Covid 19 hírközpont

Kedves Utasaink!
Összegyűjtöttük azokat a forrásokat és információkat, amelyek segítenek utasainknak (elsősorban magyar állampolgároknak) tájékozódni a pandémia közepette a jelenlegi külföldi utazási lehetőségekkel kapcsolatosan. A jelenlegi helyzet gyors és folyamatos változása miatt javasoljuk, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat hivatalos oldalát is kövessék figyelmesen. ( https://konzuliszolgalat.kormany.hu/) Reméljük, hogy az alábbi információkkal segíteni tudjuk külföldre történő utazási döntéseiket, az utazási információk megerősítését, vagy az éppen azokkal kapcsolatos kételyek elhárítását.
Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem vállalunk!

Utazási korlátozások Hajós utazási tájékoztató Repülőtársaságok tájékoztatója Biztosítótársaság tájékoztatója Általános COVID tájékoztató Hírfigyelő

 

UTAZÁSI KORLÁTOZÁSOK

Ismerje meg az egyes országok jelenlegi korlátozásait! A kialakult helyzetben lekövethetetlenek az egyes változások, így döntéseinknél a Konzuli szolgálat hivatalos álláspontjára hagyatkozunk a korlátozások tekintetében. Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, azokért felelősséget nem vállalunk!

 


 

KÖZLEMÉNYEINK

Kedves Utasaink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a 2020. március óta méltányosságból kiállított utalványok érvényességi idejét (2020. október 31-én és december 31-én lejáró) 2021. március 31-ig meghosszabbítjuk. A megadott dátum továbbra is a szerződéskötés utolsó időpontját jelöli, az utazásnak 2021. december 31-ig kell megkezdődnie.

2020. november 3. - 11:00
IBUSZ Utazási Irodák Kft.

 

Korábban kiadott, hatályon kívül helyezett tájékoztatóink >

 


 

HÍRFIGYELÉS

Ezen a télen is elrepülhetünk a karibi álomüdülőhelyekre - 2021-01.06.

Kuba, Mexikó és a Dominikai Köztársaság is szerepel a Condor légitársaság téli menetrendjében. A járatok Frankfurtból indulnak. 
Tovább a cikkhez >

 

Vesztegzárkisokos - Egyesült Királyság (Index.hu) - 2021.01.05.

Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. 
Tovább a cikkhez >

 

Hogyan utazhatunk a Brexit után az Egyesült Királyságba? - 2021.01.04.

Január elsején az Egyesült Királyság ténylegesen is elhagyta az Európai Uniót. Összegyűjtöttük, hogy magyar állampolgárok mostantól milyen feltételekkel tudnak belépni az ország területére.
Tovább a cikkhez >

 

A légiközlekedés újraindításáért létrejött nemzetközi összefogáshoz csatlakozott a Budapest Airport (Airportal) - 2020.10.22.

A Budapest Airport csatlakozott az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség (EASA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) közösen kiadott, a járványhelyzetben az európai légiközlekedés újraindítására vonatkozó chartájához.
Tovább a cikkhez >

 


 

REPÜLŐTÁRSASÁGOK UTAZÁSI TÁJÉKOZTATÓJA

 

Alitalia 

Karanténmentes” repülőjáratokat indíthat  a Delta Air Lines és az Alitalia az Egyesült Államok és Olaszország között. Ez lehet  az első olyan járat az Egyesült Államok és Európa között, aminek utasait nem kötelezik karanténra a repülés után.

Ennek feltétele, hogy három negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezni.  Elősként egy PCR-tesztet kérnek, amit a járat indulása előtt 72 órával kell elvégezni.

Majd egy-egy gyors tesztet az indulási és az érkezési reptéren, Atlantában, illetve Rómában végeznek el az utasokon közvetlenül az indulást megelőzően és az érkezést követően.

A járat azonban nem mindenki számára lesz elérhető, csak alapos indokkal, például munkaügyben lehet utazni.

További információk:

 

Air Baltic

CSILLAGOS COVID-19-ES BIZTONSÁGI BESOROLÁST KAPOTT AZ AIR BALTIC.

A világ légitársaságai közül az airBaltic az első légitársaság, amely megkapta a Skytrax legmagasabb, ötcsillagos COVID-19 biztonsági besorolását.

A Skytrax 2020 augusztusában indította el az ún. COVID-19 Safety Ratings programot, mely a világ összes légitársaságára és repülőterére kiterjed, és kizárólag a COVID-19 vírussal kapcsolatos tisztasági, higiéniai és biztonsági eljárásokra összpontosít.

Az Airlineratings.com korábbi besorolása szerint az airBaltic egyik annak a 20 légitársaságnak, mely leginkább megfelel a biztonsági, termék- és COVID-19 vírussal kapcsolatos előírásoknak.

https://www.airbaltic.com/en-HU/index

 

Turkish Airlines 

72 óránál nem régebbi negatív PCR  teszteredménnyel lehet utazni a Turkish Airlines járatain. Újdonság, hogy a Turkish-el utazó  nemzetközi tranzit utasoknak – amennyiben a Turkishel utaznak tovább,- nem kell újabb negatív  teszt felmutatni.

https://www.turkishairlines.com/en-hu/announcements/coronavirus-outbreak/

 

Qatar-Airlines

Bizonyos állomásokról biztonsági okokból induláshoz negatív PCR tesztet kér a légitársaság.  Budapestről továbbra sem.

A célterületek felsorolása megtalálható  a légitársaság honlapján. A  lista bármikor változhat az események függvényében, kérjük itt tájékozódjanak  https://www.qatarairways.com/en/travel-alerts/requirements.html?iid=ALL88789980  arról, hogy mely ország kér és milyen feltételekkel tesztet, illetve arról a pár országról ahonnan hazaindulva a Qatar is kér.

Ez most minden esetben az utas felelőssége, hogy rendelkezzen az utazás előtt a megfelelő igazoló dokumentumokkal.

 

Emirates

A turistáknak két COVID‑19 PCR tesztet kell elvégezniük: egyet indulásuk előtt 96 órával, egyet pedig Dubajba érkezésükkor.

Az igazolásnak polimeráz láncreakció (PCR) tesztről kell szólnia. Más teszt‑igazolásokat, beleértve az antitest tesztekről és az otthoni használatra elérhető tesztcsomagokkal végzett tesztekről kiállított igazolások nem fogadhatók el Dubajban

 

A következő belépési szabályok az összes olyan Dubajba utazó turistára érvényesek, aki a következő országokból és területekről utazik:

Afganisztán, Angola, Argentína, Banglades, Kambodzsa, Chile, Elefántcsontpart, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dzsibuti, Egyiptom, Eritrea, Etiópia, Grúzia, Ghána, Görögország, Guinea, Magyarország, India, Irán, Irak, Izrael, Jordánia, Kenya, Libanon, Málta, Moldova, Montenegró, Marokkó, Mianmar, Nepál, Pakisztán, Fülöp‑szigetek, Románia, Oroszország, Ruanda, Szenegál, Szlovákia, Szomáliföld, Dél‑Szudán, Szudán, Szíria, Tádzsikisztán, Tanzánia, Tunézia, Türkmenisztán, Uganda , Ukrajna, Üzbegisztán, Vietnam, Zambia, Zimbabwe

 

Az utasfelvételhez magával kell vinnie egy angol vagy arab nyelvű, hivatalos igazolást nyomtatott formában – az SMS‑t és a digitális formában elérhető igazolásokat nem fogadják el.

Ha Dubajban száll át, Önnek nem kell COVID–19 PCR‑tesztigazolást bemutatnia, kivéve, ha azt az Ön indulási országa vagy végső úti célja írja elő.

https://www.emirates.com/hu/hungarian/help/covid-19/dubai-travel-requirements/tourists/

 

További információk

A IATA honlapján is tájékozódhat a Covid hírekkel kapcsolatban:

COVID-19 Travel Regulations Map

https://www.iatatravelcentre.com/world.php

 


 

HAJÓS UTAZÁSI TÁJÉKOZTATÓ

Miután az MSC és a Costa Cruises hajótársaságok is megkapták a szükséges engedélyeket az olasz hatóságoktól a hajóinak újraindításához, így az alábbiak szerint mindkét hajótársaság elindította több hajóját is. Továbbá megosztunk még Önökkel néhány nagyon fontos és hasznos információt is.

MSC Cruises

2020.08.16-án sikeresen kifutott Genova kikötőjéből a hajótársaság legújabb hajója, az MSC Grandiosa, illetőleg 2020.10.19-én szintén Genovából 10 éjszakás utakkal az MSC Magnifica hajó is megkezdte szolgálatát, így ősszel ez a 2 hajó fogja a Földközi-tenger nyugati és keleti medencéjének hullámait szelni.

 

Costa Cruises

A népszerű olasz hajótársaság újra indult három hajója novembertől már bővített útvonalakon fognak járni a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon, ugyanis a Costa Deliziosa (Triesztből) és a Costa Diadema (Savonából) után a társaság zászlóshajója, a Costa Smeralda is elindult Savona kikötőjéből. 

 

Fontos információk

 • A hajókra csak a schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai szállhatnak fel
 • Jelen pillanatban a magyar állampolgároknak rendelkezniük kell a hajó indulását megelőző 72 órán belül készült angol nyelvű negatív COVID-19 teszttel
 • A hajók csökkentett utaslétszámmal közlekednek
 • A belső és külső közösségi terekben, illetőleg a kabinokban és azok minden felületén naponta többször is magasfokú fertőtlenítést végeznek
 • A hajókról csak a hajótársaságok által szervezett fakultatív kirándulás keretein belül szállhatnak le az utasok
 • A hajókon csak ültetett formában zajlódnak az étkezések (hagyományos papíralapú menük helyett kihelyezett QR-kódok beolvasásával férhetnek hozzá az utasok az étel- és itallapokhoz)
 • Teljesen felújított légkondicionáló és levegőszűrő rendszerek vannak a hajókon, így a levegő nem kering
 • A hajók fedélzetein a maszkok használta a felsoroltakon kívül minden közösségi térben (liftekben is) kötelező: az asztaloknál az éttermekben és a bárokban, a napozóágyakon és a külső fedélzeteken. Illetőleg a maszk használata akkor sem kötelező, ha az ajánlott távolságtartás betartható.

Továbbá a hajóra szállást megelőzően az alábbi szigorú egészségügyi protokoll szerint járnak el a hajótársaságok:

 • Érintésmentes testhőmérséklet mérés – a 37.5 C-nál magasabb testhőmérséklettel rendelkező személyeknek megtagadják a hajóra szállást
 • COVID-19 gyorsteszt - akinek a tesztje pozitív, attól szintén megtagadják a beszállás
 • Terminálon belül kötelező a maszkviselés
 • Egészségügyi kérdőív kitöltése, melyet a hajójegy tartalmaz
 • Biztosítás megléte, mely fedezi a COVID-19 kapcsán felmerülő váratlan események költségeit

 


 

A COLONNADE BIZTOSÍTÓTÁRSASÁG TÁJÉKOZTATÓJA

Tájékoztató utasbiztosítási szerződések érvényességével kapcsolatban

Tekintettel a Kormány 2020. szeptember 1-jén hatályba lépett 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendeletére a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól utasbiztosítási szerződéseink érvényességével kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

 • Az érvényben lévő biztosítási feltételek rendelkezései szerint azon úticélok tekintetében, melyeket a Külügyminisztérium utazásra nem javasolt kategóriába sorolt, utasbiztosítási, útlemondás sem a baleset, betegség, poggyász biztosítás tekintetében nem érvényes.
 • A hivatkozott kormányrendelet rendelkezései alapján – kevés kivétellel – a világ valamennyi országát utazásra nem javasolt kategóriába sorolta.

A Colonnade Biztosító Ügyfelei részére a kialakult helyzetre tekintettel a lehető legmegfelelőbb biztosítási fedezetet biztosító szerződéseket a biztosítási feltétek rendelkezéseitől eltérően az alábbiak szerint köthetőek meg:

 • A piros kategóriába sorolt országok közül a korábban terrorveszély, polgárháborús helyzet, általánosan rossz közbiztonság miatt utazásra nem javasolt országokba történő utazásokkal kapcsolatban megkötött biztosítási szerződések érvénytelenek, összhangban a hatályos kormányrendelet és biztosítási feltételek rendelkezései szerint.
 • Ellenben a kizárólag SARS-CoV-2 járvány miatt utazásra nem javasolt desztinációk tekintetében a biztosítási feltételektől eltérően a biztosítási fedezet ÉRVÉNYES.

Felhívjuk szíves figyelmüket arra, hogy a megkötött utasbiztosítási szerződés nem nyújt fedezetet a megbetegedés nélküli járványügyi intézkedésekre, így különös tekintettel az adott desztináció, vagy honosság szerinti ország előírásai szerinti tesztek költségére, az ilyen módon elrendelt karantén, tervezettől eltérő hazautazással kapcsolatos többletköltségeire.

Az egyes országokról az alábbi honlapon szerezhet bővebb tájékoztatást:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Illetve kérdés esetén keresse bizalommal ügyfélszolgálatunkat az alábbi elérhetőségeken:

 • Telefon: +36 1 460 1400; +36 1 801 0801
 • Telefonos ügyfélszolgálatunk elérhetősége:
 • Hétfő: 08:30 - 20:00
 • Kedd: 08:30 - 17:00
 • Szerda: 08:30 - 17:00
 • Csütörtök: 08:30 - 17:00
 • Péntek: 08:30 - 15:00
 • Szombat: Zárva
 • Vasárnap: Zárva
 • E-mail: ugyfelszolgalat@colonnade.hu

 


 

ÁLTALÁNOS COVID TÁJÉKOZTATÓ

Ezúton szeretnénk kedves utasaink részére tájékoztatást nyújtani a Covid-19 vírus terjedése miatt tett óvintézkedésekről, amelyekre utazásuk közben számíthatnak. A leírt információk tájékoztató jellegűek, melyek a jelenlegi előírásokhoz, iránymutatásokhoz igazodnak. A szállásokon, közlekedési eszközökön, útvonalakon történő változásért társaságunkat felelősség nem terheli.

Az egyes tagállamok feladata, hogy hivatalos tanácsokkal szolgáljanak állampolgáraiknak. Ezért azt javasoljuk, hogy tudakozódjon hazájának illetékes hatóságánál – jellemzően a külügyminisztériumnál –, hogy érvényben vannak-e utazási tanácsok, figyelmeztetések arra az országra vonatkozóan, ahova utazni tervez. Az utazási tanácsok a helyzet alakulásának függvényében folyamatosan frissülnek. Határátlépéskor ellenőrizhetik az utasok testhőmérsékletét, valamint szúrópróbaszerű jelleggel Covid-19 tesztet végezhetnek.

A társadalmi távolságtartási ajánlásokat alkalmazni kell.

 • Be- és kicsekkolás: A kijelentkezési és a bejelentkezési idő közötti idő kötelező meghosszabbítása a tartózkodások között (kijelentkezés 11 óráig és bejelentkezés 15:00 órától), hogy a szobákat alaposan takarítani, fertőtleníteni és természetes szellőztetés útján szellőztetni lehessen. A nem szállóvendégeknek tilos belépniük a szállodákba.
 • Takarítási rend: Kerülni kell a szobák gyakori takarítását a vendégek tartózkodása során (ez a takarító személyzet védelmét szolgálja a lehetséges esetekkel való érintkezés elkerülése és a további átvitel megelőzése érdekében). Görög Egészségügyi Minisztérium javaslatára kerülni kell a lepedők, párnahuzatok és törölközők napi cseréjét, és az csak a vendégek kérésére végezhető. Javasolt, hogy minden szobából a hotel távolítsa el a lényegtelen dolgokat (párnák, ágyneműk).
 • Étkezés: Az étkezési szolgáltatásokra (éttermek – a la carte, büfé, reggeliző helyiségek – és bárok – beltéri és kültéri -) ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint az országban az éttermekre és bárokra, az aktuális jogi keret szerint. Minden étterem és bár vezetőjének végre kell hajtatnia a távolságtartást az asztalok elhelyezése és a vendégek ültetése révén. Szállodai elhelyezés esetén a svédasztalos étkezés továbbra is biztosított, azonban az ételeket a személyzet szervírozza ki a tányérra a vendégeknek. Ez minőségben nem befolyásolja az eredeti szolgáltatás színvonalát.
 • Közös területek használata: Közösségi terekben, illetve a szabadtéri területeken, fürdőkben, játszótereken kerülni kell a túlzsúfoltságot, és alkalmazni kell a társadalmi távolságtartási ajánlásokat.
 • Medence: A szállodákban csak a szabadtéri úszómedencék működhetnek, az aktuális jogi keretnek megfelelően. A beltéri úszómedencék üzemeltetése tilos. A fürdőzők száma korlátozott, a szállodai medencék kihasználtsága az egy főre eső 5 m2 vízfelület indexével számítható ki.
 • Légkondicionálás: Az Egészségügyi Minisztériumnak az útmutatója szerint különös figyelmet kell fordítani a levegő visszakeringetésének megakadályozására és a természetes szellőzés lehetővé tételére a szobákban és más területeken (a légkondicionálókat ajtónyitásakor letiltó rendszer leállításával). A központi légkondicionálóval rendelkező szálláshelyek a berendezések használatát várhatóan mellőzni fogják, a levegő visszakeringetésének megakadályozása miatt. Azok a szobák, amelyek egyénileg szabályozható légkondicionálóval rendelkeznek, azokat az utasok (előzetes tájékoztatás szerint) használhatják.
 • Fizetés: A szállodai költségek megfizetésére a hitel- vagy bankkártyák ajánlottak.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy saját és utastársaik egészségnek megóvása érdekében a repülőtereken, repülőgépen és a transzferbuszokon az orr és arc eltakarására szolgáló maszk viselése kötelező. A Nemzetközi Légügyi Hivatal rendelkezése értelmében június 1. után a repülőterek épületeibe csak az utazó személy léphet be. A repülőgépek légkondicionáló berendezései olyan speciális szűrőkkel rendelkeznek, melyek megszűrik a vírusokat és baktériumokat, így azok szinte steril levegőt biztosítanak.

A fedélzeten ellátás nincs! Térítés ellenében a „Bar on board”, azaz fedélzeti bárból vásárolható szendvics, vagy üdítő.

Biztonsági és egészségügyi intézkedések a Smartwings légitársaság repülőgépein >>> klikk ide

Kérjük kedves utasainkat, hogy minden esetben tartsák be a Népegészségügyi Központ javaslatait, fokozottan figyeljenek a személyi higiéniára, köhögéskor és tüsszentéskor takarják el orrukat és szájukat zsebkendővel, illetve fordítsanak kiemelt figyelmet a gyakori és alapos kézmosásra.

Autóbuszainkon mellékhelység használatára nincs lehetőség, illetve büfé nem üzemel! Az autóbuszokon kihelyezett kézfertőtlenítési lehetőséget biztosítunk! Maszk viselése javasolt, de annak viselése nem előírás! Kérjük utasainkat, hogy az utazás alkalmával mindenki rendelkezzen maszkkal vagy arcot eltakaró sállal, kendővel.

Utazásuk során javasoljuk a zsúfolt megállóhelyek, benzinkutak elkerülését, a nyilvános illemhelyeket fokozott figyelemmel használják, törekedjenek a higiéniás előírások betartására.