Covid 19 hírközpont

Kedves Utasaink!
Összegyűjtöttük azokat a forrásokat és információkat, amelyek segítenek utasainknak (elsősorban magyar állampolgároknak) tájékozódni a pandémia közepette a jelenlegi külföldi utazási lehetőségekkel kapcsolatosan. A jelenlegi helyzet gyors és folyamatos változása miatt javasoljuk, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat hivatalos oldalát is kövessék figyelmesen. ( https://konzuliszolgalat.kormany.hu/) Reméljük, hogy az alábbi információkkal segíteni tudjuk külföldre történő utazási döntéseiket, az utazási információk megerősítését, vagy az éppen azokkal kapcsolatos kételyek elhárítását.
Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem vállalunk!

Utazási korlátozások Hajós utazási tájékoztató Repülőtársaságok tájékoztatója Biztosítótársaság tájékoztatója Általános COVID tájékoztató Hírfigyelő

 

KÖZLEMÉNYEINK

 

Az oltóorvos ingyen kiállítja az utazáshoz az angol nyelvű oltási igazolást

Számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Változó, hogy melyik állam hány nappal az első (vagy a második oltás) felvétele után teszi lehetővé a korlátozásmentes beutazást, de az oltás napját és a vakcina típusát tudni kell igazolnia a beutazónak.

A magyar turisták egyik fő nyaralódesztinációjának számító Görögország például minden vakcinatípust elfogad, ugyanakkor előírták, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazásig, és erről angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven kiállított oltási igazolást kérnek.

Az angol nyelvű igazolást – mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján.

A dokumentum innen tölthető le PDF formátumban.

 

További részletek: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/oltasi-igazolas-angol-nyomtatvany-gorogorszag-1174952

 2021.05.18.


 

Kedves Utasaink!

Tájékoztató a 18 év alatti magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt

A  Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása, amely azokat a 18 év alatti magyar állampolgárokat is mentesíti a 10 napos karanténkötelezettség alól, akik védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lépik át Magyarország határát.

------------------------------------------

A MUISZ kezdeményezte továbbá, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt utazó 18 év alatti állampolgárok ugyancsak karanténkötelezettség nélkül utazhassanak egymás országaiba. 

( Forrás: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/32f4cb61532157edf55e68789de8025ee02b4cc3/megtekintes )

2021.05.07.


 

Kedves Ügyfeleink!

Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt

2021. május 2. 19:53

A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején. 2021. április 29-én a rendeletet módosította a 203/2021. (IV. 29.) Korm.rendelet, melynek értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában a magyar állampolgárok korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.

( forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ )


Kedves Ügyfeleink!

2021.április 7-től valamennyi szolgáltatásunkat újra személyes kiszolgálás keretében is értékesítjük.  A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet alapján irodánkban egyidejűleg 10 négyzetméterenként 1 fő ügyfél tartózkodhat.

A Kormányrendelet értelmében a létszámnál nem kell figyelembe venni:

 • 14. életévét be nem töltött kiskorút,
 • a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és
 • a fogyatékossággal élő személy segítőjét

 

Az esetleges várakozás miatt megértésüket és türelmüket köszönjük! 

IBUSZ Kft.
2021.04.07.


 

Kedves Utasunk!

Ezúton tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a "0 Ft előleg" promóciónk előlegfizetési határideje március 31-én lejár. Azoknak az utasainknak, akik a promóció keretén belül március 31-ig befizetik az előleget 2021. május 16-ig (16-án 23:59-ig) bánatpénz megfizetése nélkül biztosítjuk az elállás lehetőségét a szerződéstől. E szerint egy esetleges lemondás esetén a befizetett összeget teljes egészében visszatérítjük.

Ezzel utasaink továbbra is rizikómentesen tarthatják megrendelésüket, élvezve a jelentős előfoglalási kedvezmény árelőnyét, hiszen április 1-től előfoglalási áraink megszűnnek.

 

Örömteli hír, hogy mind a hazai, mind pedig az Európai szakértők szerint várhatóan júniusra megoldódik az utazások biztonságos és egységes nemzetközi feltételrendszere.

Görögország turisztikai minisztere például a napokban jelentette be, hogy május 14-től megnyitják az országhatárokat a turisták előtt. A terveik szerint a beutazás az alábbi feltételekkel lesz lehetséges:

 • Oltás illetve antitest igazolással, vagy 72-96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával
 • a tavalyi évhez hasonlóan érkezéskor random tesztelés lehetséges
 • amennyiben az utas érkezéskor vagy a nyaralása alatt pozitív tesztet produkál, a 10 napos karantén (előre kijelölt szállodában) vagy a kórházi kezelés költségét továbbra is a görög állam fedezi. 

 

Nagy valószínűséggel az Európai Unió tagállamai is hasonló feltételeket fognak biztosítani a turistáknak.

Bízunk benne, hogy hamarosan Önöket is üdvözölhetjük valamely külföldi utazásunkon!

IBUSZ Utazási Irodák Kft.
2021.03.17.
 

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020-ban Covid-19 járvánnyal kapcsolatban, méltányossági alapon kiadott utalvány érvényességi idejét 2021. december 31-ig meghosszabbítjuk. A megadott határidő  a szerződéskötést (beváltás) időpontját jelöli.

Az utalványok továbbra csak az IBUSZ saját szervezésű, külföldi utazásaira válthatóak be, belföldi szállásfoglalásra nem! Készpénzre váltás az utalványon erre az esetre megjelölt összegben az érvényességi határidőn belül, bármikor lehetséges.

2021. máricus 4. - 17:00
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

 

Korábban kiadott, hatályon kívül helyezett tájékoztatóink >

 


 

HOVA UTAZHATUNK?

Ismerje meg az egyes országok jelenlegi korlátozásait! A kialakult helyzetben lekövethetetlenek az egyes változások, így döntéseinknél a Konzuli szolgálat hivatalos álláspontjára hagyatkozunk a korlátozások tekintetében. Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem vállalunk! Az alábbi információk csak a Magyarországról induló, magyar állampolgárokra vonatkoznak!

Ország - Beutazás Hazaérkezés  
AusztriaAusztria ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.30.

Oltás megtörténte vagy a korábbi megbetegedés az alábbi feltételek teljesítése alól nem mentesít.

 • Be lehet-e utazni az országba? Magyarországról igen.

Igen: EU/EGT országokból, Svájcból, Andorrából, Monacóból, San Marino-ból, a Vatikánból és a beutazási rendelet (Einreiseverordnung) „A” mellékletében szereplő országokból.

 • Kell teszt?A kiindulási országtól és a beutazás céljától függően.

Igen, a következő esetekben:

 • A beutazási rendelet „A” mellékletében NEM szereplő országokból beutazóknak, így a Magyarországról beutazóknak is, ha nem tartoznak valamely kivétel alá.
 • 1.1. Általános szabály módosítása 2021.március 11-től: beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy az azt megelőző 48 órában készült negatív antigén tesztről szóló orvosi igazolás (vagy német vagy angol nyelvű teszteredmény). Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre a negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A belépés után minden személynek (magyar állampolgároknak is) kötelezően 10 napos karanténba kell vonulnia, melyet legkorábban 5 nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában hagyhatnak el. A beutazás napja a 0. nap. (2021. április 29-től kezdődően az Indiából, Brazíliából vagy Dél-Afrikából beutazott személyek karanténjukat kizárólag PCR teszttel szakíthatják meg 5 nap után.)
 • 1.2. Ingázókra vonatkozó eltérő rendelkezések: Február 10-től a munkavállalás, tanulmányok folytatása vagy családlátogatási célból ingázók esetében is bevezették a kötelező Covid-19 tesztelést, valamint a regisztrációt (pre-travel clearance).
 • 1.3. Bizonyos beutazó kategóriákra vonatkozó eltérő rendelkezések: 72 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigén tesztelési eredményről kiállított igazolás birtokában utazhatnak be az alábbi körbe tartozó személyek. (Igazolás hiányában 10 napos karanténkötelezettség mellett lehetséges a beutazásuk, melyet teszttel kiválthatnak.)

Nem kell, a következő esetekben:

 • 2021. április 1- től a következő országokból beutazóknak: Ausztrália, Dél-Korea, Izland, Szingapúr, Új-Zéland és Vatikán.
 • A nem egyedül utazó, 10 év alatti gyermekekkel szemben nem áll fenn tesztelési kötelezettség, a karantént a velük együtt beutazott felnőttel együtt fejezhetik be.

Tesztelési lehetőségek:

 • https://coronavirus.wien.gv.at/site/testangebote/
 • https://www.burgenland.at/coronavirus/coronatest/
 • https://www.testen.steiermark.at/
 • https://notrufnoe.com/testung/

A nem német vagy angol nyelvű teszt eredményéről orvosi igazolás benyújtása szükséges, melynek formanyomtatványa letölthető német és angol nyelven.

 • Kell regisztrálni? Igen

A regisztrációra EZEN a linken van lehetőség, angol és német nyelven, legkorábban a beutazást megelőző 72 órán belül.

 • Karanténkötelezettség: Van

A karantén eltöltésének helyszínét az utazó a saját költségén kell, hogy biztosítsa. Amennyiben a beutazása karanténkötelezettség alá esik, de a karantén eltöltésére megfelelő helyszín meglétét nem tudja igazolni, a beutazását megtagadják.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ausztria

BelgiumBelgium ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.05.11.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.
 • Kell-e teszt? Igen.

A tesztelési kötelezettség némileg eltérő a Belgiumban állandó lakóhellyel rendelkezők és az állandó lakóhellyel nem rendelkezők esetén.

Az a személy, aki Belgium területén nem rendelkezik lakóhellyel, azaz szokásos tartózkodási helye nem Belgiumban van, csak akkor léphet Belgium területére, ha a belépéskor felmutat egy 72 óránál nem régebben készített negatív COVID-vírustesztet. Ez a rendelkezés nem vonatkozik a 6 évesnél fiatalabb gyermekekre. A vírusteszt meglétét a belga hatóságok a repülőtereken és közúton is fokozottan ellenőrizhetik. A személyfuvarozó cégek (pl. légitársaságok) a Belgiumba tartó járatokra történő felszállás előtt kötelesek ellenőrizni a negatív teszt meglétét.

 • Kell-e regisztrálni? Igen.

Online űrlap kötelező kitöltése

A Belgiumba történő beutazás előtt mindenkinek ki kell töltenie egy online űrlapot (Passenger Locator Form), amelyen beszámol a beutazást megelőző tartózkodási helyeiről. Az űrlap kitöltése minden esetben kötelező azok számára, akik repülővel, hajóval, vonattal vagy busszal érkeznek Belgiumba, függetlenül attól, hogy honnan érkeznek, és mennyi időt szándékoznak eltölteni Belgiumban. A formulát nem kell kitölteni, ha a beutazó autóval érkezik, és beutazása előtt 48 óránál kevesebb időt töltött Belgiumtól távol, vagy Belgiumban 48 óránál rövidebb időt szándékozik eltölteni. Egyéb esetben az autóval érkezőknek is ki kell töltenie a formulát. Az online űrlap az alábbi címen érhető el angol, francia, holland és német nyelven: https://travel.info-coronavirus.be/fr/public-health-passenger-locator-form Az űrlap kitöltéséről e-mailben kap megerősítést a beutazó, ezzel igazolható az űrlap kitöltése az esetleges ellenőrzés során. A belga hatóságok a repülőtereken és a közutakon fokozottan ellenőrzik a kitöltött űrlap meglétét.

 • Oltás:Belgium jelenleg semmilyen joghatást nem fűz a beoltottsághoz. A belga hatóságok nem adnak ki oltási vagy védettségi igazolást, és a külföldről, így Magyarországról hozott oltási vagy védettségi igazolások birtokosai nem részesülnek előnyben sem a karantén, sem a tesztelés szempontjából.
 • Karanténkötelezettség: Van.

December 31-től minden piros zónában való tartózkodás nagy kockázatúnak minősül, ezért mindenki számára, aki piros zónából 48 órát meghaladó tartózkodást követően utazik be Belgiumba, kötelező a tíznapos karantén. Magyarország teljes területe piros besorolású.

 • A karanténkötelezettség a Belgiumban lakóhellyel rendelkezőkre (rezidensek) és a lakóhellyel nem rendelkezőkre egyaránt vonatkozik.
 • A karantén hetedik napján újabb PCR teszt elvégzése kötelező, amelynek negatív eredménye esetén a karantén elhagyható a tíznapos karantén letelte előtt is.
 • A karanténkötelezettség saját szálláson teljesíthető.
 • A tesztre egyénileg kell jelentkezni. A teszthelyszín keresésében segít a www.masante.belgique.be honlap.
 • A Belgiumban egészségbiztosítással rendelkezők számára a teszt díját a belga biztosító visszatéríti.
 • Amennyiben a teszt pozitív, továbbra is karanténban kell tartózkodni.
 • A tesztelés idejére, illetve egyéb indokolt esetben (pl. orvosi vizsgálat, alapvető szükségleti cikkek vásárlása) elhagyható a karantén.
 • Belgium területéről történő elutazás céljából a karantén elhagyható annak lejárta előtt és a teszt elvégzése előtt is.

A beoltottság nem befolyásolja a karanténkötelezettséget.

A COVID-19 teszt elvégzéséről az alábbi linkeken felsorolt tesztközpontokban tud érdeklődni:

 • https://www.corona-tracking.info/wp-content/uploads/2020/08/Afnameplaatsen-Lieux-de-pr%C3%A9l%C3%A8vement.pdf
 • https://coronavirus.brussels/index.php/en/
 • https://testcovid.be/
 • https://suividescontacts.aviq.be/

Kérjük, hogy a Belgiumba történő beutazás és/vagy visszatérés előtt – különösen, amennyiben nem Magyarországról utaznak Belgiumba vagy a beutazást megelőző 14 napban Magyarországon kívül másik országban is tartózkodtak - minden esetben tájékozódjanak a belga külügyminisztérium honlapján is az aktuális szabályozásról https://diplomatie.belgium.be/fr

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?belgium

Bosznia- HercegovinaBosznia- Hercegovina ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.14.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Nyomatékosan felhívjuk a figyelmet, hogy a Konzuli Szolgálat a beutazás során minden esetben az útlevéllel történő belépést javasolja! Információink szerint a belépés engedélyezését számos határátkelőhelyen továbbra is az útlevél bemutatásához kötik!

 • Kell-e teszt? Igen.

Bosznia-Hercegovinába külföldi állampolgárok a határátlépés időpontjában 48 óránál nem régebbi, negatív PCR koronavírus-teszt bemutatásával léphetnek be. A 48 órát a Határrendészet tájékoztatása szerint a teszteredmény kiadásától/átvételétől számítják. A tesztet a határon történő belépéskor papíralapon kell bemutatni. A teszteredményből egyértelműen ki kell derülnie az érintett személyazonosságának, valamint a negatív teszteredménynek. (Javasolt az utazás megkezdése előtt a teszteredmény lefordíttatása a fogadó állam valamely hivatalos nyelvére, vagy angol nyelvre, esetleg ha van lehetőség, a teszteredmény kiadását célszerű rögtön angol nyelven is kérni)!

 • Kell-e regisztrálni?

Előzetes egészségügyi regisztrációs kötelezettség nincsen. A turisták beutazásáról és tartózkodásáról szóló regisztrációval kapcsolatos szabályozás szerint ugyanakkor az országba beutazó külföldieknek 48 órán belül be kell jelentkezniük a helyi hatóságoknál; szarajevói tartózkodás esetén az idegenrendészeti kérdésekért felelős hatóságnál (Služba za Poslove sa strancima – Service for Foreigner’s Affairs, Braće Mulića 38, Sarajevo, Tel: +387 33 772 994), Szarajevón kívüli tartózkodás esetén a rendőrségnél. Regisztrált szálláshelyek esetében ezt alapvetően a szállásadó teszi meg, így javasoljuk, hogy egyeztessenek választott szállásukkal a bejelentési kötelezettség megtétele kapcsán!

 • Oltás:Nincs oltási kötelezettség. Ugyanakkor jelezzük, hogy az esetleges beoltottság ténye, vagy a védettségi igazolvány felmutatása sem mentesíti a beutazót a belépéskor fennálló PCR tesztkötelezettség alól.
 • Karanténkötelezettség: Nincs.

Az országba utazóknak a belépést követően nincs karanténkötelezettségük. Ez természetesen nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a bosznia-hercegovinai tartózkodás során a fertőzés gyanúja/beigazolódása esetén az érintett személy karanténba kerülhet. A beutazóknak be kell tartaniuk a bosznia-hercegovinai járvány- és egészségügyi hatóságok utasításait.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bosznia-hercegovina

BulgáriaBulgária ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.05.07.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Bulgáriába csak az alábbi határátkelőhelyeken lehet belépni:

 • Repülőterek:Szófia (Terminál 1 és 2), Várna, Burgasz, Plovdiv
 • Kikötők:Burgasz, Várna
 • Közúti átkelők: Vidin, Vrashka Chuka, Durankulak, Gueshevo, Ilinden, Kalotina, Kapitan Andreevo, Captain Petko Voivoda, Kulata, Lesovo, Makaza, Malko Tarnovo, Oryahovo, Ruse, Somovit-Nikopol
 • Kell-e teszt? Igen
 • .

Bulgáriában a kormány 2021. május 31-ig meghosszabbította a „sürgősségi járványhelyzetet”. A magyar állampolgárok május 1-től 31-ig, a jogszabályban meghatározott három lehetőség egyikének teljesülése mellett, karanténmentesen léphetnek be Bulgária területére:

 • 1. COVID-19 elleni oltást igazoló dokumentummal. Az oltást igazoló dokumentum csak az utolsó dózis beadását követő 14 nap elteltével jogosítja fel az utazót a korlátozásmentes beutazásra. Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltott utazó nevét (az utazás során használt úti okmány szerint), a születése dátumát, az oltás(ok) beadásának dátumát, az oltóanyag fajtáját, az oltóanyag gyártóját, az oltóanyag tételszámát, a beadott dózis mennyiségét, valamint a dokumentumot kiállító ország és hatóság megnevezését. A 1. rendelet mellékletében meghatározásra kerültek a beutazáshoz elfogadott védőoltások (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sputnik V, Sinopharm, Sinovac, Covishield).
 • 2. A COVID-19 fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentummal. A korábbi fertőzést egy PCR-, vagy antigén gyorsteszt pozitív eredményével lehet igazolni, melynek tartalmaznia kell azt, hogy az utazó, a beutazástól számított 15. napnál korábban átesett a COVID-19 fertőzésen. A rendelet alapján, az utazástól számított 180. napnál korábban kiállított tesztek, Bulgária területére való belépéshez nem érvényesíthetőek. A dokumentumon szerepelnie kell az utazó nevének (az utazása során használt úti okmány szerint), a tesztet végző egészségügyi intézmény nevének, címének, elérhetőségének, a teszt időpontjának, és a pozitív teszteredménynek (kiírva: Positive).
 • 3. 72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszttel. Az antigén gyorstesztek vonatkozásában csak az EU által elfogadott gyorstesztek eredménye érvényesíthető, amelyek fajtái megtalálhatók a hivatkozott rendelet mellékletében. A teszteredménynek tartalmaznia kell az utazó személyes adatait (beleértve az utazáshoz használt úti okmány számát), a tesztet végző egészségi intézmény adatait (névvel, címmel, elérhetőséggel), a tesztelés időpontját, a teszt típusát, valamint annak negatív eredményét (kiírva: Negative) latin betűkkel.

Azon magyar állampolgárok, akik az országba való belépésnél nem tudják teljesíteni a fentebb felsorolt három feltétel egyikét, és nem rendelkeznek bolgár tartózkodási engedéllyel, a karanténkötelezettség vállalásának igénye mellett SEM léphetnek be Bulgária területére.

 • Kell-e regisztrálni? Nem.
 • Oltási kötelezettség: Nincs.
 • Karanténkötelezettség: Van.

Amennyiben az utazó a belépéstől számított 24 órán belül csináltat PCR tesztet (melynek eredménye negatív), úgy kérvényezheti az illetékes egészségügyi felügyelet igazgatójánál a karantén feloldását. A feloldás a teszt bemutatásától számított 24 órán belül esedékes.

Az utazó, egy esetleges, Bulgáriában elkészített pozitív PCR teszt esetén a karantén időszakát az általa meghatározott lakcímen köteles eltölteni.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?bulgaria

CiprusCiprus ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.05.14.

 • Be lehet-e utazni az országba? A beutazás bizonyos feltételek teljesülése mellett lehetséges.

A ciprusi Egészségügyi Minisztérium február 27-én kihirdette a „traffic- light” rendszernek megfelelően az országok frissített listáját, tekintettel a repülőterek március 1-jei újra nyitására.

Május 13-tól az alábbi ország kategóriák érvényesek a Ciprusra történő beutazás szempontjából:

1. Zöld kategóriába sorolt országok – a jelenlegi szakaszban alacsony kockázatú országok

 • Harmadik országok: Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr, Szaúd-Arábia, Dél-Korea, Izrael

2. Narancssárga kategóriába sorolt országok – potenciálisan alacsony kockázatú, de a zöld kategóriához képest nagyobb kockázattal rendelkező országok

 • EU tagállamok: Portugália, Finnország, Írország, Málta, Norvégia, Szlovákia
 • A schengeni térség államai: Izland
 • Harmadik országok: Kína (Hong Kong és Makaó is), Thaiföld, Egyesült Királyság

Vörös kategóriába sorolt országok – a zöld és narancssárga országokkal összehasonlítva magasabb kockázatú országok:

 • EU tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Dánia, Franciaország, Horvátország, Luxemburg, Románia, Spanyolország, Olaszország, Hollandia, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Svédország, Németország, Görögország,
 • Kisállamok: Andorra, Monaco, Vatikán, San Marino
 • A schengeni térség államai: Svájc, Liechtenstein
 • Harmadik országok: Oroszország, Egyesült Arab Emirátusok, Ukrajna, Jordánia, Libanon, Egyiptom, Belarusz, Katar, Szerbia, Amerikai Egyesült Államok, Örményország, Georgia, Bahrein, Ruanda

4. Szürke kategóriába tartozó országok (különleges engedély alapján):

 • Minden olyan ország, amely nem tartozik a fenti három kategóriába.
 • Kell-e teszt? Igen.

Május 10-e után Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik, ide értve Norvégiát, Izlandot; továbbá Svájcot, Örményországot, Bahreint, Fehéroroszországot, Kanadát, Egyiptomot, Georgiát, Izraelt, Jordániát, Kuvaitot, Libanont, Katart, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Ukrajnát, az Egyesült Arab Emírségeket, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak. Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik V védőoltást is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz. Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után lehetséges a beutazás. Ezen túlmenően más vizsgálat nem szükséges a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására. Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel. Az utasnak a védettségi igazolványt fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A nyomtatványt induláskor és érkezéskor ellenőrzik. A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

1. Zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

 • A zöld kategóriába tartozó országokból érkező utasok számára nem szükséges a COVID-19 laboratóriumi vizsgálati tanúsítvány bemutatása, és nincs szükség önizolációra sem.

2. Narancssárga kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

 • A narancssárga kategóriába sorolt országokból érkező utasoknak az indulás előtti 72 órán belül PCR laboratóriumi teszten kell átesniük, és rendelkezniük kell a negatív PCR-tesztről szóló angol nyelvű igazolással.
 • A narancssárga kategóriába tartozó országokból érkezők közül az alábbi kategóriákba tartozó utasok a Ciprusi Köztársaságba való beutazáskor is elvégeztethetik a molekuláris vizsgálatot:
  • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
  • 2. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók,
  • 3. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak,
  • 4. Állampolgárságtól függetlenül azok a személyek, a Ciprusi Köztársaság Egészségügyi Minisztériumának bejelentését követően, akik esetében a lakóhely szerinti (narancssárga kategória) országban nem végeznek laboratóriumi vizsgálatot.
 • A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek az eredmény megérkeztéig házi önizolációban kell maradniuk.

3. Vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

  • A vörös kategóriába tartozó országokból érkező utasok esetében a következőkre van szükség: az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR tesztről szóló angol nyelvű igazolás, valamint PCR teszt elvégzése érkezéskor.
  • A teszt költségét az utasok fedezik, és ezen túlmenően ezeknek a személyeknek a teszt eredményének megérkezéséig házi önizolációban kell maradniuk.
  • A vörös kategóriába tartozó országokból a Ciprusi Köztársaságba érkezésükkor a következő személyek saját költségre elvégeztethetik a laboratóriumi vizsgálatot:
   • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
   • 2. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók,
   • 3. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak,

A fenti 1-3. pontban említett személyek az érkezésüket követő 72 órában kötelező önizolációban maradnak, és a 72 óra elteltével saját költségükön molekuláris vizsgálatot (PCR) kell végeztetniük. Ha az ismétlő vizsgálat eredménye negatív, akkor mentesülnek az önizoláció alól. A vizsgálat eredményét a monada@mphs.moh.gov.cy e-mail címre kell megküldeni.

  • 4. Szürke kategóriába tartozó országokból érkező utasokra vonatkozó szabályok

A szürke kategóriába (különleges engedély: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission-request) sorolt országokból kizárólag az alábbi személyek léphetnek be:

 • 1. Ciprusi állampolgárok és családtagjaik (külföldi házastársak és kiskorú gyermekeik),
 • 2. Európai állampolgárok, az Európai Gazdasági Térség állampolgárai (Izland, Liechtenstein, Norvégia), valamint Svájc állampolgárai,
 • 3. A Ciprusi Köztársaságban jogszerűen tartózkodók,
 • 4. A Bécsi Egyezmény alapján belépésre jogosultak
 • 5. A külön engedély alapján a Ciprusi Köztársaságba való beutazásra jogosult harmadik országbeli állampolgárok belépését, a folyamatosan változó 2021. évi (9. sz.) járványügyi rendelet (a koronavírus terjedésének megakadályozását célzó intézkedések meghatározása) határozza meg.

Az ebbe a kategóriába tartozó országokból érkező utasoknak a beutazás előtti 72 órában elismert laboratóriumban kell vizsgálatot végeztetniük, és rendelkezniük kell negatív PCR tesztről szóló igazolással. A 2. kategória kivételével a többi személy a laboratóriumi vizsgálatot önköltségre elvégeztetheti a Ciprusi Köztársaságba való megérkezéskor.

A szürke kategóriából (különleges engedély) a Ciprusi Köztársaságba érkező utasok tizennégy (14) napig kötelező önizolációban vagy karanténban maradnak. Alternatív esetben kötelező a 10 napos önizoláció vagy karantén, ha azonban a 10. napon önköltségre ismételt molekuláris tesztet végeztetnek és laboratóriumi eredményük negatív lesz, megszűnik az izolációs kötelezettség. A vizsgálat eredményét a monada@mphs.moh.gov.cy e-mail címre kell megküldeni.

Az érkező utasok körében szúrópróbaszerűen elvégezhetik a COVID-19 tesztet függetlenül attól, hogy az utas melyik országból érkezik. A teszt költsége ebben az esetben a ciprusi államot terheli.

12 éves kor alatt egyik kategória esetében sem áll fenn tesztelési kötelezettség.

A PCR teszt ára a larnakai repülőtéren 30 euró, a páfoszi repülőtéren pedig 32 euró.

 • Kell-e regisztrálni? Igen.

Cyprus Flight Pass platform

A Ciprusra történő utazáshoz a ciprusi kormány június 9- én létrehozta a „Cyprus Flight Pass” elektronikus platformot, amelyen a beutazáshoz szükséges adatlapot az utazás megkezdése előtti 24 órában elektronikusan kell kitölteni. A szigetre utazók így kapják meg az úgynevezett „flight pass”-t, amely az országba való belépéshez szükséges és amelyet a kiindulási országban, a repülőgépbe való beszálláskor is be kell mutatni.

A platform használata mindenki számára kötelező, aki Ciprusra szeretne utazni. Aki a „Cyprus Flight Pass” iránti kérelmet nem elektronikus formában tölti ki, vagy anélkül érkezik a szigetre vagy 300 eurós büntetésre számíthat, vagy pedig a hatóságok visszafordítják a kiindulási országba. Kizárólag a platform műszaki meghibásodása, vagy karbantartás esetén, melyet hivatalosan a platformon jelentenek be, tekintenek el az elektronikus kitöltéstől és csak ebben az esetben fogadják el a kézzel kitöltött formanyomtatványt. További információk közvetlenül a következő e-mail címen kérhetők: info@cyprusflightpass.gov.cy

Május 10-től kezdődően az oltás felvételét igazoló védettségi igazolványt fel kell tölteni a Cyprus Flight Pass igénylésekor a platformra. Az oltások felvételét követően kapott papír alapú igazolást kérjük, hogy szíveskedjenek magukkal hozni.

Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.

A platform elérhetősége >>

A „CyprusFlightPass” elektronikus platform használatával kapcsolatos kérdéseket illetően az alábbi elérhetőségeken adnak felvilágosítást:

Ciprusról: 1474

Külföldről: +357 22 285 757

Írásban: https://cyprusflightpass.gov.cy/en/contact-us

Az ügyfélszolgálat hétfőtől vasárnapig 8:00-20:00 között várja a megkereséseket.

 • Oltás/védettségi igazolvány: oltási kötelezettség jelenleg nincs. A ciprusi hatóságok az európai és nemzetközi szervezetek (ECDC, WHO) iránymutatásait követik.

Május 10-e után Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik, ide értve Norvégiát, Izlandot; továbbá Svájcot, Örményországot, Bahreint, Fehéroroszországot, Kanadát, Egyiptomot, Georgiát, Izraelt, Jordániát, Kuvaitot, Libanont, Katart, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Ukrajnát, az Egyesült Arab Emírségeket, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. A nem beoltott turistákra az országok szín szerinti besorolásának feltételei vonatkoznak. Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik V védőoltást is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz. Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó. Az egyadagos J&J védőoltás esetében a vakcina felvételétől számított 14 nap után lehetséges a beutazás. Ezen túlmenően más vizsgálat nem szükséges a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására. Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel. Az utasnak a védettségi igazolványt fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A nyomtatványt induláskor és érkezéskor ellenőrzik. A fentiektől függetlenül érkezés után a ciprusi hatóságok véletlenszerű tesztelést végezhetnek.

Az oltások felvételét követően kapott papír alapú igazolást kérjük, hogy szíveskedjenek magukkal hozni.

Figyelem! Az a védettségi igazolvány, mely azt igazolja, hogy az utas átesett a betegségen, nem mentesít a PCR tesztek elvégzése, illetve az önizolációs kötelezettség alól.

 • Karanténkötelezettség: Van, országkategória függvényében.

1. Zöld kategória: nincs karanténkötelezettség.

2. Narancssárga kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

3. Vörös kategória: amennyiben az arra jogosultak a PCR tesztet az országba történő érkezéskor végeztetik el, akkor a teszt eredményének megérkeztéig önizolációban kell maradniuk.

4. Szürke kategória: 14 napig kötelező önizoláció vagy karantén. Alternatív esetben kötelező a 10 napos önizoláció vagy karantén, ha azonban a 10. napon önköltségre ismételt molekuláris tesztet végeztetnek és laboratóriumi eredményük negatív lesz, megszűnik az izolációs kötelezettség.

Az országok színek szerinti kategorizálása mellett május 10-től Ciprus korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen teljesen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamokra, az Európai Gazdasági Térségre vonatkozik, ide értve Norvégiát, Izlandot; továbbá Svájcot, Örményországot, Bahreint, Fehéroroszországot, Kanadát, Egyiptomot, Georgiát, Izraelt, Jordániát, Kuvaitot, Libanont, Katart, Oroszországot, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Ukrajnát, az Egyesült Arab Emírségeket, az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat is. Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik V védőoltást is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz. Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást, ha kétadagos oltóanyagról van szó, illetve az egyszeri oltást, ha J&J védőoltásról van szó, így nem kell semmilyen vizsgálaton átesnie a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására. Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív COVID-19-esettel. Az utasnak az igazolást angol nyelven fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie a formanyomtatványt. A nyomtatványt induláskor és érkezéskor ellenőrzik.

Mi történik azokkal a turistákkal, akiknek ciprusi tartózkodása alatt a COVID-19 tesztje pozitív lesz?

A ciprusi kormány elkötelezett amellett, hogy gondoskodjon minden olyan utasról, annak családtagjáról és közeli kontaktjáról, akinek a szigeten való tartózkodása során pozitív lett a tesztje. A kormány ebben az esetben fedezi a szállás, étkezés és gyógyszeres kezelés költségeit. A repülőtéri transzfer és a hazatérés költségeinek fedezése az utas felelőssége.

További naprakész információ az alábbi honlapon található: https://www.visitcyprus.com/index.php/en/cyprus-covid19-travel-protocol

A Turisztikai Alminisztérium a következő e-mail címre várja az utazók megkereséseit: travel2020@visitcyprus.com

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?ciprus

CsehCseh köztársaság ! védettségi igazolvánnyal védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.05.20.

2021. 05. 15-től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Csehországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltás típusától, az alábbiak szerint:

 • két dózisú oltás esetén a belépés az első oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 3 hónapig megengedett;
 • két dózisú oltás esetén, ha már a második oltás felvétele is megtörtént, az országban való tartózkodás az első oltás dátumától számított 9 hónapig lehetséges;
 • egy dózisú oltás esetén a belépés az oltást követő 22. naptól lehetséges, és az országban való tartózkodás 9 hónapig megengedett.

A 18 év alatti gyermekek, további szabályozás elfogadásáig, továbbra is a 2. pontban felsorolt korlátozások szerint léphetnek be az országba.

2021.04.30.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok szigorú feltételekkel, alapos és halaszthatatlan indok megléte esetén beutazhatnak)
 • Kell-e teszt? Igen.

Az EU ajánlásait követve Csehország a járványügyi helyzet alapján beutazás szempontjából négy színkategóriába sorolta az országokat.

 • Magyarország május 3-tól a piros kategóriába kapott besorolást.

A piros besorolás következtében 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre van szükség a belépéshez, majd legkésőbb a beutazást követő 5 napon belül a piros államokból érkezőknek helyben PCR tesztre kell menniük. A teszt eredményét jelenteni kell a lakhely/tartózkodás helye szerint illetékes tisztiorvosi szolgálat felé.

A beutazást követő 14 nap alatt, ha elhagyja tartózkodási helyét, FFP2 típusú respirátort kell viselnie.

 • Kell-e regisztrálni? Igen.
 • Karanténkötelezettség: Van.

A beutazási szabályok alapján legkésőbb a beutazást követő 5 napon belül a piros államokból érkezőknek helyben PCR tesztre kell menniük. E második teszt elkészültéig a beutazónak önkéntes karanténban kell lennie.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?cseh-koztarsasag

DániaDánia ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.05.08.

2021. április 21-től Dánia meghatározott kritériumrendszer alapján ismét három kategóriát különböztet meg - citromsárga, narancssárga és piros - amely alá a világ országait járványügyi helyzetük rizikófaktora alapján sorol be. Magyarország jelenleg a narancssárga kategória kritériumainak felel meg. Az alábbiakban ismertetett feltételek a Magyarországról, tehát mint narancssárga országból történő beutazás kondícióit és szabályait részletezik.

Be lehet-e utazni az országba?

2021. május 1-től, citrom- vagy narancssárga besorolás alá eső EU/Schengeni tagállamban állandó lakóhellyel rendelkező, és teljes védettséget élvező személyek, korlátozás, - azaz teszt- és karanténkötelezettség, valamint alapos indok megléte - nélkül, beutazhatnak Dániába.

Vakcina révén kialakult védettséget azon személyek esetében ismerik el a dán a hatóságok, akik az EMA által elfogadott vakcina egyikéből megkapták a szükséges számú oltást, és azóta legalább 14 nap telt el, de nem több, mint 180. Tehát a védettséget egyelőre azoknál ismerik el, akik az EU és a Schengeni térség egy tagállamában állandó lakóhellyel rendelkeznek, s az oltásokat is ezen tagállamok egyikében kapták.

Dánia noha kizárta nemzeti oltási stratégiájából az AstraZenecát és a Johnson&Johnsont, az oltási igazolványokon elfogadja mindkét vakcina általi védettséget.

Dokumentáció: Mindaddig, amíg az egységes európai korona-útlevél nem kerül kiadásra, addig a dán hatóságok elfogadnak minden olyan dokumentációt, amely megegyezik a dán koronaigazolványban („coronapas”) feltüntetett adattartalommal. Azaz tartalmazza, az utazó személy

 • nevét,
 • születési dátumát,
 • mi ellen van a védőoltás,
 • oltóanyag nevét,
 • beoltottság státuszát,
 • oltás(ok) időpontját.

Dánia elfogadja a magyar hatóságok által kiállított kétnyelvű védettségi igazolványt az oltással egyidőben kiállított oltási kézikönyvvel együtt, ugyanis a két igazolás adattartalma együttesen tesz eleget a dán követelményeknek. A magyar nyelvű oltási kézikönyvet nem szükséges külön hiteles fordítással ellátni.

Koronavírus fertőzésen korábban átesett személyt nem tekintenek fertőzőnek a dán hatóságok, amennyiben ezt az adott személy igazolni tudja egy 14 napnál régebben, de 180 napnál korábban elvégzett pozitív PCR vagy antigén teszttel. (Ezen személyek, noha teszt- és karantén kötelezettség alól mentesülnek, alapos indok megléte ugyanúgy szükséges az országba való belépéshez).

Repülővel:

Csak olyan repülőgép érkezhet Dániába (légitársaság felelőssége), amelynek utasai (állampolgárságtól függetlenül) rendelkeznek egy a beszállás előtt 48 óránál nem régebb elvégzett, - angol nyelven kiállított - negatív koronavírus teszttel (PCR vagy gyorsteszt).

A 48 órás tesztkötelezettség alól kivételt élveznek:

 • a 12 éven aluliak,
 • azon személyek, akik egy az EMA által elfogadott koronavírus elleni vakcina révén teljes védettséget élveznek;
 • azon személyek, akik az utazás előtt 14-180 napban pozitív koronavírus teszttel rendelkeztek és ezt igazolni tudják;
 • Feröerről és Grönlandról beutazók;
 • a nem kereskedelmi járatok utasai (pl. Cargo)

Autóval / vonattal / busszal / komppal:

Dán állampolgárok és állandó dániai lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok korlátozás nélkül beutazhatnak. Állandó dániai lakhellyel nem rendelkező külföldi állampolgárok számára a belépés alapos indok fennállása esetén lehetséges. A belépés feltétele továbbá egy 48 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszt (PCR vagy gyorsteszt) bemutatása.

A 48 órás tesztkötelezettség alól kivételt élveznek:

 • a 12 éven aluliak,
 • a dán állampolgárok és dániai lakhellyel rendelkező külföldi állampolgárok,
 • azon személyek, akik egy az EMA által elfogadott koronavírus elleni vakcina révén teljes védettséget élveznek;
 • azon személyek, akik az utazás előtt 14-180 napban pozitív koronavírus teszttel rendelkeztek és ezt igazolják.
 • a fuvarozók, szállítmányozók.
 • Kell-e teszt? Igen.

Egy darab 48 óránál nem régebbi negatív koronavírusteszt (PCR vagy gyorsteszt), amely tartalmazza a belépni szándékozó személy nevét, a mintavétel időpontját és eredményét angol nyelven.

Tesztkötelezettség alól mentesülnek azon személyek, akik:

 • egy az EMA által elfogadott koronavírus elleni vakcina révén teljes védettséget élveznek.
 • az utazás előtt 14-180 napban pozitív koronavírus teszttel rendelkeztek és ezt igazolják;
 • 15 éven aluliak.
 • Kell-e regisztrálni? Nem.
 • Oltási kötelezettség: Nincs.

2021. május 1-től, citrom- vagy narancssárga besorolás alá eső EU/Schengeni tagállamban állandó lakóhellyel rendelkező, és teljes védettséget élvező személyek, korlátozás, - azaz teszt- és karanténkötelezettség, valamint alapos indok megléte - nélkül, beutazhatnak Dániába.

 • Karanténkötelezettség:

A Dániába utazók belépéskor COVID-19 teszt szűrésen kell átesniük és 10 napos karanténba kell vonulniuk. A 10 napos karantén, egy a 4. nap után elvégzett PCR teszt negatív eredményével oldható fel.

A repülővel érkezőknek az első tesztet (gyorstesztet) még a repülőtéren kell elvégezniük karanténba vonulás előtt, míg az autóval, vonattal és hajóval beutazóknak a Királyságba való belépést követő 48 órán belül kell szűrést végeztetniük.

Karanténkötelezettség alól mentesülnek:

 • a 15 éven aluliak,
 • azon személyek, akik egy az EMA által elfogadott koronavírus elleni vakcina révén teljes védettséget élveznek;
 • azon személyek, akik az utazás előtt 14-180 napban pozitív koronavírus teszttel rendelkeztek és ezt igazolják.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?dania

ÉsztországÉsztország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.19.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.
 • Kell-e teszt? Igen.

Az „erősen fertőzött” ország meghatározása: 14 nap alatt összesen több mint 150 pozitív eset jut 100.000 főre. Magyarország jelenleg ebbe a kategóriába esik. Az „erősen fertőzött” országokból, így Magyarországról, vagy azok 14 napon belüli érintésével érkező 12 évnél idősebb beutazóknak indulásuk előtt 72 órán belül Covid-19 PCR tesztet csináltathatnak. Azok, akik az indulás előtt 72 órán belül nem csináltattak tesztet - negatív eredménnyel - leteszteltethetik magukat Észtországban térítés ellenében, azonnal megérkezésük után. A negatív „indulási teszt” ellenére főszabályként 10 napra kell karanténban maradni az Észtországba érkezés után. A 10 napos karantén lerövidíthető az első teszt elvégzését követő 6. napon elvégzett második teszttel, ha az is negatív. Aki nem tesztelteti le magát, annak kötelezően 10 nap karanténba kell vonulnia. A beutazást megtagadhatják attól, akin nyilvánvalóan látszanak a koronavírus-fertőzés tünetei. Mindenkinek magának kell megszerveznie a tesztelést.

Az észt Rend- és Határőrség tájékoztatója a beutazásról és a Covid-19 szabályokról: https://www.politsei.ee/en/instructions/emergency-situation (angolul)

Az országok besorolása az észt Külügyminisztérium honlapján, alábbi linken követhető, amelyet péntekenként késő délután szoktak frissíteni és a következő hét hétfőjétől érvényes szabályokat tartalmazza: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers (angolul)

 • Kell-e regisztrálni? Igen.

24 órával az utazás előtt lehet kitölteni. Az emailben történt visszajelzést kérhetik az országba történő belépéskor. Ha elektronikus formában nem töltik ki, akkor érkezéskor sorba kell állni és papír alapon ki kell tölteni.

https://iseteenindus.terviseamet.ee (angol)

 • Oltási kötelezettség: Nincs.
 • Karanténkötelezettség: Van.

Aki nem tesztelteti le magát, annak kötelezően 10 nap karanténba kell vonulnia. A 10 napos karantén lerövidíthető az első teszt elvégzését követő 6. napon elvégzett második teszttel, ha az is negatív. Akiket két dózissal beoltottak vagy Covid-19-fertőzésben átestek az elmúlt 6 hónapban nem kell karanténba vonulniuk ha fertőzöttel kerültek közeli kontaktusba, illetve ha magas fertőzöttségű országból utaznak Észtországba. Minden más korlátozó intézkedés viszont érvényes rájuk is.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?esztorszag

FinnországFinnország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.27.

 • Be lehet-e utazni az országba?Igen, korlátozásokkal. Bővebben: lásd lentebb.
 • Kell-e teszt? Nem, kivéve a Finnair járatokkal érkezőknek, valamint a komppal külföldről Finnországba érkezőknek

A Finnair légitársaság a Finnországba utazó 12 év feletti személyektől az induláskor negatív koronateszt eredményt kér.

2021. május 11-től elfogadja a COVID-19 oltási igazolást is, amennyiben az oltást az utazás megkezdése előtt minimum 21 nappal adták be. Az oltás első adagja elegendő, de az oltási igazolást csak akkor tekintik érvényesnek, ha az a WHO vagy EMA által engedélyezett oltóanyaggal történt. (Az oltási igazolás tartalmi követelményeit lásd a lentebbi linknél.)

Aki a negatív teszteredményt igazoló dokumentumot nem tudja bemutatni, nem engedik felszállni a légitársaság járatára. (A tranzit utasokra ez a szabályozás nem vonatkozik, hacsak a célországban azt meg nem követelik!)

Az alábbi teszteket fogadja el a Finnair:

 • 72 órával az utazás előtt végzett PCR-teszt
 • 72 órával az utazás előtt végzett LAMP-teszt
 • 48 órával az utazás előtt végzett antigén teszt
 • A tesztek helyett elfogadják azt az orvosi igazolást, mely bizonyítja, hogy az utas az indulást megelőző 6 hónapon belül átesett a COVID betegségen és igazoltan kigyógyult abból.

A megbízható egészségügyi szakember által kiadott igazolásokat papír alapon, illetve elektronikus úton kiállítva is elfogadják. Az igazolást angol nyelven kérik (melyen kívül még elfogadják a francia, német, spanyol és svéd nyelvű igazolásokat, ha a kiindulási ország nyelvei az előbbiek).

Részletes, angol nyelvű tájékoztató itt található.

A kockázatos országból – így Magyarországról - Finnországba érkezők esetében számos határátkelőnél, pl. a helsinki reptéren, a helsinki és turkui hajókikötőben, az orosz-finn határátkelőhelyen,Vaalimaaban egészségügyi szűrővizsgálatot végeznek. Aki nem tud negatív teszteredményt bemutatni, azt tesztelére kötelezhetik.

A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek:

 • akik 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek,
 • akik 6 hónapon belül átestek és kigyógyultak a COVID-ból és ezt hivatalos dokumentummal tudják bizonyítani,
 • a 12 éves, vagy annál kisebb gyermek
 • a reptéri tranzitutasok,
 • a cargo sofőrök
 • a logisztikai szakemberek feladatuk ellátása során.
 • c. Kell-e regisztrálni? Nem.
 • Oltás:
 • a COVID-vakcinával beoltott személyek vonatkozásában Finnország nem hozott külön rendelkezést, rájuk is az általános szabályok vonatkoznak.

a COVID-vakcinával beoltott személyek vonatkozásában Finnország nem hozott külön rendelkezést, rájuk is az általános szabályok vonatkoznak.

 • Karanténkötelezettség: Van,

az utas állapotától függően: Ha nincs tünete úgy önkéntes karantén betartását kérik, ha beteg, akkor előírhatnak számára hatósági karantént.

A finn hatóságok kérik ezen telefonos alkalmazás használatát, amely pontos és testre szabott (az utas által megadott adatok alapján) utasításokat tartalmaz a karantén szabályairól.

Ha valaki 72 óránál nem régebbi negatív teszttel érkezik Finnországba és a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 72 órát, nem szükséges egy második teszt elvégzése, illetve nem kell karanténba vonulnia.

A beutazót kérik, hogy 14 napra vonuljon önkéntes karanténba. A karanténból előbb kijöhet, ha kettő – minimum 72 óra eltéréssel végzett – koronatesztjének eredménye negatív. A karantént a beutazó a lakóhelyén vagy a szálláshelyén töltheti le. A karantén ideje alatt a saját családon kívüli találkozás kerülendő. A karantén alatt zárt térbe kimozdulni (bolt, tömegközlekedési eszköz, munkahely, stb.) nem szabad, a szabad levegőn lehet tartózkodni.

A beutazó a repteret taxival, vagy családtag autójával hagyhatja el. A tömegközlekedés használatát kerülni kell, az csak akkor megengedett, ha más lehetőség nincs.

Finnországban nem ellenőrzik a hatóságok a karantén betartását, ugyanakkor azt nyomatékosan kérik! A hatóságilag elrendelt karantén megszegése bírsággal vagy szabadságvesztéssel büntethető.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?finnorszag

FranciaországFranciaország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.05.11.

Franciaország négy lépésben fokozatosan oldja fel a korlátozásokat május 3-tól június 30-ig. A korlátozások feloldásának üteme megyénként eltérő lehet, az egészségügyi helyzet függvényében. Május 3-tól lehetőség van a lakóhely elhagyására tanúsítvány és távolsági korlátozás nélkül. Május 19-től kijárási tilalom 19.00 órai kezdete 21.00-ra módosul, újra nyitnak az üzletek, teraszok, múzeumok, mozik és színházok létszámkorlátozással. Június 9-től a kijárási tilalom kezdete 23.00 órára módosul, kinyithatnak a kávézók és éttermek beltéri részei és a sportlétesítmények, enyhítik a home office-ra vonatokozó szabályokat, június 3-án véget ér a kijárási tilalom. – JÚNIUS 30-án!

Az európai térségből (Európai Unió, Andorra, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, Svájc, San Marino, Vatikán Állam) történő belépés feltételei

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.
 • Kell teszt? Igen.

A 11 éven felüli belépőknek 72 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR tesztet kell felmutatniuk, tranzit esetén is.

 • Kell regisztrálni?

Hivatalosan nem, de a belépőknek becsületbeli nyilatkozattal kell igazolniuk, hogy nem rendelkeznek koronavírus tünetekkel, a belépést megelőző két hétben nem érintkeztek koronavírusos beteggel.

 • Karanténkötelezettség? Nincs.

Maszk használata mindenhol kötelező.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?franciaorszag

GörögországGörögország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

Beutazási szabályok Görögországba (2021.05.30.): 6 éves kortól 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges vagy védettségi igazolvány, feltéve, hogy a 2. oltás után 14 nap eltelt a beutazásig és rendelkezésre áll hatóság által lepecsételt, oltásokra vonatkozó angol nyelvű oltási igazolás (NNK nyomtatványa). Görögország minden oltást elfogad. Az utazás megkezdése előtt min. 24 órával kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése (regisztráció).

Segitség a Passenger Locator Form (PLF) kitöltéshez: https://www.ibusz.hu/plf

Bővebb információk:

2021.05.28.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)
 • Kell-e teszt? Igen.(Bizonyos esetekben nem.)

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal, vagy védettséget igazoló okmánnyal

Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén fel kell tüntetni a letesztelt személy nevét, amelynek egyeznie kell a személyazonosító igazolványon, vagy útlevélen szereplő névvel. 6 év alatti gyermekektől nem kérnek PCR tesztet. A bemutatott negatív PCR teszt, oltási, vagy védettségi igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. Azokat a légi úton érkező utasokat, akiknek a gyorstesztje pozitív, karanténszállodában helyezik el, ahol egy ellenőrző PCR tesztet végeznek el. Amennyiben ez a teszt is pozitív, az utasoknak és közvetlen kontaktjainak a görög állam költségén 14 napra a karanténszállodában kell maradniuk.

Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Pozitív eredmény esetén az illetőt és közvetlen kontaktjait 14 napra karanténszállodában helyezik el a görög állam költségén.

Lefkada, Salamis és Evia szigetek kivételével az ország összes szigetére Görögországon belülről is, mind légiúton mind hajóval, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy negatív teszt (72 órán belüli PCR, vagy 24 órán belüli gyors teszt), bemutatásával lehet belépni. A tesztek meglétét a légitársaságok és a hajótársaságok a beszállás előtt ellenőrzik. Fontos kihangsúlyozni, hogy ez a szabály csak azokra vonatkozik, akik már az országon belül tartózkodnak, és onnan szeretnének egy szigetre utazni. Aki külföldről érkezik egy szigetre, csak oltási, vagy védettségi igazolvánnyal, vagy 72 óránál nem régebbi PCR teszttel léphet be az országba.

 • Kell-e regisztrálni? Igen.

Az utazás megkezdése előtt minimum 24 órával Görögországba belépőnek kötelező a Passenger Locator Form (PLF) kitöltése. Az angol nyelvű online nyomtatványt a következő linken érhetik el: https://travel.gov.gr/  (magyar nyelvű segítség)  A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobil telefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A légitársaságok már felszállás előtt ellenőrzik a QR kód meglétét. Jelenleg csak abban az esetben lehet megkezdeni az utazást, amennyiben az utas megkapta a QR kódot.

 • Oltási / védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs.

Az EU és a schengeni térségbe tartozó tagállamok mellett az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szerbia, Izrael, az Egyesült Arab Emirátusok, Ruanda, Szingapúr, Koreai Köztársaság, Ausztrália, Új-Zéland, Észak-Macedónia, Kanada, Fehéroroszország, Bahrein, Katar, Kína, Kuvait, Ukrajna, Oroszország, Szaúd-Arábia és Thaiföld állampolgárai és az ott állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül Görögországba, amennyiben a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet mutatnak be, vagy átestek a COVID-19 betegségen.

Az oltási igazolvánnyal szembeni követelmények: A második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak ahhoz, hogy elfogadják az oltási igazolványt. Az állami szerv által kiállított igazolásnak az angol, francia, német, olasz, spanyol, vagy orosz nyelv valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: a beoltott személy teljes neve, az alkalmazott vakcina típusa, a beadott adagok száma és dátuma (1. és 2.). Az oltási igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az oltási igazolvány birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

 • Elfogadott oltóanyagok:
  • Pfizer BioNtech,
  • Moderna,
  • Astra Zeneca/Oxford,
  • Novavax,
  • Johnson & Johnson/Janssen,
  • Sinovac Biotech,
  • Gamaleya (Szputnyik),
  • Cansino Biologics,
  • Sinopharm.

Az oltóorvos ingyen kiállítja az utazáshoz az angol nyelvű oltási igazolást Számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Változó, hogy melyik állam hány nappal az első (vagy a második oltás) felvétele után teszi lehetővé a korlátozásmentes beutazást, de az oltás napját és a vakcina típusát tudni kell igazolnia a beutazónak.

Eddigi információink szerint, amennyiben a COVID-19 betegséget szerológiai vizsgálatokkal, antitestek jelenlétéből mutatták ki, az erről szóló dokumentumot nem fogadják el védettségi igazolásként a görög hatóságok>

A dokumentum innen tölthető le PDF formátumban.

Külföldi utazáshoz szükséges kétnyelvű oltásigazolást az oltottak részére, bármely engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató kiállíthat.
(forrás: https://www.nnk.gov.hu/)

További részletek: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/1158-ketnyelvu-igazolas-sars-cov-2-elleni-vedooltasrol

 • Védettségi igazolvány (akik átestek a COVID-19 betegségen):

A görög hatóságok a következő feltételek mellett fogadják el a COVID-19 betegségen átesett személyek igazolását: Az állami, vagy az illetékes állami szerv által hitelesített magán laboratórium igazolásán a fent felsorolt nyelvek valamelyikén tartalmaznia kell a következő információkat: A személy neve, a megbetegedés dátuma. Az igazolás érvényessége a megbetegedés (pozitív PCR vagy rapid antigén teszt) dátumától számított 2. hónaptól a 9. hónapig terjedő időszakra szól. A védettségi igazoláson szereplő névnek meg kell egyeznie az igazolás birtokosának útiokmányában szereplő névvel.

 • Karanténkötelezettség:

A bemutatott negatív PCR teszt vagy a oltási igazolvány ellenére a görög hatóságok fenntartják a jogot, hogy gyorstesztet, esetleg PCR tesztet végezzenek el az országba közúton és légi úton érkező utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat és közúton érkezik, nem engedik belépni az országba, kivéve ha az állandó tartózkodási helye Görögországban van. Azokat a légi úton érkező utasokat, akiknek a gyorstesztje pozitív, karantén szállodába helyezik el, ahol egy ellenőrző PCR tesztet végeznek el. Amennyiben ez a teszt is pozitív, az utasoknak és közvetlen kontaktjainak a görög állam költségén 14 napra a karanténszállodában kell maradniuk.

Amennyiben a véletlenszerűen kiválasztott személyen PCR tesztet végeznek el, annak eredményét a szálláshelyén maradva kell megvárnia. Ha az eredmény pozitív az illetőt és közvetlen kontaktjait 14 napra karantén szállodában helyezik el a görög állam költségén.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?gorogorszag

HollandiaHollandia ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.28.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Azonban csak a feltétlenül szükséges utazás javasolt.

További információk: https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad/checklist és https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/visiting-the-netherlands-from-abroad.

 • Kell-e teszt? Igen.

13 éves kortól minden, a holland kormány által magas kockázatúnak ítélt országból Hollandiába utazónak és Hollandián keresztül továbbutazónak (repülőgép, hajó, autóbusz, vonat – az egyes közlekedési eszközökre eltérő szabályozás vonatkozhat!) teszteltetnie kell magát.

Hollandia az alábbi opciók egyikét fogadja csak el:

 • Opció 1: Az érkezési időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről (repülő, vonat, busz, hajó) és egy, a közlekedési eszköz (CSAK repülő vagy vonat esetében!) fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi, gyorstesztről (antigén, PCR) szóló nyomtatott / digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat ('health declaration form').
 • Opció 2: a közlekedési eszköz fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló nyomtatott / digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat.

Felhívjuk a védettségi igazolvánnyal / oltással rendelkező állampolgárok figyelmét, hogy a PCR-teszteredmény bemutatása (illetve a karantén-kötelezettség) minden esetben szükséges.

A szárazföldi határokon gépkocsival érkezők esetében nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

A negatív teszteredményt angol, német, spanyol, francia vagy holland nyelven kell kiállítani. Az igazoláson a családi és utónévnek meg kell egyeznie az útlevélben szereplő névvel. Az igazoláson továbbá a tesztet végző intézet vagy labor adatait, valamint a teszt időpontját is fel kell tüntetni.

Az egészségügyi nyilatkozat az alábbi linken érhető el.

 • Kell-e regisztrálni? Nem.
 • Karanténkötelezettség: Van.

Az utazáshoz elvégzett PCR-teszt negatív eredményétől függetlenül a Hollandiába érkezést követően továbbra is szükséges a 10 napos házi karatén betartása. A visszatérést követő ötödik napon lehetőség van tesztelésre és negatív eredmény esetén véget ér a karantén.

A karantén tünetmentesen / negatív PCR teszt birtokában is kötelező.

Védettségi igazolvány jelenleg nincsen Hollandiában.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?hollandia

HorvátországHorvátország ! védettségi igazolvánnyal védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.06.12.

2021. 05. 06-tól Magyarország állampolgárai - a két országban hatályos járványügyi és rendészeti szabályokra is figyelemmel - korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. Az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, s ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

A Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal - a jelenlegi gyakorlat szerint - a következő módon lehetséges:

A beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A Magyarországon kiállított oltási igazolásokat a horvátországi beutazáshoz nem kell külön fordítással ellátni. A beutazás akkor lehetséges kétdózisú vakcinák esetén, ha a beutazó a második oltását is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében az oltást követően 14 napnak kell eltelnie. (A 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek a fent előírt védettségi dokumentációval. Ez azt jelenti, hogy a 12-18 év közötti – az előzőekben említett oltással nem rendelkező – fiatalkorúak beutazása főszabályként teszttel lehetséges.)

A fentiek mellett, 2021. június 2-ától Horvátország a határtálépés szabályaiban az alábbi (a. pontban összefoglalt) feltételeket és könnyítéseket alkalmazza, amelyeket szintén kérünk figyelembe venni.

Be lehet-e utazni? Igen.

Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába.

Magyar állampolgár Magyarországról az alábbi – választható – feltétek egyikének teljesítésével léphet be akadálymentesen Horvátország területére. Ugyanezen szabályok érvényesek akkor is, ha magyar állampolgár az Unión kívüli országból (pl. Szerbiából vagy Bosznia-Hercegovinából) utazik be Horvátországba. A járványügyi szempontból szigorú elbírálás alá tartozó országokból (jelenleg: Dél-Afrika, Brazília, Zanzibár, India) érkezőkre egyidejű kötelező karantén és tesztelési kötelezettség vonatkozik.

A mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi, negatív SARS-CoV-2 PCR teszt (PCR teszt) vagy a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. (Az elfogadott antigén-tesztek listája az itt belinkelt dokumentumban található https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/preparedness_response/docs/covid-19_rat_common-list_en.pdf). A szerológiai teszteket a határtálépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el.)

Fontos kitétel: A szerológiai teszteket a határátlépésnél a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén tesztek esetében, a patikában vásárolható és öntesztelésre használható gyorsteszteket a horvát hatóságok NEM fogadják el. Az antigén teszteket laborban vagy erre a célra hitelesített tesztelési központokban kell elvégeztetni, amelyekből a teszt eredménye és a teszt elvégzésének dátuma is hitelesen megállapítható. Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni (A horvátországi tesztközpontok listája) A házi karantén pontos címéről, amely lehet apartman, hotel vagy magánház is, a beutazó személy a határon nyilatkozik vagy azt az utazást megelőzően a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül rögzíti.

A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható: 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. A horvát hatóságok a magyar nyelvű pozitív PCR teszteredményt vagy pozitív antigén alapú gyorsteszt eredményt elfogadják. A pozitív antitest eredmény nem felel meg a betegségen való átesettség igazolására. Továbbá, az EESZT nyilvántartó rendszerből kinyomtatható irat sem felel meg, amennyiben az orvosi pecséttel, aláírással nincs ellátva. A betegségen való átesettséget igazoló magyar védettségi igazolványt a horvát hatóságok nem fogadják el.

COVID Védőoltással:

FŐSZABÁLY szerint, a COVID-elleni védőoltások megszerzését igazoló igazolás felmutatása a határátlépésnél mentesít a tesztelési és karantén-kötelezettség alól, amennyiben a beutazó a határátlépés napján igazolni tudja, hogy a kétdózisú védőoltás második dózisát is megkapta, míg egydózisú (Janssen) vakcina esetében legalább 14 nappal a beutazás napját megelőzően kapta az oltást. (További részletekért lásd „aktuális” információk a magyar állampolgárok beutazásáról, a honlap tetején.)

Milyen feltételek érvényesek a csak egy oltással/első oltási dózissal rendelkezők esetében?

A Pfizer/Moderna/Sputnik vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 42 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 42. (negyvenkettedik!) nap közötti időszakban. Az AstraZeneca vakcina első dózisával oltott személyek esetében Horvátország szabad és korlátozásmentes belépést biztosít, ha az első dózis felvétele után eltelt 22 nap, de nem telt el 84 nap. Tehát, az első dózis felvételét követő 22. és 84. (nyolcvannegyedik!) nap közötti időszakban.

Fontos azonban, hogy a korlátozásmentes belépés kizárólag ebben az időszakban, ezekben az idősávokban érvényes. Ha az első dózis felvételét követő mentességi időszak (a 42. nap, illetve 84. nap) letelik, akkor a beutazó csak a második dózis felvételét követően tud szabadon és karantén-mentesen beutazni. A Sinopharm vakcina esetében a FŐSZABÁLY, azaz két dózis felvétele biztosít szabad belépést, míg a Janssen vakcina esetében az oltást követően 14 napnak kell eltelnie a teszt- és karanténmentes beutazáshoz! Az a személy, aki az utazást megelőző fél évben átesett a COVID betegségen és csak egy oltási dózist kapott meg, az első oltást követő fél évig szintén mentesül a karantén és teszt kötelezettség alól. Természetesen mindkét körülményt (betegségen való átesettséget, első oltást) igazolni szükséges. (Pl.: Ha az illető rendelkezik a (3. pontban előírt) antigén teszttel vagy orvosi igazolással, amely tanúsítja, hogy az elmúlt fél évben átesett a betegségen és ugyanebben a féléves időszakban megkapja az oltás első dózisát is, akkor az első oltás napjától számított fél évig teszt nélkül beutazhat Horvátországba, anélkül, hogy rendelkezne a második oltással is.) Kiskorúakra vonatkozó szabály: a 12 év alatti kiskorúak mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól, amennyiben szüleik/felnőtt kísérőjük társaságában utaznak, és a szülők/kísérők rendelkeznek az előírt negatív (PCR, antigén gyorsteszt) eredménnyel vagy a betegségen való átesettséget igazoló dokumentummal. Ez a mentesség jelenleg nem illeti meg a 12-18. év közötti korosztályt.

Kell-e teszt? Igen. Amennyiben a beutazó teszttel kíván beutazni.

Kell-e regisztrálni? Igen.

A határon minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről. A torlódás elkerülése, s a várakozási idő csökkentése érdekében javasolt az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat. A fenti honlap magyar nyelven is elérhető. Kivételek: A Horvátországon keresztül tranzitálóknak a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot.

Oltottsággal járó kedvezmények: igen.

A COVID védőoltást felvett személyek – a fentiekben megjelölt feltételek mentén – korlátozásmentesen beutazhatnak az országba.

Karanténkötelezettség: Van.

10-napos, illetve speciális esetben 14-napos karantén-kötelezettség van, abban az esetben ha a beutazó nem teljesíti a fenti pontokban felsorolt feltételek

Amennyiben a beutazó a fenti pontokban felsorolt lehetőségek közül sem védettségét nem tud igazolni, sem teszttel nem rendelkezik kötelező a karantén.

Amennyiben a határátlépést követően Horvátországban elvégzik a PCR vagy antigén-alapú gyorstesztet, úgy elegendő a teszt eredményének megérkezéséig (általánosan 24 óra) a házi karanténban tartózkodni. A teszt negatív eredményéről szóló igazolást a határon kapott útmutatásoknak megfelelően kell továbbítani a hatóságok részére.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

 

IzlandIzland ! Nem lehetséges védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.27.

 • Be lehet-e utazni az országba? Nem.

Izlandra jelenleg nem utazhat be senki, aki az utazást megelőző 14 napban olyan régióban töltött legalább 24 órát, ahol a covid-19 vírusfertőzés előfordulási rátája 100 000 lakosra vetítve meghaladja a 700 fertőzöttet vagy amely régió fertőzöttségi rátájáról pontos adatok nem elérhetőek.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?izland

LengyelországLengyelország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.23.

Figyelem: Március 20 - április 25. között országos lockdown érvényes Lengyelországban. Április 26-tól regionális alapon megkezdődik a szigorítások óvatos enyhítése, de ez a határátlépésre vonatkozó szabályokat nem érinti. A napi fertőzések száma jelenleg 15 ezer körül mozog, továbbra is nagyon magas a napi elhalálozási szám.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A schengeni övezetből bejövőknek – bármilyen járművel érkezzenek – kötelező a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszt ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. A kazettás, illetve szerológiai tesztek nem elfogadottak. Azért, hogy a rendelkezéseket maradéktalanul betartassák, minden nyitva tartó határátkelőn bevezetik az egészségügyi ellenőrzést. (A karantén alóli kivételek az e. pontban olvashatóak.)

 • Kell-e teszt? Igen.

A kazettás tesztek, illetve antitestet kimutató tesztek továbbá a szerológiai tesztek nem elfogadottak, de minden olyan teszt, amelyről igazolás állítható ki (PCR teszt, antigén teszt) elfogadott. Az igazolást angol vagy lengyel nyelven kell bemutatni.

A schengeni övezetből bejövőknek – bármilyen járművel érkezzenek – kötelező a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszt ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. Azért, hogy a rendelkezéseket maradéktalanul betartassák, minden nyitva tartó határátkelőn bevezetik az egészségügyi ellenőrzést.

 • Kell-e regisztrálni? Nem.

Sem a külső, sem a belső határ átlépésekor.

 • Oltás:oltási kötelezettség nincs

Mentesülnek a karantén- és tesztelési kötelezettség alól azok, akik igazolják, hogy valamelyik - az EU által jóváhagyott – COVID-19 (2 adag) oltóanyaggal lettek beoltva. Az elfogadott oltóanyagok >>; (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Az oltási igazolásnak tartalmaznia kell az oltás típusát, az oltóanyag beadásának dátumait, formailag egy lengyel/angol nyelvű, pecséttel ellátott orvosi papírnak kell lennie.

  • Karanténkötelezettség: Van.

A schengeni övezetből bejövőknek - bármilyen járművel érkezzenek - kötelező a 48 óránál nem régebbi, negatív PCR vagy antigén teszt ahhoz, hogy ne kelljen 10 napos karanténba vonulniuk. A kazettás, illetve szerológiai tesztek nem elfogadottak. Azért, hogy a rendelkezéseket maradéktalanul betartassák, minden nyitva tartó határátkelőn bevezetik az egészségügyi ellenőrzést.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lengyelorszag

 

LettországLettország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.21.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az EU, az EGT-országokból, valamint Svájcból és az Egyesült Királyságból nemzetközi személyszállítással vagy magángépjárművel Lettországba történő utazásokat csak sürgős, nélkülözhetetlen esetekben engedélyezik, mint pl. munka, tanulás/képzés, átutazás, orvosi szolgáltatások igénybe vétele, temetés, családegyesítés, lakóhelyre történő visszatérés, kiskorú kísérése. Ezek esetében szükséges a negatív PCR-teszt felmutatása, a „covidpass”-formanyomtatvány kitöltése és a 10 napos önizoláció betartása, továbbá a sürgősséget igazoló dokumentum bemutatása. Amennyiben a Lettországba történő érkezést megelőző 14 napban a beutazó az EU-n, az EGT-n, Svájcon és az Egyesült Királyságon kívüli országban tartózkodott, úgy a lettországi megérkezést követően azonnal második PCR-tesztet is el kell végeztetni a legközelebbi tesztelő helyen.

2021. június 15-ig a harmadik országokból (azaz olyan országból, amely nem tagja az EU-nak, az EGT-nek, nem Svájc és az Egyesült Királyság) érkezőknek is kötelező újabb COVID-19 tesztet csináltatniuk a legközelebbi tesztelő helyen. Ez a gyermekekre és a már beoltottakra is vonatkozik.

 • Kell-e teszt? Igen.

A Lettországba érkező és Lettországon átutazó személynek kötelező a negatív (legfeljebb 72 órával Lettországba érkezése előtt elvégzett - a 72 órát a mintavételi időponttól kell számolni, s nem az eredmény kézhezvételétől) negatív PCR (Polymerase Chain Reaction test) COVID-19 teszteredmény bemutatása. A teszt eredményét angol, német, francia vagy orosz nyelven kell felmutatni. Elfogadnak olyan, a tesztet kiváltó orvosi dokumentumot is, amely igazolja, hogy az adott személy nem fertőző (pl. COVID-19 fertőzött volt az elmúlt három hónapon belül és már meggyógyult). Amennyiben repülőgéppel, vonattal, busszal vagy hajón érkezik az utazó, úgy a negatív teszteredményt a felszálláskor kell felmutatni, annak hiányában megtagadják a felszállást.

A kivételek közül kiemeljük az alábbiakat:

 • 11 év alatti gyermekek, a közlekedési társaságok alkalmazottai és személyzete, továbbá olyan átutazók, akik nem hagyják el a repülőtér tranzitját (de ott 24 óránál tovább nem tartózkodnak), valamint a diplomáciai testület képviselői.

A Lettországba harmadik országból érkezőknek (ahogy fentebb írtuk) saját költségen azonnal egy másik COVID-19 tesztet is csináltatni kell. A harmadik országokból Lettországba beutazható személyek részletes felsorolását a 360. kormányrendelet 37. pontja tartalmazza.

Pozitív teszteredménnyel nem lehet átutazni Lettországon!

Bővebb információ angol nyelven:

 • https://www.sam.gov.lv/en/article/january-25-entering-latvia-will-be-possible-presenting-only-one-type-negative-covid-19-test-result;
 • https://mk.gov.lv/en/aktualitates/entering-latvia-will-be-possible-only-presenting-negative-covid-19-test-january-15
 • https://www.mfa.gov.lv/en/news/latest-news/67648-the-foreign-ministry-urges-people-not-to-travel-abroad-absolutely-necessary-2
 • https://likumi.lv/ta/en/en/id/315304-epidemiological-safety-measures-for-the-containment-of-the-spread-of-covid-19-infection
 • Kell-e regisztrálni? Igen.

Minden Lettországba beutazónak (a személygépkocsival érkezőknek is) és Lettországon át tranzitálónak előzetesen elektronikusan regisztrálni kell magát. A beutazónak az elektronikus nyilvántartási űrlapot ("covidpass") nem korábban, mint 48 órával a határátlépés előtt kell kitöltenie, az átutazónak azonban a regisztráció kitöltésétől számítva 12 órán belül át kell haladnia az országon. A regisztrációt követően az utas/a belépő egy QR kódot kap. Meg kell adni többek között a teljes nevet, az úti okmány (személyazonosító igazolvány/útlevél) számát vagy a személyi számot, az E-mail és telefonos elérhetőséget, a beutazást megelőző 14 napban látogatott országokat. Kiskorúak esetében a nyomtatványt a szülőnek vagy gyámjának kell kitöltenie. A QR kód elvesztése esetén a honlapon az E-mail cím megadásával új kódot lehet kérni. A regisztráció elmulasztása esetében 10 és 2 000 euró közötti büntetésre lehet számítani. A vonatkozó törvény szerint az állami rendőrség, az önkormányzati rendőrség, valamint a határőrség is ellenőrizheti, hogy a beutazók/átutazók eleget tettek-e a kötelezettségnek. A személyes adatokat 30 napig tárolják, utána automatikusan törlődnek. A határokon ellenőrzik a QR kód meglétét. A negatív teszteredményt, s az utazás célját is be kell írni.

A regisztrációs lap lett, angol és orosz nyelven a következő linken érhető el.

Bővebb információ található angol nyelven a következő linken.

 • Oltási kötelezettség: Nincs.

A hatályban lévő lett jogszabályok szerint a COVID-19 oltás és annak igazolása jelenleg nem jogosít kivételekre utazáskor, valamint nem ment fel az érvényes járványügyi biztonsági és egyéb követelmények betartása alól. A COVID-19 ellen beoltott személynek is érkezéskor be kell mutatni a negatív PCR-teszt eredményét (nem régebbi mint 72 óra), és a beutazást követően be kell tartani a 10 napos izolációt.

 • Karanténkötelezettség: Van.

A 10 napos önizolációt a magas COVID-19 esetszámmal bíró országokból érkezőknek (14 nap alatt összesen több mint 50 pozitív eset jut 100.000 főre) a negatív PCR-teszteredmény mellett is be kell tartani! Az önizoláció alatt az alábbiakat kell érteni:

Ahogy azt fentebb írtuk, 2021. június 15-ig a harmadik országokból érkezőknek a Lettországba történő belépéskor újabb PCR-tesztet kell csináltatni, s 10 napig önizolációban kell tartózkodniuk a lakhelyükön vagy a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség (LIAA) által adminisztrált turisztikai szálláslistán szereplő valamelyik szállodában, amennyiben a rigai repülőtéren levett COVID-19 teszt eredménye negatív. Pozitív teszteredmény esetén a Lett Befektetési és Fejlesztési Ügynökség (LIAA) listáján található valamelyik szállodában kell azonnal karanténba vonulni. A teszt és a szállodai elhelyezés költségét az utazó maga fizeti. Pozitív teszteredmény esetében a szállásra való utat a szállásadó szervezi, de annak költségét az adott személynek kell állnia. Amennyiben a szállásra való eljuttatásban a Rendőrség is részt vesz, annak költségét is az adott személynek kell fedeznie. A szálláshely köteles azonnal tájékoztatni az Állami Rendőrséget, ha a személy az önizoláció idején elhagyta a szálláshelyet. További információ: https://www.liaa.gov.lv/lv/covid19/turistu-mitnes-pasizolacijai

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?lettorszag

LuxemburgLuxemburg ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.12.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)
 • Kell-e teszt? Igen, csak a légi úton érkezőknek.

2021. január 29-étől állampolgárságtól függetlenül a Luxemburgba légi úton érkezők esetében a 6 évesnél idősebb személyeknek az indulást megelőzően 72 óránál nem régebben készült negatív PCR tesztet, vagy gyors antigén tesztet kell a beszállás előtt papír alapon illetve elektronikus formában bemutatniuk. A negatív teszteredményhez szükség esetén valamelyik luxemburgi közigazgatási (francia, német, luxemburgi) vagy angol, portugál, spanyol, olasz nyelven fordítást kell csatolni. Az Európai Unió tagállamain kívüli harmadik országból érkező légiutasoknak ezen kívül a repülőtérre érkezéskor gyors antigén tesztnek kell alávetniük magukat. A teszt visszautasítása esetén 14 napos karanténba kell vonulni. A karantén negatív teszteredmény felmutatása esetén ér véget.

 • Kell-e regisztrálni? Nem.
 • Oltás:Oltási kötelezettség nincs.

A luxemburgi oltásról nemzeti igazolást állítanak ki, ami csak annak igazolására szolgál, hogy a luxemburgi kormány által szervezett oltási stratégia részeként valakit beoltottak.

A luxemburgi hatóságok egyelőre nem rendelkeztek arról, hogy oltási igazolást elfogadnak-e a tesztelési kötelezettség alóli mentesítés érdekében.

 • Karanténkötelezettség: Nincs.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?luxemburg

MáltaMálta ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.02.10.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Az országok külön meghatározott köréből („koridor” országok) lehet beutazni Máltára. Magyarország is ezen országok közé tartozik.

 • Kell-e teszt? Nem.

Aki nem kívánja letölteni a 14 napos karantént beutazása után, az választhatja a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet bemutatását.

 • Kell-e regisztrálni? Igen.

A beutazáskor kötelező a kitöltött Passenger Locator Form (PLF) és Public Health Travel Declaration form leadása. A nyomtatványok a következő linken érhetők el: https://www.maltairport.com/declarationforms/

 • Karanténkötelezettség: Van.

A Máltára belépőknek 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulniuk. A karantén kiváltható 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel, illetőleg a repülőtéren is elvégeznek gyorstesztet azokon akik nem kívánják letölteni a karantén időszakát.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?malta

 

MontenegróMontenegró ! védettségi igazolvánnyal védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.06.15.

Magyarország állampolgárai és az ott tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek korlátozás (teszt- és karanténkötelezettség) nélkül léphetnek be Montenegróba.

A világjárvány alatti beutazási feltételek az országba:

Be lehet-e utazni az országba? Igen

Kell-e teszt? Nem.

Kell-e regisztrálni? Nem.

Montenegróban nincs egészségügyi regisztráció. A turisták beutazásáról és tartózkodásáról szóló regisztrációval kapcsolatos információkat, amely a szállásadó elsődleges felelőssége, megtalálhatja a „Vízum” résznél.

Karanténkötelezettség: Nincs.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?montenegro

 

Nagy- BritanniaNagy- Britannia ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.03.08.

 • Be lehet –e utazni az országba? Igen.
 • Kell-e teszt? Igen, de csak Angliában és Skóciában

Anglia és Skócia is 3 tesztet ír elő a beutazáshoz: egyet az indulást megelőző 3 napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon.

Felhívjuk a figyelmet, hogy az első COVID-teszt negatív eredményét legkésőbb a brit határőrségnek be kell mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti a beszállításkor. A beutazást követő tesztelés részleteire vonatkozóan

 • Kell-e regisztrálni? Igen.

Érkezés előtti 48 órában el kell végezni a regisztrációt egy online felületen, ami ide kattintva érhető el . Felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció megtörténtének visszaigazolását – akár mobiltelefonról – legkésőbb a belépésnél be kell tudni mutatni, de akár már a légitársaság is kérheti. Ugyancsak felhívjuk a figyelmet, hogy az online regisztráció során valótlan adatok közlését 10.000 fontig terjedő pénzbüntetéssel és/vagy akár börtönbüntetéssel is szankcionálhatják a brit hatóságok.

 • Karanténkötelezettség: Van.

Az egész országra igaz, hogy a külföldről beutazóknak 10 nap karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Külön kiemelendő, hogy Skócia esetében mindenkinek, aki nem az ún. Közös Utazási Térségből (Common Travel Area) utazik be, házi karantén helyett karanténhotelt kell foglalnia a Skóciára vonatkozó lenti linken keresztül, még a beutazást megelőzően. Skóciában a karanténhotel ára tartalmazza a 2. és 8. napon elvégzendő két teszt árát is. Anglia esetében a beutazást követő két teszthez a mintát a Magyarországról beutazóknak a házi karanténban kell levenni, amihez a tesztcsomagokat ugyanúgy indulás előtt szükséges megrendelni, az Angliára vonatkozó lenti linken keresztül. Wales és Észak-Írország esetében egyszerű házi karanténra kell számítani, tesztkötelezettség nélkül. Részleteket a lenti linkeken olvashatnak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a karanténhotel foglalásáról, illetve Anglia esetében a beutazást követő két teszt lefoglalásáról szóló visszaigazolást akár már a légitársaság is kérheti, de legkésőbb a határon be kell mutatni. A karantén-szabályokat megszegőket akár 10.000 fontig terjedő pénzbüntetéssel sújthatják.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?nagy-britannia

 

NorvégiaNorvégia ! Nem lehetséges védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.29.

 • Be lehet-e utazni az országba? Nem.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?norvegia

 

OlaszországOlaszország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.06.15.

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Magyarországról és Európai Uniós tagállamokból a beutazás lehetséges, ugyanakkor harmadik országból történő beutazás esetén az olasz Külügyminisztérium egyedi és dinamikusan változó szabályokat állapít meg, ezért ezzel kapcsolatban az alábbi oldalakon szükséges tájékozódni:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a hatályos olasz egészségügyi miniszteri rendelet speciális beutazási szabályokat állapít meg 2021. július 30-ig.

Eszerint az EGT tagállamokból (ideértve Magyarországot) Olaszországba beutazó személy – függetlenül a védettségi igazolvány meglététől - az utazást legfeljebb 48 órával megelőzőleg elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményének bemutatására köteles, melynek hiányában 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén.

2021. május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő hivatkozáson található elektronikus adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/

A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni.

Kell-e teszt? Igen.

A beutazást megelőző 48 órán belül elvégzett PCR vagy AG-antigén gyorsteszt negatív eredményét a beutazó köteles bemutatni. Negatív teszteredmény hiányában a beutazó 10 napos járványügyi megfigyelésnek és karanténnak veti alá magát Olaszország területén. A beutazó köteles gondoskodni arról, hogy lakóhelyét tömegközlekedés igénybevétele nélkül érje el! A repülővel érkezők esetén a repülőtér tranzitzónájának elhagyása nélkül lehetőség van a hazautazás légi úton történő folytatására, a jegyen jelzett úticél eléréséig.

Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a két éven aluli gyermekek mentesülnek a PCR vagy antigén teszt bemutatásának kötelezettsége alól!

Kell-e regisztrálni? Igen.

2021. május 24-től egyéni utazás esetén a beutazó, csoportos utazás esetén a csoport/család egy tagja köteles a következő hivatkozáson található adatlapot kitölteni, még a beutazás előtt: https://app.euplf.eu/#/

A beutazó köteles továbbá az olaszországi lakóhely/tartózkodási hely szerinti egészségbiztosítónál bejelentkezni. Az alábbi linken találhatóak az egyes egészségügyi szolgáltatók elérhetőségei:

Oltási kötelezettség: Nincs.

Karanténkötelezettség: Van.

Az Olaszországba EGT országokból negatív teszttel belépők mentesülnek a karanténkötelezettség alól. Az Olaszországba negatív teszt hiányában belépők 10 napos elkülönítés és egészségügyi megfigyelés alá esnek, amelyből szintén negatív teszttel lehet szabadulni.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

RomániaRománia ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.05.06.

 • Be lehet-e utazni az országba?Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)
 • Kell-e teszt? Igen.
Az érvényes zóna besorolást hetente felülvizsgálják, majd az eredményt változás esetén közzéteszik. A sárga zóna országainak felsorolása itt található.

A magas járványügyi veszélyt jelentő országokból („sárga zónából”) Romániába érkező személyek - állampolgárságra való tekintet nélkül!!! - az országba való belépéskor kötelesek bemutatni egy legfeljebb 72 órán belül készült negatív SARS-CoV-2 RT-PCR teszt igazolást.

 • Kell-e regisztrálni? Nem.
 • Oltás/védettségi igazolvány: Oltási kötelezettség nincs.

Az oltás tényét az eljárást elvégző egészségügyi intézmény igazolása tartalmazza. Az adatokat az igazoláson román, vagy angol nyelven is fel kell tüntetni. Ennek hiányában hivatalos fordítást is be kell mutatni. A második dózis beadását követő 10. naptól a beoltott személy mentesül a teszt- és karanténkötelezettség alól.

A beoltott személlyel utazó, oltást nem kapott gyermekekre vonatkozóan nincs külön szabályozás, ezért az általános szabályok alapján kell tesztet bemutatniuk, illetve kerülnek karanténba.

A magyar „védettségi igazolványt” a hatóságok nem fogadják el.

 • Karanténkötelezettség: Van.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?romania

SpanyolországSpanyolország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

Beutazási szabályok Spanyolországba (2021.06.02.): 6 éves kortól 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges. Az utazás megkezdése előtt min. 24 órával kötelező az elektronikus regisztráció a Spain Travel Health (https://spth.gob.es) oldalon.

Bővebben:

2021.06.09.

Be lehet-e utazni az országba? Igen. (magyar állampolgárok beutazhatnak)

Spanyolország fenntartja a harmadik országok állampolgáraira vonatkozó beutazási tilalmat. A beutazási tilalom alól kivételt képeznek azok a természetes személyek, akik az Európai Unió valamely tagállamában, a Schengeni övezet valamely tagállamában, az Andorrai Hercegségben, a Monacói Hercegségben, Vatikánvárosban vagy San Marino Köztársaságban rendelkeznek szokásos tartózkodási hellyel. A beutazási tilalom nem terjed ki továbbá az alábbiakban felsorolt harmadik országok állampolgáraira: Ausztrália, Izrael, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Szingapúr, Dél- Korea, Egyesült Királyság, Thaiföld és Kína (Hong Kong-ot és Makaót is beleértve). További kivétel a beutazási tilalom alól az, aki COVID-19 ellen beoltott és ezt a spanyol Egészségügyi Minisztérium előírásai szerint igazolja (az elfogadott oltások és részletszabályok ld. lentebb). Kínával csak a viszonosság fennállása esetén történik meg a határnyitás. Ugyanakkor a fenti személyi körre vonatkozóan is a beutazást megtagadhatják a nem nélkülözhetetlen beutazások esetében, valamint akkor, ha a beutazó nem felel meg a COVID-19 járvánnyal összefüggésben meghozott egészségügyi előírásoknak.

A beutazási tilalom alóli további kivételekről a rendelet alábbi elérhetőségén lehet tájékozódni.

Spanyolország 2 kategóriába sorolja az országokat: kockázatos és nem kockázatos országok. Kockázatos a legtöbb európai ország (köztük Magyarország), valamint kivételekkel valamennyi harmadik ország. Nem kockázatos országok: Ausztrália, Izrael, Japán, Új-Zéland, Ruanda, Szingapúr, Dél-Korea, Egyesült Királyság, Thaiföld, Kína (beleértve Hong Kong-ot és Makaót is). A kockázatosnak minősített országok aktuális teljes listája itt tekinthető meg.

Azok, akik a járvány szempontjából nem kockázatos országból utaznak be, a formanyomtatványt kell kitölteniük előzetesen, azon kívül további kötelezettségük nincsen.

Azok, akik a járvány szempontjából kockázatos országból (pl. Magyarországról) utaznak be, a formanyomtatvány kitöltése mellett az alábbi igazolások egyikével kell, hogy rendelkezzenek:

Igazolás beoltottságról

A származási ország illetékes hatósága által kiállított igazolást fogadnak el, amely igazolja, hogy a WHO vagy az EMA (Európai Gyógyszerügynökség) által engedélyezett vakcinával került beoltásra a beutazó. (Jelenleg a SputnyikV vakcina nem tartozik ebbe a körbe.) Az igazolást a vakcina utolsó dózisának (Janssen esetében az 1., a többi vakcina esetében a 2. dózis) beadása napját követő 14. naptól kezdődően fogadják el érvényesnek.

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

  • beoltott neve,
  • a beoltás dátuma: megjelölve az utolsó dózis beadásának dátumát,
  • a vakcina típusa,
  • beadott dózisok száma,
  • kiállító ország,
  • az igazolást kiállító szervezet megjelölése.
  • A kártya formátumú magyar védettségi igazolvány nem elegendő, mert a fenti adatok közül nem mindegyik szerepel rajta. Ezért szükséges beszerezni a fenti összes adatot tartalmazó igazolást.

Igazolás teszteredményről

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

    • név,
    • mintavétel dátuma,
    • elvégzett teszt típusa,
    • kiállító ország.

Igazolás arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen

Illetékes hatóság vagy egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást fogadnak el feltéve, hogy az első pozitív eredményű NAAT (=PCR, TMA) teszt elvégzését követően legalább 11 nappal később állították ki. Az igazolás érvényessége a teszt elvégzése dátumától számított 180. napon lejár.

Az igazolásnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

    • név,
    • az első mintavétel dátuma, amelynek pozitív teszteredménye lett,
    • elvégzett teszt típusa,
    • kiállító ország.

Valamennyi igazolást spanyol, angol, francia vagy német nyelven fogadják el. Ha ezektől eltérő nyelven került kiállításra az igazolás, akkor hiteles spanyol fordítást is be kell szerezni hozzá. Az igazolást be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az ellenőrzés során.

Miután hatályba és alkalmazásba lép az EU Digitális Covid-igazolványa, lehetőség lesz azt regisztrálni a formanyomtatvány kitöltésekor, amely során egy „FAST CONTROL” jelölésű QR-kód generálódik. Ezen QR-kód felmutatásával már szükségtelen lesz külön felmutatni a Digitális Covid-igazolványt.

A Kanári-szigetekre (ideértve Tenerifét) vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról Magyarország Kanári-szigeteki Tiszteletbeli Konzulátusának oldalán tájékozódhatnak.

A Baleár-szigetekre vonatkozó aktuális külön helyi szabályozásról a baleár-szigeteki kormányzati honlapon tájékozódhatnak.

A beutazási szabályok megsértése vagy nem teljesítése esetén pénzbírság kiszabására kerülhet sor.

Kell-e teszt? Igen, ha kockázatosnak minősített országból utazik be és nem rendelkezik Igazolással a beoltottságról, vagy Igazolással arról, hogy átesett a COVID-19 betegségen.

Kell-e regisztrálni? Igen.

Azoknak, akik légi vagy vízi úton utaznak be az országba – beleértve azokat is, akik tranzitálnak más országba – kötelező kitölteniük (az eddig is érvényes előírásokkal megegyezően) egy formanyomtatványt az indulás előtt. A formanyomtatvány kitöltése után az utas egy QR-kódot kap, amelyet be kell mutatni egyrészt az indulás előtt a beszállást kezelő személyzetnek, másrészt érkezéskor az ellenőrzés során. A formanyomtatvány a https://www.spth.gob.es honlapon vagy a SPAIN TRAVEL HEALTH – SpTH applikáción keresztül tölthető ki.

Oltás/védettségi igazolvány: A a fenti pontokban meghatározott részletek szerint, aki rendelkezik Igazolással a beoltottságról, az korlátozástól mentesen utazhat be az országba. A SptunyikV vakcinával beoltottakra ez a kedvezmény nem terjed ki, nekik a másik két igazolás közül kell valamelyikkel rendelkeznie. Miután hatályba és alkalmazásba lép az EU Digitális Covid-igazolványa, lehetőség lesz azt regisztrálni a formanyomtatvány kitöltésekor, amely során egy „FAST CONTROL” jelölésű QR-kód generálódik. Ezen QR-kód felmutatásával már szükségtelen lesz külön felmutatni a Digitális Covid-igazolványt.

Karanténkötelezettség: Nincs, (de meghatározott kiindulási országok esetében van)

Spanyolországba a legtöbb kiindulási országból történő beutazás esetén automatikus karanténkötelezettség nincsen. Abban az esetben, ha olyan harmadik országból kiindulva kíván berepülni (közvetlenül vagy átszállással) Spanyolországba, amely esetében karanténkötelezettség van érvényben:

Továbbá, ha igazoltan COVID-19 fertőzöttel szoros kapcsolatba került valaki, annak 10 napra házi karanténba szükséges vonulnia. Szoros kapcsolatnak minősül, ha a fertőzöttel 2 méteren belüli távolságban 24 órán belül összesen legalább 15 percet tartózkodott az igazoltan fertőzött tünetei jelentkezését megelőző 48 órától vagy tünetmentes fertőzött esetén a teszt elvégzését megelőző 48 órától számítva.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?spanyolorszag

SpanyolországSvájc ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ
 • Be lehet-e utazni az országba? Igen.

Megszűntek a korábbi svájci belépési, tartózkodási és munkaerőpiaci korlátozások minden EU és EFTA tagállammal szemben.

 • Kell-e teszt?Igen.

Azoknak a Svájcba beutazó személyeknek, akik a megelőző 10 napban magas fertőzési kockázatú országban vagy területen tartózkodtak, egy – a mintavételtől számított – 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatniuk.

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így ez a kötelezettség minden március 22-én 0:00 után Svájcba belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáját a Szövetségi Egészségügyi Hivatal állítja össze. A rendszeresen frissített lista az alábbi honlapon érhető el.

A Svájcba légi úton érkező személyeknek a légi járműbe történő beszállásnál negatív PCR tesztet kell felmutatniuk. Ez nem csak a magas fertőzési kockázatú országokból vagy területekről, hanem minden más országból légi úton Svájcba utazókra is vonatkozik.

A teszt bemutatásának kötelezettsége alól mentesülnek a 12 éves kor alatti gyermekek, továbbá azok a személyek, akik orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy esetükben a Sars-CoV-2 teszthez szükséges mintavétel nem végezhető el.

 • Kell regisztrálni? Igen.

Elektronikus vagy papíralapú nyomtatványt kell kitöltenie a magas fertőzési kockázatú országból vagy területről Svájcba utazóknak, illetve mindenkinek, aki busszal, hajóval, vasúti vagy légi úton érkezik az országba. Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így ez a kötelezettség minden március 22-én 0:00 után Svájcba belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

Az elektronikus nyomtatvány az alábbi négynyelvű oldalról tölthető le.

 • Oltás: Oltási kötelezettség nincs.

A beoltottság egyelőre nem mentesíti az utazót a karanténkötelezettség és a PCR teszt alól.

 • Karanténkötelezettség: Van.

A Svájcba beutazó személyek számára tíz napos karanténkötelezettséget rendeltek el, amennyiben a Svájcba történő beutazást megelőző 10 napon belül az egyes magas fertőzési kockázatú országokban vagy területeken tartózkodtak.

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a listán, így ez a kötelezettség minden március 22-én 0:00 után Svájcba belépő azon személyre vonatkozik, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott.

A magas fertőzési kockázatú országok és területek listáját a Szövetségi Egészségügyi Hivatal állítja össze. A rendszeresen frissített lista az alábbi honlapon érhető el. Az érintett személyeket a karantén kötelezettségükről a repülőgépeken, autóbuszokon és a határátkelőhelyeken külön tájékoztatják. Adataikat rögzítik és a Svájcba történő beutazást követően otthonukban vagy szálláshelyükön kötelesek haladéktalanul karanténba vonulni és erről az illetékes kantonális hatóságot két napon belül tájékoztatni.

A kantonális hatóságok listája és az online bejelentőlap elérhető az alábbi honlapon.

Nem mentesít a karanténkötelezettség alól a védettségi igazolvány.

A karantén ideje alatt az illetékes kantonális hatóság izolációs– és higiéniai ajánlásait be kell tartani. A Szövetségi Egészségügyi Hivatal tájékoztatója a védekezési és higiéniai szabályokról magyar nyelven is elérhető az alábbi honlapon.

Aki nem vonul karanténba és nem tesz eleget a jelentkezési kötelezettségének, azzal szemben a járványügyi törvény szerint akár 10.000 CHF bírság is kiszabható.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?luxemburg

SvédországSvédország ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.28.

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen
 • Kell-e teszt? Igen.

2021. május 31- ig külföldieknek csak 48 óránál nem régebbi, negatív PCR, antigen vagy LAMP teszteredménnyel lehet Svédországba beutazni. (A 48 óra a mintavétel időpontjától számít.) A korlátozás nem vonatkozik a svéd állampolgárokra, a Svédországban lakó/tartózkodási hellyel rendelkezőkre, a fontos családi okból beutazókra, a 18 év alattiakra, a határmenti ingázókra, illetve a szállítmányozókra, a nemzetközi védelmet kérvényezők vagy humanitárius okból beutazókra és a tengerészekre.

 • Kell-e regisztrálni? Nem.
 • Karanténkötelezettség: Nincs.

A svéd Népegészségügyi Hatóság ajánlása ugyanakkor, hogy a külföldről Svédországba beutazók maradjanak 7 napot otthoni izolációban.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?svedorszag

Szerb KöztársaságSzerb Köztársaság ! védettségi igazolvánnyal védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.06.01.

Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Szerbiába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal. Azok a magyar állampolgárok, akik védettségi igazolványt a koronavírusból történő igazolt felgyógyulást követően kaptak, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül (tehát nem bárhonnan!).

A szerb szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szerbia

 

SzlovákiaSzlovákia ! védettségi igazolvánnyal védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.06.14.

2021. 06. 09- től Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt-, karantén kötelezettség) nélkül léphetnek be Szlovákiába az oltási igazolások és védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről szóló, kétoldalú megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek az oltottságot igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított érvényes védettségi igazolvánnyal és az oltóanyag típusát és valamennyi oltás dátumát rögzítő oltási igazolással, ugyanakkor legkésőbb a határon regisztrálni szükséges a https://korona.gov.sk/ehranica/ weboldalon. A védettségi igazolvány és az oltási igazolás birtokában mindazokat a szolgáltatásokat és kedvezményeket igénybe vehetik, amelyek a szlovák oltási igazolással elérhetők.

Szlovákia és Magyarország az egymás országában használt oltóanyagokkal történt oltást elfogadja. A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatalának 2021. június 14-én 06:00-tól hatályos, 218/2021. sz. rendeletében foglaltak alapján karantén-kötelezettség nélkül léphetnek be az országba azok a személyek, akik:

 • két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap;
 • két dózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap;
 • egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap;
 • az a személy, aki korábban átesett a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap.
 • A védettségi igazolvánnyal és oltási igazolással rendelkező személyeket kísérő 18 évnél fiatalabb kiskorúak hasonlóan korlátozás nélkül utazhatnak be Szlovákiába, és mindazokat a szabadságokat élvezhetik, mint a védettségi igazolvánnyal utazó személyek.

Szlovákiába a világjárvány miatt az alábbi korlátozó intézkedések mellett lehet beutazni védettségi igazolvány és oltási igazolás nélkül:

 • Be lehet-e utazni az országba? Igen, regisztrációs és 14 napos karanténkötelezettség mellett, attól függően, hogy az adott személy a beutazást megelőző 14 napban zöld, piros vagy fekete országban tartózkodott-e.

Zöld országok:

A zöld besorolású országok közé tartoznak azok, ahol kedvezően alakul a járványhelyzet és magas az átoltottság aránya. Ide tartoznak az EU tagállamok, Ausztrália, Dél-Korea, Grönland, Izland, Izrael, Kína, Makaó, Norvégia, Új-Zéland, Szingapúr, Tajvan.

Amennyiben a Szlovák Köztársaság területére történő beutazásukat megelőző 14 napban kizárólag zöld kategóriába sorolt országban jártak, kötelező a karantén és legkésőbb határátlépéskor regisztrálni kell az e-hranica űrlap kitöltésével a https://korona.gov.sk/ehranica/ linken. A 14 napos karantént akár már a karantén első napján - a Szlovák Köztársaság területén elvégeztetett RT-PCR vagy antigénteszt negatív eredményének birtokában – elhagyhatják. Az antigéntesztelést végző mintavételi helyek elérhetők az Egészségügyi Minisztérium oldalán a https://www.health.gov.sk/?ag-mom linken. A karanténkötelezettség alól mentesülnek az alábbi személyek (a regisztráció minden esetben kötelező):

 • akik beutazásukkor egy 72 óránál nem régebbi RT-PCR teszt negatív eredményével rendelkeznek;
 • akik a szomszédos és zöld kategóriába sorolt országokból érkeznek, és a beutazásukkor rendelkeznek egy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel, emellett fontos, hogy a tesztet a szomszédos országban vagy Szlovákiában kell elvégeztetni;
 • akik két dózisú oltás esetében már megkapták az első oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 90 nap;
 • akik két dózisú oltás estében megkapták a második oltást, és az első oltás beadásának időpontjától eltelt legalább 21 nap, azonban nem több mint 12 hónap;
 • akik egy dózisú oltás esetében megkapták az oltást, amelytől eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap;
 • aki korábban átesett a fertőzésen, és a kigyógyulását követő 180 napban megkapta valamely védőoltás első adagját, amelynek időpontjától eltelt legalább 21 nap, de nem több mint 12 hónap;
 • aki a beutazást megelőző 180 napban átesett a betegségen; (fontos: Szlovákiában kiállított orvosi igazolás felmutatása szükséges);
 • az a személy, aki még nem töltötte be a 18. életévét.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovakia

SzlovéniaSzlovénia ! védettségi igazolvánnyal védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.06.09.

FONTOS! 2021. 05. 01-től Magyarország állampolgárai és a vele együtt utazó, 15. életévet be nem töltött közeli hozzátartozó kiskorú korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphet be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben a szülők rendelkeznek az oltottságot igazoló magyar illetékes hatóság által kiállított megfelelő érvényes igazolással (védettségi igazolvány).

Be lehet-e utazni az országba? Igen.

A kétoldalú megállapodás értelmében a magyar állampolgárok az oltottságot igazoló védettségi igazolvány mellett akkor is karanténmentesen léphetnek be az országba, hogyha rendelkeznek pozitív PCR-teszteredménnyel, amennyiben az régebbi 10 napnál és frissebb 6 hónapnál, illetve hogyha igazolják, hogy a belépést megelőző 6 hónapon belül átestek a Covid-19-betegségen (védettségi kártya).

A magyar-szlovén határszakaszon a szlovén hatóságok 2021. május 22-től megszüntetik a határellenőrzést. A szlovén hatóságok a beutazási feltételeket ezt követően is szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik.

További, határátlépésre vonatkozó információkat itt találnak: https://www.gov.si/hu/temak/covid-19-jarvany/hataratlepes/

Kell teszt? Igen.

Az a személy is mentesül a karanténkötelezettség alól, aki rendelkezik pozitív PCR-teszteredménnyel, amennyiben az régebbi 10 napnál és frissebb 6 hónapnál, aki igazolja, hogy 6 hónapon belül átesett a Covid-19-betegségen, illetve aki megkapta már a koronavírus elleni védőoltást (erről bővebben a „d” pontban).

A karanténkötelezettség alá eső személyek a karantén lerövidítését a karanténba kerülést követően legkorábban 5 nappal kezdeményezhetik negatív PCR-teszt birtokában.

Kell-e regisztrálni? Nem.

Oltottsággal járó kedvezmények: Van.

A Szlovénia és Magyarország között 2021. május 1-től érvényben lévő kétoldalú megállapodás értelmében a magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolvánnyal korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a magyar állampolgárok és a velük együtt utazó, 15. életévüket be nem töltött kiskorúak.

Szlovéniában eddig 4 oltóanyagot /Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca és Janssen (Johnson&Johnson)/ regisztráltak.

A magyar védettségi igazolvánnyal nem rendelkező állampolgárok karanténkötelezettség és negatív teszt bemutatása nélkül akkor léphetnek be Szlovéniába, ha igazolni tudják, hogy megkapták:

 • a BioNTech/Pfizer oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább hét naptári nap
 • a Moderna oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Szputnyik V oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a CoronaVac oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Sinopharm oltóanyag második adagját és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Janssen (Johnson&Johnson) oltóanyagot és azóta eltelt legalább tizennégy naptári nap
 • a Vaxzevria (AstraZeneca) és Covishield oltóanyagok első adagját és azóta eltelt legalább huszonegy naptári nap

Karanténkötelezettség? Van.

Karanténkötelezettség főszabályként 10 naptári nap.

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia

 

TörökországTörökország ! védettségi igazolvánnyal védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

Beutazási szabályok Törökországba (2021.06.02.): érvényes védettségi igazolvánnyal (függetlenül az oltás típusától vagy a betegségen történt áteséstől), illetve ezekkel a személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekek szabadon beutazhatnak Törökországba. A védettségi igazoláson szereplő útlevélszámnak meg kell egyeznie az utazó érvényes útlevélszámával! Ennek hiányában 6 éves kortól 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt szükséges. Az utazás megkezdése előtt kötelező regisztráció szükséges: https://register.health.gov.tr

Bövebben:

2021.05.11.

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A török szabályozás hasonlóan korlátozásmentes belépést tesz lehetővé a védettségi igazolvánnyal rendelkező személyekkel együtt utazó, oltással nem rendelkező 18 év alatti gyermekeknek is.

A beutazók kötelesek továbbá az indulást megelőző 72 órán belül az alábbi linken regisztrálni: https://register.health.gov.tr
Segítség a kitöltéshez: https://www.youtube.com/watch?v=9f7Q8Wnj9SU

forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?torokorszag

Ország - Beutazás Hazaérkezés  
DominikaDominikai Köztársaság ! Engedélyezett védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.02.04.

 • beutazás: nincs korlátozás, PCR tesz nélkül lehet beutazni
 • regisztráció: előzetes regisztráció szükséges a beutazáshoz E-Ticket (migracion.gob.do)
 • idegenvezető: helyszínen magyar
 • Kirándulások:csak a hajós kirándulások működnek. Az országban a szállodák kivételével szinte minden zárva van.
 • ajánlott légitársaság: LUFTHANSA/CONDOR akik PCR teszt nélküli engedi az utazást, de FFP2/FFP3 vagy orvosi maszk viselésére kötelezi az utazót (szelepes maszk nem megengedett). Március 31-től a Németországban átszálló utasoknak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük!
Arab Egyesült Emir Dubai és Sarjah ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.02.04.

 • beutazás: csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet beutazni , érkezéskor újabb PCR tesztet végeznek
 • regisztráció: nincs előzetes regisztráció
 • idegenvezető: helyszínen magyar
 • ajánlott légitársaság:
  • EMIRATES, PCR teszt nélküli engedi az utazást, de a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a PCR teszt meglétét
  • Wizzair, PCR teszt nélküli engedi az utazást, de a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a PCR teszt meglétét
  • QATAR AIRWAYS, PCR teszt nélküli engedi az utazást, , de a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a PCR teszt meglétét
KubaKuba ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2020.02.04.

 • beutazás: csak 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet beutazni
 • regisztráció: nincs előzetes regisztráció
 • Kirándulások csak Varadero környékén vannak. Az országban a szállodák kivételével szinte minden zárva van.
 • idegenvezető: magyarnyelvű asszisztencia
 • ajánlott légitársaság Varaderoba történő érkezéssel:
  • LUFTHANSA/CONDOR aki PCR teszt nélküli engedi az utazást, de FFP2/FFP3 vagy orvosi maszk viselésére kötelezi az utazót (szelepes maszk nem megengedett). Március 31-től a Németországban átszálló utasoknak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük!
Maldiv Maldív szigetek ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.04.27.

 • beutazás: csak 96 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet beutazni
 • regisztráció: előzetes regisztráció szükséges a beutazáshoz Imuga - Maldives Immigration
 • idegenvezető: angolnyelvű asszisztencia
 • ajánlott légitársaság:
  • QATAR AIRWAYS, PCR teszt nélküli engedi az utazást, de a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a PCR teszt meglétét vagy az oltással rendelkezők dokumentumait
  • TURKISH AIRLINES, PCR teszt nélküli engedi az utazást, de a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a PCR teszt meglétét vagy az oltással rendelkezők dokumentumait
  • EMIRATES, az odautazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek az átszállás miatt.
Mexikó Mexikó - Cancún ! Engedélyezett védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.02.04.

 • beutazás: nincs korlátozás, PCR tesz nélkül be lehet utazni
 • regisztráció: előzetes regisztráció szükséges a beutazáshoz https://afac.hostingerapp.com/
 • idegenvezető: angolnyelvű
 • ajánlott légitársaság:megfelelő csatlakozásokkal a LUFTHANSA, aki PCR teszt nélküli engedi az utazást, de FFP2/FFP3 vagy orvosi maszk viselésére kötelezi az utazót (szelepes maszk nem megengedett). Március 31-től a Németországban átszálló utasoknak 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezniük!
Seychelles Seychelles szigetek ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.03.08.

 • beutazás: 2021. március 25-től a beutazást megelőző 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel kell rendelkezni
 • regisztráció: előzetes regisztráció szükséges https://seychelles.govtas.com/
 • vízum:nincs
 • idegenvezető: angolnyelvű asszisztencia
 • ajánlott légitársaság:
  • Qatar Airways megkötés nélkül lehet utazni, azonban a célország előírásainak megfelelően induláskor ellenőrzi a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt
  • Emirates, az odautazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek az átszállás miatt.
Srí Lanka Sír lanka ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.02.04.

 • beutazás: előre (a jegyvásárlással egyidőben) kifizetett PCR tesztelést végeznek érkezéskor, amennyiben a tartózkodás meghaladja a 4 napot, úgy az 5. napon ismételten szükséges 12 év felett. A tesztek ára 40 USD/fő/db.
 • regisztráció: előzetes e-vízum (50 USD/fő), valamint egy speciális biztosítás (12 USD/fő) kifizetése szükséges www.eta.gov.lk
 • szállás:előzetes szállásfoglalás szükséges az 55 akkreditált szálloda egyikébe.
 • idegenvezető: angolnyelvű
 • ajánlott légitársaság:
  • QATAR AIRWAYS, PCR teszt nélküli engedi az utazást, de a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a fenti dokumentumok meglétét
  • TURKISH AIRLINES (március 29-től), PCR teszt nélküli engedi az utazást, de a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a fenti dokumentumok meglétét
  • EMIRATES, az odautazáskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek az átszállás miatt, valamint a célország szabályainak megfelelően ellenőrzi a fenti dokumentumok meglétét
Tanzánia Tanzánia - Zanzibár ! PCR teszttel védettségi igazolvánnyal Bővebb információ

2021.02.04.

 • beutazás: 2021. május 4-től, 72 óránál nem régebbi PCR teszt szükséges. Ezenkívül érkezéskor és elutazáskor a tanzániai repülőtéren gyorstesztet kell elvégeztetni 25-25 USD/fő áron
 • regisztráció: van, a beutazást megelőző 24 órán belül www.afyamsafiri.moh.go.tz
 • vízum:érkezéskor felvehető 50 USD/fő áron. Lehetséges az online vízum is Visa Information (immigration.go.tz). Az országba TILOS bevinni műanyag zacskót!
 • idegenvezető: helyszínen magyar
 • ajánlott légitársaság:
  • Qatar Airways kiváló csatlakozásokkal és modern gépekkel. A légitársaság egyik irányban sem kér negatív PCR tesztet!
  • EMIRATES/FLY DUBAI rosszabb csatlakozási időkkel. DXB-ZNZ-DXB fapados járattal! Mindkét irányban 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kérnek az átszállás miatt.

 

 

HÍRFIGYELÉS

Hét országban már működik az uniós védettségi igazolvány - 2021.06.01.

Hét tagállamban már működik az uniós védettségi igazolvány rendszere, amelyről nemrég született megállapodás.
Tovább a cikkhez >

 

 

Ezen a télen is elrepülhetünk a karibi álomüdülőhelyekre - 2021-01.06.

Kuba, Mexikó és a Dominikai Köztársaság is szerepel a Condor légitársaság téli menetrendjében. A járatok Frankfurtból indulnak. 
Tovább a cikkhez >

 

Vesztegzárkisokos - Egyesült Királyság (Index.hu) - 2021.01.05.

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. 
Tovább a cikkhez >

 

Hogyan utazhatunk a Brexit után az Egyesült Királyságba? - 2021.01.04.

Január elsején az Egyesült Királyság ténylegesen is elhagyta az Európai Uniót. Összegyűjtöttük, hogy magyar állampolgárok mostantól milyen feltételekkel tudnak belépni az ország területére.
Tovább a cikkhez >

 

A légiközlekedés újraindításáért létrejött nemzetközi összefogáshoz csatlakozott a Budapest Airport (Airportal) - 2020.10.22.

A Budapest Airport csatlakozott az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közösen kiadott, a járványhelyzetben az európai légiközlekedés újraindítására vonatkozó chartájához.
Tovább a cikkhez >

 


 

REPÜLŐTÁRSASÁGOK UTAZÁSI TÁJÉKOZTATÓJA

További információk

A IATA honlapján is tájékozódhat a Covid hírekkel kapcsolatban:

COVID-19 Travel Regulations Map

https://www.iatatravelcentre.com/world.php


 

HAJÓS UTAZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

Miután az MSC és a Costa Cruises hajótársaságok is megkapták a szükséges engedélyeket az olasz hatóságoktól a hajóinak újraindításához, így az alábbiak szerint mindkét hajótársaság elindította több hajóját is. Továbbá megosztunk még Önökkel néhány nagyon fontos és hasznos információt is.

MSC Cruises

2020.08.16-án sikeresen kifutott Genova kikötőjéből a hajótársaság legújabb hajója, az MSC Grandiosa, illetőleg 2020.10.19-én szintén Genovából 10 éjszakás utakkal az MSC Magnifica hajó is megkezdte szolgálatát, így ősszel ez a 2 hajó fogja a Földközi-tenger nyugati és keleti medencéjének hullámait szelni.

 

Costa Cruises

A népszerű olasz hajótársaság újra indult három hajója novembertől már bővített útvonalakon fognak járni a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon, ugyanis a Costa Deliziosa (Triesztből) és a Costa Diadema (Savonából) után a társaság zászlóshajója, a Costa Smeralda is elindult Savona kikötőjéből. 

 

Fontos információk

 • A hajókra csak a schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai szállhatnak fel
 • Jelen pillanatban a magyar állampolgároknak rendelkezniük kell a hajó indulását megelőző 72 órán belül készült angol nyelvű negatív COVID-19 teszttel
 • A hajók csökkentett utaslétszámmal közlekednek
 • A belső és külső közösségi terekben, illetőleg a kabinokban és azok minden felületén naponta többször is magasfokú fertőtlenítést végeznek
 • A hajókról csak a hajótársaságok által szervezett fakultatív kirándulás keretein belül szállhatnak le az utasok
 • A hajókon csak ültetett formában zajlódnak az étkezések (hagyományos papíralapú menük helyett kihelyezett QR-kódok beolvasásával férhetnek hozzá az utasok az étel- és itallapokhoz)
 • Teljesen felújított légkondicionáló és levegőszűrő rendszerek vannak a hajókon, így a levegő nem kering
 • A hajók fedélzetein a maszkok használta a felsoroltakon kívül minden közösségi térben (liftekben is) kötelező: az asztaloknál az éttermekben és a bárokban, a napozóágyakon és a külső fedélzeteken. Illetőleg a maszk használata akkor sem kötelező, ha az ajánlott távolságtartás betartható.

Továbbá a hajóra szállást megelőzően az alábbi szigorú egészségügyi protokoll szerint járnak el a hajótársaságok:

 • Érintésmentes testhőmérséklet mérés – a 37.5 C-nál magasabb testhőmérséklettel rendelkező személyeknek megtagadják a hajóra szállást
 • COVID-19 gyorsteszt - akinek a tesztje pozitív, attól szintén megtagadják a beszállás
 • Terminálon belül kötelező a maszkviselés
 • Egészségügyi kérdőív kitöltése, melyet a hajójegy tartalmaz
 • Biztosítás megléte, mely fedezi a COVID-19 kapcsán felmerülő váratlan események költségeit

 


 

A COLONNADE BIZTOSÍTÓTÁRSASÁG TÁJÉKOZTATÓJA

Tájékoztató utasbiztosítási szerződések érvényességével kapcsolatban

GY.I.K. - Gyakran ismételt kérdések >

Tekintettel a Kormány 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletére a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól utasbiztosítási szerződéseink érvényességével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

 • Az érvényben lévő biztosítási feltételek rendelkezései szerint azon úticélok tekintetében, melyeket a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt kategóriába sorolt, utasbiztosítási, útlemondás sem a baleset, betegség, poggyász biztosítás tekintetében nem érvényes.
 • A hivatkozott kormányrendelet rendelkezései alapján – kevés kivétellel – a világ valamennyi országát utazásra nem javasolt kategóriába sorolta.

A Colonnade Biztosító Ügyfelei részére a kialakult helyzetre tekintettel a lehető legmegfelelőbb biztosítási fedezetet biztosító szerződéseket a biztosítási feltétek rendelkezéseitől eltérően az alábbiak szerint köthetőek meg:

 • A piros kategóriába sorolt országok közül a korábban terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt utazásra nem javasolt országokba történő utazásokkal kapcsolatban megkötött biztosítási szerződések érvénytelenek, összhangban a hatályos kormányrendelet és biztosítási feltételek rendelkezései szerint.
 • Ellenben a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt utazásra nem javasolt desztinációk tekintetében a biztosítási feltételektől eltérően a biztosítási fedezet ÉRVÉNYES.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a megkötött utasbiztosítási szerződés nem nyújt fedezetet a megbetegedés nélküli járványügyi intézkedésekre, így különös tekintettel az adott desztináció, vagy honosság szerinti ország előírásai szerinti tesztek költségére, az ilyen módon elrendelt karantén, tervezettől eltérő hazautazással kapcsolatos többletköltségeire.

Az egyes országokról az alábbi honlapon szerezhet bővebb tájékoztatást:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Illetve kérdés esetén keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken:

 • Telefon: +36 1 460 1400; +36 1 801 0801
 • Telefonos ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
 • Hétfő: 08:30 - 20:00
 • Kedd: 08:30 - 17:00
 • Szerda: 08:30 - 17:00
 • Csütörtök: 08:30 - 17:00
 • Péntek: 08:30 - 15:00
 • Szombat: Zárva
 • Vasárnap: Zárva
 • E-mail: ugyfelszolgalat@colonnade.hu

 


 

ÁLTALÁNOS COVID TÁJÉKOZTATÓ

Ezúton szeretnénk kedves utasaink részére tájékoztatást nyújtani a Covid-19 vírus terjedése miatt tett óvintézkedésekről, amelyekre utazásuk közben számíthatnak. A leírt információk tájékoztató jellegűek, melyek a jelenlegi előírásokhoz, iránymutatásokhoz igazodnak. A szállásokon, közlekedési eszközökön, útvonalakon történő változásért társaságunkat felelősség nem terheli.

Az egyes tagállamok feladata, hogy hivatalos tanácsokkal szolgáljanak állampolgáraiknak. Ezért azt javasoljuk, hogy tudakozódjon hazájának illetékes hatóságánál – jellemzően a külügyminisztériumnál –, hogy érvényben vannak-e utazási tanácsok, figyelmeztetések arra az országra vonatkozóan, ahova utazni tervez. Az utazási tanácsok a helyzet alakulásának függvényében folyamatosan frissülnek. Határátlépéskor ellenőrizhetik az utasok testhőmérsékletét, valamint szúrópróbaszerű jelleggel Covid-19 tesztet végezhetnek.

A társadalmi távolságtartási ajánlásokat alkalmazni kell.

 • Be- és kicsekkolás: A kijelentkezési és a bejelentkezési idő közötti idő kötelező meghosszabbítása a tartózkodások között (kijelentkezés 11 óráig és bejelentkezés 15:00 órától), hogy a szobákat alaposan takarítani, fertőtleníteni és természetes szellőztetés útján szellőztetni lehessen. A nem szállóvendégeknek tilos belépniük a szállodákba.
 • Takarítási rend: Kerülni kell a szobák gyakori takarítását a vendégek tartózkodása során (ez a takarító személyzet védelmét szolgálja a lehetséges esetekkel való érintkezés elkerülése és a további átvitel megelőzése érdekében). Görög Egészségügyi Minisztérium javaslatára kerülni kell a lepedők, párnahuzatok és törölközők napi cseréjét, és az csak a vendégek kérésére végezhető. Javasolt, hogy minden szobából a hotel távolítsa el a lényegtelen dolgokat (párnák, ágyneműk).
 • Étkezés: Az étkezési szolgáltatásokra (éttermek – a la carte, büfé, reggeliző helyiségek – és bárok – beltéri és kültéri -) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az országban az éttermekre és bárokra, az aktuális jogi keret szerint. Minden étterem és bár vezetőjének végre kell hajtatnia a távolságtartást az asztalok elhelyezése és a vendégek ültetése révén. Szállodai elhelyezés esetén a svédasztalos étkezés továbbra is biztosított, azonban az ételeket a személyzet szervírozza ki a tányérra a vendégeknek. Ez minőségben nem befolyásolja az eredeti szolgáltatás színvonalát.
 • Közös területek használata: Közösségi terekben, illetve a szabadtéri területeken, fürdőkben, játszótereken kerülni kell a túlzsúfoltságot, és alkalmazni kell a társadalmi távolságtartási ajánlásokat.
 • Medence: A szállodákban csak a szabadtéri úszómedencék működhetnek, az aktuális jogi keretnek megfelelően. A beltéri úszómedencék üzemeltetése tilos. A fürdőzők száma korlátozott, a szállodai medencék kihasználtsága az egy főre eső 5 m2 vízfelület indexével számítható ki.
 • Légkondicionálás: Az Egészségügyi Minisztériumnak az útmutatója szerint különös figyelmet kell fordítani a levegő visszakeringetésének megakadályozására és a természetes szellőzés lehetővé tételére a szobákban és más területeken (a légkondicionálókat ajtónyitásakor letiltó rendszer leállításával). A központi légkondicionálóval rendelkező szálláshelyek a berendezések használatát várhatóan mellőzni fogják, a levegő visszakeringetésének megakadályozása miatt. Azok a szobák, amelyek egyénileg szabályozható légkondicionálóval rendelkeznek, azokat az utasok (előzetes tájékoztatás szerint) használhatják.
 • Fizetés: A szállodai költségek megfizetésére a hitel- vagy bankkártyák ajánlottak.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy saját és utastársaik egészségnek megóvása érdekében a repülőtereken, repülőgépen és a transzferbuszokon az orr és arc eltakarására szolgáló maszk viselése kötelező. A Nemzetközi Légügyi Hivatal rendelkezése értelmében június 1. után a repülőterek épületeibe csak az utazó személy léphet be. A repülőgépek légkondicionáló berendezései olyan speciális szűrőkkel rendelkeznek, melyek megszűrik a vírusokat és baktériumokat, így azok szinte steril levegőt biztosítanak.

A fedélzeten ellátás nincs! Térítés ellenében a „Bar on board”, azaz fedélzeti bárból vásárolható szendvics, vagy üdítő.

Biztonsági és egészségügyi intézkedések a Smartwings légitársaság repülőgépein >>> klikk ide

Kérjük kedves utasainkat, hogy minden esetben tartsák be a Népegészségügyi Központ javaslatait, fokozottan figyeljenek a személyi higiéniára, köhögéskor és tüsszentéskor takarják el orrukat és szájukat zsebkendővel, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a gyakori és alapos kézmosásra.

Autóbuszainkon mellékhelység használatára nincs lehetőség, illetve büfé nem üzemel! Az autóbuszokon kihelyezett kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk! Maszk viselése javasolt, de annak viselése nem előírás! Kérjük utasainkat, hogy az utazás alkalmával mindenki rendelkezzen maszkkal vagy arcot eltakaró sállal, kendővel.

Utazásuk során javasoljuk a zsúfolt megállóhelyek, benzinkutak elkerülését, a nyilvános illemhelyeket fokozott figyelemmel használják, törekedjenek a higiéniás előírások betartására.