezésű külföldi útjára 2020. december 31-ig beváltható (ez a határidő szerződés megkötésének dátuma és nem a kiválasztott utazásé) az aktuálisan érvényes áron, a szabad helyek függvényében. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az újrafoglaláskor már nem lesz érvényben az előfoglalási akció, így előfordulhat, hogy az utazás ára lényegesen magasabb lesz, mint az idei előfoglalási akciónk ára. Az utalványok nem névre szólóak, szabadon átruházhatóak az érvényességi idején belül. Az utalványok készpénzre csak az eredeti bánatpénz összegének levonásával válthatóak át, és az érvényességi idején túl érvényüket vesztik!

Abban az esetben, ha cégünk az utazás törléséről dönt, úgy utasainknak felajánljuk az átfoglalás lehetőségét egy későbbi indulású külföldi utazásra, mely esetében biztosítjuk az idei előfoglalási kedvezményünket az új foglalás aktuális árából. Amennyiben az átfoglalási lehetőséggel nem kíván élni, úgy a befizetett összeget utalványban térítjük meg, 110 %-os összegben (azaz a befizetett összeg +10% bónusszal), amely az IBUSZ bármely saját szervezésű külföldi útjára 2020. december 31-ig beváltható (a határidő szerződés megkötésének és nem az utazásnak a dátuma) az aktuálisan érvényes áron, a szabad helyek függvényében.

A 2020. június 22-ig induló szervezett útjainkat töröljük

 • Utasainknak felajánlunk egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazásra történő átfoglalás lehetőségét, a korábbi előfoglalási kedvezmény érvényesítésével, vagy
 • A befizetett előleg 110%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül, vagy
 • A teljes befizetett összeg visszatéríthető, útlemondási biztosítással együtt

Június 23 és augusztus 30. közötti induló utak esetében

 • átfoglalás egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazásra módosítási díj nélkül lehetséges, vagy
 • a befizetett előleget 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül, vagy
 • lemondás az ÁSZF szerinti bánatpénz megfizetése mellett lehetséges (Tovább az ÁSZF-re)
Szeptember 1. után induló utak esetében
Június 22-ig induló utazásainkat (egyéni, buszos, repülős) töröljük
 • Utasainknak felajánlunk egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazásra történő átfoglalás lehetőségét, a korábbi előfoglalási kedvezmény érvényesítésével, vagy
 • A befizetett előleg 110%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül, vagy
 • A teljes befizetett összeg visszatéríthető, útlemondási biztosítással együtt.
Június 23-a után induló utak esetében
 • átfoglalás egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazásra módosítási díj nélkül lehetséges, vagy
 • a befizetett előleget 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül, vagy
 • lemondás az ÁSZF szerinti bánatpénz megfizetése mellett lehetséges (Tovább az ÁSZF-re)
Június 22-ig az indulási heteket törtöltük (egyéni, buszos, repülős)
 • Utasainknak felajánlunk egy későbbi indulási hétre történő átfoglalási lehetőséget (eltérő kategória esetén a különbözetet az utasnak kell fizetnie), vagy
 • A „Garantált vásárlási utalvány” érvényességi idejét 2020. december 31-ig meghosszabbítjuk, vagy
 • A „Garantált vásárlási utalvány” azonnal egy konkrét utazásra beváltható.
Utas lemondása esetén kiadott utalványok
 • az utalványok a befizetett összegben kerülnek kiállításra (levonás nélkül)
 • az utalvány érvényességi ideje 2020. december 31.
 • az érvényességi időn belül bármilyen IBUSZ saját szervezésű külföldi utazásra beváltható, akár 2021-ben indulóra is.
 • az utalvány nem névre szóló, szabadon átruházható
 • az utalvány az érvényességi idején belül készpénzre váltható, azonban az eredeti foglalás lemondásából eredő bánatpénz levonásra kerül.
 • az utalvány egy már meglévő foglalásba is beváltható, azonban az eredeti foglalás lemondásából eredő bánatpénz levonása utáni összegen.
Társaságunk által törtöl utazások esetén kiadott utalványok
 • az utalványok a befizetett összeg 110%-ban kerülnek kiállításra (befizetett összeg +10% bónusz)
 • az utalvány érvényességi ideje 2020. december 31.
 • az érvényességi időn belül bármilyen IBUSZ saját szervezésű külföldi utazásra beváltható, akár 2021-ben indulóra is.
 • az utalvány nem névre szóló, szabadon átruházható
 • az utalvány az érvényességi idején belül készpénzre váltható az eredetileg befizetett összegben (a +10% bónusz nem kifizethető!)
 • az utalvány egy már meglévő foglalásba is beváltható az eredetileg befizetett összegben (a +10% bónusz nem érvényesíthető!)

 

Kedves Utasaink, szíves megértésüket, kitartásukat és cégünk iránti lojalitásukat igazán köszönjük!

Országos irodahálózatunk néhány kivétellel, rövidített nyitva tartással és csökkentett létszám biztosítják a személyes ügyfélszolgálatot. Irodáink aktuális nyitva tartását és elérhetőségeit megtalálják az www.ibusz.hu/irodak oldalon.

Természetesen online ügyfélszolgálatunk továbbra is az Önök rendelkezésére áll!

Az IBUSZ Utazási Irodák Kft. valamennyi munkatársa azon dolgozik, hogy továbbra is biztonságos és minőségi utak szervezésével és sokrétű utazási szolgáltatásokkal álljunk minden kedves ügyfelünk rendelkezésére.

Köszönjük megtisztelő bizalmukat és jó egészséget kívánunk mindenkinek!
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

Tájékoztató irodáink ügyintézési rendjének változásáról

A legfrissebb kormányrendelet szerint, kijárási korlátozások lépnek életbe (nem tilalom) 2020. március 28-tól, amely a következők szerint érinti irodáink működését.

Legtöbb irodánk 9:00-tól 15:00-ig tart nyitva, ahol jelenleg kizárólag pénzügyi tevékenységet, valutaváltást és WU ügyintézést folytatunk.

Utazási szolgáltatások ügyintézése pedig e-mail-en és telefonon történik, elérhetőségeinket keresse az ibusz.hu oldalon! 

Kérjük Önöket, az előírt szabályok figyelembevételével (egyszerre 1 ügyfél tartózkodjon az irodában) csak pénzügyi tevékenység végett szíveskedjenek felkeresni irodáinkat!

Köszönjük megtisztelő bizalmukat és megértésüket!
Jó egészséget kívánunk!
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

 


 2020.03.23. 11:00

Tájékoztató közlemény Mediterrán tombolával kapcsolatban

Kedves Utasaink! 

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a „Mediterrán Tombola” esetében Utasaink nem egy konkrét utazást vásárolnak, hanem egy „garantált utazási utalványt”, ami a szabályok szerint készpénzre nem váltható, még bánatpénz (kötbér) megfizetésével sem, hiszen ebben az esetben nem született utazási szerződés (melynek minimális feltétele az utazás megnevezése, az utazás dátuma), így az általános utazási feltételeink sem vonatkoznak ezen utasainkra.

Bízunk benne, hogy járataink többsége az előzetes terveink szerint fognak indulni, melyekre az utalványok a szokásos módon lesznek beválhatók (sorsolás után), vagy amennyiben azt nem fogadják el, úgy az éppen akkor aktuális áron bármely más saját szervezésű külföldi utazásunkra is beválthatók lesznek, ahogyan eddig is.

Amennyiben a vírus miatti körülmények nem teszik lehetővé a május végi, június elejei járataink indítását, úgy az érintett utalványok érvényességét meghosszabbítjuk és egyenként egyeztetünk utasainkkal az alternatív utazási dátummal kapcsolatban.

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani, hogy az utalványok akár már most is beválthatók konkrét nyaralóprogramokra, ahol már konkrét utazási szerződés kerül megkötésre. 

 

Köszönjük megtisztelő bizalmukat és jó egészséget kívánunk mindenkinek!
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

 

Tájékoztató irodáink nyitvatartásáról

Tisztelt Ügfeleink!

Hivatkozva a
46/2020. (III. 16.) Korm. rendelet
az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedésekről (III.)
6. § Az élelmiszert, az illatszert, a drogériai terméket, a háztartási tisztítószert, a vegyi árut és a higiéniai papírterméket árusító üzlet, továbbá a gyógyszertár, a gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet, az üzemanyag-töltőállomás és a dohánybolt kivételével a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. § 27. pontja szerinti üzletben (a továbbiakban: üzlet) 15.00 óra után 06.00 óráig az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.

Irodáink a mai naptól 15:00 óráig tartanak nyitva.

Kérjük, mielőtt felkeresné valamelyik irodánkat, a pontos nyitva tartásról legyen kedves tájékozódni az IRODA KERESŐ menüpont alatt.

 

Köszönjük megértésüket,

IBUSZ Utazási Irodák Kft.

IBUSZ tájékoztató koronavírus helyzetben 

Irodai ügyintézési rend változása

Kedves Ügyfeleink!

Kérjük Önöket, hogy a járvány elleni védekezés érdekében az irodában egy időben csak 1 fő tartózkodjon. Amennyiben kollegánknál éppen ügyintézés zajlik, kérjük Önöket, hogy a bejárat előtt várakozzanak!

Köszönjük megértésüket!
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

Tájékoztató közlemény a koronavírus miatt kialakult helyzetről

Tisztelt Utasaink!

A koronavírus okozta globális helyzet miatt társaságunk folyamatosan nyomon követi a hazai és külföldi eseményeket és az intézkedéseket. Az előre megszervezett külföldi társas utazásainkat ezek tekintetében indítja, illetve törli.

Amennyiben utasaink akként döntenek, hogy a jelenlegi helyzetben nem kívánnak az előre befizetett utazásukon részt venni, úgy minden esetben az Általános Szerződési Feltételek szerint tudják az utazási szerződést felmondani. Megértjük és nagyon sajnáljuk az egyéni anyagi veszteségeket, de a bánatpénz megfizetésétől csak abban az esetben tudunk eltekinteni, amennyiben az adott utazás során meglátogatni kívánt ország, a külpolitikáért felelős minisztérium által vezetett honlapra felkerül az „utazásra nem javasolt” célországok közé, vagy társaságunk dönt úgy, hogy az adott utazást nem indítja meg.

Amennyiben fontolóra veszik, hogy az utazási szerződést felmondják, kérjük vegyék figyelembe azt, hogy a szerződéskötés pillanatától egészen az utazás megkezdésétől számított 30. napig egységesen 10 % a bánatpénz.

Valamennyi utasunkat egységesen kezelünk, az egészségügyben, rendvédelemben, egyéb munkahelyen hozott rendeletek, tiltások, kilátásba helyezett munkahelyi szankciók esetén sem tehetünk sajnos senki esetében sem kivételt.

Amennyiben egy távoli indulási időpontú utazásra jelentkezett utasaink közül valaki úgy dönt, hogy a jelenlegi helyzetben az utazási szándékától mindenképpen eláll úgy - függetlenül attól, hogy jelenleg is ugyanazon mértékű bánatpénz megfizetése ellenében tudják utazásukat lemondani (szerződést felmondani), mint az indulást megelőző 30. napig bármikor -, a szerződést 2020. május 15-ig (de legkésőbb az indulást megelőző 30. napig) felmondják, a befizetett előleg összegét 100%-ban utalvány formájában visszatérítjük, mely az IBUSZ bármely saját szervezésű útjára 2020. december 31-ig beváltható (a határidő szerződés megkötésének dátuma) az aktuálisan érvényes áron, a szabadhelyek függvényében. Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az újrafoglaláskor már nem lesz érvényben az előfoglalási akció, így előfordulhat, hogy az utazás ára lényegesen magasabb lesz. Az utalványok nem névre szólóak, szabadon átruházhatóak az érvényességi idején belül. Az utalványok készpénzre csak az eredeti bánatpénz levonásával válthatóak át, és az érvényességi idején túl érvényüket vesztik!

A fenti lehetőség a már meglévő foglalásokra érvényes, melyek saját szervezésű külföldi utazások (üdülések, körutazások, városlátogatások) és indulási időpontjuk 2020. május 1. és október 10. között van!

Nagyon bízunk benne, hogy a kialakult helyzet rövid időn belül rendeződik, az élet hamarosan visszatér a rendes kerékvágásba és Önök is zavartalanul élvezhetik majd várva-várt és jól megérdemelt nyaralásukat társaságunk szervezésében!

Cégünk továbbra is mindent elkövet, hogy minden kedves utasunknak biztonságos, minőségi és élményteli nyaralást biztosítsunk, köszönjük eddigi és jövőbeni bizalmukat!

Budapest, 2020. március 13. (Frissítve: 2020. április 29.)

Tisztelettel:
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

 

Ha Ön elállna a szerződéstől, lemondaná vagy módosítaná utazását

Az alábbi szabályzat március 25-től lép életbe és május 15-ig, vagy visszavonásig érvényes!

Május 21-ig induló utak törlésre kerültek

 • Utasainknak felajánlunk egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazást
 • A befizetett előleg 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül
 • A teljes befizetett összeg visszatéríthető, útlemondási biztosítással együtt

Május 21. és június 30. közötti indulású utak esetében

 • lemondás az ÁSZF szerinti bánatpénz megfizetése mellett lehetséges (Tovább az ÁSZF-re)
 • A befizetett előleg 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül
 • átfoglalás egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazásra költségmentesen lehetséges

Július 1. után induló utazások esetében

 • lemondás, vagy átfoglalás az ÁSZF szerinti bánatpénz megfizetése mellett lehetséges (Tovább az ÁSZF-re)
 • A befizetett előleg 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül

Május 31-ig induló utazások (egyéni, buszos, repülős) törlésre kerülnek

 • Utasainknak felajánlunk egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazást
 • A befizetett összeg 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül
 • A teljes befizetett összeg visszatéríthető, útlemondási biztosítással együtt

Június 1-30. közötti indulású utak esetében

 • Lemondás az ÁSZF szerinti bánatpénz megfizetése mellett lehetséges (Tovább az ÁSZF-re)
 • A befizetett összeg 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül
 • Átfoglalás egy későbbi indulású, saját szervezésű külföldi utazásra költségmentesen lehetséges

Július 1. után induló utazások esetén

 • Lemondás az ÁSZF szerinti bánatpénz megfizetése mellett lehetséges (Tovább az ÁSZF-re)
 • A befizetett összeg 100%-ban utalvány formájában visszatérítésre kerül
 • Átfoglalás saját szervezésű külföldi utazásra költségmentesen lehetséges