Spanyolország

Az Ibériai-félszigeten, hazánknál kb. öt és félszer nagyobb területen, a Pireneusok sziklaormai mögött egy külön világ várja a látogatót. Változatos tájak, nagyszerű műemlékek, az ibérek, görögök, punok, rómaiak, nyugati gótok és arabok keze nyomával, pezsgő életű nagyvárosok és kikötők, múltjukba merült, fehér hegyi falvak, felhőkarcolók és barlanglakások, ez mind Spanyolország. A tengerpartokon kellemes mediterrán klíma, a mindennapokhoz szorosan kapcsolódó zene és tánckultúra, a tüzes flamenco Andalúziában és a méltóságteljes sardana Katalóniában, a fiesták tűzijátékokkal és lovas felvonulásokkal, a bikaviadalok, a kényelmes, derűs életstílus, a nyíltszívű, kitűnő színvonalú vendéglátás az itt élők sugárzó életszeretete évről évre új barátokat szereznek az országnak.

3 days in Spain from Yury Sharov on Vimeo.

Miért az IBUSZ-t válassza spanyolországi nyaralásához?

  • Amennyiben 2019. március 31-ig foglal, 10% előfoglalási kedvezményt adunk.
  • Rendszeresen frissülő last minute akciók
  • Mindezen felül a 40%-os kedvezmény a saját szervezésű májusi, júniusi és szeptemberi indulású közlekedési eszközökre. A kedvezmény a járulékos költségekre (illetékek, kompdíjak, kerozin, felárak) nem vonatkozik! Az akció igénybevételénél az odautazás dátuma számít, 40% előleg befizetésével, március 31-ig történő megrendeléssel. Csak repülőjegy és csak busz jegyre a kedvezmény nem érvényesíthető.

 

„Az egyetem befejeztével úgy döntöttünk hárman barátnők, hogy friss diplománk megszerzésének jutalmául elutazunk külföldre. Szerettünk volna a kulturális látnivaló mellett szórakozni, és az édes semmittevésnek adózni a tengerparton. Döntésünk hamar megszületett: irány Spanyolország.

Több órás buszút után érkeztünk meg az egyik üdülőtelepülésre, de a fáradtsággal nem törődve, egyből a tengerpartra siettünk, este pedig belevetettük magunkat az éjszakai életbe. Igyekeztünk minél több helyre eljutni, minél többet megtudni erről az országról a fakultatív kirándulások segítségével. Katartikus élmény volt élőben látni olyan nevezetességeket, mint a Sagrada Familia vagy Dali fantasztikus alkotásai. Mindig elítéltem a bikaviadalokat, de gondoltam felhagyok az elveimmel, ki tudja, mikor jutok el ide ismét. Teljesen elvarázsolt a torreádor bátorsága, ereje. Egyre több élménnyel gazdagodtam. Minden nap szebbnek tartottam ezt az országot és egyre erősebb kötelék kezdett kialakulni bennem iránta.

Mindeközben nagy gondot fordítottam a spanyol virtus megismerésére is. Napról napra több udvarlót szereztünk barátnőimmel a nyaralás előrehaladtával. A lelkes táborhoz tartozott a csendes José is, ő flamenco táncos volt az egyik hotelben, és a hazaindulásunk előtti estén elhívott az előadásukra. Ekkor értettem meg szótlanságát. Ő a tánccal fejezte ki gondolatait, mondta el érzelmeit: a szenvedélyt, a szerelmet, a boldogságot és a szomorúságot. Teljes lényéből, mozdulataiból férfiasság áradt, amint fellépett a táncparkettre. Olyan volt mintha csak nekem táncolt volna, és azt akarta volna üzenni, hogy maradjak. És maradtam. Immáron fél évtizede ő az életem párja és Spanyolország az otthonom.”

Katona Júlia, szállodai recepciós

Úti célok és üdülőhelyek

Costa Brava

Costa Brava

A Pireneusok vad szépségű vonulatainak lábánál léptek először a félsziget földjére a rómaiak, és a mai hódítók, a turisták is jól döntöttek, ha Spanyolország felfedezését itt kezdik. A Costa Bravan, azaz a "Vad parton" a francia határtól Blanesig, a hegyek védelmében kellemes fövenyeket, festői halászfalvakat, méltóságteljes várakat és nagyszerű klímát találnak. A hirtelen mélyülő, kéklő vízben csillogó halrajok, a parton fényesre csiszolódott kövek, meredeken szabdalt sziklafalak, szelíden megbúvó tengeröblök, aprókavicsos-durva homokos strandok, Blanes és Lloret de Mar környékén varázslatos kertek, beljebb középkori városok és kolostorok hívogatnak. Barcelonában Gaudi, az építész zseni UNESCO világörökség alkotásai, a Ramblas a Boqueria piaccal, a római alapokra épült gótikus negyed a palotáival, templomaival, múzeumaival, a Montjuic szökőkútjainak fény és hangjátéka, a Barca stadion a Kubala szoborral, és a katalán nemzeti büszkeség másik szimbóluma, a festői fekvésű Montserrat kolostora egyenként is életre szóló élményeket tartogatnak.

Szállások | További infomációk

Costa Dorada

Costa Brava

A Barcelonától délre, kb. 110 kilométerre található 216 km hosszú Costa Dorada, másnéven „Aranypart” Spanyolország egyik gyöngyszeme, amely elnevezését csodás aranyszínű homokjáról kapta. Finom, aranyhomokos, hosszú strandok, minőségi szállodák, rendezett, szökőkutakkal övezett hosszú tengerparti sétányok, apró halászfalvak és csodás öblök jellemzik a vidéket és teszik élménnyé a nyaralást minden korosztály számára. A Costa Doradaról kihagyhatatlan látnivaló Gaudi építészeti csodájaként is emlegetett Barcelona, Katalónia fővárosa, valamint a kalandot és adrenalint keresőknek a világ egyik legjobb vidámparkja és aqua parkja, PortAventura is felejthetetlen élményt nyújt. A 2017-ben nyitott Ferrari Landben egy szempillantás alatt Olaszország nyüzsgő utcáin érezhetjük magunkat, amely felnőttek és gyermekek számára is felejthetetlen, egyedülálló élményt nyújt. A közelben található a terület gazdasági és kulturális központja, Tarragona, amelynek számos területe a Világörökség részét képezi és megannyi kulturális értéket őriz.

Szállások | További infomációk

Costa del Sol

Costa del Sol

Andalúzia az ország UNESCO világörökségekben leggazdagabb és legváltozatosabb tájakkal rendelkező autonóm tartománya. Itt minden megtalálható, ami Spanyolországról eszünkbe jut! A csodálatos tengerpart, a festői, fehér hegyi falvak, a tüzes fl amenco, a borzongató bikaviadal, a kiváló borok, a színpompás fi esták és a körmenetek. Keleti partvidéke, a Costa del Sol a Földközi tenger szebbnél szebb öbleivel, legmagasabb hegylánca, a Sierra Nevada vadnyugatinak beillő tájaival, a méltóságteljes Guadalquivir folyó a római pilléreken álló hídjával, Granada, Cordoba és Sevilla gazdag kultúrális örökségével, Malaga a múzeumaival, a nyiltszívű andalúzok vendégszeretetükkel nyűgözik le az idelátogatókat!

Szállások | További infomációk

Mallorca

Mallorca

Mallorca, mint az első szerelem elvarázsol! Az UNESCO világörökség Tramuntana festői hegyvonulatának teraszain ezüstös lombú olajfa matuzsálemek őrködnek, a völgyekben illatozó narancsligetek, apró falvak, évszázados kolostorok és kertek bújnak meg, a hullámos alföld mandulafáinak üde zöldjét szélmalmok és udvarházak tarkítják, a keleti part mészkőhegyeinek gyomrában cseppkőcsodák lapulnak. A mindig pezsgő kulturális palettával hívogató Palmaban az óváros zegzugos utcái titkokat rejtenek. Itt egy évezredes mór fürdő, ott egy palota pátiója készteti megállásra, a katedrális pedig, ahová 32 festett üvegablakon és 7 rózsaablakon zuhan be a fény, valósággal elbűvöli a látogatót. A tengerpartokon pálmafás sétányok, fi nom homokfövenyek és eldugott öblök várják a vízisportok és a napfény szerelmeseit. Márciustól novemberig tombol a nyár és napnyugta után is vibrál a levegő, bárok, diszkók csábítják önfeledt szórakozásra a sétálókat.

Szállások | További infomációk

Aloldalak: Costa Brava | Costa del Sol | Mallorca

Hasznos tudnivalók

Beutazási szabályok

érvényes fényképes útlevél, vagy új típusú személyi igazolvány szükséges, amely a hazautazás napjától számítva még min. 3 hónapig érvényes. A személyigazolvány csak azon utasoknak elegendő, akik repülővel, vagy az Európai Unió tagországain keresztül közelítik meg Spanyolországot. Az egyéb útvonalon érkező egyéni utasok csak útlevéllel induljanak útnak, hiszen a köztes országokba való belépés feltétele ennek a hivatalos okmánynak a megléte. Az autóval érkezők ne feledjék el, a nemzetközi biztosítás (zöld kártya) megléte kötelező.

Időeltolódás

Nincs, ugyanabba az időzónába tartozik, mint Magyarország. ( kivéve a Kanári-sziegteket)

Hivatalos pénznem

Euro

Hálózati feszültség

220 V.

Ivóvíz

A csapvíz nem ajánlott fogyasztásra, helyette a különböző kiszerelésben vásárolható ásványvizeket ajánljuk

Nyitva tartás

Üzletek: hétfő–péntek 9–13 és 16–20 óra között, ill. szombat 9–14 óra között. Idegenforgalmi szempontból fontos zónákban akár éjfélig is nyitva vannak a hét minden napján. Bankok: hétfő–péntek 9–14 óra között.

telefon

Spanyolországba a 00 34, Magyarországra a 00 36 hívószámmal

Autóbérlés

Betöltött 23. életév és min. 1 éves jogosítvány szükséges. Javasoljuk, hogy a biztosítás megkötéséhez ragaszkodjanak.

A Magyar Köztársaság Nagykövetsége

Fortuny, 64 Piso, Madrid,
Tel.: 00-34-91-4137011