Covid 19 hírközpont

Kedves Utasaink!
Összegyűjtöttük azokat a forrásokat és információkat, amelyek segítenek utasainknak (elsősorban magyar állampolgároknak) tájékozódni a pandémia közepette a jelenlegi külföldi utazási lehetőségekkel kapcsolatosan. A jelenlegi helyzet gyors és folyamatos változása miatt javasoljuk, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat hivatalos oldalát is kövessék figyelmesen. ( https://konzuliszolgalat.kormany.hu/) Reméljük, hogy az alábbi információkkal segíteni tudjuk külföldre történő utazási döntéseiket, az utazási információk megerősítését, vagy az éppen azokkal kapcsolatos kételyek elhárítását.
Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem vállalunk!

Utazási korlátozások Hajós utazási tájékoztató Repülőtársaságok tájékoztatója Biztosítótársaság tájékoztatója Általános COVID tájékoztató Hírfigyelő

 

UTAZÁSI TANÁCSOK ORSZÁGONKÉNT

Ismerje meg az egyes országok jelenlegi korlátozásait! A kialakult helyzetben lekövethetetlenek az egyes változások, így döntéseinknél a Konzuli szolgálat hivatalos álláspontjára hagyatkozunk a korlátozások tekintetében. Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem vállalunk! Az alábbi információk csak a Magyarországról induló, magyar állampolgárokra vonatkoznak!

Ország  
AusztriaAusztria Bővebb információ
BelgiumBelgium Bővebb információ
Bosznia- HercegovinaBosznia- Hercegovina Bővebb információ
BulgáriaBulgária Bővebb információ
CiprusCiprus Bővebb információ
CsehCseh köztársaság Bővebb információ
DániaDánia Bővebb információ
ÉsztországÉsztország Bővebb információ
FinnországFinnország Bővebb információ
FranciaországFranciaország Bővebb információ
GörögországGörögország Bővebb információ
HollandiaHollandia Bővebb információ
HorvátországHorvátország Bővebb információ
IzlandIzland Bővebb információ
LengyelországLengyelország Bővebb információ
LettországLettország Bővebb információ
LuxemburgLuxemburg Bővebb információ
MáltaMálta Bővebb információ
MontenegróMontenegró Bővebb információ
Nagy- BritanniaNagy- Britannia Bővebb információ
NorvégiaNorvégia Bővebb információ
OlaszországOlaszország Bővebb információ
RomániaRománia Bővebb információ
SpanyolországSpanyolország Bővebb információ
SpanyolországSvájc Bővebb információ
SvédországSvédország Bővebb információ
Szerb KöztársaságSzerb Köztársaság Bővebb információ
SzlovákiaSzlovákia Bővebb információ
SzlovéniaSzlovénia Bővebb információ
TörökországTörökország Bővebb információ


 

KÖZLEMÉNYEINK

 

Az oltóorvos ingyen kiállítja az utazáshoz az angol nyelvű oltási igazolást

Számos ország eltörölte már a külföldi turisták számára a karanténkötelezettséget és a tesztelést, amennyiben igazolni tudják, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást. Változó, hogy melyik állam hány nappal az első (vagy a második oltás) felvétele után teszi lehetővé a korlátozásmentes beutazást, de az oltás napját és a vakcina típusát tudni kell igazolnia a beutazónak.

A magyar turisták egyik fő nyaralódesztinációjának számító Görögország például minden vakcinatípust elfogad, ugyanakkor előírták, hogy a második oltás beadása után el kell telnie 14 napnak a beutazásig, és erről angol, francia, német, olasz, spanyol vagy orosz nyelven kiállított oltási igazolást kérnek.

Az angol nyelvű igazolást – mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján.

A dokumentum innen tölthető le PDF formátumban.

 

További részletek: https://turizmus.com/utazas-kozlekedes/oltasi-igazolas-angol-nyomtatvany-gorogorszag-1174952

 2021.05.18.


 

Kedves Utasaink!

Tájékoztató a 18 év alatti magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt

A  Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása, amely azokat a 18 év alatti magyar állampolgárokat is mentesíti a 10 napos karanténkötelezettség alól, akik védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lépik át Magyarország határát.

------------------------------------------

A MUISZ kezdeményezte továbbá, hogy védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt utazó 18 év alatti állampolgárok ugyancsak karanténkötelezettség nélkül utazhassanak egymás országaiba. 

( Forrás: https://magyarkozlony.hu/dokumentumok/32f4cb61532157edf55e68789de8025ee02b4cc3/megtekintes )

2021.05.07.


 

Kedves Ügyfeleink!

Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt

2021. május 2. 19:53

A Kormány 2020. szeptember 1- i 408/2020. rendeletében szabályozta a magyar állampolgárok hazatérésének feltételeit a járványhelyzet idején. 2021. április 29-én a rendeletet módosította a 203/2021. (IV. 29.) Korm.rendelet, melynek értelmében az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány, s érvényes személyazonosító igazolvány birtokában a magyar állampolgárok korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére.

( forrás: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ )


Kedves Ügyfeleink!

2021.április 7-től valamennyi szolgáltatásunkat újra személyes kiszolgálás keretében is értékesítjük.  A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet alapján irodánkban egyidejűleg 10 négyzetméterenként 1 fő ügyfél tartózkodhat.

A Kormányrendelet értelmében a létszámnál nem kell figyelembe venni:

 • 14. életévét be nem töltött kiskorút,
 • a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és
 • a fogyatékossággal élő személy segítőjét

 

Az esetleges várakozás miatt megértésüket és türelmüket köszönjük! 

IBUSZ Kft.
2021.04.07.


 

Kedves Utasunk!

Ezúton tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a "0 Ft előleg" promóciónk előlegfizetési határideje március 31-én lejár. Azoknak az utasainknak, akik a promóció keretén belül március 31-ig befizetik az előleget 2021. május 16-ig (16-án 23:59-ig) bánatpénz megfizetése nélkül biztosítjuk az elállás lehetőségét a szerződéstől. E szerint egy esetleges lemondás esetén a befizetett összeget teljes egészében visszatérítjük.

Ezzel utasaink továbbra is rizikómentesen tarthatják megrendelésüket, élvezve a jelentős előfoglalási kedvezmény árelőnyét, hiszen április 1-től előfoglalási áraink megszűnnek.

 

Örömteli hír, hogy mind a hazai, mind pedig az Európai szakértők szerint várhatóan júniusra megoldódik az utazások biztonságos és egységes nemzetközi feltételrendszere.

Görögország turisztikai minisztere például a napokban jelentette be, hogy május 14-től megnyitják az országhatárokat a turisták előtt. A terveik szerint a beutazás az alábbi feltételekkel lesz lehetséges:

 • Oltás illetve antitest igazolással, vagy 72-96 óránál nem régebbi negatív PCR teszt bemutatásával
 • a tavalyi évhez hasonlóan érkezéskor random tesztelés lehetséges
 • amennyiben az utas érkezéskor vagy a nyaralása alatt pozitív tesztet produkál, a 10 napos karantén (előre kijelölt szállodában) vagy a kórházi kezelés költségét továbbra is a görög állam fedezi. 

 

Nagy valószínűséggel az Európai Unió tagállamai is hasonló feltételeket fognak biztosítani a turistáknak.

Bízunk benne, hogy hamarosan Önöket is üdvözölhetjük valamely külföldi utazásunkon!

IBUSZ Utazási Irodák Kft.
2021.03.17.
 

 

 

Kedves Utasaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020-ban Covid-19 járvánnyal kapcsolatban, méltányossági alapon kiadott utalvány érvényességi idejét 2021. december 31-ig meghosszabbítjuk. A megadott határidő  a szerződéskötést (beváltás) időpontját jelöli.

Az utalványok továbbra csak az IBUSZ saját szervezésű, külföldi utazásaira válthatóak be, belföldi szállásfoglalásra nem! Készpénzre váltás az utalványon erre az esetre megjelölt összegben az érvényességi határidőn belül, bármikor lehetséges.

2021. máricus 4. - 17:00
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

 

Korábban kiadott, hatályon kívül helyezett tájékoztatóink >

 


 

HÍRFIGYELÉS

Hét országban már működik az uniós védettségi igazolvány - 2021.06.01.

Hét tagállamban már működik az uniós védettségi igazolvány rendszere, amelyről nemrég született megállapodás.
Tovább a cikkhez >

 

 

Ezen a télen is elrepülhetünk a karibi álomüdülőhelyekre - 2021-01.06.

Kuba, Mexikó és a Dominikai Köztársaság is szerepel a Condor légitársaság téli menetrendjében. A járatok Frankfurtból indulnak. 
Tovább a cikkhez >

 

Vesztegzárkisokos - Egyesült Királyság (Index.hu) - 2021.01.05.

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. 
Tovább a cikkhez >

 

Hogyan utazhatunk a Brexit után az Egyesült Királyságba? - 2021.01.04.

Január elsején az Egyesült Királyság ténylegesen is elhagyta az Európai Uniót. Összegyűjtöttük, hogy magyar állampolgárok mostantól milyen feltételekkel tudnak belépni az ország területére.
Tovább a cikkhez >

 

A légiközlekedés újraindításáért létrejött nemzetközi összefogáshoz csatlakozott a Budapest Airport (Airportal) - 2020.10.22.

A Budapest Airport csatlakozott az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közösen kiadott, a járványhelyzetben az európai légiközlekedés újraindítására vonatkozó chartájához.
Tovább a cikkhez >

 


 

REPÜLŐTÁRSASÁGOK UTAZÁSI TÁJÉKOZTATÓJA

További információk

A IATA honlapján is tájékozódhat a Covid hírekkel kapcsolatban:

COVID-19 Travel Regulations Map

https://www.iatatravelcentre.com/world.php


 

HAJÓS UTAZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

 

Fontos információk

A 2021-es teljes nyári és őszi szezonban az alábbi intézkedések vannak, illetőleg lesznek érvényben:

 

 1. A hajókra csak a schengeni övezethez tartozó országok (illetőleg Horvátország, Románia, Bulgária) állampolgárai szállhatnak fel
 2. MSC: Amennyiben az utas nem tudja angol, német vagy olasz nyelven hitelt érdemlően eredeti formában igazolni, hogy teljesen be van oltva (az utolsó dózis beadását követően legalább 14 napnak el kell telnie) az MSC által elfogadott vakcinák valamelyikével (BioNTech Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), úgy az MSC hajóra szálláshoz 48 óránál nem régebbi negatív Covid-19 teszt (PCR) vagy antigén teszt szükséges

  Costa: A Costa hajótársaság jelen pillanatban azt veszi alapul, hogy abban az országban, ahonnan az utas érkezik, Olaszországhoz viszonyítva milyen a fertőzöttségi ráta. Ha alacsonyabb, mint Olaszországban, akkor nem kérnek sem negatív PCR tesztet, sem antigén tesztet, mert a hajótársaság a saját költségére 2 éves kortól letesztel mindenkit a kikötőben. Amennyiben a hajó indulásának hetében annak az országnak, ahonnan az utas érkezik, magasabb a fertőzöttségi rátája, mint Olaszországé, akkor a hajóraszálláshoz 48 óránál nem régebbi negatív PCR vagy antigén teszt szükséges
 1. Az indulást megelőzően a terminálban a hajótársaság költségére Covid gyorstesztet végeznek (2 éves kortól). Amennyiben a teszt eredménye pozitív lesz, úgy megtagadják az utasoktól a beszállást
 2. A hajók csökkentett utaslétszámmal közlekednek
 3. A belső és külső közösségi terekben, illetőleg a kabinokban és azok minden felületén naponta többször is magasfokú fertőtlenítést végeznek
 4. A hajókról csak a hajótársaság által szervezett fakultatív kirándulás keretein belül szállhatnak le az utasok. Ha az utasok a kirándulást elhagyják, úgy a hajótársaság megtagadja a visszaszállást a hajóba
 5. A hajókon csak ültetett formában zajlódnak az étkezések (hagyományos papíralapú menük helyett kihelyezett QR-kódok beolvasásával férhetnek hozzá az utasok az étel- és itallapokhoz)
 6. Teljesen felújított légkondicionáló és levegőszűrő rendszerek vannak a hajókon, így a levegő nem kering a közösségi terek/kabinok között
 7. A hajók fedélzetein a maszkok használta a felsoroltakon kívül minden közösségi térben (liftekben is) kötelező: az asztaloknál az éttermekben és a bárokban, a napozóágyakon és a külső fedélzeteken. Illetőleg a maszk használata akkor sem kötelező, ha az ajánlott távolságtartás betartható
 8. 7 éjszakás út esetén kb. a hajóút felénél a hajótársaság költségére 6 éves kortól kötelező gyorstesztet végeznek
 9. Biztosítás megléte, mely fedezi a COVID-19 kapcsán felmerülő váratlan események költségeit

 

A hajóra szállást megelőzően az alábbi szigorú egészségügyi protokoll szerint jár el a hajótársaság:

 1. Érintésmentes testhőmérséklet mérés - a 37.5 C-nál magasabb testhőmérséklettel rendelkező személyeknek megtagadják a hajóra szállást
 2. COVID-19 gyorsteszt - akinek a tesztje pozitív, attól szintén megtagadják a beszállás
 3. Terminálon belül kötelező a maszkviselés
 4. Egészségügyi kérdőív kitöltése, melyet a hajójegy tartalmaz

 


 

A COLONNADE BIZTOSÍTÓTÁRSASÁG TÁJÉKOZTATÓJA

Tájékoztató utasbiztosítási szerződések érvényességével kapcsolatban

GY.I.K. - Gyakran ismételt kérdések >

Tekintettel a Kormány 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletére a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól utasbiztosítási szerződéseink érvényességével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

 • Az érvényben lévő biztosítási feltételek rendelkezései szerint azon úticélok tekintetében, melyeket a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt kategóriába sorolt, utasbiztosítási, útlemondás sem a baleset, betegség, poggyász biztosítás tekintetében nem érvényes.
 • A hivatkozott kormányrendelet rendelkezései alapján – kevés kivétellel – a világ valamennyi országát utazásra nem javasolt kategóriába sorolta.

A Colonnade Biztosító Ügyfelei részére a kialakult helyzetre tekintettel a lehető legmegfelelőbb biztosítási fedezetet biztosító szerződéseket a biztosítási feltétek rendelkezéseitől eltérően az alábbiak szerint köthetőek meg:

 • A piros kategóriába sorolt országok közül a korábban terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt utazásra nem javasolt országokba történő utazásokkal kapcsolatban megkötött biztosítási szerződések érvénytelenek, összhangban a hatályos kormányrendelet és biztosítási feltételek rendelkezései szerint.
 • Ellenben a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt utazásra nem javasolt desztinációk tekintetében a biztosítási feltételektől eltérően a biztosítási fedezet ÉRVÉNYES.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a megkötött utasbiztosítási szerződés nem nyújt fedezetet a megbetegedés nélküli járványügyi intézkedésekre, így különös tekintettel az adott desztináció, vagy honosság szerinti ország előírásai szerinti tesztek költségére, az ilyen módon elrendelt karantén, tervezettől eltérő hazautazással kapcsolatos többletköltségeire.

Az egyes országokról az alábbi honlapon szerezhet bővebb tájékoztatást:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Illetve kérdés esetén keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken:

 • Telefon: +36 1 460 1400; +36 1 801 0801
 • Telefonos ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
 • Hétfő: 08:30 - 20:00
 • Kedd: 08:30 - 17:00
 • Szerda: 08:30 - 17:00
 • Csütörtök: 08:30 - 17:00
 • Péntek: 08:30 - 15:00
 • Szombat: Zárva
 • Vasárnap: Zárva
 • E-mail: ugyfelszolgalat@colonnade.hu

 


 

ÁLTALÁNOS COVID TÁJÉKOZTATÓ

Ezúton szeretnénk kedves utasaink részére tájékoztatást nyújtani a Covid-19 vírus terjedése miatt tett óvintézkedésekről, amelyekre utazásuk közben számíthatnak. A leírt információk tájékoztató jellegűek, melyek a jelenlegi előírásokhoz, iránymutatásokhoz igazodnak. A szállásokon, közlekedési eszközökön, útvonalakon történő változásért társaságunkat felelősség nem terheli.

Az egyes tagállamok feladata, hogy hivatalos tanácsokkal szolgáljanak állampolgáraiknak. Ezért azt javasoljuk, hogy tudakozódjon hazájának illetékes hatóságánál – jellemzően a külügyminisztériumnál –, hogy érvényben vannak-e utazási tanácsok, figyelmeztetések arra az országra vonatkozóan, ahova utazni tervez. Az utazási tanácsok a helyzet alakulásának függvényében folyamatosan frissülnek. Határátlépéskor ellenőrizhetik az utasok testhőmérsékletét, valamint szúrópróbaszerű jelleggel Covid-19 tesztet végezhetnek.

A társadalmi távolságtartási ajánlásokat alkalmazni kell.

 • Be- és kicsekkolás: A kijelentkezési és a bejelentkezési idő közötti idő kötelező meghosszabbítása a tartózkodások között (kijelentkezés 11 óráig és bejelentkezés 15:00 órától), hogy a szobákat alaposan takarítani, fertőtleníteni és természetes szellőztetés útján szellőztetni lehessen. A nem szállóvendégeknek tilos belépniük a szállodákba.
 • Takarítási rend: Kerülni kell a szobák gyakori takarítását a vendégek tartózkodása során (ez a takarító személyzet védelmét szolgálja a lehetséges esetekkel való érintkezés elkerülése és a további átvitel megelőzése érdekében). Görög Egészségügyi Minisztérium javaslatára kerülni kell a lepedők, párnahuzatok és törölközők napi cseréjét, és az csak a vendégek kérésére végezhető. Javasolt, hogy minden szobából a hotel távolítsa el a lényegtelen dolgokat (párnák, ágyneműk).
 • Étkezés: Az étkezési szolgáltatásokra (éttermek – a la carte, büfé, reggeliző helyiségek – és bárok – beltéri és kültéri -) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az országban az éttermekre és bárokra, az aktuális jogi keret szerint. Minden étterem és bár vezetőjének végre kell hajtatnia a távolságtartást az asztalok elhelyezése és a vendégek ültetése révén. Szállodai elhelyezés esetén a svédasztalos étkezés továbbra is biztosított, azonban az ételeket a személyzet szervírozza ki a tányérra a vendégeknek. Ez minőségben nem befolyásolja az eredeti szolgáltatás színvonalát.
 • Közös területek használata: Közösségi terekben, illetve a szabadtéri területeken, fürdőkben, játszótereken kerülni kell a túlzsúfoltságot, és alkalmazni kell a társadalmi távolságtartási ajánlásokat.
 • Medence: A szállodákban csak a szabadtéri úszómedencék működhetnek, az aktuális jogi keretnek megfelelően. A beltéri úszómedencék üzemeltetése tilos. A fürdőzők száma korlátozott, a szállodai medencék kihasználtsága az egy főre eső 5 m2 vízfelület indexével számítható ki.
 • Légkondicionálás: Az Egészségügyi Minisztériumnak az útmutatója szerint különös figyelmet kell fordítani a levegő visszakeringetésének megakadályozására és a természetes szellőzés lehetővé tételére a szobákban és más területeken (a légkondicionálókat ajtónyitásakor letiltó rendszer leállításával). A központi légkondicionálóval rendelkező szálláshelyek a berendezések használatát várhatóan mellőzni fogják, a levegő visszakeringetésének megakadályozása miatt. Azok a szobák, amelyek egyénileg szabályozható légkondicionálóval rendelkeznek, azokat az utasok (előzetes tájékoztatás szerint) használhatják.
 • Fizetés: A szállodai költségek megfizetésére a hitel- vagy bankkártyák ajánlottak.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy saját és utastársaik egészségnek megóvása érdekében a repülőtereken, repülőgépen és a transzferbuszokon az orr és arc eltakarására szolgáló maszk viselése kötelező. A Nemzetközi Légügyi Hivatal rendelkezése értelmében június 1. után a repülőterek épületeibe csak az utazó személy léphet be. A repülőgépek légkondicionáló berendezései olyan speciális szűrőkkel rendelkeznek, melyek megszűrik a vírusokat és baktériumokat, így azok szinte steril levegőt biztosítanak.

A fedélzeten ellátás nincs! Térítés ellenében a „Bar on board”, azaz fedélzeti bárból vásárolható szendvics, vagy üdítő.

Biztonsági és egészségügyi intézkedések a Smartwings légitársaság repülőgépein >>> klikk ide

Kérjük kedves utasainkat, hogy minden esetben tartsák be a Népegészségügyi Központ javaslatait, fokozottan figyeljenek a személyi higiéniára, köhögéskor és tüsszentéskor takarják el orrukat és szájukat zsebkendővel, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a gyakori és alapos kézmosásra.

Autóbuszainkon mellékhelység használatára nincs lehetőség, illetve büfé nem üzemel! Az autóbuszokon kihelyezett kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk! Maszk viselése javasolt, de annak viselése nem előírás! Kérjük utasainkat, hogy az utazás alkalmával mindenki rendelkezzen maszkkal vagy arcot eltakaró sállal, kendővel.

Utazásuk során javasoljuk a zsúfolt megállóhelyek, benzinkutak elkerülését, a nyilvános illemhelyeket fokozott figyelemmel használják, törekedjenek a higiéniás előírások betartására.